• Anonym (frustrerad mor)

    pappa försover sig vid hämtning på dagis - hur gör jag med skolbussen till hösten?

    Pappan till mitt barn arbetar ständig natt och har gjort så i väldigt många år. Problemet är att han försover sig lite väl ofta. Idag fick jag återigen hämta vårt barn på förskolan alldeles för sent för att pappa helt enkelt inte hade dykt upp. Inte heller vaknar han när man försöker ringa honom. Förskolan är förstående, men problemet är att vårt barn ska börja skolan till hösten. Skolan renoveras och kommer under minst ett år, hålla till i lokaler flera kilometer därifrån. Barnen får därför åka skolbuss från mellan tillfälliga skollokalen och den ordinarie.

    Nu är det ju ett litet tag kvar, men jag bävar redan nu för vad som kommer att hända den dagen skolbussen lämnar av vårt barn mitt i stan och pappan har försovit sig. Vårt barn kommer att gå på en skola med över 600 elever. De kommer inte att kunna ha extra koll på huruvida mitt barn blir upphämtat vid hållplatsen eller inte.

    Helst vill jag inte låta min 6-åring gå runt med en mobiltelefon, på grund av rånrisken. Dessutom kommer det att ta mig minst en halvtimme att ta mig från jobbet till mitt barn om han står ensam mitt i stan vid en stor trafikerad väg, om mitt barn skulle ringa och säga att pappa inte har dykt upp. Hur kan man göra rent praktiskt för att få så bra koll på läget med en sådan här opålitlig pappa? GPS-sändare? Hur funkar det? Finns det andra tekniska hjälpmedel? Hur kan jag göra för att förbereda mitt barn på att det kan hända att pappa inte kommer? (Nu märker han det knappt, mer än att han undrade idag varför han hade varit såå jättelänge på dagis.)

  • Svar på tråden pappa försover sig vid hämtning på dagis - hur gör jag med skolbussen till hösten?
  • Anonym (Kanin)

    Men hjälp! Detta är ju enbart pappans och inte ditt problem att lösa. Och han MÅSTE lösa det! Vad har han själv för plan? Det ligger på honom och endast på honom att göra det. HAN får ordna så någon annan hämtar. Inte du. HAN får gå ner i arbetstid. Inte du, du har redan gjort så mycket du kan och riskerar ditt jobb. HAN måste förstå hur allvarligt det är.

    Spelar väl ingen roll att han får ångest. Tycker han att det är så hemskt att han får ångest borde han väl ha motivation att lösa det. Nu är han bara bekväm när han vet att du löser det åt honom. Herregud vilken mansbebis. Ordnar HAN det att någon hämtar om han är så osäker på att vakna och vägrar byta jobb och tider, då kan han ju lugnt sova tills denne någon levererar barnet hos honom och väcker honom.

  • Anonym (bibbi)
    Anonym (frustrerad mor) skrev 2019-12-06 22:58:13 följande:

    Vi har bott ihop. Vi mår båda bäst av att inte bo ihop (kanske snarare han.)


    Men ni har inte råd att bo särbo om ni ska ha råd att lösa sonens säkerhet. Ungefär som att man inte har råd att köpa oxfilé till sig själv om man inte har råd att föda barnet.
  • Anonym (bibbi)

    En lösning är att ni ansöker om längre vistelse på fritids så att pappan hinner sova ut ordentligt.

  • Anonym (bibbi)

    En annan lösning är att ni ber skolan att inte släppa iväg barnet innan det är okejat av en förälder. Pappan ringer till fritids när han vaknar.

  • Anonym (bibbi)

    Oavsett vad så måste du eller pappan komma på en lösning. Ni kommer att bli socanmälda om det kommer fram att sonen irrar omkring på stan själv för att pappa sover. Och sonen kan råka illa ut.

  • Mimosa86

    Det finns bara en sak och det är att du och pappan måste sitta ner och prata med varandra hur ni ska styra upp rutinerna inför barnets skolgång.

    Vem som ska göra vad och vilka krav och förväntningar som gäller. Vad behöver han göra för att orka? Är det möjligt att ha ett sådant jobb eller behöver han se över att byta? Vad kan du kompromissa med? Hur gör ni utifall något går snett, vad är plan B.

    Du kan inte göra detta utan honom. Ni är en familj och han är en vuxen familjeman som du ska resonera med, inte en trulig tonåring som du resonerar runt.

  • Anonym (bibbi)
    Mimosa86 skrev 2019-12-07 00:04:28 följande:

    Det finns bara en sak och det är att du och pappan måste sitta ner och prata med varandra hur ni ska styra upp rutinerna inför barnets skolgång.

    Vem som ska göra vad och vilka krav och förväntningar som gäller. Vad behöver han göra för att orka? Är det möjligt att ha ett sådant jobb eller behöver han se över att byta? Vad kan du kompromissa med? Hur gör ni utifall något går snett, vad är plan B.

    Du kan inte göra detta utan honom. Ni är en familj och han är en vuxen familjeman som du ska resonera med, inte en trulig tonåring som du resonerar runt.


    Och samtidigt har de båda fullständigt ansvar för sonen. Klarar pappan inte av sitt ansvar så har ts en skyldighet att ta över.
  • Anonym (Annie)

    TS, vet du med säkerhet att fritids bara skickar iväg barnen på bussen utan någon medföljande personal som ser till att barnen hämtas vid hållplatsen?

    Vi bor inne i Stockholm och på våra barns fritids släppte de inte iväg de yngsta barnen utan att någon hämtade dem (de äldsta kunde få gå hem själva om de hade skriftligt godkännande för det av målsman). När de ett år var utlokaliserade pga ombyggnation åkte fritidspedagoger med skolbussen (om vi hämtade andra tider än busstiden fick vi åka till den tillfälliga skolan/fritidshemmet), vi föräldrar mötte upp och de bockade av på en lista när alla barn blev hämtade.

    Det låter väldigt märkligt att skolan skulle ha så dålig tillsyn över förskoleklassbarnen som du beskriver.

  • EmberEyes

    Om inte pappan kan hantera sitt umgänge så får du se till att ändra så pappan bara har varannan helg eller liknande via tingsrätten.

    Då kommer fritids vara tvugna att förse barnomsorg efter ditt schema. Jobbar du till kl 19 kan fritids inte skicka hem barnet med skolbuss kl 15.

  • Vinterankan

    Två saker

    1. Hur pass bra är pappan på att verkligen ta ansvar för sin sömn? Och om han faktiskt är bra på det men har ett sömnbehov som gör att hans kropp faktiskt inte mår bra av att hämta den tiden utan behöver en timme till så borde ni förlänga tiderna på fritids en timme.

    2. Vad har han för väckarklocka? Det finns appar som tjuter jättehögt och inte går att stänga av på annat sätt än att man löser ett problem (olika varje dag). Har en kollega som har jättesvårt att komma upp på morgonen som kör med sådana. Hon har även kört med metoden att ha extremt högljudda väckarklockor som går igång med fem minuters mellanrum och är utplacerade på olika ställen i huset (första några meter från sängen och sedan längre och längre bort) så att hon måste gå upp och hålla på och stänga av i tjugo minuter innan alla slutat ringa. Tydligen vänjer hon sig vid metoderna så hon får varva lite, några dagars problemlösning, sedan några dagar utplacerade klockor och sedan några dagar problemlösning igen.

    Skulle tro att det behövs en kombination av 1 (utöka tiderna så han får möjlighet till 8 timmars sömn om det är vad han behöver) och två (ordenliga väckningsmetoder)

Svar på tråden pappa försover sig vid hämtning på dagis - hur gör jag med skolbussen till hösten?