• jaktenpaflow

    Vi som blivit gravida efter IVF

    Hejsan!

    Skapar en tråd för alla oss som fick kämpa ett tag för att få ett plus på stickan, oavsett om det är genom IVF eller på naturlig väg. Vill gärna dela resan som gravid med andra som har varit i liknande situation. Spelar inte heller någon roll när BF är:)

    Har försökt med ett syskon i ett och ett halvt år och blev gravid nu i augusti och BF 22 april!

    Välkomna!

  • Svar på tråden Vi som blivit gravida efter IVF
  • BaKu
    Akira Öken skrev 2019-03-06 18:09:52 följande:

    Mm, tror inte han är riktigt där än. Och det är ju ingen panik. Ingen av oss har barn sedan tidigare. Han är glad och lycklig, men samtidigt har han även lyft en del oro för att han inte vet hur man tar hand om ett litet barn. Jag tänker att ingen vet det, men att man lär sig. Vi läser en bok tillsammans som handlar både om graviditet, förlossning och de första åren. Vi tänkte även gå någon av de kurser/föreläsningar som erbjuds.

    Skönt att det känns bra och att kroppen känns starkare (såvida det inte hänt något under gårdagen som jag inte hunnit läsa). Så imorgon får ni besked? Har förstått att ett kejsarsnitt även kan innebära många fördelar mot vaginal förlossning. Men trist förstås att kanske inte få möjlighet att välja.

    Jag tycker mig må rätt bra. Trött, halsbränna och har lite värk i magen till och från. Men det är väl inga konstigheter. Hela IVF-grejen ligger liksom bakom mig på sätt och vis. Här inte tänk så mycket på det utan har mer fokus på nu. Tänker på det när människor kring oss säger "ni har ju fått gå igenom så mycket". Då tänker jag på det. Hur tänker du kring hur det varit för er? Kram


    Min man var också orolig innan. Han hade aldrig hållt i ett så litet barn och han hade noll koll. Han kände nog också att det var jobbigt att jag hade bättre koll. Så kom vår son och jag tänker inte ljuga och säga att det magiskt kändes lättare... Men det blir lättare stegvis. Han gör så gott han kan. I början var det nog väldigt tufft för barnet är ju så beroende av mamman och eftersom jag ammar och vi har ett matvrak så var mannen inte värd mycket i sonens ögon. Dessutom tyckte han det var svårt att hålla och hans nervositet spillde ju självklart över på barnet och gjorde inte saken lättare. När mina föräldrar sen kunde hålla honom utan problem var han imponerad, men jag tror också lite förtvivlad. Det är tufft för självförtroendet. Dessutom kändes det nog tufft att inte kunna avlasta mig. Sakta har det blivit bättre. Mannen känner sig tryggare och nu har vi haft dagar där sonen hellre vill vara med mannen när han inte äter. För ett tag sen somnade han på mannen och lyckan var total för honom.

    Utöver anknytningsbiten har min man fått lite panik över allt praktiskt. Han insåg plötsligt att han helt plötsligt hade någon som var viktigare än allt annat och då började han få panik över jobb, pengar, huset och allt annat som måste ske. Han mådde riktigt dåligt och vågade en dag knappt köra hem från jobbet för han inte litade på att han skulle kunna ta sig hem säkert. Som tur är pratade han med mig den här gången. Han har svårt att öppna sig annars. Men vi kunde prata om det och klura på lite saker ihop och det värsta släppte sen.

    Jag känner att något hänt efter det och nu är han verkligen en pappa. Han gör precis samma saker som innan, men jag tror hans självkänsla stärkts och det gör allt så mycket bättre.

    Tror därför det är viktigt att inte glömma bort männen i allt det här. Det är svårt när vi har världens hormonkarusell och själva är utmattade. Men männen kan också drabbas av graviditets- och förlossningsdepression. Så om ni misstänker det och har svårt att nå fram så kan ett tips vara att prata med mvc och bvc. De har kuratorer och psykologer som kan hjälpa till.

    Men glöm inte att det blir bättre

    Och tjejer. Glöm inte att det är helt normalt att inte känna eufori och till och med må dåligt efter barnet kommit. Kroppen går igenom så otroligt mycket. Men det blir oftast bättre och blir det inte det så sök hjälp. Det är inget att skämmas för.

    Och visst lär man sig under tiden. Dessutom är ju alla barn olika så det blir mycket att lita på sin instinkt i kombination med att ta hjälp av folk som kan.
  • BaKu
    gammelpysen skrev 2019-03-06 19:31:30 följande:

    Jag känner igen oss i det där. Vi fick ju också kämpa väldigt länge innan vi lyckades och även om jag jättegärna vill ha fler barn om det går så är maken fortfarande omtumlad inför vad som komma skall.


    Vi vill också ha fler, men tror jag vill ha det snabbare än mannen :p trodde inte jag skulle känna det, men redan nu längtar jag efter nästa. Inte så jag vill ha det precis nu, men lär nog vilja försöka tidigare än jag trodde innan.
  • Jilka
    Inalina skrev 2019-03-06 16:29:52 följande:

    Ok, skönt att höra att fler har haft väldigt många- och du gick väl tiden ut? jag fick göra ett ctg och under de 20 min kom endast en sammandragning så det var ändå ok. Tror jag fick lite ro i själen ändå nu efter läkarbesöket då de även kollade cervix som var lång och stängd så ingen fara där!

    ja alltså gå i en uppförsbacke eller liknande är ju som att bestiga mount everest nuförtiden!! läkaren sa att bebisen är ingen liten krabat utan kommer väga ungefär 4 kg om hon kommer när hon ska och fortsätter på sin kurva. ingen överraskning där direkt. 

    Hur mår din lille guldklimp? :) och hur har du själv återhämtat dig?


    Ja, jag födde i v 39+0 enligt min egen uträkning och 39+2 enligt ul. Så fullt tillräckligt :) och så länge cervix är opåverkad så ska det vara lugnt, men jag tyckte ändå det var skitsvårt att veta hur mycket jag skulle "lyssna på kroppen". Är ju inte heller som att man helt har ett val, fick tjata mig till en 25% sjukskrivning de sista veckorna och då hade jag sammandragningar, foglossning och illamående, och jobbar som högstadielärare. Men det gick :)

    Vi mår bra :) Min lilla pojk har en del magbekymmer som de väl ofta har, och jag har haft lite yrsel men annars mår vi bra. Tänk att du, och många andra här inne, snart har era små här :) det går snabbare på slutet tycker jag. Iaf fram till 37+0, sen kändes varje dag som ett år. Det måste vara så plågsamt att gå över två veckor :)
  • Inalina
    jaktenpaflow skrev 2019-03-06 22:30:47 följande:
    Men oj!!! Det är mycket sammandragningar! Såg att du var hos läkaren idag, skönt att tappen är opåverkad! Förstår att du helst av allt inte vill bli sjukskriven men hur Könner du över att gå ner i tid? Tror stress påverkar oss mer än vad vi tror och ibland undermedvetet. Jag har gått omkring och haft en spänning över magen som jag inte tänkt på förrän nu när jag är sjukskriven och verkligen kan slappna av. Tycker vi får pass på att njuta nu lite innan bebisarna kommer:)<3

    Du har rätt, om jag måste göra KS ska jag lyssna på musik och blunda tills dem börjar plocka ut honom. Fasiken vilken upplevelse!!! Har sålt in snitt nu till mig själv så kommer nästan bli besviken om jag inte får det haha! Ska till läkaren imorgon för en sista undersökning... Vad kul att du tycker det:) Liam är ju dock typ det vanligaste namnet 2018 i Sverige haha. Maximilian är också med på listan och Julian ökar i populäritet. Dock så flyttar vi till Spanien i höst och där är det nog inte lika vanligt haha:) Kanske Julian som blir Julio! Tränar du någonting annars eller rehab för foglossning mm?
    Jag kommer jobba hemifrån från 1 april, och då är det liksom ingen stress att gå upp på morgonen och ta mig till tåget exempelvis utan jag tar en lugn frukost hemma, kan köra lite yoga när jag vill etc. Så det känns bra. Jag kan nog jobba 75% utan att bli sjukskriven - har en lite speciell arbetssituation ,)
    Men jag håller med ang den psykiska stressen (som jag haft med min operation för malignt melanom exempelvis) det påverkade mig ganska mkt trots att jag inte direkt låg vaken på nätterna eller kände mig deppig.

    Känns mkt bättre nu efter läkarbesöket - bara där ser jag ju hur jag blir psykiskt trygg efter att ha fått göra de koller som behövs Glad ska dit om 1,5 vecka igen.
    Hoppas det går bra på ditt besök idag - skriv o berätta vad de sa. Får man tiden för ks direkt?
    Men vad underbart med flytt til Spanien!! Är någon av er därifrån eller hur valde ni det? Vi är ju i Spanien flera ggr per år (främst o spelar golf) och det är alltid väldigt trevligt att komma dit Solig

    Jag har ingen foglossning som jag märker av ännu, ska ta tag i gravid-pilates eller yoga nu dock - det ser jag fram emot. Vet att månag går o simmar också men jag har aldrig vart en fan av simhallar utan simmar/badar bara utomhus så det blir det inte för mig. Gör du någon typ av träning? Här fokuserar de mest på att man ska träna upp bäckenbotten EFTER förlossningen. Jag har frågat ett antal olika barnmorskor och de rekommenderar inte att man gör det nu innan om man inte vanligtvis (?) gör det. Däremot rekommenderar de att man har en speciell olja som man ska smörja in området som ska töjas ut under förlossningen. 

    jag ska också ha musik under förlossningen - ska bara komma på vad för sorts ;)
  • Inalina
    Jilka skrev 2019-03-07 08:32:58 följande:
    Ja, jag födde i v 39+0 enligt min egen uträkning och 39+2 enligt ul. Så fullt tillräckligt :) och så länge cervix är opåverkad så ska det vara lugnt, men jag tyckte ändå det var skitsvårt att veta hur mycket jag skulle "lyssna på kroppen". Är ju inte heller som att man helt har ett val, fick tjata mig till en 25% sjukskrivning de sista veckorna och då hade jag sammandragningar, foglossning och illamående, och jobbar som högstadielärare. Men det gick :)

    Vi mår bra :) Min lilla pojk har en del magbekymmer som de väl ofta har, och jag har haft lite yrsel men annars mår vi bra. Tänk att du, och många andra här inne, snart har era små här :) det går snabbare på slutet tycker jag. Iaf fram till 37+0, sen kändes varje dag som ett år. Det måste vara så plågsamt att gå över två veckor :)
    Oj ja de sista veckorna tänkte jag hålla mig mest hemmaFörvånad kan inte föreställa mig hur det är att behöva hoppa på tåget/bussen varje dag när man känner att babyn kan komma närsomhelst! men allt går ju - bra du fick en liten sjukskrivning i alla fall, ditt jobb är ju svårt att sköta hemifrån...

    för varje vecka som går känner jag mig tacksam att bebisen har det bra där inne och inte vill komma ut - det har ju vart största fasan hittills. men kan tänka mig att man 'i slutet' bara vill träffa den lilla och framförallt slippa gå runt som flodhästFlört!
    Hon låg med huvudet neråt igår och jag har känt sparkar/boxar på samma ställe nu i en vecka. dock sa läkaren att hon har rätt mkt plats och fostervatten så hon skulle kunna vända sig fortfarande. (hoppas inte ;))
    När fixerade sig din bebis? (om du nu vet..)

    jag har svårt att tro att de skulle låta mig gå över tiden särskilt mkt här eftersom de är lite kinkiga med att folk ska få för stora bebisar - men men vi får väl se...
  • Jilka
    Inalina skrev 2019-03-07 10:42:19 följande:

    Oj ja de sista veckorna tänkte jag hålla mig mest hemma kan inte föreställa mig hur det är att behöva hoppa på tåget/bussen varje dag när man känner att babyn kan komma närsomhelst! men allt går ju - bra du fick en liten sjukskrivning i alla fall, ditt jobb är ju svårt att sköta hemifrån...

    för varje vecka som går känner jag mig tacksam att bebisen har det bra där inne och inte vill komma ut - det har ju vart största fasan hittills. men kan tänka mig att man 'i slutet' bara vill träffa den lilla och framförallt slippa gå runt som flodhäst!

    Hon låg med huvudet neråt igår och jag har känt sparkar/boxar på samma ställe nu i en vecka. dock sa läkaren att hon har rätt mkt plats och fostervatten så hon skulle kunna vända sig fortfarande. (hoppas inte ;))

    När fixerade sig din bebis? (om du nu vet..)

    jag har svårt att tro att de skulle låta mig gå över tiden särskilt mkt här eftersom de är lite kinkiga med att folk ska få för stora bebisar - men men vi får väl se...


    Haha inser att jag ljög lite i mitt minne, var sjukskriven mellan v 32-36 typ, sen var jag ledig och sen föräldraledig innan han kom :) men ja, att jobba då hade inte gått för mig. För svårt att ta det i min egen takt.

    Ja, och du har väl kommit så långt nu att chanserna för en hälsosam bebis verkligen ökar för varje dag/vecka som går! Hoppas hon ligger kvar! Du får säga till henne :) Min lille fixerade sig redan v 28 eller nåt sånt. Det var skönt.

    Ja, det låter vettigt. Vad skönt att de verkar ha så himla bra koll på dig/barnet. Tillväxtultraljud är ju inte standard här alls.
  • Inalina
    jaktenpaflow skrev 2019-03-06 22:45:09 följande:

    Vill bara tipsa om denna video som beskriver skillnaden på sammandragningar och värkar och hur de påverkar livmodertappen (speciellt för oss som har en del och kan bli nojiga) så otroligt intressant och bra beskrivet!


    jätteintressant och väldigt pedagogisk :)

  • Inalina
    Jilka skrev 2019-03-07 12:02:46 följande:
    Haha inser att jag ljög lite i mitt minne, var sjukskriven mellan v 32-36 typ, sen var jag ledig och sen föräldraledig innan han kom :) men ja, att jobba då hade inte gått för mig. För svårt att ta det i min egen takt.

    Ja, och du har väl kommit så långt nu att chanserna för en hälsosam bebis verkligen ökar för varje dag/vecka som går! Hoppas hon ligger kvar! Du får säga till henne :) Min lille fixerade sig redan v 28 eller nåt sånt. Det var skönt.

    Ja, det låter vettigt. Vad skönt att de verkar ha så himla bra koll på dig/barnet. Tillväxtultraljud är ju inte standard här alls.
    haha kan tro att man glömmer bort lätt ;) ja jag tycker lärarjobb verkar rätt stressigt när man alltid har tider att passa och ska leverera varje dag. verkar vettigt att bli sjukskriven i slutet med ett sånt jobb.

    köpt en gravidkudde nu som jag även tänkte använda som amningskudde - sov ritkigt gott i natt och man vilar väldigt skönt på den också då det blir som 'armstöd' när man ligger i sängen.

    jo här verkar de inte missa någonting (de verkar ha lite kontrollbehov läkarna haha) - de mäter både huvudet och något ben på henne varje gång och tror att det är ben-mätningen som gör att de kan avgöra hur stor bebisen ska bli vid födseln. enligt läkaren vägde hon strax över 1,4kg igår.   
    Hur länge tänkte du vara föräldraledig :)?
  • jaktenpaflow
    Inalina skrev 2019-03-07 10:20:46 följande:

    Jag kommer jobba hemifrån från 1 april, och då är det liksom ingen stress att gå upp på morgonen och ta mig till tåget exempelvis utan jag tar en lugn frukost hemma, kan köra lite yoga när jag vill etc. Så det känns bra. Jag kan nog jobba 75% utan att bli sjukskriven - har en lite speciell arbetssituation ,)

    Men jag håller med ang den psykiska stressen (som jag haft med min operation för malignt melanom exempelvis) det påverkade mig ganska mkt trots att jag inte direkt låg vaken på nätterna eller kände mig deppig.

    Känns mkt bättre nu efter läkarbesöket - bara där ser jag ju hur jag blir psykiskt trygg efter att ha fått göra de koller som behövs  ska dit om 1,5 vecka igen.

    Hoppas det går bra på ditt besök idag - skriv o berätta vad de sa. Får man tiden för ks direkt?

    Men vad underbart med flytt til Spanien!! Är någon av er därifrån eller hur valde ni det? Vi är ju i Spanien flera ggr per år (främst o spelar golf) och det är alltid väldigt trevligt att komma dit 

    Jag har ingen foglossning som jag märker av ännu, ska ta tag i gravid-pilates eller yoga nu dock - det ser jag fram emot. Vet att månag går o simmar också men jag har aldrig vart en fan av simhallar utan simmar/badar bara utomhus så det blir det inte för mig. Gör du någon typ av träning? Här fokuserar de mest på att man ska träna upp bäckenbotten EFTER förlossningen. Jag har frågat ett antal olika barnmorskor och de rekommenderar inte att man gör det nu innan om man inte vanligtvis (?) gör det. Däremot rekommenderar de att man har en speciell olja som man ska smörja in området som ska töjas ut under förlossningen. 

    jag ska också ha musik under förlossningen - ska bara komma på vad för sorts ;)


    Åh super att du verkar ha bra förutsättningar på jobbet för att få det att passa in i livet som höggravid:) Så otroligt viktigt att man arbetar på ett bra företag och har bra människor runt omkring sig. Skönt att jobba hemifrån, bösta från båda världar:) Ja jag kan verkligen förstå att melanomen påverkade dig, hur känns det nu? När ska du tillbaka på återbesök?

    Bra att du har så täta kontroller man blir ju så lugn när det känns som att man har mer ?kontroll? på vad som händer därinne. Jag fick strikt träningsförbud efter mina blödningar men idag fick jag reda på att moderkakan ligger långt ner men dragit upp sig så pass mycket att den inte ligger för kanalen och bebis har lyckats vända sig från säte till huvudet ner!!!!:))) Så det kan bli naturligt sålänge inga kärl ligger för, ska på återbesök om 3 veckor. Så himla skönt och en sån lättnad!! Nu ska jag låta det sjunka in lite sen kanske våga mig på lite yoga och rehab övningar:)) Får fortfarande inte lyfta tungt mm så fortfarande order om att ta det lugnt:)) Ja olja. Har jag också hört talas om, är det någon speciell eller vad som helst? Är kokosfett fantast så tänkte att det kanske funkar haha:)

    Nej ingen av oss är från Spanien men vi har mycket vänner där, min man ett bolag sen älskar vi klimatet. Så vi hoppas kunna prova på det:)) Ja det är mycket golfare där, jag har aldrig golfat men får nog lära mig!
  • Inalina
    jaktenpaflow skrev 2019-03-07 13:41:44 följande:
    Åh super att du verkar ha bra förutsättningar på jobbet för att få det att passa in i livet som höggravid:) Så otroligt viktigt att man arbetar på ett bra företag och har bra människor runt omkring sig. Skönt att jobba hemifrån, bösta från båda världar:) Ja jag kan verkligen förstå att melanomen påverkade dig, hur känns det nu? När ska du tillbaka på återbesök?

    Bra att du har så täta kontroller man blir ju så lugn när det känns som att man har mer ?kontroll? på vad som händer därinne. Jag fick strikt träningsförbud efter mina blödningar men idag fick jag reda på att moderkakan ligger långt ner men dragit upp sig så pass mycket att den inte ligger för kanalen och bebis har lyckats vända sig från säte till huvudet ner!!!!:))) Så det kan bli naturligt sålänge inga kärl ligger för, ska på återbesök om 3 veckor. Så himla skönt och en sån lättnad!! Nu ska jag låta det sjunka in lite sen kanske våga mig på lite yoga och rehab övningar:)) Får fortfarande inte lyfta tungt mm så fortfarande order om att ta det lugnt:)) Ja olja. Har jag också hört talas om, är det någon speciell eller vad som helst? Är kokosfett fantast så tänkte att det kanske funkar haha:)

    Nej ingen av oss är från Spanien men vi har mycket vänner där, min man ett bolag sen älskar vi klimatet. Så vi hoppas kunna prova på det:)) Ja det är mycket golfare där, jag har aldrig golfat men får nog lära mig!
    ja känner mig lyckligt lottad med jobbet. (trots endast 4 mån betald förädraledighet i schweiz haha) så jag jämför med vänner här som blivit tvungna att gå tillbaka efter 4 mån (vissa gör det såklart för att de vill) men där känner jag ingen stress!

    jag ska på återbesök och ta bort stygn på måndag, de får väl känna igenom mina lymfkörtlar då också sen blir det förhoppningsvis någon lugn månad innan man ska dit igen. jag tänker inte så mkt på det nu utan antar att allt ska gå bra :)

    men vilken tur du verkar ha haft att moderkakaen flyttat på sig!!! Fantastiskt!! hoppas det håller sig så nu =)!! 
    förstår att man får träningsförbud efter blödningar/för mkt sammandragningar - jag försöker mest göra lite rygg/höftövningar för att inte få för ont - men ska inte klaga - jag vet ju att många här inne har det ganska illa :/
    Lyfta tungt tror jag ingen ska göra i graviditeten - själv får jag sammandragningar direkt om jag typ böjer mig ner så lyfta kommer inte på fråga.

    ska kolla vad oljan hette- det var någon från weleda de rekommenderade! Kokos funkar säkert till det mest- man vill ju gärna hålla allt så naturligt som möjligt =)

    vilken del av spanien tänkte ni flytta till? Låter underbart i alla fall - och roligt att ni redan har vänner där! ett problem mindre ;)
Svar på tråden Vi som blivit gravida efter IVF