• BaronenOst

    Varför köra manuellt?

    Hej!

    Jag har gjort en ytterst ovetenskaplig observation då jag passerat alla de bilar som står parkerade vid min gata. Jag har sett att en stor majoritet (9 av 10) av dessa är manualväxlade.

    Själv ser jag bara fördelar med en automatare, speciellt här i staden och har därför lite svårt att förstå varför så många väljer att köra manuellt, något som jag bara ser som onödigt.

    Jag skulle vilja veta varför man överhuvudtaget väljer att köra med en manualväxlad bil när de flesta automatare idag är väldigt bra och stabila att köra.

    De enda argument jag hört som jag kan köpa är:

    - Manualväxlade bilar är billigare
    - Man har mer kontroll om man exempelvis behöver köra i snö eller liknande

    Vilka mer anledningar kan det finnas?

    Jag vill inte döma er som kör manuellt, bara förstå.

  • Svar på tråden Varför köra manuellt?
  • Vinterankan

    För att manuell eller automat inte är något som finns med på "listan" över saker jag bryr mig om i bilsökandet utan tar vad jag får när de faktorer jag ser på är uppfyllda. 

  • H4llongr0ttan
    volvo142 skrev 2018-05-31 15:41:58 följande:

    jäkla tråkigt med automat. Har ni aldrig känt behov av att köra om med lågt varv tal? ;) il. 


    Har du någon gång kört automat?

    1. Trampa på gaspedalen så växlar ju automaten ner = lågt varvtal då man kör om.

    2. Växla manuellt ner med din automat låda = lågt varvtal då du kör om .

    3. Lägg i S växeln. (sport) = Lågt varvtal hela tiden.
  • BaronenOst

    Trodde faktiskt inte så många körde bil för att det var kul, trodde de ekonomiska anledningarna skulle vara de främsta till att folk väljer manuellt. Men tack för alla svar, intressant att se hur folk tänker.

  • Anonym (A)

    Jag köper bara begagnade och har aldrig haft automat med på listan över vad jag söker. Pris är tex en av faktorerna som är med istället. Jag bor på landet och åker kollektivt i storstan, så det är sällan jag hamnar i köer. Det är vanligare med ganska ensam körning och då blir det mindre monotont om jag tvingas växla ibland

  • sextiotalist
    volvo142 skrev 2018-05-31 15:41:58 följande:

    Eftersom det är så jäkla trist med automat-växellåda. Har ni aldrig känt behov av att köra om med lågt varvavtal? ;) om man är 50+ kan jag dock förstå att man inte gillar att köra bil utan bara ser det som ett måste och därav har en "trist" bil. 


    Que, vad är det för fördomar. Är 55+, vet ingen som inte gillar att köra bil bara för att de är 50+, de som inte gillar att köra bil i min ålder har aldrig gillat att köra bil.

    Jag älskar att köra bil, har alltid gjort
  • Anonym (Rattmuff)

    Tyckte inte om automat från början. Men nuär det helt underbart. Som någon skriver Tiptronic och man kan om man mot förmodan vill bestämma själv. Sedan är kombinationen med Distronic (adaptiv farthållare) optimal. Man kör lugnare och får en bättre trafikrytm. Det där med att växla och köra sportigt är lite övervärderat. Någon skrev att man accepterar bättre med en manuell låda, håller inte med! Betydligt enklare att bara trampa ner och bilen accelererar snabbt som bara den.

    Vi har kvar en manuell bil sedan yngsta barnet tog körkort, men den kommer bytas mot en automat. Däremot är det bra att kunna köra manuellt om det inte finns automat i en viss situation. Vad gäller hyrbilar brukar jag numera ofta få automat även när jag av snålhet bokat manuell. Så det kommer mer och mer.

  • JGBM

    Därför manuellt är kul!

    När vi reste till USA sist hyrde vi en Mustang. Jag såg fram emot att bränna på i bergen och runt om i Kalifornien. Och så var skiten automat... Förtog hela känslan och hade lika gärna kunnat köra en Toyotabuss liksom...

    Och ja, jag borde begripit det eftersom alla i USA kör på automat, men levde väl på hoppet.

  • BaronenOst

    Trodde inte så många skulle finna bilkörning, och just växling kul. Vi har väldigt olika synsätt på vad "kul" är. :P

    Tycker mest det är stressande i trafiken, speciellt med alla idioter som också befinner sig där, jag kan inte njuta utan vill mest komma fram. Undantaget är när jag kör hem från jobb, då kan det vara skönt med lite "ensamtid" och att koppla av efter arbetet, då passar en automatare bra.

  • Hobgoblin

    Automat - alla gånger, särskilt ihop med diesel. Har en Talisman 200 hk bensin och en Mazda 150 diesel och vilken skillnad på dem.
    Dieseln går underbart med automaten medan bensinaren som är
    7-stegad kan hålla på att hoppa mellan växlar.
    Den har väl inte vridmoment så det räcker ...

Svar på tråden Varför köra manuellt?