Inlägg från: Jw83 |Visa alla inlägg
  • Jw83

    Särskola eller inte?

    Har han diagnosen utvecklingsstörning?

    Jag har mycket goda erfarenheter från särskolor. I lågstadiet så är det mkt multihandikappade och gravt-måttligt utvecklingsstörda barn. Men i mellan och högstadiet så börjar många av de barnen med lindrig utvecklingsstörning också i särskolan ( för att glappet blivit för stort). Jag upplever att dessa barn lever upp och snabbt utvecklas när dom hamnar i en grupp med anpassa pedagogik. Barnen upplever också att dom får kompisar på din egna nivå. Äntligen så kan man vara bäst i klassen på något eller inte få blickar när man säger och gör något konstigt.

    Finns det fler särskolor i närheten? Kolla runt lite. Vissa privata särskolor åker runt och hämtar upp långväga barn på morgonen och senare så får barnen rätt till taxi till skolan

  • Jw83
    sextiotalist skrev 2018-10-26 12:52:02 följande:

    Särskola är inte till för att skolan inte kan ha resurser för att stötta svaga elever. Särskolan är till för de som har ett så stort begåvningshandikapp att de inte kan följa den vanliga kursplanen, man har satt IQ 70 som gräns.

    För övrigt så kan man låta elever gå kvar i sin gamla klass, men ändå har en särskild kursplan.

    Du ska inte sätta honom i särskola om han inte kvalar in där, det betyg han får därifrån kan inte användas för att söka in på de vanliga utbildningarna.


    Ibland kan man också göra omvänd integrering. Dvs gå i särskola men läsa efter grundskolans läroplan. Men en elev måste ha diagnosen utvecklingsstörning för att få gå enligt särskolans kursplan.

    Betyg enligt särskolan är bättre betyg än att vara underkänd i allt enligt grundskolan. Så om han inte har möjligheter att gå ut grundskolans nionde klass med godkända betyg så kan han ändå inte söka de vanliga utbildningarna.
  • Jw83
    sextiotalist skrev 2018-10-26 14:28:25 följande:

    Så detta kravet att barnet att barnet ska ha en utvecklingsstörning är inte det avgörande (står tom i skollagen att särskolan är till för barn med utvecklingsstörning), man får inte sätta barn i särskolan om de inte uppfyller kraven nedan.

    Det har kommit fram så många gånger i media hur barn har placerats i särskola pga de inte velat lägga resurser på barnen och det har visat sig att dessa inte hade någon utvecklingsstörning alls, utan var normalbegåvade.

    Utredning om barnets behovHemkommunen fattar beslut om barnets behov av grundsärskola genom fyra fristående bedömningar:

    pedagogisk bedömning av hur barnet kan nå skolans kunskapskrav

    medicinsk bedömning av medicinska hinder för inlärning

    social bedömning av sociala hinder för inlärning

    psykologisk bedömning av barnets utvecklingsnivå.

    Rätt att tacka ja eller nejInnan hemkommunen kan fatta beslutet att en elev ska börja i grundsärskolan måste båda vårdnadshavarna tacka ja till det. Om bara en av föräldrarna tackar ja är det inte möjligt för barnet att börja i grundsärskolan.

    Om vårdnadshavarna tackar nej ska eleven gå i grundskolan. Då ska skolan ska se till att eleven får det stöd som han eller hon behöver. 


    Det är väl ingen som påstått annat?
Svar på tråden Särskola eller inte?