• lövet2

    Ohållbart med läggningen för vår 1,5 åring

    Sömnbehovet hos små barn är väldigt olika. Där den ena behöver sova 16 timmar/dygn, så klarar sig den andra mycket bra med 9 timmar. Ditt barn behöver nog inte alls sova 12 timmar på nätterna. Kanske 8 eller 10 timmar är mer lagom? Vänta tills han är riktigt sömnig, och så prövar ni lägga honom då. Eller så kan ni bara ta honom i famnen och sätta er framför TV:n tills han somnar. Det är inte så himla viktigt hur det går till medan han är så där liten.

  • lövet2
    levisen skrev 2020-04-18 21:17:48 följande:
    Vi kan absolut låta honom vara vaken längre, det gör inte oss något. Det är bara så att han blir så otroligt hyperaktiv om vi låter honom vara uppe. Klättrar och har sig busar något enormt. Har aldrig varit ett barn som velat sitta still i soffan. Bara om man ger honom Ipaden men det får han inte titta på mer än nån halvtimme tycker vi. Vad ska vi göra med honom medan han är vaken på kvällen? Vad gör ni ?

    Det tar emot litegrann att sitta på golvet och bygga klossar och leka, men Är det vad som krävs så får man väl göra det?

    Leker ni med era små eller låter ni dom få bara finna sig i kvällsrutinen för vuxna dvs. Tv/ film i soffan?
    Nja, mina 1-2-åringar har skött sig själva. Jag har pysslat med mitt och barnen har lekt. Vi har haft en leksakslåda i köket, så de har lekt, jag har gjort hushållsarbete och hållit ett öga på dem. När de då blivit trötta och gnälliga, så har jag tagit dem med mig till TV-soffan och gett en flaska välling. Sedan har de somnat i famnen, och så har jag lagt dem sovande i sina sängar.

    Ett undantag var andra barnet. Han behövde massor av sömn, så han somnade vid 18-tiden varje kväll, själv i spjälsängen.
  • lövet2
    Lojsen890 skrev 2020-04-18 21:57:00 följande:
    Barn behöver lugna ner sig 1-2 timmar innan läggdags.
    Detta innebär ingen tv, inga telefoner, inga skärmar! Inte ens tv på i bakgrunden... massera, läs bok, drick välling eller försök o göra andra saker som får barnet att slappna av.. lyssna på lugn musik o tänd lite ljus.. Rutiner är allt när de gäller barn!! Skriv upp exakt sovtid varje dag i en vecka så ser du ett mönster! Kanske han bara är övertrött på kvällen? Sen ska de ju gärna somna där de vaknar för att sova både djupare o bättre ...
    En del anser det, ja. Personligen tycker jag det är kvalificerat skitsnack, men det är jag det. Strikta rutiner ger barn trygghet när inte föräldrarna kan vara den tryggheten. När föräldrarna inte finns där. På dagis t ex.

    Mina barn har lekt på kvällarna, sedan har de blivit trötta, då har de fått äta välling, gröt eller något, så har de fått ligga i famnen och somnat. Då har det fått ringa telefoner, spela på TV:n eller vara storasyskon som härjat runt. De har legat i en trygg famn och somnat ändå - och sovit gott.
Svar på tråden Ohållbart med läggningen för vår 1,5 åring