• Kjell2

    Dags att kriminalisera umgängessabotage?

    Anonym (Bekymrad TS) skrev 2020-01-13 10:40:30 följande:
    Är inte det helt självklart? Lagstiftningen utgår helt naivt från att föräldrar kan samverka vuxet. Lagstiftningen förbjuder umgängesbotage och egenmäktighet med barn men i praktiken gör myndigheterna kanppt något åt det.
    Jag är på riktigt. Vad menar du på riktigt?
    Ett problem är att föräldrar ofta väntar för länge med att ta till de mer kraftfulla metoder som trots allt finns tillgängliga. När de till sist börjar göra saker är det ofta för sent. Barnen är t ex förankrat på ny ort med skola, vänner, boende, fritidsintressen mm.

    Om fler föräldrar snabbt skulle driva frågan om fastställt umgänge, yrka på interimistiska beslut, ta proffshjälp, vända sig till domstol vid problem så skulle mera allvarliga senare problem bli kvävda i sin linda.

     
  • Kjell2
    Anonym (Bekymrad TS) skrev 2020-01-13 10:51:44 följande:
    Instämmer. Intressant att det inte sker, i alla fall inget som är offentligt.

    Möjligen är det så att vårdnadstvister är så geggiga att myndigheterna helst inte vill ta tag i detta. Sedan 1960-talet överlåts detta på föräldrar och svaga kommunala myndigheter och förutsätter god vilja och klokt vuxenskap hos båda samverkande föräldrar.

    Så är ju tyvärr sällan fallet i verkligheten, v döma av det ökande antal tvisterna.
    Myndigheterna har inget val. Drar en part tvisten till domstolen måste domstolen hantera ärendet och i slutändan fatta ett beslut..


  • Kjell2
    Anonym (Bekymrad TS) skrev 2020-01-13 13:12:47 följande:
    Detta kan vara den anledning som gör att det äntligen händer något, kanske till det bättre.  Domstolarna nu värjer sig men måste ta upp ärendet, de har inte helt bra underlag och de fattar domslut som ibland stöttar förövarna, ibland är tandlösa och ofta inte allas gynnar barnens bästa.

    En äldre jurist berättade nyligen att på 1960-talet ändrades lagarna för att minska mängden skilsmässotvister - sådant skulle skötas direkt mellan makarna, familjerätten m fl. Det blev enlare att skiljas och kloka människor skulle inte behöva gå till domstol för sådant. Bidragssystemen byggdes ut för att skydda mot plöstlig misär. Men det förutsatte ju att vuxna människor, familjerätt och socialtjänst kunde bete sig vuxet, kompetent och samarbete. Det har det ju blivit värre med tyvärr genom decennierna. Det är j därför debatten är i gång.

    Tidigare såg lagstiftaren på äktenskapet och barnvårdnad som en sorts kontrakt och domstolen skulle undersöka om skilsmässan var legitim och vems felet var. Hemska krångliga stunder i domstolen där ord stod mot ord och anklagelser haglade. Inte lätt att hantera alls...
    I en vårdnadstvist är det mycket upp till parterna att presentera underlag. 
  • Kjell2
    Anonym (Bekymrad TS) skrev 2020-01-13 15:39:59 följande:
    Jag håller med, det bästa för barn och föräldrar vore om detta aldrig behövde komma till domstol. 

    Familjerätterna verkar funka så menlöst och inte fatta att barn behöver båda föräldrar. Hur skulle man ändra hanteringen hos dem?
    Att ge familjerätten någon form av beslutsrätt över vårdnad och umgänge känns inte helt rätt. Eller är det det du föreslår?

    Ibland kan jag tycka att för få fall går till domstol. Är det för mycket stör kring t ex umgänge mellan föräldrarna kan det vara bättre att gå till domstol och få ett schema fastställt.


  • Kjell2
    Anonym (Bekymrad TS) skrev 2020-01-13 16:05:05 följande:
    Instämmer. Problemet med familjerätten är att de har så litet mandat och att de varken har särskilt bra juridisk kompetens. De hade även behövt medicinsk kompetens - många vårdnadstvister bottnar i att en förälder har olika problem (psykiskt, missbruk, vanlig depp eller låg begåvning och starkt gränslöst känsloliv...)
    Hur borde det vara då? Vem ska fatta beslut om föräldrarna inte kan komma överens? Vem ska ta fram underlag vid en tvist?
Svar på tråden Dags att kriminalisera umgängessabotage?