Inlägg från: LoveRain |Visa alla inlägg
  • LoveRain

    17 år och gravid! Behålla?

    Förutsättningarna är verkligen inte de bästa:

    Du har inte inkomst mig att försörja ett barn.

    Du har ännu inte gått ut gymnasiet.

    Din partner vill inte.

    Din hemsituation är så pass dåligt att du inte kan bo där.

    Du är inte myndig.

    Klart det kan gå bra att gå barn när man är 17 men bered dig på att det blir väldigt tufft. Det är tufft även för den som har en stöttande partner och en familj man kan bo hos. Du har inget av det i dagsläget. Bered dig på en mycket knaper ekonomi fram tills att du gått klart gymnasiet och att den därefter inte blir fantastisk heller. Du gör det onödigt svårt för dig själv genom att bli mamma redan nu.

    Att skaffa barn väldigt tidigt innebär att man väljer bort en hel del. Att leva ett sorglöst ungdomsliv, ut och resa med kompisar, plugga utomlands, flytta till en annan stad, bara kunna tänka på sig själv, gå ut och festa när man vill osv, listan kan göras lång. Inget fel i det men du väljer bort saker du ännu kanske inte inser att du vill göra. Ja, du får ett barn och det är fantastiskt men du har många år på dig att få det för barnet. Det är inte bråttom.

    För din skull är det nog bättre att du ordnar upp din boendesituation, går klart skolan och skaffar ett fast jobb samt helst en partner som vill samma sak som du. Att ha de förutsättningarna kommer att göra hela ditt liv betydligt lättare.

    Med det sagt så är inte abort ett enkelt val och det är inte lätt att vara rationell när hjärtat skriker behåll.

    Tror du ska hitta någon att prata med. Finns stöd att söka hos ungdomsmottagningen eller MVC, ta hjälp där!

  • LoveRain

    Nej, förstår att inget alternativ känns bra.

    Jag har gjort abort när jag var betydligt äldre än du är nu. Det var ett svårt beslut och jag tänkte på det varje dag länge efteråt. Abort är sällan enkelt känslomässigt men det kan vara rationellt rätt ändå.

    Ungdomslivet är mer än några fyllor. Att bli mamma nu gör att du begränsar vilka val du kan ta senare. Det är troligen saker du inte ens vet nu att du kommer vilja göra. När man inte har barn har man en frihet man aldrig kommer ha när man har ansvar för ett barn.

    Exempel på sådant du väljer bort (eller i alla fall gör väldigt mycket svårare för dig själv att göra):

    Leva studentliv i en studentstad

    Plugga utomlands

    Resa på backpackerresa

    Dejta (hår ju men du kan knappast vara särskilt spontan och du kommer inte vilja introducera nya män i barnets liv hur som helst)

    Flytta till en annan stad (har ni gemensam vårdnad kan pappan sätta stopp)

    Att skaffa ett eget barn är inte lösningen på din dåliga familjesituation. Vill du inte ge ditt eget barn bättre förutsättningar än du fått? Att inte ha någonstans att bo, inga pengar och minimalt med stöd är inte bra förutsättningar för att bli förälder. Om du väntar tills du har bostad, jobb, en buffert, en medförälder som vill, större socialt nätverk så kommer det bli lättare för både dig och framtida barn.

Svar på tråden 17 år och gravid! Behålla?