Inlägg från: Anonym (Skillnader) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Skillnader)

    Du som bor utomlands - Corona

    Jag läser hur resten av världen tittar på Sverige som en udda fågel i Europa och kritiserar Sveriges sätt att hantera och agera (eller låta bli att agera?) i

    Men enligt svensk media skiljer tydligen inte den svenska metoden sig särskilt mycket från övrigs..

    Du som bor utomlands, kan du skriva något om de åtgärder som vidtagits där du bor? Hur skiljer det sig från Sverige?

  • Svar på tråden Du som bor utomlands - Corona
  • Anonym (Skillnader)

    Ordet coronapandemin försvann. Hur Sverige agerar under den här pandemin, förstås. Hoppas det framgick i TS.

  • Anonym (Skillnader)

    Bra grej att många länder verkar anpassat sina mataffärer med glas eller plast! Så många rör sig ju där, om inte alla, och även den som är sjuk och ensam skulle kunna gå dit om man inte hittar en annan lösning och maten tar slut! Även om alla som är sjuka rekommenderas att stanna hemma såklart!

    Jag ser inga sådana åtgärder i Sverige. Allt är öppet, skolor och restauranger och köpcentrum och allt som brukar ha öppet är öppet.

    Man ombes dock stanna hemma om man är sjuk. Det gäller dock ENDAST DEN som faktiskt är sjuk. Om din partner har konstaterad covid-19 så får tex. resten av familjen gå och jobba som vanligt och barnen får gå till skolan som vanligt, det är endast den som är sjuk som ska vara hemma..

    Det är besöksförbud på äldreboenden och sjukhusen också som jag förstått det. Folksamlingar med fler än 50 tillåts inte, och på klubbar, restauranger och barer får man inte stå i baren (eftersom det blir trångt) utan bara bordsservering tillåts. Det får förstås vara betydligt fler än 50 i skolor, på köpcentrum, i affärer, i kollektivtrafiken osv, dom räknas inte.

    I Sverige räknar man med folks sunda förnuft och att så att den som är sjuk ska stanna hemma och alla avråds från att träffa och umgås personer som är äldre eller i riskgrupp.

  • Anonym (Skillnader)
    Anonym (Sunt) skrev 2020-03-29 20:47:31 följande:

    Var och handlade för ett par timmar sedan och noterade att de satt upp en skärm av glas eller plast framför kassorna. Bor i en liten stad och tror knappt coronan kommit hit än... Det har den säkert eftersom alla inte testas, men ingen utbredd smitta iaf.


    Det låter bra! Jag bor i Stockholm och jag har inte sett något sånt i någon mataffär här omkring.
  • Anonym (Skillnader)
    Anonym (J) skrev 2020-03-30 03:34:56 följande:

    De två främsta anledningarna till att man inte stänger grundskolor och förskolor ör att barnen ör så unga att de behöver tillsyn och det innebär att föräldrar som arbetar i den hårt ansträngda vården då måste vara hemma. Det finns ännu inget system att ta hand om dem på annat sätt eftersom man ska låta bli att skicka barn till mor- och farföräldrar som kan vara i en riskzon för allvarlig sjukdom.

    Ett annat skäl är att många barns största trygghet i vardagen är just förskola och skola. BRIS har ett ökat tryck då många barn/ungdomar ringer då föräldrar som är hemma på olika vis inte klarar av att ta hand om sina barn på ett bra sätt. I pressade situationer ökar våld i familjer, alkoholintag ökar och en del barns enda ordentliga mål mat om dagen kommer via skola eller förskola. Man måste förstå att det finns fler dimensioner i detta för en myndighet att förhålla sig till när det gäller folkhälsa. Det handlar inte bara om det egna ont i magen. Det handlar om att se helhetsbilden som är mycket större än att bara klappa igen saker.


    Det där med att vårdpersonal måste ha barnen hemma om det stänger stämmer ju inte, eftersom det kommer ju vara öppet för alla med samhällsviktiga yrken att lämna på förskola och skola ändå.

    Däremot det andra du skriver, om barn med svårare hemförhållanden, håller jag med om. Det är dessutom skillnad på i vilken utsträckning olika familjer kan stötta sina barn i deras skolgång, med deras arbetsuppgifter osv och se till att ens barn klarar skolan bra hemifrån. Där skulle klyftan mellan utsatta familjer och familjer med större möjligheter/äldre högpresterande syskon/högutbildade föräldrar bli större..

    Dock så börjar jag se det redan nu. Skolor och förskolor är öppna men frånvaron bland barnen är redan stor! Minst hälften av barnen är hemma och utifrån min erfarenhet är det barn till högutbildade föräldrar som faktiskt är i skola/förskola. Jag arbetar i ett ?finare? område i Stockholm med högutbildade föräldrar. I många familjer arbetar nu båda föräldrarna hemma pga deras flexibla arbeten, men deras barn kommer varje dag till förskolan. Min kompis arbetar på en stor förskola i ett område med mycket arbetslöshet, nysvenska familjer och familjer i arbetarklass som faktiskt behöver infinna sig på sin arbetsplats för att utföra sitt jobb. Dessa barn är dock hemma. Varje dag kommer hon till en nästan helt tom förskola, medan jag i mitt område har nästan alla barn på plats varje dag.

    Så jag tror inte allt behöver stänga för att barnen ska börja hamna efter i skolarbetet eller hållas hemma osv, det har redan börjat tyvärr.
  • Anonym (Skillnader)
    Anonym (Love) skrev 2020-03-30 14:40:26 följande:

     

    Fast det är väl inte så konstigt att i områden med mycket arbetslöshet så går det lättare att ha barnen hemma? 

    Vi jobbar oxå hemma både jag och mannen. Men om vi hade haft vårt förskolebarn hemma så hade vi ju aldrig lyckats göra vår arbetstid, utan då hade ju en av oss hela tiden behövt passa sonen? 


    Nä, precis. Så är det. Det gör att barn i lägre samhällsklasser ändå är hemma, trots att skolan och förskolan är öppen. Ett argument för att fortsätta ha det öppet är ju just för att dessa barn ska till skolan, de med arbetslösa eller lågutbildade föräldrar eller barn i utsatta familjer. Det ska vara öppet för att de ska gå dit. Men dessa barn är i många fall redan hemma! Det finns såklart undantag med, högutbildade som passar på att vara hemma nu också tex.
  • Anonym (Skillnader)
    Anonym (Anna) skrev 2020-03-30 17:37:26 följande:

    Jag upplever det verkligen inte "som vanligt". Jobbar hemma, träffar inga andra än de jag bor med annat än undantagsvis, tillbringar tiden i mitt eget hem samt utomhus. Handlar i livsmedelsbutiken vid behov, men verkligen ingen nöjesshopping eller några typer av nöjesaktiviteter som innefattar att man kommer nära andra än de jag bor med, inga kurser, inga jobbresor, ingen kollektivtrafik (och jag har inte bil), ingen gemensam träning osv.. Mina föräldrar som är över 70 räknar jag med att inte kunna träffa på länge.

    Känns inte som vanligt alls.


    Det är intressant att man upplever det så olika!

    Jag upplever allt som vanligt, förutom att jag vet att mina föräldrar stannar hemma. Jag jobbar på min arbetsplats som vanligt, majoriteten av barnen är där, på affären är det som vanligt, i köpcentrumet i närheten är det visserligen inte packat men det är absolut ganska mycket folk i rörelse här.. Jag har iof inte gått till gymmet på 2 veckor, så det är väl annorlunda. Men det är ju öppet som vanligt och jag kan gå o gymma när jag vill.
  • Anonym (Skillnader)

    Nej förresten! I affären är det inte som vanligt - dom har satt upp en lapp om att man får köpa max 2 paket jäst per person och 1 paket toapapper per gång. Jag har sett att personalen på Ica har handskar på sig. Så, lite skillnad. Men verkligen inte stor skillnad..

Svar på tråden Du som bor utomlands - Corona