• Snurranfian

    Vi som planerar äggdonation 2019

    UndrandeSökare skrev 2019-11-07 08:30:17 följande:

    Här är förklaringen varför ingen ännu fått göra embryodonation i Sverige,

    - trots den nya lagen som trädde i kraft 1 januari 2019.


    Embryodonation
    Ingen har fått hjälp av nya lagen
    2:15 min
    Sedan årsskiftet är det tillåtet att bli gravid med hjälp av redan befruktade ägg, som saknar genetisk koppling till en själv. Men fortfarande har ingen sådan behandling gjorts, och ingen kan svara på när behandlingarna kan sättas i gång.
    Emma är 37 år och vill bli mamma på egen hand. Men det är svårt. Hon har nämligen sedan några år tillbaka fått veta att hon har kommit i ett tidigt klimakterium. Det går fortfarande att bli gravid, men chanserna är små. Hon har därför blivit rekommenderad en behandling med ett donerat embryo, en metod som blev laglig i Sverige 2019.

    Men fortfarande har Emma inte fått göra en sådan behandling i Sverige, och det är hon inte ensam om. Fertilitetsklinikerna har nämligen inte börjat att använda de nya metoderna.

    - Ska det ta så här lång tid? Varför ens godkänna det men inte dra igång det? Varför då inte vänta? Varför ge förhoppning? Får man förhoppning får man en känsla av att man kan vänta, säger Emma.

    Strax efter att lagändringen trädde i kraft meddelade fertilitetsklinikerna att de inte kommer att påbörja de nya behandlingarna innan det finns riktlinjer att förhålla sig till. Behandling med donerade embryon, alltså befruktade ägg, innebär till exempel att genetiska helsyskon kommer att växa upp i olika familjer och det finns flera etiska frågor kring behandlingarna som måste besvaras. Just nu arbetar Socialstyrelsen fram någon form av riktlinjer som ska bevara dessa etiska frågor, ett projekt som började i maj.

    ? Ur ett barnperspektiv måste man se till att man har gjort allt som krävs för att barnets rättigheter har bevakats och att man får den information som barnet har rätt till. Till exempel möjligheten att söka sitt genetiska ursprung, säger Anders Fejer, chef över den enhet på Socialstyrelsen som tar fram nationell vägledning till vården.

    Socialstyrelsen kan i dagsläget inte ge besked om när alla etiska frågor är besvarade och när behandlingarna kan dra igång.

    ? Vi har inte haft en tidsplan utan vi har gått in i projektet utifrån de frågeställningar som vi har fått. Det arbetet kanske måste pågå under flera år men verksamheterna kommer att ha svar på många frågor relativt snart, säger Anders Fejer.

    Att tydliga besked saknas gör att frustrationen är stor bland barnlängtande personer, berättar Juliane Baumgart, medicinskt ansvarig på fertilitetsenheten vid universitetssjukhuset i Örebro.

    ? Vi får en hel del samtal från patienter som undrar hur det står till eftersom lagen trädde i kraft första januari. De undrar när vi kommer att börja och det känns ibland frustrerande att svara "vi vet inte", säger hon.

    Emma heter egentligen något annat. 

    Erik Nilsson

    erik.nilsson@sverigesradio.se
    Den nya lagenGenom den nya lagändringen tillåts två nya sätt att skaffa barn med hjälp av embryon, alltså redan befruktade ägg. Antingen med hjälp av embryodonation eller dubbeldonation. Båda metoderna innebär att föräldern helt kommer att sakna genetisk koppling till sitt barn.

    Vid embryodonation får man ett befruktat ägg som lämnats kvar efter personer som tidigare har genomgått ivf-behandling.

    Vid dubbeldonation skapar man i stället ett nytt embryo, genom att befrukta ett ägg från en äggdonator med en spermie från en spermiedonator.
    Det går trögt överhuvudtaget i Sverige trots det nya att privata kliniker får utföra äggdonationer sedan 1 jan 2019. Vi har stått i kö sedan i somras och de kan inte säga alls när de kan komma igång med donationer. En förklaring jag fick är att det tar MINST 6 månader att utreda nya donatorer... de ska ta infektionsprover och sen ska det gå 6 månader och sen nya prover. Nu börjar det bli slutet på detta år så man tycker ju nåt borde hända. Inte hört nåt från kliniken i Sverige. Nu kör vi på Finland istället. Kan tänka mig att det tar ännu längre tid med dubbeldonationet att komma till skott om inte ens vanlig ÄD kan dra igång....
  • Snurranfian
    Tuttis skrev 2019-11-10 11:14:20 följande:

    Har pussat den 6 november med bebis nr 2. Helt otroligt att vi kämpade i 9 år för att få vår son och sen bara funkar det på första försöket med syskon. Om jag är orolig? Hela tiden.


    Men gud grattis! Hur många ÄD försök gjorde ni med första barnet innan det tog sig?
  • Snurranfian

    Jag börjar bli så nervös. På onsdag ska jag göra första vul för att kolla slemhinnan. Donator börjar sin behandling imorrn.. Känns som jag ligger långt före henne men enligt kliniken är vi bra i tid. Bara hoppas allt ska klaffa. Känns som vad som helst kan hända på vägen! Jag har som sagt aldrig gjort en ivf ens. Skitläskigt!

  • Snurranfian
    Sjuttiosjuan skrev 2019-11-10 18:58:50 följande:

    Vad spännande! Kliniken har koll på det där, kommer gå superbra!!


    Taaaack!!! Gud vad jag hoppas!
  • Snurranfian
    nypan78 skrev 2019-11-13 10:36:26 följande:

    Hej,

    ja är lite ny här fast jag har läst i tråden lite då och då.

    Efter en del misslyckade IVF och sedan en spontan graviditet som ledde till ett barn med kromosomfel tänker vi nu mer och mer på att gå över till äggdonation. Förvisso har vi 2 behandlingar med IVF kvar att göra (köpte 3pack på CvL) men vill gärna tänka steget vidare....

    Vi funderar isf på en behandling i juli - augusti 2020 då vi ändå har semester. Söker man sig utomlands alltså. Riga eller Finland, någon som har åsikter om dessa kliniker? Ovumia i Tammerfors eller AVAKliniken / IVF Riga tänkte vi på.

    Helst av allt skulle vi vilja stanna i Sverige för behandlingar, men vad jag har förstått finns inga donatorer någonstans som är klara för privata ÄD försök, varken på Livio eller CvL Uppsala. STämmer det?

    Kram på er alla!


    Ja så tycks det vara i Sverige. Står i kö hos Livio och inget händer där tyvärr. Nu gått över till Ovumia Fertinova i Helsingfors. Vi ville också helst göra behandling i Sverige.
  • Snurranfian

    Mätte slemhinnan idag på dag 12.. 7.5 mm. Ska ju inte göra insättning ännu... dröjer nog typ 2 v till. Borde växa på sig mer tills dess va?

  • Snurranfian
    Frazze skrev 2019-11-13 14:07:54 följande:

    Det borde den allt göra. Men drt krävs väl inte så mycket mer än 8 el 8.5 mm för insättning?


    Precis. Men eftersom det är typ 2 veckor kvar till insättning borde den ju bli ännu tjockare??
  • Snurranfian
    Frazze skrev 2019-11-13 18:58:57 följande:

    Självklart kommer den att bli det på 2 veckor! Tar du E-vitamin el Borago?


    Nej inget kliniken sagt något om...
  • Snurranfian

    Idag ringde kliniken och meddelade att vår donator fått avbryta sin behandling pga för få äggblåsor. Nu får vi välja att vänta på ny donator, eller vänta på att samma donator försöker igen i januari (inte aktuellt) eller prova frysta ägg från deras äggbank. Suck.. jag som är under medicinering nu. Lutar åt att prova från äggbanken... de skulle återkomma och meddela om de hade en match där på mån.... Helgen känns lite tung. Men så här är det ju..vet ju det

  • Snurranfian
    Tuttis skrev 2019-11-15 09:01:49 följande:

    Började blöda nu på morgonen... Så ledsen:( visste att det var för bra för att vara sant


    Kraaam..behöver inte betyda missfall!! Som sagt vanligt att blöda vid ÄD. Förstår din känsla dock!!
Svar på tråden Vi som planerar äggdonation 2019