Forum Förlossningsrädsla - Känsliga rummet
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Traumatisk förlossning - psykolog specialiserad

  Ons 25 jul 2018 23:52 Läst 1529 gånger Totalt 7 svar
  Anonym (Undra­n)
  Visa endast
  Ons 25 jul 2018 23:52

  Någon som genomgått en riktig traumatisk förlossning som gett er ptsd symptom och sedan fått behandling av psykolog specialiserad på just traumatiska förlossningar? Några tips på en sådan psykolog.

  Min första förlossning var otroligt traumatisk (enda positiva var att vi båda överlevde)och nu när jag genomgått en mycket mer lyckad förlossning (barnet fick dock komplikationer men mår nu bra) trodde jag att den första förlossningen lixom skulle läka själsligt och blekna. Men fortfarande gråter jag när jag pratar om min första förlossning. Om jag tex åker förbi sjukhuset där förlossningen skedde hamnar jag i dessa ångestkänslor och känner den dödsångest jag kände då. Känns så jobbigt att det fortfarande är så starka känslor trots kuratorhjälp under min andra graviditet.

  Går det över med tiden? Gått snart 4 år sedan första förlossningen. Finns det specialiserade psykologer?

 • Anonym (Treba­rnsmam­ma, Sthlm)
  Visa endast
  Mån 10 sep 2018 10:47 #1

  Jag var livrädd innan min första förlossning 2013. Jag ville ju försöka naturligt men var tveksam att snitta för att komma undan smärtan. Har inte haft en traumatisk förlossning men hade hört om min mammas som var svår. Jag var i London och blev rekommenderad att pröva Hypnobirthing för att hantera min rädsla.


   


  Vi lärde oss att vi har en naturlig bedövning i oss som kroppen producerar flitigt om man kan uppnå ett totalt avslappnad tillstånd. Och hur i h***te gör man det vid barnafödsel... jag vet.. inte lätt. Men man KAN träna sig själv att gå ner i en djup 'trans' med meditation. Lärde mig 'hur' i en helg kurs, sen tränade jag mig själv hemma. Jag har mediterat genom tre födslar nu- har inte spruckit, eller använt nån annan smärtlindring än varmt vatten bad. Helt fantastiskt, och kan fortfarande inte fatta att JAG gjort det som knappt klarar av att ta sprutor! Konceptet heter Hypnobirthing och det är populärt bland kändisar i USA, Storbritanien. Kate Middleton och kungafamiljerna gör det. Kika på hypnobaby.se för workshops i Stockholm eller Malmö. 

 • Ons 21 nov 2018 15:59 #2

  Varför ska man göra det?

 • Ons 21 nov 2018 16:12 #3

  läkartidningen hade en artikel om en studie där kvinnor med ptsd från förlossning erbjöds hjälp med ögonrörelsebehandling, EMDR. Resultatet var bra och stod sig över tiden. Detta var vid Norrlands universitetssjukhus men det är ju möjligt att sådan behandling finns att få även på andra ställen. Du kan ju ringa det sjukhus du födde på senast och fråga där, alternativt maila professorn i Norrland och se om han kan rekommendera en kontakt i din närhet.

  Sjukhuset borde även kunna rekommendera en duktig psykolog med lämplig erfarenhet. Jag förstår om du inte vill ha kontakt med det första sjukhuset men kanske det där du födde barn nr 2 kan hjälpa till?

 • Anonym (Fred)
  Visa endast
  Ons 21 nov 2018 16:13 #4

  Ha ingen övertro på terapi, det är inte magi. Känslor är något människor och andra levande varelser på planeter (förutom psykopater) har och så är det bara. Ett trauma är ett trauma. Du kan inte prata bort att förlossningar är öht en jättestor och viktig händelse på liv och död och att en traumatisk sådan lämnar spår. En psykolog är ingen magiker som trollar bort det.

  Jag tänker att man mår bättre av att acceptera att man reagerar som du beskriver av att prata/tänka på det och börjar känna empati för sig själv pga det istället för att tänka att man måste/borde reagera som en person som inte haft samma fruktansvärda upplevelse.

 • Ons 21 nov 2018 16:13 #5
  PicaPica skrev 2018-11-21 16:12:04 följande:

  läkartidningen hade en artikel om en studie där kvinnor med ptsd från förlossning erbjöds hjälp med ögonrörelsebehandling, EMDR. Resultatet var bra och stod sig över tiden. Detta var vid Norrlands universitetssjukhus men det är ju möjligt att sådan behandling finns att få även på andra ställen. Du kan ju ringa det sjukhus du födde på senast och fråga där, alternativt maila professorn i Norrland och se om han kan rekommendera en kontakt i din närhet.

  Sjukhuset borde även kunna rekommendera en duktig psykolog med lämplig erfarenhet. Jag förstår om du inte vill ha kontakt med det första sjukhuset men kanske det där du födde barn nr 2 kan hjälpa till?


  Äh, glömde länken www.lakartidningen.se/OldWebArticlePdf/6/6567/1312.pdf
 • Anonym (Liind­a)
  Visa endast
  Ons 21 nov 2018 17:55 #6

  Jag har. Födde också för ca 4 år sen, vilket gick åt pipan. Både överläkare och en bekant som är psykolog har sagt ptsd men ingen diagnos liksom. Precis som du så kunde jag inte titta på sjukhuset utan att få ångest. Jag gick till psykolog (barnavårdspsykolog eller vad det kallades) när barnet var litet. Inför min andra förlossning så fick jag beviljat kejsarsnitt för jag var så rädd efter första. Träffade åter psykolog ?i förebyggande syfte? plus att det drog igång så mycket känslor. Andra förlossningen helt magisk men jag är fortfarande ledsen och arg för den första. Även om den är ?bearbetad? och barnet sedan länge mår bra (som du skriver, var glad att vi båda överlevde) så är det ju som en tagg i hjärtat. Svårt att beskriva men det påverkar mig inte dagligen längre. Tycker absolut psykolog hjälpte så mycket det bara kan hjälpa. Men den rädslan att förlora sitt barn, den sitter ju djupare än allt annat. Rekommendera psykolog kan jag inte namnmässigt men att gå till psykolog-absolut!

 • Ons 16 jan 2019 08:08 #7

  Hej! Jag födde min dotter för 8år sedan och fick förra våren diagnosen PTSD. Om man läser om PTSD-behandling (exponering in vivo och imaginativ exponering) så är den väldigt effektiv. Min psykolog har hittills inte haft en enda patient som inte blivit betydligt bättre, trots att vissa har gått med PTSD i 20år. just inom förlossning är det ca 2% av alla som föder barn som drabbas av PTSD så det är inget ovanligt, men det är först nu som det börjar tas på allvar. 

  Jag håller som sagt på med behandlingen och kan äntligen se en ambulans utan att få panikångest. När man drabbas av PTSD så tar man oftast och undviker situationer som påminner om traumat. Man går liksom in i en slags beredskap. Jag är livrädd för sjukhus och vårdpersonal och jag har 13 olika sjukdomar/diagnoser så jag har inte haft så mycket till val än att gå till många besök. men jag har alltid varit där en timme innan besöket för att ångesten ska hinna klinga av något, jag går oftast i kulverten när jag går mellan avdelningar, har alltid musik i öronen för att slippa ljud och kunna isolera mig. Och alla de här "undvikanden" har gjort att min PTSD är kvar för jag möter inte min rädsla. Först nu kan jag känna att min ångest tillhör det som hände då, det är inget livsfarligt som kommer hända nu.

  Jag rekommenderar dig att du går till en privat psykolog eller försöker få remiss till psykiatrin för behandling. Lider man av PTSD och inte gör något åt det så kommer det inte att försvinna av sig själv.   

Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Svara i tråden...

Innehåll