• GrodanS77

    Vi som planerar äggdonation 2020

    bellis2 skrev 2020-07-06 23:30:57 följande:

    Tack, trots min traumatiserande upplevelse där (sättet jag fick besked om att jag hade lågt amh-värde där var hemskt) så valde jag att testa att ringa dem för ultraljud under sommaren. Det var ett blankt nej.

    Jag har tyvärr hemsk erfarenhet av svensk sjukvård, inte bara vad gäller att skaffa barn.


    Hmm...Jag är inte heller så förtjust i Linné kliniken just pga det. Fick också reda på vad mitt låga amh innebar på ett ytterst opedagogiskt sätt. Grät floder efteråt. Många år sen nu. Men efter det när jag inte gått på behandling där utan gjort gynkoll eller ul vid umeåförsöket så har de varit toppen. Gjorde ett IVF där en gång också. Själva äggplocket och återföringen var som en lyxupplevelse jämfört med ackis. Men när det blev ett komplicerat utomkved av det och operation och ackis inte hade tillgång till journalerna (och Linné hade sommarstängt) så kändes det mycket enklare att återgå och fortsätta de andra ivferna på ackis.

    Trist att du fick nej till ul. Tidigare år så hade de semesterstängt åtminstone en månad. Kanske är något liknande nu. Tyvärr har jag inga fler förslag på privat gyn för ul.
  • GrodanS77

    Jag hade lågt amh när vi började IVF när jag var 32. Låg på 0.7. innan vi slutade med IVF var det nere på 0.4 har jag för mig. Var 36 då. Anledningen till att vi började med IVF var att jag haft två utomkveds och blivit av med båda äggledarna. Var 31 när vi började försöka själva. Av 7 insättningar blev jag gravid 3 ggr. Två ma, där fostren dött nån gång mellan v11-12 och v14-15. Och ett utomkveds. Den gången det blev utomkved så satte vi in två ägg. Båda fäste men ett i ett ärr efter en borttagen äggledare, och sprack. Det andra satt på rätt ställe men tog sig inte efter op. Utredning gjordes med DNA analys på fostret från sista ma, mig och min man. Flertalet kromosofel (dislokationer) på fostret men inget hos vare sig min man eller mig. Slutsatsen drogs att det var mina ägg som inte längre höll kvalitet.

    Jag var 37 ställde vi oss i kö för äggdonation, var 40 när vi gjorde försök och 41 när dottern föddes. Nu är jag 43!! Hjälp, känns lite läskigt att säga det och samtidigt göra försök för syskon. Hade egentligen dragit min gräns vid 40 men det var ju precis då vi fick göra försöket som blev dottern.

    Vid försök med äd så fick jag svagt plus på första försöket men det höll bara 2 dagar. Andra försöket (FET) blev dottern.

    Har alltså fått plus 7 ggr, men bara 1 barn. Verkar ivarjfall ha turen att de fäster lätt.

    Kliniken ringde. Inget ägg kommer med största sannolikhet att gå till frysen. De odlar en dag till. Det suger verkligen!! Men nu ruvar jag och vi får se om det tar sig. Om det inte tar sig så ska vi ha en diskussion med kliniken, lät som att det går att få något extra ägg på nån form av garanti. Orkar inte riktigt bry mig om det just nu. Skönt bara att det kanske inte är helstängt för oss på den fronten om detta inte tar sig. Vi kommer inte köpa ett helt nytt försök (sa vi tidigare ivarjfall). Pengarna går väl att skrapa fram på något sätt, men nån stans måste man dra gränsen också.

  • GrodanS77
    Sofia95 skrev 2020-07-07 13:24:43 följande:

    De diskuterade IVF, men mitt FSH är har legat mellan 82-90, varför de säger att en stimulerad ägglossning inte skulle ge resultat(?). Och vid VUL ser de inga äggblåsor överhuvudtaget.


    Betyder det att du redan är i klimakteriet då eller? Själv är jag i förklimakteriet. Mens som hoppar lite och ägglossning nån gång ibland. Låg aktivitet på äggstockar.

    Är inte heller så insatt i fsh. Tror inte jag har fått höra mitt värde nån gång, bara amh.
  • GrodanS77
    Sofia95 skrev 2020-07-07 16:50:19 följande:

    Jag hoppas verkligen att det tar sig med detta! Men jag hoppas att ni får något extra ägg också, i vilket fall! Jag tycker en garanti på en enda blastocyst är väldigt lite.

    Var någonstans gjorde ni era första ÄD?


    Tack! Vårt första var i Umeå. Privat. De har egentligen en gräns på 40 men vi var mitt inne i försök när jag fyllde så vi fick göra. Tre år stod vi i kö där. De sa 1-2 år när vi ställde oss i kö. Sen kom zika och de fick avboka en del donatorer som åkt på semester till zikadrabbade områden. Trycker att de var ganska klantiga som inte var tydligare mot donatorerna på den fronten.
  • GrodanS77
    bellis2 skrev 2020-07-07 18:17:48 följande:

    Jag har förstått det som att man ska kunna stimulera fram äggblåsor trots högt fsh. Det skadar inte att ha ett möte med Olga tänker jag.

    Japp, vi kör på Olga kliniken, är mycket nöjd med allt där. Vi hade garantipaket, två försök med egna och två ÄD. Efter ett försök ville vi direkt gå över till ÄD. Vi hade testat innan på en annan klinik i Danmark också.

    Pga rådande omständigheter har allt skjutits upp men nu verkar det förhoppningsvis som att vi faktiskt kommer iväg om mindre en månad. Det känns som att jag har plågats tillräckligt nu med alla hormoner så jag hoppas verkligen vi kommer iväg. Vet inte hur mycket jag klarar av längre. Har gått upp fruktansvärt mycket i vikt eftersom jag har sköldkörtelproblem också.


    Hoppas att du kommer iväg snart! Det låter ju hoppfullt med inom en månad!

    Jag går också upp i vikt av alla behandlingar. Hade turen att tappa 12kg under amningen. Nått ska man väl få igen liksom...

    Fick börja med Levaxin under graviditeten. För en del går det bort men för mig blev det kvar. Tror dock att jag legat lite högt innan också, trots massvis med tester genom åren, för jag mår bättre nu när jag äter levaxin. Eftersom jag testat så många gånger tidigare genom åren och inte fått börja med Levaxin så tyckte jag att det var onödigt att testa men tack o lov hade jag en bra barnmorska som stod på sig. Så ibland har man tur inom sjukvården också.

    Äter du Levaxin och har koll på tsh värdet? Man bör ligga i det lägre spannet vid försök, 1-2. Jag fick börja med Levaxin under graviditet när jag låg på 1.9 ungefär. Om du går upp mycket i vikt mellan behandlingarna kanske du ligger fel i dos tänker jag.
  • GrodanS77
    bellis2 skrev 2020-07-07 22:21:35 följande:

    Ja, verkligen. Det är helt otroligt vilken service kliniken har gett oss.

    Jag har haft Graves flera gånger och sedan togs hela sköldkörteln bort så utan levaxin tuppar jag av. Direkt därefter fick jag problem med mensen. Man har sett samband mellan autoimmuna sjukdomar och lågt AMH men det vill man inte erkänna inom svensk sjukvård. 

    Japp, ser alltid till att ligga runt 1 vad gäller TSH:et (får ta prover väldigt ofta). När man inte har någon sköldkörtel kan det växla något enormt och T3 medicin (som för min del stabiliserade bättre, även viktmässigt) kan jag inte ta så länge jag vill bli gravid och under graviditet.

    Något som man ska veta om Levaxin. I USA väntar man med att ge levaxin vid underfunktion för att se efter ett tag hur kroppen reagerar. När man väl börjat med levaxin så vänjer sig kroppen vid det nämligen.

    Till och med när jag hade Graves (överfunktion) så tillhörde jag fåtal procent som istället gick upp i vikt istället för att gå ner en massa. Finns inte riktigt förklaringar till sådant. Men med ivf-medicinerna har jag gått upp ca 15 kg på 1 år trots träning och bra kost så står inte ut så mycket mer snart. Låter lovande med amning.


    Låter jobbigt att du gått upp så mycket på ett år, förstår att det är kämpigt då. Jobbigt att inte få ta sin vanliga medicin.

    Visst inte om sambandet med amh. Har bara hört att det kan vara svårare att bli gravid om man har högt värde. Intressant!

    Tyvärr ligger sköldkörtel problem i släkten. Därför har jag testat ett antal gånger under åren, ror jag legat i det övre normal spannet men känt av det ändå. Mamma har rejäla problem o äter levaxin samt något annat. Kanske det är T3? Har varit svårt för henne att få det på recept. Jag äter dock bara 50mikrogram levaxin. Vill inte sluta, mår mycket bättre med.

    Visste inte att de var så restriktiva i USA.
  • GrodanS77
    Sofia95 skrev 2020-07-07 18:46:39 följande:

    De har inte sagt det rakt ut, jag gissar att de vill reservera sig för vilka mirakel som helst, men jag antar att jag är det. Jag har inte haft mens på ca 10 år, men blev extremt överraskande spontangravid vid ett tillfälle för 5,5 år sedan. Tyvärr i en relation jag var på väg ur, varför vi valde att inte behålla det..


    Gjordes det ingen utredning då, när mensen försvann? Eller menar du att du har vetat sen dess att det skulle vara svårt/inte gå med egna ägg?

    Tråkigt att du blev gravid då när du inte ville behålla och inte blir det nu. Förstår att det kan vara svårt att acceptera. Hoppas att det kommer gå snabbt och smidigt med äd istället!
  • GrodanS77
    bellis2 skrev 2020-07-07 23:46:55 följande:

    Ja, säkert Liothyronin (T3) eller grissköldkörtelhormon (som är svårt att få licens för). 

    Vad hade du för tsh när du började med levaxin? Om du har fått det utskrivet ska och du mår bra av det så är det ju inga problem. Man ska inte ligga mer eller under 1 vad gäller tsh för att bli gravid. Spannet är rätt högt för vad man anser vara normalt. Så fort mitt tsh stiger över 2 mår jag fruktansvärt dåligt. 

    Jag hade läst en del artiklar men i Ryssland berättade de direkt om sambandet mellan autoimmuna sjukdomar och lågt am-värde utan att jag ens frågade. När jag frågat om det i Sverige tidigare har de blivit irriterade.

    Skölkörtelproblematik skapar ju enorma problem vad gäller att bli gravid, missfall etc. Tyvärr.

    Det är olika i USA men har man ett väldigt högt tsh kan de vänta med att se om det blir några förändringar om man ändrar i kosten till exempel.


    Jo, det är nog liothyronin som hon fått.

    Jag låg straxt under 2 när jag fick Levaxin när jag var gravid. Var så jävulskt trött då och levaxinet hjälpte verkligen. Kommer inte riktigt ihåg vad det sen låg på under graviditeten, fick höja dosen under graviditeten och låg nog på 100microgram som mest. Sen fick jag göra flera blodprov med jämna mellanrum efter förlossningen för att följa upp det. Kunde då sänka dosen till halva. Nu tror jag att jag ligger på 1.3-1 .4 i värde men är inte helt säker.

    Hur kan kosten påverka?
  • GrodanS77
    Sofia95 skrev 2020-07-08 09:41:34 följande:

    Jag sökte för det när den varit borta ungefär i två år, men fick ingen hjälp. De menade på att allt var som det skulle och ordinerade mig p-piller. Det kändes inte bra, så jag slutade med dem efter några år, en kort period och det var då graviditeten inträffade, vilket gjorde att jag trodde allt var "i sin ordning". Så jag bytte p-piller och började igen..

    I efterhand har jag reflekterat över om jag skulle ha handlat annorlunda med den graviditeten om jag kännt till mitt tillstånd, men såna tankar gör mig mer skada än nytta. Precis som att jag i början av denna utredning enbart skuldbelade mig själv. Jag har tränat och tävlat på en ganska hög nivå, jag har inte varit underviktig men legat väldigt lågt i fettprocent i perioder, vilket ju absolut inte är främjande för fertiliteten. Så de läkare jag träffade på först ville mena att jag kunde bli hjälpt av att träna mindre, äta mer fett osv. Jag omvärderade hela tillvaron och släppte det mesta av vad som varit min identitet, men i själva verket pekar inga av mina värden på tillstånd som varken ska ha kunnat eller kan påverkas av livsstil. Däremot tror jag att min lite högre fettprocent och lugnare tillvaro kan vara positiv för att behålla en graviditet genom en ÄD, så jag fokuserar på att tänka positivt nu :)

    Hur mår du i ruvandet?


    Va märkligt att de tyckte att allt var i sin ordning när mensen varit borta i två år! Låter ganska nonchalant, som om de inte orkade utreda och skyllde på träningen.. Hur gammal var du då? Var det när du tävlade/tränade som mest?

    Jag tror absolut att det är bra att försöka ha en positiv inställning och inte klandra sig själv. Framförallt för sin egen del och mående. Vissa förutsättningar föds man med ( eller utan) och kan inte påverka hur mycket man än försöker. Men visst, det är många gånger jag förbannat min egen kropp, känt mig mindre värd som kvinna för att inte fixa att "göra det mest naturliga" och bli med barn.

    Vill bara förvarna om att när man går på medicinerna så avråder de från att träna. Det är stil med en rask promenad går bra, men inget ansträngande. Det är för att man förbränner medicinerna fortare och går ur kroppen, dvs får för låg halt. De råden har både svensk och utländsk vård givit.

    Det är psykiskt påfrestande att ruva. Har inte kunnat somna på kvällarna. I natt låg jag o räknade på när jag skulle kunna testa som tidigast. Men samtidigt så är det ändå lättare denna gången eftersom vi redan har en knodd. Det står inte o faller på ett liv med eller utan barn nu.

    Kroppsligt...sen i måndags kväll (återföring dag) har jag haft ett molande över "tjejmagen" ungefär som trötta magmuskler som småkrampar lite. Mest hela tiden, lite mindre ibland. I morse mådde jag lite illa och har hållit i sig. Men det kan bero på kortisonet. Är ju för tidigt att få gravidsymtom på ruvardag 2 liksom...även om det är med blasto. Har det fäst så har det ivarjfall gjort det nu...bara att vänta o se. Suck...
  • GrodanS77
    Sofia95 skrev 2020-07-08 10:03:48 följande:

    Men hade de så lång kö när ni gjorde privat?? Oj.. var äggen de använde frysta eller färska?

    Jag funderar mycket på hur stor roll det kan spela, eftersom både du och glommernamnet kanske blir utan i frysen från Uppsala nu, trots att ni valt så många ägg


    Försöket i Umeå var med färska och första återföringen synkades med donatorns äggplock.

    Det är tyvärr inte alla som får till frysen. Jag har hört en siffra på 50/50. Även om jag tycker att alla andra får och inte jag. ..

    Lite besviken är jag ju, på att på sammanlagt 18 donatorägg (2 donatorer/försök)så blev det två färska insättningar och bara ett till frysen. Vi har dock haft väldigt hög befruktningsgrad så vad som går fel vet jag inte.

    Det var 8 ägg som klarade upptiningen, inte 10 som jag fattade det som först. 7 av dem blev befruktade. Det jag fick insatt hade en normal utvecklingskurva och såg bra ut. De andra hade i går stannat av mer eller mindre i delningen. Spermiefel kanske? Vem vet...maken är 49..
Svar på tråden Vi som planerar äggdonation 2020