• Tussilago123

    Känner mig trängd av bonusbarnet

    Anonym (Nina) skrev 2019-10-14 17:18:38 följande:
    Ett halvår är bara några månader...

    Klart att du har ett ansvar här också. Eller var du inte medveten om att pappan och sonen skulle flytta in hos dig? Du är en vuxen människa och du lät ett barn att börja bo i ditt hem. Givetvis har även du ett ansvar att se till att det barnet mår bra.

    Ni ser ju redan att det här inte fungerar, både för dig och för sonen, så bästa lösningen vore ju att dom flyttar till något eget. Ni gick för fort fram.
    Självklart har jag ett ansvar att se till att barnet mår bra, men jag känner ju inte barnet lika bra som pappan och detta har börjat märkas av hyfsat nyligen. Delar inte din åsikt 100% här, har annars väldigt lätt att erkänna mina misstag men håller som sagt inte helt med dig här. 
  • Tussilago123

    Jag tror att i princip alla som skriver här har bytt ämne från var ursprungsinlägget handlade om. Nu är det enbart smutskastning om att jag inte bryr mig om barnet, att jag inte förstår hans känslor och så vidare... 

    Jag skrev inlägget till en början för att få hjälp att förstå mina känslor och förhoppningsvis få svar från personer som haft det likadant. 
    Jag vill inte ha känslorna jag har och behöver hjälp att få bort negativiteten.
    I slutet av dagen tycker jag mycket om mitt bonusbarn, han tycker om mig (tror jag) men känslorna tar periodvis över och då vill jag inte ha med honom att göra. Svartsjuka? Säkert. 

    Jag förstår att mitt bonusbarn vill vara nära sin pappa dom åtta dagarna i månaden han är hos oss. 
    Men han är precis lika nära sin pappa oavsett om han ligger på vänster eller höger sida om honom i sängen, oavsett om han sitter på höger eller vänster sida om honom i soffan. 
    Och man ska visa barnen respekt och acceptera deras känslor, absolut. Men det är inte barnen som bestämmer om pappa & bonusmamma ska sitta bredvid varandra, sova bredvid varandra osv. 
    Jag ser (tror jag) vad mitt bonusbarn försöker med då jag gjort exakt samma sak själv. Jag ville aldrig ha mamma & hennes nya pojkvän bredvid varandra. Jag ville att hon skulle fokusera på mig och enbart mig, och vi skulle helst vara själva. Min mamma berättade flera gånger för mig att hon förstår mina känslor, men hon är vuxen & jag är barn och det är hon som bestämmer. Hon skulle aldrig exkludera mig, men vi måste inkludera alla. 
    Hur arg jag än var på henne där och då så lärde jag ju mig att jag ska nog lita på mamma, hon vet bäst. Och hon kommer aldrig någonsin släppa taget om mig. 

    Det är alltså många "issues" som blir till ett stort, även om alla problem i sig inte är speciellt stora. Men jag ser sambandet, och det är det jag förklarar i mitt ursprungsinlägg och det jag behöver hjälp med.
    Så alla som säger att jag inte är tillräckligt mogen, att jag bara är en 22åring som vill ligga och hångla under täcket, att jag borde lämna osv. Det är INTE så det ligger till och därför kan ni sluta dra förhastade slutsatser om hur jag är och vad jag vill i mitt liv.

    Just nu vill jag ha hjälp att förstå rollen som bonusmamma och hjälp att stärka bandet till mitt bonusbarn och vända mina negativa tankar till positiva. För jag vill honom allt väl och kärleken till min partner gör att jag självklart förstår vikten av att känna kärlek till mitt bonusbarn. För mitt bonusbarn är det viktigaste för min partner och dom kommer alltid komma tillsammans. 

  • Tussilago123
    Pope Joan II skrev 2019-10-15 13:37:52 följande:
    Men bonusmamma och känna kärlek? Du är ju en 22-åring som varit ihop med en man som också är pappa kortare tid än vad en graviditet varar. Jag tycker att du ska satsa främst på att lära dig något om 3-åringar, hur de funkar och varför de gör som de gör samt lära dig hantera dina egna känslor av rivalitet och vad det nu är de åtta dagar i månaden som pappan har umgänge med sin son. Dessutom bör du givetvis, som du själv varit inne på, se till att i möjligaste mån skapa en egen relation till barnet men sådant tar tid och måste få ta tid. 

    Att känna kärlek och ta på dig rollen som bonusmamma tycker jag att du ska släppa förväntningarna på för tillfället. Härbärgera dina egna känslor och låt dem inte gå ut över vare sig barn eller situation vare sig barnet sitter till vänster eller höger om pappan när det är hos er - för om det inte är viktigt för en 3-åring så kan man väl anta att det är ännu oviktigare för en 22-åring, eller hur?
    Antar att kärlek är ett brett ord. Jag menar att jag vill ju känna glädje av att han ska komma till oss och känna att det ger mig någonting. 

    Grejen är ju att det är ofantligt viktigt för treåringen att han sitter/ligger i mitten. Lägger pappan sin hand på min rygg/ben så puttar han bort den osv. Vi får inte vara nära varandra än mindre röra varandra. Så tror du missförstått det, eller så missförstår jag det du skriver nu.

    Problemet med tid att skapa en relation är att hälften här inne säger att jag ska ge dom ensamtid (vilket jag gör) och hälften att jag ska bilda en relation. Vet inte hur jag ska lägga upp tiden på dom åtta dagarna i månaden. Ska jag ge ensamtid eller ska jag vara med för att bilda en relation. Alla säger olika.
  • Tussilago123
    Drottningen1970 skrev 2019-10-15 13:46:26 följande:
    Du vill bara ha medhåll i din åsikt att det är treåringen som behöver förändra sig. Du tänker fortfarande att det är ett problem att treåringen vill sitta eller ligga emellan er istället för att begripa att det kanske är en helt adekvat önskan/känsla. Att de futtiga 8 dagar i månaden som de ses kanske kunna få full fokus av pappa utan att behöva dela. Du har ju pappan helt för dig själv resten av månaden. 22 dagar. Om det hos dig som vuxen (typ) väcker så starka känslor att få backa lite under dessa dagar så kan du ju föreställa dig hur svårt det är att hantera för en treåring som får mycket mycket mindre egentid med pappan än vad du får. Jag har svårt att förstå hur detta kan vara ett problem för en vuxen människa? Du får hur mycket konkurrensfri tid med pappan som helst, och en treåring går dessutom och lägger sig många timmar före er och ni lär ha massa tid att få sitta brevid varandra i soffan och prata oavbrutna även de helger som barnet är på plats.

    Om du söker råd för att hantera dina känslor omkring detta och verkligen är seriös med det så är mitt råd inte att söka lösningar som handlar om barnet utan försöka lösa problemet inifrån och försöka hitta någon slags samtalas kontakt. För det ÄR inte en adekvat reaktion från en vuxen person att reagera så negativt på en pytteliten treårings helt rimliga beteende när det ändå är så pass liten tid barnet är hos er. Skulle vara betydligt lättare att förstå din frustration om barnet bodde heltid hos er. Men återigen. Du har 22 dagar i månaden där du inte behöver dela pappan med barnet. Barnet har 8 dagar med sin pappa och noll dagar där han inte behöver dela.
    När du skriver såhär vuxet och inte hoppar på lite halvaggressivt så köper jag absolut det du skriver. 
  • Tussilago123
    Siden skrev 2019-10-15 13:49:10 följande:

    Btw: lyssna inte på Drottningen1970. Hon är ingen bonusmamma.


    Fast hennes senaste inlägg tyckte jag ändå var hyfsat rimligt och absolut en variant. 
    Sen har hon skrivit extremt mycket idioti också som man inte ens orkar läsa. 
  • Tussilago123
    Pope Joan II skrev 2019-10-15 14:08:57 följande:
    Det är klart att det är ofantligt viktigt för 3-åringen att sitta eller ligga i mitten. Frågan är väl vad det kan spela dig och pappan för roll att avstå den platsen under den period (och sådana perioder kan naturligtvis komma åter då och då under flera år till) som det är viktigt för honom att vara i centrum under de dagar som han har umgänge med pappan? Vad gör det om ni upplåter det utrymmet åt barnet? Det varar inte för all framtid. 

    Du kan skapa en relation med barnet genom att ge honom och pappan utrymme. Du kan vara med utan att ha huvudrollen. Du säger ju att barnet redan gillar dig och pratar om dig. Sådana känslor hos barnet kan pappan förstärka till och med utan att du ens är med. 

    Du kan själv också göra en mängd saker som leder till positiv förstärkning. Du kan till exempel ta initiativet till att barnet ska ligga närmast pappan. Klappa på platsen och invitera honom att ta den. Avdramatisera din närvaro genom att inte pocka på pappans uppmärksamhet utan i stället fokusera på gemenskapen. Lämna dem sedan ensamma medan stämningen är god och varm. Upprepa. Upprepningar är bra för 3-åringar. 
    Är dubbel i frågan men köper det du säger. 
    Är för mig svårt att veta vart gränsen går, ska barnet få bli argt för att han vaknar på morgonen och ser att han inte ligger i mitten (fortfarande bredvid pappa men inte i mitten). Ska barnet få bli argt för att någon annan sitter i mitten.. Vet inte faktiskt. 
    Men det du skriver med positiv förstärkning tror jag stenhårt på, men är kluven i frågan att det ska vara på barnets villkor. Trots att det bara är åtta dagar har jag svårt att se att barnet ska få bestämma allt dessa åtta dagarna. Finns ju för och nackdelar med allt. 
  • Tussilago123
    Annita skrev 2019-10-16 11:37:08 följande:
    Förtydligande: det är såklart inte okej att skrika när andra pratar eller slå i bordet tex. Varje gång det sker bör pappan säga att så gör man inte. Men man får räkna med att en treåring inte byter beteende efter en -eller ens femtio - tillsägelser. Gäller att ha tålamod och fortsätta säga till varje gång.

    Men handen på hjärtat, vad har föregått dessa situationer? Får treåringen själv tala till punkt? Är han med i samtalen?

    Precis som med platsen i soffan vill han förstås prata med sin pappa när han är hos er.

    Hoppas du kan fundera på dessa saker TS. Om ni redan tänkt på dessa saker är jag fel ute, annars kanske det kan vara sätt att komma vidare?
    Hej,
    tar pauser från tråden då och då med tanke på allt som skrivs.. 
    Barnet har inget eget rum hos oss, detta är självklart inte optimalt men så det ser ut för tillfället. Detta är för att min lägenhet består av två rum & kök, där finns alltså inte ett tredje rum för barnet.
    Vi vill såklart flytta till större och kommer göra det så småningom för självklart ska han ha sitt egna rum.
    Dock har vi VÄLDIGT stort vardagsrum vilket gör att barnet har mycket lekutrymme och en egen hörna för alla sina leksaker, bilmatta och så vidare. 

    Och med handen på hjärtat så är barnet den enda som pratar under dessa åtta dagarna. Han pratar stup i kvarten om allt mellan himmel och jord. Och skulle han bli tyst för en minut och jag och min sambo byter några ord så blir han irriterad, slår näven i bordet och skriker att vi ska sluta prata. Lika dant i bilen om vi ska någonstans. Han pratar, pratar han inte ska vi enbart lyssna på musiken han vill höra annars ska det vara tyst. Förstår det folk skriver om en 3,5 årings känslor osv, men som "utomstående" känns det som att han enbart vill att allt ska vara på hans villkor. Vi kan lyssna på en låt han vill höra fem gånger om, men när vi sen byter musik skriker han att det gör ont i hans öron och att vi ska stänga av musiken och vara tysta. 

    Så återigen med handen på hjärtat, han är den enda som pratar och vi byter enbart ord med varandra när utrymme finns och om vi har något att säga. 

    Med det sagt får han jättegärna prata, jag vet att barn älskar att berätta saker och det får han gärna göra även om det i 70% av fallen är totalt ointressanta saker som man bara skrattar bort lite enkelt. 
    Jag är inte en sån som måste synas och höras hela tiden och inte sambon heller, utan vi sitter gärna och avnjuter maten (vid matbordet) och låter sonen föra samtalet och ställa frågor. 
  • Tussilago123
    Tussilago123 skrev 2019-10-16 15:49:33 följande:
    Hej,
    tar pauser från tråden då och då med tanke på allt som skrivs.. 
    Barnet har inget eget rum hos oss, detta är självklart inte optimalt men så det ser ut för tillfället. Detta är för att min lägenhet består av två rum & kök, där finns alltså inte ett tredje rum för barnet.
    Vi vill såklart flytta till större och kommer göra det så småningom för självklart ska han ha sitt egna rum.
    Dock har vi VÄLDIGT stort vardagsrum vilket gör att barnet har mycket lekutrymme och en egen hörna för alla sina leksaker, bilmatta och så vidare. 

    Och med handen på hjärtat så är barnet den enda som pratar under dessa åtta dagarna. Han pratar stup i kvarten om allt mellan himmel och jord. Och skulle han bli tyst för en minut och jag och min sambo byter några ord så blir han irriterad, slår näven i bordet och skriker att vi ska sluta prata. Lika dant i bilen om vi ska någonstans. Han pratar, pratar han inte ska vi enbart lyssna på musiken han vill höra annars ska det vara tyst. Förstår det folk skriver om en 3,5 årings känslor osv, men som "utomstående" känns det som att han enbart vill att allt ska vara på hans villkor. Vi kan lyssna på en låt han vill höra fem gånger om, men när vi sen byter musik skriker han att det gör ont i hans öron och att vi ska stänga av musiken och vara tysta. 

    Så återigen med handen på hjärtat, han är den enda som pratar och vi byter enbart ord med varandra när utrymme finns och om vi har något att säga. 

    Med det sagt får han jättegärna prata, jag vet att barn älskar att berätta saker och det får han gärna göra även om det i 70% av fallen är totalt ointressanta saker som man bara skrattar bort lite enkelt. 
    Jag är inte en sån som måste synas och höras hela tiden och inte sambon heller, utan vi sitter gärna och avnjuter maten (vid matbordet) och låter sonen föra samtalet och ställa frågor. 
    Och jag tror att det är detta som gör att min irritation växer. Vi hade egentligen inga problem innan och jämfört med andra är detta kanske bagateller, men jag har svårt för när en 3,5 åring skriker för att han inte får bestämma och så vidare. Därav blir jag irriterad. 
    Så det är lite av en ond cirkel och blir ju svårare när majoriteten här inne säger att barnet har rätt till sina känslor och att vi måste låta honom vara 3,5. 
  • Tussilago123

    Vill även poängtera att när vi spelar låtarna som sonen vill höra så ropar han gång på gång att vi ska höja musiken. Så något fel på öronen är det inte... 

  • Tussilago123
    Anonym (.....) skrev 2019-10-16 16:03:41 följande:
    Välkommen till livet med barn känner jag mest.... deras beteende är ofta inte logiskt och utbrott kan komma på två röda utan förvarning.

    Dessutom, han är 3 år, inte 10
    Förstår vad du skriver, men tycker fortfarande inte det är rimligt. Jag hade aldrig låtit mitt eget barn bete sig så. Jag hade förstått att en liten bebis som inte kan uttrycka sig själv för fem öre för såna utbrott. Men känner att eftersom det går att ha en fullt normal konversation med detta barnet och han vet hur man pratar rent krasst så tycker jag inte det är ok och jag själv hade jobbat extremt mycket med det om det var mitt eget. Och lagt mycket fokus på att PRATA istället, för prata kan han ju. Och återigen, jag förstår känslostormar osvosv, att det kan komma utan förvarning. Men det betyder inte att jag tycker att det är okej.
  • Tussilago123
    Anonym (Hmmm) skrev 2019-10-16 16:12:30 följande:

    Ju mer jag läser av ts desto klarare blir det att mannen måste flytta med sin familj. Ni kan träffas de 22 dagar per månad han är barnfri. Om ett par år kan ni så smått introducera pojken i ts liv - men just nu skadar det enbart pojken!


    Fast denna pojken far inte illa, vilket många får det att framstå som. Vi låter honom prata och uttrycka sig, självklart bli arg osv. 
    Denna tråden är skapad för att hjälpa mig att hantera mig själv (som aldrig haft ett "bonusbarn" förut, och veta hur jag ska hantera barnet. 

    Vi kommer inte att separera och jag förstår att det är lätt för er över internet att säga att barnet mår dåligt och liknande, så är det inte. Men jag vet från både hans mamma och pappa att han fått leva loppan som ensambarnet han är och att ingen av dom är jätteglada över att ta "fighten" med honom då han bara blir argare, utan dom låter honom hållas. Han har alltså betett sig såhär tidigare också, kanske dumt att jag inte nämnt det tidigare men eftersom alla får det att verka som mitt fel så blev det tydligen väsentligt att nämna. 
  • Tussilago123
    möjligt skrev 2019-10-16 16:08:27 följande:

    Jag går ju emot de tidigare skribenterna och Tycker att det är jätteviktigt att PAPPAN fortsätter uppfostra och sätta gränser för barnet även om situationen är som den är. Ett litet barn ska inte ostört få bete sig hur som helst. Däremot tror jag att det är bäst att hålla er parrelation på backburner så mycket som möjligt de dagarna, för en 3åring i den situationen blir det bara provokation i onödan och föder vanmakt


    Jag är på ditt spår, och efter allt jag har läst i denna tråden så har jag också förstått att det är viktigt. Pojken är alltid i centrum dessa 8 dagarna och jag jobbar som sagt ofta medans pappan och pojken åker iväg på roligheter eller bara myser hemma och ute i skogen. 
    Men jag kommer absolut tagga ner ännu mer dom dagar sonen är hos oss. 
  • Tussilago123

    Tror att jag kommer avsluta denna tråden här så det blir mer och mer påhopp om både mig & min sambo. Min sambo är en fantastisk pappa som avgudar sin son precis lika mycket som sonen avgudar honom.

    Känner att tråden blivit annat än vad den skapades för och det gör mig både trött och ledsen att se vad alla skriver här. Dom som faktiskt är bonusmorsor och skrivit och delat med sig - TACK! Det har verkligen betytt mycket och alla era tips är sparade.

Svar på tråden Känner mig trängd av bonusbarnet