• isolande

    Löneförhandlar- har jag gett ett orealistiskt löneanspråk?

    Jag har fått ett erbjudande om en ny tjänst där lönespannet ligger på 38.000-45.000 enligt arbetsgivaren. Man har även 25 dagars semester.

    Jag har nu 45.500 i lön och 35 semesterdagar. Detta vet min nya arbetsgivare om

    De bad mig igår om ett löneanspråk och jag drog i med 48.000. Nu har jag inte hört tillbaka från dem (skickade anspråket igår).

    Har jag skrämt bor dem? Borde jag kontakta dem och säga att detta inte är mitt slutgiltiga anspråk utan mer en början till diskussion?

  • Svar på tråden Löneförhandlar- har jag gett ett orealistiskt löneanspråk?
  • isolande
    Studentpappa skrev 2020-01-14 15:44:31 följande:

    Det är väl svårt att svara på, men generellt om spannet ligger mellan 38-45 och du begär 48 så framstår du ju inte som att du tog till dig den infon åtminstone.

    Skulle mycket till för att jag skulle byta ner mig i både lön och 10 semesterdagar, ni har inte haft den diskussionen att du vet om att du byter ner dig men är intresserad ändå?


    Jag tog i i överkant just därför att semesterersättningen är så pass mkt sämre för det nya jobbet. När vi var inne på ämnet löneförhandling uttryckte också chefen att jag skulle "ta i" när jag väl skulle till att ge löneanspråket.

    Jag håller på att (och vill) helt byta karriär, därför är jag villig att kompromissa med semestern eftersom jag vet att det bolaget aldrig kommer matcha semestern jag har nu.


  • isolande

    Haha! Men ÅÅÅÅH, jaha, då la jag mig för lågt istället?!

    Jag misstänker dock att det nya bolaget har en avsevärt högre pensionsavsättning än mitt gamla. Jag har nu 3% och i den nya branschen brukar det ligga runt 12-14%.

    Gjorde en uträkning på totalen utifrån semesterersättningshablon, månadslön och pensionsavsättning för respektive arbetsgivare och då landade jag på en ersättning på motsvarande 53.000 kr/ månad för nya jobbet och 49.000 för gamla jobbet.

    Jag kan ju ha räknat fel förstås, är inget mattesnille Flört

  • isolande
    Studentpappa skrev 2020-01-14 19:17:28 följande:
    Har du kollektivavtal så att du får 30% i avsättning till pensionen idag för lön över 41750:-/mån? Det gör ju väldigt stor skillnad när man ligger en bit över om man har det eller inte.
    Det beror på om man är statligt eller privat anställd och när man är född.

    Jag har i nuläget inte 30% på lön över 40.000 kr, men kommer tydligen få det på nya bolaget (kollade upp pensionsförutsättningarna där igår).

    Fick även besked igår att de inte kan möta mitt anspråk på 48 tkr men att den hör med HR om man kan justera semestern. Tydligen finns det två nivåer- nivå ett för "juniora" anställda som får 5 veckor och nivå 2 för "seniora" som kan få 6 veckor. Jag är ju senior rent erfarenhetsmässigt men junior på det sättet att jag går in i företaget som oprövad.

    Ytterligare förlust med nya tjänsten är att jag förlorar min friskvårdstimme och inte får friskvårdsbidrag förrän efter ett års anställning.

    Så just nu känner jag att jag inte är jätteivrig på att förhandla ner grundlönen särskilt mycket under 48 tkr.... 
  • isolande

    Dags för uppdatering: INGET!

    Det sista jag hörde för en vecka sedan var att de skulle höra med HR om det fanns möjlighet att laborera med semestern.

    Jag är väldigt otålig och vill ha besked! Har även börjat oroa mig. Har d egått vidare med någon annan kandidat tro? Vore inte det lite osjysst i och med att jag redan förhandlar lön (väl?). Eller har jag trott att jag kommit längre i processen än vad jag faktiskt har?

    Någon som kan (helst) lugna en angelägen jobbsökare som bara bäntar på att telefonen skall ringa?

  • isolande
    Studentpappa skrev 2020-01-21 19:37:14 följande:
    Har du inte hört något på en vecka så är det ju inte för påstridigt att höra av sig och fråga hur statusen är kan jag tycka.
    Tack. Jag ska försöka hålla ut den här veckan oxå och inte ringa. Har jag inte hört ngt så skickar jag ett mail nästa vecka tänkte jag.


  • isolande
    LSalander skrev 2020-01-26 13:29:32 följande:

    Hur har det gått?


    Hörde från dem både i torsdags och fredags och tydligen hade de flera kandidater än mig. De hade fått för sig att jag kanske bara ville ha den här tjänsten som en språngbräda i karriären på grund av mitt CV. Har haft en liknande tjänst under ett år men slutade pga att jag fick ett kanonerbjudande hos min gamla arbetsgivare. Har varit12 år hos min nuvarande arbetsgivare (med ett avbrott på ett år då)....

    Så jag fick förklara att jag är seriös och att jag verkligen vill ha tjänsten och inte har några planer att ta mig vidare inom en snar framtid. De har då tagit mig vidare men eftersom jag är så senior så måste de diskutera vilken lön de kan ge mig. De skulle höra av sig i början på den här veckan.

    Jag blir GALEN av denna väntan!
  • isolande

    Jävlar vad de hustlar! Nu hörde en annan rekryterare av sig för samma tjänst och ville kalla till intervju?!

  • isolande

    Tydligen har de flera firmor som rekryterar för samma tjänst. 

    Hur som helst fick jag jobbet, med 6 veckors semester och 48 tkr/månad. 

    Men...jag informerade min chef och ville ha ett planeringsmöte inför att jag slutar och hon blev SÅ arg. Tyckte jag var proffsig som inte sagt till i förväg att jag sökte jobb och undrade om jag hade någon som kunde ersätta mig (?). Hur hade jag tänkt kring det liksom?

    Jag blev så chockad eftersom jag naturligtvis bara tänkt att man sa upp sig och sedan jobbade uppsägningstiden. Det är väl inte på mitt ansvar att avveckla mig själv och lära upp nån ny innan jag kan gå? Dessutom har jag jobbat med min chef i 12 år och hon har aldrig någonsin tilltalat mig på det sätt som hon gjorde tidigare.

    Jag sa att vi skulle fundera över helgen och ses i veckan för att prata mer innan jag signar ngt kontrakt och säger upp mig. Idag textade hon att jag skulle ta tillfället i akt att fundera över om jag vill stanna kvar och isf i vilken roll och med vilken lön (!).

    Så vad FAN GÖR JAG NU?

  • isolande

    Ja, jag tänker inte stanna kvar i den roll jag har nu. Vet dock att min gamla arbetsplats är på g att ta över en verksamhet som liknar det som mitt nya jobb innebär. Så där kanske det finns en öppning, men jag har ingen aning!

    Jag blev väldigt förvånad över den ersättning jag får i det nya jobbet, det trodde jag aldrig.

    Fortsättning följer

  • isolande

    Mer händer:

    Idag fick jag svar från ett annat jobb jag sökte långt innan jul och jag fick det oxå! Så nu vette sjutton om min nuvarande arbetsgivare har något förhandlingsläge kvar...

    Vad fan gör jag? Har inte signat med det första bolaget ännu och är ärligt talat lite sugen på det som jag fick besked om idag istället. Jag är så fruktansvärt kluven kring hur jag skall välja eftersom båda jobben är något jag kan tänka mig att jobba med.

    JOBB1:

    + högre grundlön, kollektivavtal, Svensk chef/företagskultur, Nära geografiskt (2 kvarter att gå)

    - I princip samma arbetsuppgifter på samma nivå som där jag är nu. 

    JOBB2:

    + Bonus, nivå "högre" än den jag har, språngbräda till ett helt nytt karriärfält, nära geografiskt (5 min med buss)

    - lägre grundlön, Brittisk chef/ ej svensk företagskultur

  • isolande
    Studentpappa skrev 2020-02-05 18:25:54 följande:

    För mig hade det nog varit avgörande om jag trivts med det jag gjorde idag eller om jag vill vidare. Du tjänar ju redan bra så om du har 45 eller 48 000:-/mån gör ju inte så stor skillnad efter skatt att det är avgörande.

    Hur är det med ledighet och semester på jobb nr 2?


    6 veckors semester, i övrigt "som vanligt"
  • isolande
    Bagar Bengtsson skrev 2020-02-06 00:24:06 följande:

    En liten grej bara- Om det i företaget erbjuder friskvårdsbidrag ska du direkt få tillgång till detta. Du ska inte behöva vänta med det ett år. Står i lagen...


    jasså? Det visste jag inte...
  • isolande
    Mayweed skrev 2020-02-06 08:24:45 följande:
    Jag kan ju säga, efter att ha jobbat under brittiska chefer i snart två år; jag kommer aldrig igen jobba under britter om de inte bott i Sverige i flertalet år eller att deras svenska kollegor talar gott om ledarskapet. Otrolig "hub and spoke" stil i brittisk verksamhet. Rimmar dåligt med de flesta svenskar.
    ok, tack för den inputen. Jag är också lite orolig för att det blir en kulturkrock.         Jag kommer från statlig verksamhet där man är väldigt väl omhändertagen som medarbetare, så det kanske blir en chock att gå åt en väldigt annorlunda företagskultur. Inte bara utifrån att verksamheten är privat utan även internationell...
  • isolande

    Jag valde jobbet med svensk chef, börjar i april!

    Min tidigare arbetsgivare kom med några förslag på roller jag kunde utvecklas mot men eftersom det ligger så långt bort i tiden så känner jag att jag inte orkar vänta på ngt som "kanske" blir av.

    Blev dessutom utkskälld efter noter igen av min nuvarande chef då jag lämnade in pappret om uppsägning som hon måste skriva på. Tydligen borde jag ringt under helgen och ventilerat processen innan pappret lämnades in, jag var en dålig vän, jag är oprofessionell som inte delgett henne hur gången gick innan jag skrev på kontraktet med det nya bolaget, osv osv.

    Jag förstår på ett sätt att hon är frustrerad, men tycker samtidigt att man som chef får ta det lite lugnt med att slänga vad skit som helst runt sig.

    Så uppsägningstiden börjar inte direkt bra....

  • isolande
    bylocal skrev 2020-02-06 20:20:47 följande:
    Nu tänkte jag vara lite negativ i en del du skriver.

    Tycker du verkar vara lite ?ego? i sättet du tänker på gällande din uppsägning.

    Kanske ?statligt? tänk ?

    Självklart kan man ?bara? säga upp sig, men det väl inte mer än sjyst att säga till att man är på väg att gå vidare, speciellt om man jobbat där i 12 år, så man hinner hitta en ersättare OCH även hinner lära upp denna, vanligast blir med den som har tjänsten (du)

    Vad jag förstod så var du ?chef? för ditt område ? och i så fall så borde du verkligen ha ett annat tänk än vad du har nu, som att tex rekommendera och underlätta för en efterträdare, kanske någon kollega som du vet skulle vara lämplig ?

    Helt enkelt att lämna över på ett sjyst sätt! och inte bara tänka på sig själv, då är man ingen bra chef,

    Men oavsett om du är chef eller inte så lämnar man över på ett sjyst sätt och inte med ditt tänk.

    Sen håller jag med om vad flera skriver, lönen är inte allt! speciellt inte när det skiljer så lite,

    huvudsaken är ju att man får ut det man vill av jobbet, att trivas, utveckling, framtid, kollegor mm

    Bara du kan känna vilket jobb som är bäst för dig.
    Jag kan hålla med om att jag är ego.

    Samtidigt har jag uttryckt mitt missnöje under hösten utan att se att de förändringar som utlovats har skett.  Ett av problemen är att jag inte fått tid till att utbilda eller träna andra just för att jag inte ska vara oumbärlig för verksamheten och att jag även ska kunna få avlastning i de frågor jag jobbar med. Jag är expert inom mitt område, inte "chef" med personalansvar.

    Men istället för att jag fått ägna mig åt utbildning och fortbildning av mitt team så drar man in mig som "expert" i frågor som gäller utveckling inom organisationen på en strategisk nivå istället.

    Så jag har faktiskt flaggat för att jag behöver lära upp andra, men även om det funnits folk att lära upp så har jag inte fått göra det. Så, tough luck för min arbetsgivare, men jag tänker inte fortsätta jobba som oersättlig bara för att de tycker att det är bekvämast/billigast så.
Svar på tråden Löneförhandlar- har jag gett ett orealistiskt löneanspråk?