Inlägg från: EvilNala |Visa alla inlägg
  • EvilNala

    Ge dyr present gemensamt, hur lägger man upp det??

    Anonym (undrar) skrev 2020-05-15 10:14:37 följande:

    Hej!

    Sonen ska fylla 12 och önskar sig en dyr sak, nästan 8000. Vi klara det inte själva men om närmaste familjen hjälper till så går det ju (barnets farmor, moster, morbror osv). Om ca 5-6 personer bidrar blir det ju typ 1,500kr vardera. Vissa av dessa har väldigt gott ställt och borde kunna lägga 1-2 tusenlappar på present.

    Vi förklarade situationen via sms utan att ange exakt summa till varje bidragare, men om någon bidrar lite så blir det ju tungt för alla andra tänker vi, och vissa har det ju lite sämre ställt så andra borde ju kunna ställa upp lite mera föreslog vi. ganska självklart i våra ögon.

    Nu kom flera stycken och svarade att en 12-årspresent ska kosta kanske 3-400kr max? Och att det inte var rätt av oss att dela upp kostnaden på presenten mellan oss familjemedlemmar? Att man själv bestämmer vilken summa man tycker ska gå till present.

    Jag tycker det är lite snålt att bara vilja bidra med 300kr. Man kan ju inte köpa en halv present... 

    Men hur borde vi ha lagt upp saken? För att inte trampa nån på tårna alltså? Och gjorde vi verkligen så fel?


    Skojar du? Jag hade aldrig lagt de pengarna på en present till en släkting. Ni får väl önska bidrag till saken och lägga det som fattas själv. Eller så får sonen bidra med egna pengar eller spara
  • EvilNala
    Anonym (undrar) skrev 2020-05-15 10:28:01 följande:

    Vad brukar ni ge i allmänhet? Till barn runt den åldern? Nära släktingar?

    2-300kr? 5-600kr? Tusen? Efter förmåga?


    Är det ett barn i släkten - typ 200 kr. Skulle aldrig lägga massor på en present
  • EvilNala
    Anonym (undrar) skrev 2020-05-15 12:03:13 följande:

    Alla i släkten har ju inte reagerat som ni... Vissa har sagt ok! Så det verkar som folk helt enkelt tycker olika.


    De är nog stumma av chock över fräckheten
  • EvilNala
    Anonym (undrar) skrev 2020-05-15 16:22:34 följande:

    Visst, jag är inte döv, jag hör vad ni säger. Men det ändrar inte det faktum att jag känner mig ganska avigt inställd till de som inte vill bidra! Och tacksam mot de som reagerat på emr moget sätt på vår förfrågan. Blandat med ledsamhet ifall vår son inte kan få det enda han vill ha här i världen, pga snåla släktingar.

    Och jo, hade vi haft ekonomin så hade vi såklart köpt mobilen själva. Men som ni säkert vet är det inte så lätt just nu. Hjälper det om jag påpekar att en i vårt hushåll är permitterad??

    ush vad hård ton alla har här på FL, det är inte klokt... fatta att vi ville göra ett BARN glad, inget annat!


    Om ni vill göra ett barn glad får ni väl köpa presenten själv. Tycker det är sjukt att ens ge en 12-åring en så dyr födelsedagspresent. Det är inte släktingarnas sak att ge honom svindyra prylar - varför sparar han inte själv?
  • EvilNala
    Anonym (undrar) skrev 2020-05-18 09:42:31 följande:

    iallafall en som fattat, och som klarar av att hålla sig till frågeställningen. Jag uppskattar det, även om jag fortfarande tycker 300kr är snålt. Det kan man ju lägga på cigaretter, läsk och chips utan att blinka... Den summan känns mest som att man inte ger någon effort alls. Och detta är alltså per familj, så ca 150kr per person? Det är typ som att ge en pizza i present... Tycker jag.


    Fast hur kan du ens förvänta dig att de ska lägga en massa pengar på någon annans unge. Jag kan köpa något totalt onödigt till mig själv för att jag har lust men skulle ändå inte mer än max typ 2-300 kr på en släktings unge
  • EvilNala
    Anonym (undrar) skrev 2020-05-18 10:05:53 följande:

    Nej, ingen har behövt "tigga" om pengar från oss, vi har alltid bidragit enligt vad vår ekonomi tillåter. Och för lite större tillfällen (folk som gift sig, fyllt jämnt etc.) har det nog legat en hel del över 3-400kr kan jag tillägga.

    Kusinerna är itne många och ännu små. Så det får väl bli så att om folk itne tycker det är värt att sponsra vår son nu, så kommer det speglas i hur mycket vi lägger i framtiden på alla andra...

    Jag har formulerat om frågan till mina släktingar för att understryka att sponsring är frivilligt, men också att vi räknar detta som lite speciellt tillfälle där detta verkligen skulle uppskattas, men att framtida julklappar och födelsedagspresenter kan vara av betydligt enklare natur, alternativt inget alls.

    Sedan kan jag tillägga att jag tycker fortsättningsvis att 3-400kr (eller så lite som 100kr som vissa nämnt här)  är sjukt lite. Man får ju bara nån skräpsak för den summan - vad ger ni egentligen till er nära Familj? Platsaker från Ica maxi som faller sönder efter 14 dar?

    kan tillägga att vi lägger ca 250kr när sonen går på kalas hos sina klasskompisar... Alltså inte ens släkt! För annars blir det ju bara skräp. Under 200-250 finns inga vettiga presenter, tycker jag... Och om det finns det, får ni gärna berätta vad det är för något... (20krs slajm, eller vad?? Säkert uppskattat...)

    Nej, jag tror nu folk i allmänhet är snåla... Det var lite av ett uppvaknande!


    På vilket sätt skulle en 12-årsdag vara ett speciellt tillfälle? Haha, du lever ju i en egen värld.

    250 kr på en present på ett barnkalas? Det är ju vara rubbat. Då köper man ju bara någon småsak

    Folk är inte snåla, ni är däremot otroligt giriga
  • EvilNala
    Anonym (undrar) skrev 2020-05-18 10:15:31 följande:

    - Sista året som barn (vid 13 blir man tonåring)

    - Man fyller ett jämnt DUSSIN

    - 12 är en jämn siffra rent matematiskt

    Dessa är år som folk nog brukar tänka som lite mer speciella, utan att för den sakens skull vara "jämt tio-tal";

    1 år (hur många ett-årskalas har folk itne gjort stor sak över?? Är det "jömnt"? nej), 7 år (skolålder), 12 år (dussin), 16 år (sweeet sixteen), 18 år (myndig), 25 år, osv

    Nu råkar det också vara så att man blir tillräckligt gammal för att ta en viss sport på allvar, och skulle utvecklas massor av att ha utrustning till att träna även hemma... 


    Det är ingen mer än du som räknar 12 som en speciell födelsedag - ingen
  • EvilNala
    Anonym (undrar) skrev 2020-05-18 12:06:25 följande:

    Många här verkar tycka att "En present är en present och visar omtanke oavsett prislapp" (direkt citat från en av er).

    Det här är vad man "ska" tycka. Men sedan stämmer det oftast inte med vad folk egentligen känner! Om jag skulle starta en tråd om att jag blivit besviken på kostnaden för förlovningsring, eller födelsedagspresent från sambo/pappa till mit barn, som tjänar 4x vad jag tjänar, så tror jag svaren skulle låta lite annorlunda.

    Men det känns säkert bra att kunna sitta här och skriva saker som att det är TAAAANKEN som räknas!   Sääääkert att ni tycker det är så, visst visst...


    Att bli besviken över kostnaden på en present oavsett givaren visar på att man är ett girigt ego. Du visar verkligen din personlighet - inte så charmigt direkt
  • EvilNala
    Anonym (undrar) skrev 2020-05-18 15:36:38 följande:

    Du brister som sagt i din läsförståelse. 

    Jag tycker att under 500kr är snålt, ja.

    3-400kr tycker jag är extremt snålt för en familj som jag vet har otroligt gott ställt, åker till maldiverna vartannat år osv. Jag känner med andra ord till deras "ekonomiska utrymme", och det gör andra i familjen också, och känner likadant som jag.

    jag kommer inte ändra åsikt för att ni bräker på FL. Tror inte att ni tror på det ni själva skriver iallafall, ni vill bara framställa er själva så som man "ska" vara, det är ganska genomskinligt...


    Du låter så ofantligt girig. Att de åker till Maldiverna beror troligtvis på att de sparar. Du har ju ingen aning om hur deras ekonomi ser ut i övrigt. Att man tjänar bra säger inte mycket.

    Om ditt barn är det minsta lik dig hoppas och tror jag att släkten ger ännu mindre presenter i fortsättningen. Vilken vidrig inställning
  • EvilNala
    Anonym (undrar) skrev 2020-05-19 09:00:25 följande:

    Just i vårt fall är det speciellt. Det har med sporten att göra - och om man inom familjen väljer att göra det speciellt är det väldigt lätt att - skämtsamt - motivera det. I detta fallet "Xxx fyller ett jämt dussin!" 

    Sedan kan ni torrbollar tycka vad ni vill om det! Det var aldrig min frågeställning. 


    Om det är så speciellt för er får ni väl punga ut själva.
  • EvilNala
    Anonym (undrar) skrev 2020-05-19 12:01:08 följande:

    Ja, de som känner mig och som jag haft en riktig konversation med har hållit med. 


    Det visar ju enbart att din umgängeskrets också består av snåla egon som tror att deras bortskämda barn är något speciellt för andra än deras föräldrar :)
  • EvilNala
    Anonym (undrar) skrev 2020-05-19 12:46:25 följande:

    Jag svär på att du också skulle reagera på det sättet, släkt eller itne. Är helt övertygad. Har man gett fina presenter OCH STÄLLT UPP till tusen, och sedan får ett å trist bemötande som vi fått, så ja, självklart blir det så att vi i framtiden kommer behandla dem så som de behandlar oss!

    Behandla andra som ni själva vill bli behandlade, liksom.

    Ska ni börja gaffla om detta nu? *poppar popcornen och väntar med spänning på alla som plötsligt tycker att vi ska fortsätta ge dyrare presenter samt vara oavlönade småbarns-barnvakter, olja altaner, annat ströjobb åt dem GRATIS*


    Fast man ger inte saker med innebörden att mottagaren står i skuld och är skyldig er dyra presenter. Du lär få äta dina popcorn själv eftersom ingen håller med dig i tråden. Varför gör ni en massa saker ni inte vill då?
  • EvilNala
    Anonym (undrar) skrev 2020-05-20 08:52:36 följande:

    Så kan man tolka det, om man nu väljer att tänka negativt om andra människor. En hobby för många här på FL.

    Andra kanske kan tänka att ni faktiskt inte har all information, OCH inte överhuvudtaget vet vad vi är för människor! 


    Det räcker att läsa vad du skriver så ser man vilken typ av människa du är
  • EvilNala
    Anonym (undrar) skrev 2020-05-20 11:39:57 följande:

    Ush vad dömnade du är! Otäcka människa... Tror du det räcker med att höra min åsikt om EN sak för att avgöra vad för slags människa jag är ?!!? Nåväl, då dömer jag dig rätt tillbaka; att ha mage att skriva en sådan sak betyder att du är definitivt ointelligent, sjukligt ytlig, bråkig, och allämt ohyfsad! 


    Att anse att omgivningen är snåla för att de inte lägger sjuka summor på ert barns födelsedagspresent visar att man är ett girigt ego. Det har du bekräftat fortsättningsvis i hela tråden trots att precis alla tycker att det är ett sjukt beteende. Tänk, det låter precis som att du beskriver hur du själv uppfattas genom alla dina inlägg i tråden :)
Svar på tråden Ge dyr present gemensamt, hur lägger man upp det??