• Anonym (Kanel)

    Ivf 2020 - ofrivillig barnlöshet

    Jullan94 skrev 2020-04-14 12:07:38 följande:

    Hej igen alla!

    Hade mitt äggplock idag och fick lite dåliga besked. Tydligen är jag såklart 1 på 300 som får ägglossning tidigare än förväntat av Ovitrelle. Det typiska är att den sätts igång 36 timmar efter sprutan men min kropp satte igång lite tidigare och därför hade många av äggen redan släppt. Läkaren sa att om det inte lyckas denna gång kan man testa att köra äggplock 34 timmar efter ägglossning.

    De fick ut några ägg som det verkar, och det finns en chans till att det lyckas. Men hon sa också nånting om att de var omogna/övermogna eller nåt sånt, jag kommer inte ihåg.

    Jag blir lite sur faktiskt om vi ska behöva betala 30 tusen till för en ny IVF när det känns som att det var deras fel. Hon sa att detta fenomen var vanligare bland unga tjejer, alltså vanligare än 1 på 300. Hade vi fått informationen om att denna risk fanns hade vi ju givetvis varit villiga att betala mer för att få komma till kliniken två timmar tidigare IFALL att den skulle ha satts igång tidigare, alltså med lite marginal. Man kunde ha gjort ett ultraljud efter 34 timmar och sett om äggen var mogna eller inte, annars vänta två timmar till äggplocket om allt var som vanligt.

    Tycker det känns hemskt att veta att vi missade med endast två timmar, speciellt när man tagit ledigt från jobbet och betalat för hotell och allt för det här :( jag hade kunnat betala 30 tusen till bara för att få en ärlig chans just denna månad, speciellt när vi hade bra odds på alla andra plan (manlig faktor, jag är ung, hade många ägg som var redo)...


    Nej vad tråkigt! Låter konstigt att de verkligen tyckte det handlade om två timmar, så onödigt liten marginal... Men som vi har sett behövs det bara ett endaste ägg och embryo :) Ni har alla chanser kvar!
  • Anonym (Kanel)
    GlitterLina skrev 2020-04-14 12:58:21 följande:

    Jag va på återbesök idag men nya prover & koll av vätskan. Lite mindre vätska denna gång så går sakta framåt. Blev sjukskriven 2 veckor till.

    Fick det för vul att kolla graviditeten nästa vecka den 22 april. Försökte kolla idag men va svårare me all vätska & hon såg bara en uppklarning. Jag sa att borde man inte se lite mer nu eftersom jag snart går in i vecka 7. Då sa hon nä du är bara i 5 + nåt :( hur räknar dem egentligen? Jag som trodde jag va i v 6 + Då är du inte heller så mycke längre ?


    Skönt att det är lite bättre ändå! När var det du gjorde äggplock och/eller återföring och hur gammalt embryo återfördes? Så kan jag säga hur långt du är ;) Äggplock är 2+0. Det kan ju hända att de inte såg pga vätskan?? Gjorde de ultraljudet vaginalt eller på magen?
  • Anonym (Kanel)
    GlitterLina skrev 2020-04-14 13:46:07 följande:

    Äggplocket gjordes den 18 mars. Den 23 mars sattes ett 5 dagars blastocyst/embryo in :)

    De gjorde vaginalt men svårt ändå pga vätskan.


    Jamen då är du faktiskt 5+6 idag (en del kallar det vecka 5 andra vecka 6). 18/3 var vecka 2+0, därifrån kan du räkna framåt. Så hjärtljud brukar man inte se så tidigt ändå, även om hjärtat visst börjar slå precis i de där dagarna! Man ser typ gulesäcken som en liten ring och en ?pinne? som embryot. Om man ser alltså, de kan ju ha en dålig apparat som inte ser så noga, embryot är ju bara några millimeter stort. Deras apparat kanske är till för annat, att se större områden med vätska och inte småpilla på millimeternivå... Så försök inte bli orolig :) Nästa vecka ser de säkert mer på ditt VUL, då är du 7+0 :)
  • Anonym (Kanel)
    GlitterLina skrev 2020-04-14 14:41:14 följande:

    Oj jag förstår inte alls uträkningen.. apparna säger v 5+5 idag alltså vecka 6. & på torsdag 6+0 alltså vecka 7.

    Så då borde jag väl nästa vecka på ultraljudet på onsdagen vara i vecka 7+6 ? Alltså dagen efter bli v 8 ? ??


    Jag gissar att du skriver in dagen för senaste mens i apparna? Apparna förstår ju inte sig på ivf(åtminstone inte de jag sett) så därför blir det fel. Appen tror du har ägglossning dvs äggplock dag 14 i din cykel. Det räknar man med för de som blir naturligt gravida, som inte vet exakt stunden då befruktningen skedde. Men vi vet ju det så vi ska räkna med den stunden, för den bestämmer ju exakt ditt embryos ålder och därmed din graviditets ålder. Hade du inte äggplock på dag 14 så blir det fel om du räknar från mensens första dag. Apparna räknar fel då.

    OM du kan skriva in ägglossning i appen så skriv 18/3, då ska det bli rätt.

    Ska försöka förklara lite till om det alls blir lättare att tänka :) Då man gjort ivf är ju äggplock samma som ägglossning, då lossnar ägget/äggen, och blir befruktade. I en naturlig graviditet gissar man officiellt inom sjukvården osv att ägglossningen skett dag 14, för man vet ju inte. Apparna kör så, och alla andra uträknare som man bara fyller i mensens första dag på. Men iom ivf vet man exakt när ägget lossnade så man behöver inte gissa. Eftersom graviditetens längd räknas från första mensdagen, så kallas ägglossning (=äggplock) vecka 2+0, dvs 14 dagar in i graviditeten. Vid ivf kan man glömma första mensdagen totalt för det har absolut ingen betydelse. Det enda man ska räkna med är äggplock. Och äggplock är på ?graviditetsvecka 2+0? som sagt.

    I morgon är det ju exakt fyra veckor sedan ditt äggplock18/3, så i morgon är 2+0 plus fyra veckor framåt dvs 6+0. Hänger du alls med eller blandade jag ihop det?:) Din vecka byter alltså på onsdagar, eftersom ditt äggplock var på onsdag, bebis blev till en onsdag.

    Nu vet jag inte om det blev klarare eller tvärtom, blev lite långt :D Säg till så kan jag försöka svara på vad som inte känns logiskt :)
  • Anonym (Kanel)
    GlitterLina skrev 2020-04-14 14:41:14 följande:

    Oj jag förstår inte alls uträkningen.. apparna säger v 5+5 idag alltså vecka 6. & på torsdag 6+0 alltså vecka 7.

    Så då borde jag väl nästa vecka på ultraljudet på onsdagen vara i vecka 7+6 ? Alltså dagen efter bli v 8 ? ??


    Fast det skiljer ju faktiskt bara en dag till vad din app säger. så det är ju inte stor skillnad. Men eftersom äggplock var för exakt fyra veckor sen i morgon så byter du i morgon till vecka 6+0, ultraljud nästa onsdag är 7+0 (åttonde veckan)
  • Anonym (Kanel)
    GlitterLina skrev 2020-04-14 16:41:38 följande:

    Men då stämmer det ju som jag tänkte :) att jag går in i vecka 7 :) men läkarn sa nej du går in i vecka 6..


    Ja men precis, det är just det som jag skrev att en del säger vecka sex och andra säger vecka sju. Väldigt rörigt alltså! Det är i praktiken 6 hela veckor eller sjunde graviditetsveckan. Många kallar det vecka sju för att det är ?sjunde veckan?, jag har förstått att det är det vanligaste för oss mammor. Medan sjukvården och barnmorskorna osv säger vecka sex, för de räknar hela veckor, sex hela veckor och noll dagar, sex veckor och tre dagar, osv. Jag tycker det är så förvillande så jag säger helst bara 6+1-2-3.... eller ?sjunde veckan? (helst inte ens det) :D Man vet aldrig vad någon annan avser med ?vecka sex? (om de inte jobbar inom sjukvården) :D Så precis som du säger så är sex hela veckor, 6+0 = ?vecka sex? inom sjukvården.
  • Anonym (Kanel)
    Astrid40 skrev 2020-04-14 17:44:15 följande:

    OMG :). Snurrigt är det nen om man skriver in CD1 exakt 14 dagar innan äggplock så stämmer ju apparna då, men det kan ändå bli rörigt beroende på om man räknar fullgångna veckor eller den veckan man är i :)


    Ja, snurrigt :D fast det är ju vad man kallar det, officiellt är det t.ex 5+6 för GlitterLina idag, sen kan man kalla det vecka fem eller sex om man vill ;) Sjätte veckan är det. Fem fulla veckor och 6 dagar.

    Och nu minns jag att då jag senast var gravid så gav IVF-kliniken en Bf-dag och sade att den ska inte ändras, för den utgår från embryots ålder och äggplock. Och den var fullt logisk för mig. Men mvc envisades om en dag senare, trots att jag endast uppgav äggplocksdagen för dem, försökte fråga dem hur de räknar och vad de baserar det på men hon visste inte ?såhär säger min dator?.... Go figure.. :D
  • Anonym (Kanel)
    GlitterLina skrev 2020-04-14 19:10:08 följande:

    Har ni någon teori varför hon idag endast såg uppklarning? Som sagt så va hon inte jättenoga utan vi kollade mest i förbifarten & det va mycke vätska. Men tror ni det är kört för min del?? Eller kan man förhoppningsvis se ett foster nästa vecka??


    Min teori att hon inte ville börja kolla så noga för hon tycker du är för tidigt. Samt att maskinen kanske inte var gjord för att kolla på små embryon? Det syns ju inte så mycket i vecka fem (eller 6 ;D jag menar 5+.....). Min klinik gjorde tidigt VUL 6+3 pga blödning men de var noga med att säga att det kan hända att man inte riktigt ser nånting för det är så tidigt, men de kan göra ändå om jag verkligen vill. Jag tror det är för tidigt helt enkelt. Du får säkert se embryot nästa vecka :)
  • Anonym (Kanel)
    Astrid40 skrev 2020-04-14 19:32:59 följande:

    Är det för tidigt att se fostret på vul även nästa vecka? Isf borde väl kliniken sagt att Vi skulle vänta å boka en vecka senare?


    Nu minns jag inte längre hur långt ni är och vilka veckor det blir nästa vecka.. :( Men som jag sade tyckte min klinik 7+1 är tidigast de vill kolla. De kollade dock 6+3 senast pga blödning men försäkrade mig om att jag vet att det kanske inte syns nåt särskilt då än. Vad jag vet ser många hjärtat i 6+.... men det är väl inte säkert att man ser det då. Om jag minns rätt börjar det slå 5+5 ungefär, men att fånga det på VUL är inte självklart. Embryot är väl mindre än en centimeter så det är inte självklart att hitta ett hjärta osv.

    Jag vet att det finns olika sorters maskiner, på mvc hade de en så dålig att de bara såg ungefär om fostret existerar, och det var ungefär vecka 20+, man såg knappt hjärtat på den rutan, så sent.

    Om din klinik gett den dagen så är det säkert för att de anser de ser något då, skulle inte oroa mig :) De vet säkert vad de gör!
  • Anonym (Kanel)
    Astrid40 skrev 2020-04-14 19:44:17 följande:

    Ja, jag går ju till privat klinik så de har kanske lite bättre utrustning. Hoppas på det.

    Den 20e är exakt 5 v efter äggplock


    Alltså 7+0, låter inte alls tidigt i mina öron :)
Svar på tråden Ivf 2020 - ofrivillig barnlöshet