Inlägg från: Mortiscia80 |Visa alla inlägg
  • Mortiscia80

    Här är vi alla vänner.

    LukeStairwalker skrev 2020-04-26 18:05:38 följande:
    Ok, jag kör det mesta utom just fries.

    Köp färska kycklinglårfileer (utan ben) marinera i färdig kycklingmarinad över natten och sen i airfryern 7 minuter vänd och 7 minuter igen. Helt sjukt gött! :D
    Tack för tipset ;)
  • Mortiscia80
    Disa35 skrev 2020-04-26 19:23:39 följande:

    flygrl och Mortiscia, kan inte jag få stilla oron en smula?

    Ytterst få virus överlever någon längre stund på ytor, så som bordsskivor, handtag, telefonlurar osv. När man testar ytan kan man hitta spår av virus, men då i död form, det är alltså inte smittsamt.

    Salmonella, som Mortiscia var inne på, orsakas av en bakterie och bakterier kan leva rätt länge på ytor, t ex skärbrädor och knivar. Tveksamt om den lever särskilt länge på locket till en soptunna utomhus - men det är hur som helst en bra idé att tvätta händerna ändå Glad


    Bajjjjs! Jo det är klart man alltid ska vara noga oavsett :) Det är just det där att man inte exakt vet hur länge viruset "lever" på olika ytor, även om det som du säger kan plockas upp och undersökas en längre tid efteråt, läste om ett skepp där de hittat viruset hela 17 dagar efteråt :s Här är iaf lite mer info som verkar hyfsat vettig, där talar man om upp till 72 timmar, alltså då fortfarande smittsamt virus och inte bara att man fortfarande kan hitta det på de olika ytorna: https://www.sciencealert.com/how-long-does-coronavirus-last-on-surfaces

  • Mortiscia80
    Litenmenhård skrev 2020-04-26 19:24:01 följande:

    Den låten jag la upp: "Vem vill se på idol?". Skulle ni ta det som en diss eller som en komplimang för att jag tänkte på dig när jag skrev den? *Nyfiken*.


    Jag skulle ta den som humor helt enkelt :)
  • Mortiscia80
    flygrl skrev 2020-04-26 19:46:18 följande:
    Ok, hur har det gått med det där? Lämnat in gamla datorn för service eller gör du det själv?

    Pokémon Go har jag faktiskt aldrig spelat men ska nog testa.
    Mortiscia80 skrev 2020-04-22 15:01:45 följande:

    Ja det finns ju en stackare x) Hon lär nog kunna välja och vraka!


    Ha ha eller hur?! Ordningen återställd. :P
    Mortiscia80 skrev 2020-04-26 18:17:41 följande:

    Ja barn är ju små oredor i sammanhanget :o Har ju läst den lilla info som finns och t ex var det ett smittat barn som träffat mer än hundra personer men inte smittat en enda, men jag skulle aldrig chansa för det.

    Jag tvättar alltid händerna när jag varit ute, alltid. Även om jag så bara varit ut med soporna (vihar fågelbajs på tunnorna, vill inte ha in salmonella). Nu med corona tvättar jag extra noga, beroende på vad jag gjort kan det hända att jag också tar handsprit. Tvättar sonens händer lika noga när han kommer hem också.

    Har aldrig ätit lever :s Men så klart leverpastej, fast det är ju inte alls samma sak. Det lät iaf som en enkel men bra måltid! :)


    Ja, man får tvätta sig ordentligt med tvål och vatten. Handsprit tar jag bara till när tvål och vatten saknas typ ute på stan. Basic hygien egentligen och det i kombo med lite annat sunt förnuft kommer man nog långt med. Jag är också van att tvätta händerna noga sen innan Corona.

    Lever är enkelt, nyttigt och enkelt fixa till.
    Lämnade in den i fredags, ångrade mig på vägen hem när jag tänkte på att jag bara borde köpa en ny dator och plugga in den gamla hårddisken :s Men nu kommer jag iaf att få svar först, så får vi se om jag lägger ett par tusen på att laga den. En helt ny går på minst 5000:-

    Testa! :) Det är rätt kul, men jag fattar inte alla funktioner än så jag känner mig som en total noob ibland. Det där med battle t ex, vilket djur ska man välja osv. Dessutom så återfår de ingen HP så du har kvar själva djuret, men kan knappast använda det igen egentligen, jättedumt! Man kan köpa sprayer som återger viss HP men hur värt är det liksom...

    Man skulle tro att ankhistorien är slut, men icke. Maken (som inte alltid tänker hela vägen fram, trots min input) lät sonen ha dem i badet, så nu har en av dem verkar ha börjat mögla invändigt och måste väl slängas då. Den är mörk inuti om man säger, det kan inte vara ett gott tecken.
  • Mortiscia80
    LukeStairwalker skrev 2020-04-26 20:58:05 följande:
    Tanken var "Deer Hunter" med Robert de Niro men den är 3 timmar så jag sparade den. Det blev första avsnittet av Handmaidens Tale. Verkar spännande om aningen sjuk. 
    Den är riktigt bra!! Ser fram emot nästa säsong :D
  • Mortiscia80
    LukeStairwalker skrev 2020-04-26 21:17:12 följande:
    Jag går ju all in med känslorna när jag ser sånt här. Var ju förbannad halva avsnittet :D
    Haha ja då har du en tuff tid framför dig! :D
  • Mortiscia80
    Disa35 skrev 2020-04-27 07:39:40 följande:
    Det var intressant läsning, tack ska du ha Glad
    Jag för min del tror att mycket av "rädslan" eller vad man ska kalla det beror på att det här är något alldeles nytt och okänt - jag menar, vinterkräksjuka är ju också väldigt smittsamt, men det är vi vana vid.
    Vad tror du?
    Jag tror det finns både mycket rädsla, osäkerhet och trygghet. Vi vet inte mycket om viruset, det mesta är gissningar än så länge och de olika taktikerna ger olika utfall. Vi ser nu att Finland vrider sig i plågor över en kommande topp till hösten för att de täppt till virusets spridning för bra, medan vissa av svenskarna börjar tröttna på att inte kunna dricka latte.

    Sedan är det ju så att andra virus som vi är vana vid och har rätt bra koll på inte uppfattas som lika dödliga, och på ett sätt har man rätt men samtidigt fel. Folk dör av vanlig influensa också, som jag läst i ungefär lika stor utsträckning. Skillnaden är att corona sprider sig så väldigt snabbt, eller så kanske det upplevs snabbt för att man annars inte brukar ha koll på vanlig virusspridning, det får alltså mer uppmärksamhet. Sedan får man ju också tillstå att i vanliga fall dör man för att kroppen bara inte orkar med, men i det här fallet kan kroppens immunsystem vända sig emot en själv och ta kål på en. Min gissning är att det var vad som hände t ex Adam Alsing, för han var tydligen frisk i övrigt och borde ha överlevt annars.

    Själv hoppas jag att den här upplevelsen kan ge nya riktlinjer inför framtiden gällande sjukfrånvaro, att folk faktiskt håller sig hemma från jobb och skola om man är sjuk istället för att smitta ännu fler, oavsett om det är corona, influensa eller vanlig förkylning. Bara för att det är milda virus betyder inte att de är helt ofarliga, främst för små bebisar och riktigt gamla eller multisjuka människor.
  • Mortiscia80
    Disa35 skrev 2020-04-27 11:05:15 följande:
    Jag hoppas att man tar chansen att hyfsa till vården och omsorgen; löner, arbetsvillkor, utrustning, platser, lagerhållning, rubbet. Det är helt sanslöst och fullständigt ohållbart att ha det som vi har det nu.

    Du kan absolut ha rätt gällande Adam Alsing; att hans immunsystem vände sig emot honom, eller att det agerade alltför kraftfullt för att bekämpa viruset. Jag har hört att han ska ha haft två hjärtinfarkter, men jag vet naturligtvis inte. Men om det är sant så borde hans kropp ha varit ganska sliten.
    Men jag tror som sagt att det är mycket "nyhetens obehag", om du förstår hur jag menar - det är en ny smitta, som sprids fort, och som därför får stor uppmärksamhet.

    Jag ska ärligt säga att jag är inte så uppdaterad på Finland, men det förvånar mig inte att de har det rätt jobbigt nu. Det sorgliga är att det förmodligen kommer att bli lika jobbigt i alla länder som har stängt ner helt och hållet.
    Om du ursäktar en personlig fråga; är du själv rädd?
    Det var min exakta tanke, att hade man satsat på sjukvården sedan innan hade vi haft bättre förutsättningar nu! Nåja, kanske de lär sig och lägger lite extra i budgeten framöver. Eller så har politikerna lika kort minne som vanligt.

    Aha, jag visste inte om det där med hjärtat. I så fall är det inte lika märkligt att han avled. Det kom som en chock när jag hörde det på radion måste jag säga. Och det är inte bara politikerna som kommer att ha kort minne om corona, så snart vi har ett vaccin är jag rädd att många kommer rycka på axlarna och tänker inte på att riskgrupperna säkert drabbas ändå. Först kom chocken, sedan kommer normaliseringen.

    Nej, jag läste det bara så tidigt som imorse på SVT Nyheter, det är min go-to just nu eftersom de har gratis artiklar. Det återstår att se hur hårt Finland drabbas men jag kan tänka mig att det blir en tuff period för dem, och andra som haft en kraftig isolering lär ju också få en efterchock av corona tyvärr. Det kanske är så att den svenska modellen ändå är relativt fungerande. Inte perfekt, men åtminstone rätt ok. Det är väl vad man kan hoppas på i det här läget.

    Jag är i grunden inte rädd. Vi sköter oss väldigt bra, men det finns ett par saker vi skulle kunna förbättra. Jag känner mig mer bekymrad. Jag vet t ex inte hur säkert det är att ta sonen till lekplatsen, eller hur ofta man egentligen vågar handla mat. Men vi tvättar ordentligt med tvål och enstaka gånger med handsprit också.
  • Mortiscia80

    Dagen flög fram. På em dog batteriet i bilnyckeln så jag kunde inte köra hem den. Tack och lov på promenadavstånd hem. Makens nyckel funkade tack och lov. Konstigt nog, när jag för flera veckor sedan skulle byta batteri funkade de nya inte alls! Sprillans nya från förpackning alltså, och så klart satt de i åt rätt håll också. Key not detected. Ska göra ett nytt försök ikväll, annars har vi bara en nyckel kvar som fungerar, och den har också superdåligt batteri.

  • Mortiscia80
    Litenmenhård skrev 2020-04-27 17:29:49 följande:
    Låter som en händelserik dag. Fast kanske åt fel håll dock.
    Ja man vill ju gärna ha lite andra slags upplevelser x) Imorgon blir säkert bättre.
    LukeStairwalker skrev 2020-04-27 20:23:51 följande:
    Kanske är själva nyckeln som håller på att ge sig?
    Näe jag tror inte det, men det är ju en märklig situation då både min och makens nycklar behöver nytt batteri men om vi byter i någon av dem funkar de helt plötsligt inte! Nu fick vi till slut ordning på min nyckel åtminstone, jag putsade bort nåt gegg som satt just där kontakt från batteriets håll skulle mot kretskortet, och det verkade hjälpa. Och det är samma batteri, enligt min mätare har den riktigt mycket ström kvar. Dock inte samma effekt med makens nyckel då vi gjorde ren även den!
Svar på tråden Här är vi alla vänner.