• Anonym (TS)

    Min man vägrar kostförändring för barnen.

    Vet inte hur jag ska tänka längre. Kan hända jag skriver detta i affekt men samtidigt har det puttrat så länge inom mig så jag tycker jag tänker klart ändå. Jag har sedan två år ca försökt lägga om kosten för att må bättre, bli piggare och bli av med krämpor. Det är tufft i sig men helt omöjligt känns det med en man som inte är villig att ge det en chans. Jag har hållit tillbaka och accepterat att familjen ätit ?dåligt? eftersom det är vad vi är vana vid och jag har inte klarat att dra hela lasset själv.

    Nu har min son fått eksem över hela kroppen, det blir bara värre och värre, det är rött och blöder på fler och fler ställen. Hudläkaren tror att det kan bero på ett slags virus (EBV). Jag har läst mycket om detta tidigare och har sett och läst om väldigt många som blivit hjälpta med just eksem av att utesluta eller bara dra ner på gluten och mjölk.

    Så jag tänker att det är ett bra tillfälle att ge det en chans för vår sons skull. När man ser hur han lider så tänker jag att man borde vara villig att testa det man kan. (Själv försvinner både min acne och svanpinfektioner av att dra ner på gluten och mjölk så jag vet ju själv att det kan ge förbättringar)

    Så nu när jag tog upp det så tvärvägrar mannen. Han blir så otroligt barnsligt envis. Han kan inte heller förklara riktigt varför han inte vill testa. Kommer med lite lama anledningar: ?bröd innehåller ju fibrer som vi verkligen behöver? eller ?jag tänker inte stå där och säga nej om han vill ha en smörgås? eller ?det kanske inte alls blir bättre? eller ?om det blir bättre vad ska vi tänka då, vi kan ju inte veta om det är pga kosten eller inte?

    Jag har väldigt svårt att förstå varför man inte är villig att testa en sådan kostomläggning som att minska på gluten och mjölk för en kortare period när det handlar om ens eget barns lidande. Hur kan uppoffringen vara så stor? Jag har svalt så mycket under de senaste två åren men nu känner jag att ilskan bubblar upp. Känns som man lever med ett barn som inte har förmåga att reflektera över sig själv eller andra.

    Någon i liknande sits som har något tips? Det känns som ju längre tiden går, desto mer definierar jag honom som bakåtsträvande och barnslig, det är ingen kul tanke.

  • Svar på tråden Min man vägrar kostförändring för barnen.
  • Anonym (TS)
    Bjoer skrev 2019-12-05 22:29:27 följande:

    Nej, men den har kommit längre än en blogg eller altmedicinsida på internet. Nu tror jag inte det är några problem för er att testa att köra mjölk- eller glutenfritt men det finns otroligt mycket desinformation där ute om just gluten och mjölk.


    Fast för den enskilda individen som ätit sig frisk från sjukdomar. (Finns massvis och jag känner flera på nära håll) och inte fått den avgörande hjälpen från sjukvården så har denne kommit enormt långt. Därför det blir lite fel att jämföra den enskilde individen med den medicinska vetenskapen. Ja information finns det gott om, och för att navigera sig igenom det tror jag att man behöver lyssna inåt för att förstå och lägga alla pusselbitar.
  • Bjoer
    Anonym (TS) skrev 2019-12-05 23:11:42 följande:
    Fast för den enskilda individen som ätit sig frisk från sjukdomar. (Finns massvis och jag känner flera på nära håll) och inte fått den avgörande hjälpen från sjukvården så har denne kommit enormt långt. Därför det blir lite fel att jämföra den enskilde individen med den medicinska vetenskapen. Ja information finns det gott om, och för att navigera sig igenom det tror jag att man behöver lyssna inåt för att förstå och lägga alla pusselbitar.
    Fast det är ju det som är grejen. De personerna kan inte avgöra om det är koständringen, andra livsstilsändringar (medvetna eller omedvetna) som de gjort samtidigt, timing med nått som skulle blivit bättre ändå eller bara vanlig placebo som har gjort dem bättre. Det är därför man gör dubbelblinda tester på sånt här. För att det är extremt svårt att avgöra från en individ utan kontroll. OM man inte hittar den verkande mekanismen då, men det lär ju inte vara fallet med folk som testar lite olika dieter.
  • Disa35

    Kanske du kan fråga den där hudläkaren vad han tror om mindre gluten och mjölk? Och berätta hur du tänker också.
    Om läkaren tycker att det är värt ett försök så kan du ju liera dig med denne och säga till din man att från och med nu är det mindre gluten och mjölk som gäller för barnen, för det har läkaren sagt.
    Det är nog ett ganska bra argument gentemot barnen också.

  • Anonym (Ladybug)
    Anonym (TS) skrev 2019-12-05 21:46:08 följande:

    [quote=80080802][quote-nick]Anonym (Anonym 666) skrev 2019-12-05 21:37:50 följande:[/quote-nick]Jag skiter högaktningsfullt i vad du eller mannen "tycker", vad säger läkaren? För övrigt har mannen faktiskt rätt, det finns ingen anledning att skära ner på ett växande barns viktiga kost för något man läst eller tyckt funkat för en själv. Er son behöver äta näringsriktig kost och att undanhålla det är faktiskt barnmisshandel.[/

    Det är lite lustigt att du tycker att man ska skita i hel och hållet vad ens intuition och hjärta säger. Och bara lyssna blint på en läkare. En läkare har inte alla svar.

    Läkaren säger att han kan ge mildrande behandling men kan inte behandla själva orsaken. Medicinvärlden har inte kommit så långt i forskningen.


    Så när det gäller medicinska frågor ska man lyssna på vad"ens intuition och hjärta säger", istället för att konsultera läkare?!
  • Anonym (Ladybug)
    Anonym (TS) skrev 2019-12-05 23:00:26 följande:

    I det här sammanhanget pratar vi om att jag vill försöka dra ner på gluten och mjölk för att se om eksemet blir bättre. Så därför poängterar jag när han vägrar glutenfria alternativ. Men i övrigt när jag säger dålig mat så ja då är det pizza, kakor, bullar, saft, oboy och sånt.


    Så då är det egentligen sockret du vill dra ner på? Varför inte börja med det, innan du utesluter gluten?
  • Disa35
    Anonym (Ladybug) skrev 2019-12-06 00:55:56 följande:
    Så när det gäller medicinska frågor ska man lyssna på vad"ens intuition och hjärta säger", istället för att konsultera läkare?!
    Tycker nog att TS skulle ta ett varv till med läkaren, som jag skrev, och höra vad han tror om idén att minska på gluten och mjölk.
    Sedan är intuition, hjärta och sunt förnuft inte så dumt ibland; jag råkade ut för en allmänläkare som skrev ut dunderstark antibiotika till mig, utan provtagning och utan att veta om den var okej för gravida.
    Men som sagt, magkänsla, sunt förnuft och ta det hela med läkaren, det blir nog bäst tror jag.
  • Anonym (....)

    Det är ju utifrån dina inlägg ganska lätt att svara på en av dina frågor, varför han inte ens är villig att testa. Det beror på att du är sådär typiskt frälst och han känner att han behöver balansera ditt tankesätt. Du ser bara en sida av saken, han måste då utgöra motpol. Om du hade ett mer nyanserat tänk hade han också haft det. Du ser ju ner på och nedvärderar honom som person och förälder, men tror att du själv är upphöjd, klarsynt, ädel och helt enkelt bättre. Typiskt för sekter och frälsta.

  • Anonym (Skräp)

    Istället för att fokusera på gluten och mjölk. Kan du inte föreslå att ni ska ätamindre skräp och socker. Ta bort pizza och annan snabbmat och socker ett par veckor och se vad som händer.

    Socker och snabbmat innehåller ingenting som vi behöver. Det kan du lugnt ta bort. Vad gäller gluten och mjölk ska man inte mixtra när det gäller barn. Börja med skräp o socker säger jag.

    Hur rör sig sonen? Överviktig?

  • hammarhajen
    Anonym (TS) skrev 2019-12-05 21:57:56 följande:
    Ja
    Anonym (Anna) skrev 2019-12-05 21:53:35 följande:

    Hur ser era rutiner ut för handlande och matlagning? Rent spontant känns det ju som att du kan handla glutenfria och mjölkfria produkter när du handlar? Jag och en väninna testade att vara veganer i tre veckor för ett tag sedan bara för att vi tyckte det var intressant att prova. Här hemma är det jag som handlar och lagar mat till 90%. Därav handlade och lagade jag de veckorna endast vegansk mat, bara glada miner hos både barn och sambo faktiskt. Efter mina veckor som vegan fastnade vi För några veganska produkter som vi fortfarande handlar istället för de klassiska, tex imat-grädde och sojafärs. Vi tycker det är godare och bättre för miljön. Om det handlar om att minska ner för din son så hjälper det kanske att du handlar andra alternativ? Jag förstår din mans reaktion om han tror att er son aldrig ska få äta ?vanlig? mat, men här finns ju produkter som är precis lika goda om inte ännu godare. Kanske han bara måste få testa? Glutenfritt bröd och i stort sett alla mjölkprodukter har goda alternativ i form av soja, havre, ris osv. Det finns ju en uppsjö produkter. Hoppas det löser sig för er!


    Tack!

    Även om jag lagar bättre mat så kommer han hem med onyttigt hela tiden. Men som sagt bättre med lite sund mat, än ingen. Undrar om hoppet är helt kört med att han ska kunna tänka sig att bli lite mer öppensinnad och testa. Det är ju inte farligt så det blir så svårt för mig att förstå hans vägran.
    Men du skriver ju om två olika saker?
    Onyttigt är en sak, gluten och mjölk något annat. Kanske reagerar mannen på att du kallar gluten och mjölk "onyttigt"?
  • Anonym (Anonym 666)
    Anonym (TS) skrev 2019-12-05 23:06:51 följande:
    Jag vet inte varför du gärna vill missuppfatta mig, det verkar onekligen som jag trampar på en öm tå. Har aldrig sagt att vi inte ska konsultera läkare, har aldrig sagt att den information som finns är värdelös. Sjukvården är full av kompetenta goda människor som vill göra skillnad till det bättre. Men de är inte helgon för det. Eller sitter på alla facit. Pröva att vara lite ödmjuk inför det vi ännu inte känner till, så kanske du slipper bli upprörd av att någon vill testa sig fram med havre istället för mjöl, och mandelmölk istället för komjölk för att hjälpa sin son.
    Du säger ju emot dig själv. Du vill ju begränsa er sons kost, trots att läkare inte rekommenderat det och trots att det inte finns vetenskapliga belägg för det. Sådana dumma tilltag behöver jag verkligen inte vara ödmjuk inför. Snart säger du väl att ni ska låta bli att vaccinera också. Det ligger liksom i samma fålla. Eller varför inte pröva homeopati, eller blodiglar? Låt pojken äta solrosfrön som legat i månljuset en vecka, det har jag läst gör susen för EBV!
Svar på tråden Min man vägrar kostförändring för barnen.