• Astrid40

    Ivf 2020 - ofrivillig barnlöshet

    Anonym (Kanel) skrev 2020-07-02 14:00:34 följande:

    Jag har sett många NIPT-svar, trots att jag inte gjort det själv, är det något särskilt du undrar över..? :) I princip får man ett ja/nej-svar för trisomi 13,18 och 21, och är det ja så ska man kolla på fvp ännu för det kan vara falskt. I praktiken har jag sett att det står 1/20.000 risk, det anses alltså negativt. Sedan kan man få veta könet om man vill, 99% säkert.


    Ja precis så sa bm till mig när vi diskuterade FVP kontra NIPT på KUB. Om NIPT blir positivt så verifierar man resultatet med ett fvp. Det var därför det var lite tight med tiden för mig iom fvp görs i v 15.
  • Astrid40
    Anonym (Kanel) skrev 2020-07-02 13:57:22 följande:

    Jag torde vara någon vecka eller två före dig om jag minns rätt där helt i början, så testade jag kanske 10 dagar innan dig ;) Jag är nu i tjugonde veckan 19+... Har RUL 20+2. Jag kände inga rörelser såhär tidigt i första graviditeten, typ 22+ nånting. Först i vecka 25 bör man börja känna dagligen så det är inget bråttom :)


    Ok, jag är 17+ nu så det stämmer att du ligger en bit före:)

    Jo jag räknar med att få vänta ett tag till på att känna rörelser iom första barnet - längtar å nyfiken på hur det känns:)
  • Astrid40
    Anonym (Kanel) skrev 2020-07-04 00:51:14 följande:

    Exakt hur svaret ser ut beror på Var du gör det. En del får brev hem, i en del står bara ?resultatet visar att fosterprovet var normalt? , andra jag sett får svaret ?normalt, sannolikhet <1/20000? vilket anses vara negativt, det står svar på vit ?sannolikt ppjke?, andra läser kromosomsvaret på nätet genom att logga in, och då kan man ha en skild knapp ?visa kön? som man kan klicka på om/när man vill. Kolla upp med den klinik/ställe du tänkt anlita och fråga dem exakt hur de delger resultatet. Ett negativt svar (inga kromosomfel) räknas som säkert, ett positivt kan vara falskt positivt. Inget kan man ju få helt säkert här i livet men NIPT anses ju väldigt säkert, fvp innebär en missfallsrisk kring 0,5% om jag minns rätt så inte heller det är 100% ?säkert?.


    En kompis till mig som gjorde NIPT fick ringa till mottagningen om de ville veta kön, det stod inte på svaret de fick hem.
  • Astrid40
    Anonym (Funderare) skrev 2020-07-05 21:16:07 följande:

    Okej!, nervigt! Vi tänker lika.


    Jag håller tummar och tår för er båda två att ni ska få bra besked på NIPT!!
  • Astrid40
    Anonym (Funderare) skrev 2020-07-06 00:21:29 följande:

    Vad menar du med hellre låg hcg? Och vad ökar sannolikheten för de farligare trisomierna?


    Ja, det blev jag oxå nyfiken på? Jag har ju inte heller mått illa någongång hitintills, ökar det sannolikheten för trisomerna? Jag trodde att det berodde på att kroppen/levern har förmågan att bryta ner de ämnen i kroppen som gör att man mår illa (typ 20 % gör ju inte det)?
  • Astrid40
    Anonym (Funderare) skrev 2020-07-06 20:42:47 följande:

    Jaha det var så dom menade! Tycker det var lite oklart skrivet. Jag väljer bas, vad väljer du? De stog iaf att de andra är väldigt sällsynta å mer att man ska testa för de om man har det i släkten.


    ?Bas-testet? för fvp visar ju oxå de 3 trisomerna. Läkaren sa till mig att om det första provet är negativt är det mycket sällan det utökade testet visar något.
  • Astrid40
    Anonym (Funderare) skrev 2020-07-06 21:59:20 följande:

    Ja du menar på nipt? Eller vad menade läkaren?

    Ja finns tydligen bas å sedan mer avancerade som kostar runt 8000, det är vad de står på Vasa mammans hemsida.


    Bastest för fvp och nipt kollar samma tre trisomer så om Bas visar negativt oavsett om man gör fvp eller nipt så är sannolikhetet mkt låg att utökat test visar något enligt läkaren. I min region går man dock vidare med fvp om nipt visar positivt för att ev bekräfta den positiva diagnosen.

    Hoppas det går bra för er :)
  • Astrid40
    Anonym (Funderare) skrev 2020-07-07 20:42:45 följande:

    V 10+0 och Ultraljudet idag gick bra! :D den var exakt längd på dagen å hjärtat slog bra. Såg huvudet, kropp, ben å arm. Navelsträng till moderkakan å gulsäck. Hon kunde inte säga nåt spec om anatomin för är för tidigt. Imorrn nipt. Så glad å tacksam just nu!! Var så nervös för jag inte mått illa eller några speciella symptom. Men hon sa att jag ska va väldigt glad för de eftersom de ser fint ut :) så idag är jag extra glad! :D ska inte vara orolig längre för att jag mår bra! Haha.


    Åh vad roligt! Grattis! :D

    De sa till mig också att vara tacksam att slippa illamående, men vi blir väl lite extra nojjiga och vill ha alla möjliga symptom för att det ska kännas verkligt på nåt sätt :)
  • Astrid40
    AndraSladdis skrev 2020-07-08 15:32:28 följande:

    Det var inte för lite DNA enligt barnmorskan, utan tekniskt fel för att "kvaliteten på analysen var inte tillräcklig". Kan vara provhanteringen enligt dem. Nu orkar jag inte bry mig längre, utan hoppas bara på att det nya provet ger ett resultat.

     


    Åh vad synd, tråkigt med ännu mer väntan.

    Håller tummarna för att nya provet funkar bättre!
  • Astrid40

    Lilltjejen visade upp sina bästa sidor idag på RUL så allt så normalt fint ut. En riktig sprattel-maja är det :D

    I em ska vi berätta för familjen på min sida. Mamma ska få en liten försenad morsdagspresent. :)

    På lördag ska vi till makens familj. Har beställt en rosa prinsesstårta som vi ska ha med:)

    Nu äntligen kanske man kan få slappna av lite och

Svar på tråden Ivf 2020 - ofrivillig barnlöshet