• Anonym (PEZ)

    Betala av bolånet

    Villbliskuldfri skrev 2020-09-25 18:35:21 följande:

    Som vanligt den 25:e trillade lönen in och en del av den åkte direkt in på amorteringskontot. I kronor och ören innebär det att bolånet är nere på 487 500. En reflektion jag gjorde är att jag startade den här tråden för ganska precis två år sedan (2018-09-08) och då hade jag 1 120 000 i bolån. Min första "magiska" gräns var att komma ner under miljonen. Nu har jag kommit under halvmiljon och det får väl betraktas som någon slags milstolpe det också.

    Den senaste tiden har jag haft ett sug efter att köpa en elcykel. Idag var jag till och med iväg och provcyklade ett potentiellt köp. Men så kom verkligheten ikapp mig och jag tackade för mig och tog mig hemåt med apostlahästarna. Att jag ens funderade på att lägga en månads amortering på något jag egentligen inte behöver. Fast det var en bra övning i disciplin!

    Tanken på att nästan ha köpt en pryl påminde mig om att jag behöver sätta upp ett nytt delmål för att inte tappa motivationen. Å andra sidan vore det ju bara dumt att lägga av med amorteringen nu när det är så lite kvar. Bara det gör ju att motivationen ökar igen Glad


    När du betalar av gör du det med en klumpsumma eller gör du det med småsummor?
  • Anonym (PEZ)

    Jag sitter och funderar på hur jag ska göra.
    Av en miljon ta hälften och amortera av bolånen, eller låta det ligga kvar och generera avkastning.
    10% /år innebär 500 000kr extra på 5 år.

  • Anonym (PEZ)
    Anonym (Dahlia) skrev 2020-09-26 20:50:10 följande:
    Det finns ju de som väljer frihet framför lyxliv. En kompis har en enkel obelånad tvåa. Han har 1250 kr i avgift- helt sjukt lågt...
    Lyxliv hur menar du då, dom flesta med bolån lever inte något lyxliv.

    Självklart kommer jag att betala av bolånet , men det är en stor skillnad på jag gör det nu eller i etapper.
    skillnaden kan vara att jag har 500k över när bostaden är betald, pengar som genererar nya pengar.
  • Anonym (PEZ)
    Villbliskuldfri skrev 2020-09-27 07:52:47 följande:
    När jag tog lånet så delade jag upp det i två lika stora delar, ett bundet och ett låst på fem år. Den rörliga delen betalade jag av med samma summa varje månad. Nu har fasta delen kan jag inte amortera på, åtminstone inte utan att åka på att veta ränteskillnadsersättning. Därför lägger jag undan hälften av det jag amorterade förut på att vanligt sparkonto och den andra halvan i en lågriskfond. Med lite tur växer de till sig där.

    När den lånedelen sedan släpps fri (2022-11-28) så kommer jag att skicka in allt jag sparat till banken. Det kommer att bli en trevlig måndag!
    ränteskillnadsersättning är det bara för att det är ett bundet lån?
  • Anonym (PEZ)
    cattus skrev 2020-09-27 20:39:17 följande:

    Bra jobbat.
    Jag och maken bor i villa i Stockholm  och har även ett fritidshus, 2 bilar och INGA lån. Hårt arbete, tänker oss för innan vi köper något och ALLTID kontant.
    Ingen av oss har ett kreditkort, sparade pengar på banken, aldrig bråk om pengar, vi kan unna oss saker emellanåt också, så vi lever inte så snålt numera.
    Det är en otrolig sinnesfrid att veta att vi kommer att klara oss även om något händer.
    Och det är inte så svårt att komma dit om man väljer bort rätt saker.


    Intressant berätta mer.
  • Anonym (PEZ)
    Anonym (S) skrev 2020-09-27 20:44:28 följande:

    Jag personligen hade nog valt att lägga lite mer på att investera i aktier och fonder än att betala så mycket på lånet. Självklart ska man amortera om man har möjlighet men med tanke på inflationen så minskar ju faktiskt ditt lån över tid. Det du investerar på börsen kommer, med största sannolikhet, att öka i värde.


    Så resonerar jag också, 
    egentligen vinner man på att låna pengar så länge utlåningsräntan på ett år är lägre än avkastningen på det man investerar in.

    Det är en bra pengamaskin för att skapa kaptital till att betala av bolånet.
  • Anonym (PEZ)
    Villbliskuldfri skrev 2021-04-02 23:46:14 följande:
    Jag tänker snarare såhär. Varför inte passa på och jobba lite hårdare nu ett par år och bli helt skuldfri. Då behöver jag inte oroa mig för ekonomin utifall att jag just blir sjuk, arbetslös eller liknande.
    Vad är planen efter att du har bundit mycket i bostaden?
    Sälja och köpa nytt eller ta en hyresrätt eller bo kvar i den efter pension?
  • Anonym (PEZ)
    Villbliskuldfri skrev 2021-04-24 08:27:22 följande:
    I första hand handlar det om att kunna betala av hela bolånet om det händer något. Beroende på ränteläget de kommande åren kommer jag troligtvis ha kvar lite lån och låta de sparpengar som avsatts för bolånet föröka sig på börsen. Förhoppningsvis kan jag på så vis både äta kakan och samtidigt ha den kvar.
    Så resonerar jag också, ju nu är det dock en förlustaffär att betala av bolånet då det generar mer pengar i form av avkastning på ett år är det jag betalar på bolånen.
    Det hade tex inte varit möjligt om jag betalat av en del av bolånet för ett par år sedan.
    Man kommer dock till en punk då man bör flytta en del av avkastningen till säkra placeringar, dom kommer då inte öka nämnvärt men ligger där att hämta om man behöver betala av, det som ligger kvar får fortsätta vara en penga maskin det kan dock gå upp och ned.
    Om man gör 10% per år idag och det ger 200 000k och flyttar över det i året slut så har man runt 1 miljon att betala av bolånet med.
    Det ger mig ursprungssumman kvar som jag hade kunnat betala av bolånet med som kan användas till att generera nya pengar.

    Det är min plan.
  • Anonym (PEZ)
    Anonym (Hus ägare) skrev 2021-05-06 21:05:09 följande:
    Är man smart så gör man båda sakerna.

    Vad är felet med att betala av ett huslån om man har den möjligheten? Det viktigaste är väl att man klarar sig ekonomiskt oavsätt om man betalar av huset eller inte.

    Själv har jag betalat av hela huslånet och bor billigt. Jag har pengar och lever gott i dag och kommer så att göra den dagen jag går i pension. Varför skaffa en penga maskin om man inte behöver? Varför envisas med att jaga pengar? Lev nu i stället.

    Människor verkar inte tro att man kan leva, spara pengar och göra saker samtidigt som man betalar av sitt bolån. Dom flesta verkar vilja sitta i skuldfällan större delen av sitt liv men alla är vi olika och det är väl en jävla tur det :)
    Du missar poängen det handlar inte om att spara pengar utan att generera pengar.
    Pengar behövs alltid, kanske inte idag men om 5,10,15 år eller när man går i pension.
  • Anonym (PEZ)
    Anonym (hej) skrev 2021-05-17 11:19:53 följande:
    65!
    Då har mera än halva livet gått. 

    Dra av 30 år(35) så har ni min situation Glad
    Berätta gärna om din 35åriga situation.
  • Anonym (PEZ)

    Jag funderade också på att extraamortera 2015 när jag köpte bostad men avstod då det inte skulle göra någon större skillnad och aldrig kommer kunna arbeta bort skulden på 2 miljoner.

    Jag valde att investera pengarna jag hade kvar, vilket nu givigt avkastning och jag skulle kunna betala av bolånet och ändå ha hälften kvar som jag gick in med från början.
    Jag ser detta som ett bättre alternativt då det genererar mer pengar än vad bolånet kostar per månad så jag kommer att fortsätta och flytta över 10% till lågrisk årligen.

  • Anonym (PEZ)
    Anonym (Mia) skrev 2022-04-09 12:42:24 följande:

    Grymt jobbat! Min man och jag gjorde lika. Först jobbade vi järnet o betalde av alla vår lån. Sen sagt vi där lånfria och det kändes märkligt? så nu har vi lånat upp 5milj på huset o investerat i fonder/aktier. Känns sådär tycker jag? men på långsikt ska det ju löna sig säger alla?


    Ni har alltså betalat av lånet på huset för att sedan gamblat med det på börsen.


    Hur har det gått hitills? börsen har ju fallit sedan ukraina kriget.

  • Anonym (PEZ)
    Anonym (Anki) skrev 2022-04-23 17:19:26 följande:
    Ja, och att ta ut pengar från huset brukar väl vara hög ränta på det? 
    Hur menar du ta ut pengar från huset till hög ränta?
  • Anonym (PEZ)
    Villbliskuldfri skrev 2022-04-25 20:55:38 följande:

    Åhej, tråden!

    Det har blivit några inlägg genom åren och nu närmar jag mig slutet. När lönen kom idag så for en slant rakt in på avbetalningskontot. Det här innebär att jag har 5 000 kr kvar på lånet och sedan är det färdigt. Det är i tider som dessa jag är tacksam över att ha dragit i gång det här smått galna projektet. Räntorna stiger och det är allmänt oroligt i världen. Då är det skönt att ha boendet tryggar och att inte vara så Men det är inte så att jag ångrar det, snarare kan jag ibland fundera på varför jag inte gjorde det här för 15 år sedan. Men man ska inte ångra saker man inte har gjort, det blir ingen lyckligare av. Däremot har jag lärt mig att det går att ro i land det mesta, bara viljan finns där.


    Nu när du har betalat av bolånet vad är din nästa plan, ska du investera för avkastning eller bara spara på konto?
Svar på tråden Betala av bolånet