• Anonym (ts)

    Människor som identifierar sig med sina diagnoser.

    Hej!

    Jag har en psykisk diagnos med allt vad det innebär. Jag är väldigt glad att det inte är lika stort tabu att prata om psykisk ohälsa längre. Men jag kan inte förstå människor som verkligen identifierar sig med sina diagnoser och skyltar med dem så fort tillfälle erbjuds. En del är så fokuserade på sin diagnos och försöker att koppla allt till diagnosen. Varenda liten känsla, vana, ovana, agerande, tanke, ja allt ska på något sätt ska ha med diagnosen att göra. Jag är med i några tjejgrupper på facebook och nästan alla som sänder live presenterar sig genom att berätta vilka diagnoser hen lider av. 

    Det är nästan som om det skulle vara status att ha en diagnos och ju mer du uppfyller stereotypen av en psykiskt sjuk ju högre status får du. Missförstå mig rätt nu. Det är bra att det blir mer och mer ok att prata om psykisk ohälsa. Men att använda sina diagnoser som någon slags statusgrej kan nog förstöra mer än vad det hjälper. 

    Vad är dina tankar? 

  • Svar på tråden Människor som identifierar sig med sina diagnoser.
  • Anonym (ts)
    Anonym (S) skrev 2020-05-28 12:41:44 följande:

    Jag har inte upplevt det fenomenet. Men jag gissar att det handlar om unga människor som är i en process där man försöker förstå, definiera och förklara sig själv. Att man då använder den fakta (tex diagnosen) som man har för att hitta svaren man söker känns inte särskilt konstigt. Om man lyckas hitta fördelar och se nån slags status i sin funktionsskillnad/sjukdom borde det väl också kunna vara positivt?

    Jag tycker spontant att det du beskriver låter som en del av vuxenblivandet och identitetsskapandet som alltid har funnits men som blir mer offentligt idag.

    Det som blir problem är väl när man har sjukdomar där man kan trigga varandra (självskadebeteende, ätstörningar mm) eller om man definierar sig starkt negativt/begränsande med sin funktionsskillnad/sjukdom så att man hindrar sig själv från att leva ett liv som man skulle må bra av.


    Det är i blandade åldrar jag sett detta fenomen. Det är ju bra om man hittar positiva saker med sin diagnos, men att se själva diagnosen som en status grej i sig känns väldigt underligt tycker jag. Det spär på fördomarna kring psykisk ohälsa. 
  • Anonym (ts)
    Anonym (Anonym) skrev 2020-05-28 12:52:17 följande:

    Jag upplever liknande som du beskriver ts, inte att man skryter så mycket med sin diagnos men just att allt man gör, tänker, säger, reagerar på utgår från diagnosen. Och skyltandet, jajjamänsan. Ledsen, men så intresserad är inte jag av andras åkommor att jag måste veta det för att kunna umgås, för det kan de flesta med eller utan diagnos.

    Det som stör mig absolut mest är när folk beter sig som skitstövlar och gömmer sig bakom sin diagnos, när den har liten eller ingen inverkan på beteendet, och även om det vore diagnosen det beror på så brukar normala människor be om ursäkt, men det händer alltså inte då.

    Bra att det blivit mindre stigma men samtidigt har vi fått en hög människor som från ena dagen till den andra blir totalt handikappade, för de har minsann en dijagnåås och kan inte rå för hur de är. Pyttsan.


    Ja men precis. Jag blir så förbannad på såna människor som ska skylla allt på sin/sina diagnoser. Det ger människor med psykisk ohälsa dåligt rykte. I situationer där jag varit tvungen att berätta om min diagnos så möts jag ofta med förvåning och "det hade jag aldrig gissat" av den jag berättat för. Det finns en mindre trevlig stereotyp som många ser framför sig när det kommer till psykiska problem. Det är så dumt att spä på den bilden. Jag vill inte att någon ska se min diagnos som min personlighet. Min sjukdom är min sjukdom, något jag måste förhålla mig till. Men den är inte den jag är. 
  • Anonym (ts)
    Anonym (X) skrev 2020-05-28 12:58:44 följande:

    Vi har det fenomenet på jobbet. Allt handlar om hennes diagnoser, som hon ändå fick i hög vuxen ålder så hon hade ett liv innan dem.


    Ja så typiskt. Så fort diagnosen är ställd förvandlas en del helt plötsligt till skolboksexempel. 
  • Anonym (ts)
    Anonym (S) skrev 2020-05-29 17:52:04 följande:
    Hurvet du att det inte finns något positivt i det och att det drar ner alla? Att berätta att man har en viss sjukdom eller funktionsnedsättning när man presenterar sig i en livesändning behöver väl inte nödvändigtvis vara negativt för alla i alla sammanhang? Varför skulle det behöva vara det? Inte heller att reflektera över sig själv i relation till sin sjukdom behöver väl nödvändigtvis vara negativt?
    Hej jag har adhd, ptsd, och panikångest kom och titta när jag färgar håret blått, röker inne, och inte pratar ett ord om mina diagnoser.....

    Folk får göra som dom vill men jag kan inte hjälpa det men det känns så fel. 
  • Anonym (ts)
    Anonym (kp) skrev 2020-06-05 18:33:06 följande:
    Men vad är problemet? Du skapar ett problem av att ha läst texter/sett lite live. Säger noll om hur de lever sitt liv. Det är uppenbart att diagnoserna kan användas som konversationsstartare men man får prata om allt möjligt.
    Jag skapar inga problem. Jag funderar bara över fenomenet som verkar vara rätt vanligt. Jag tänker tvärtom, jag vill absolut inte identifiera mig med min diagnos på det sättet. Jag vill inte att någon ska se på mig som hon med bipolär sjukdom då den inte är min identitet på något vis. 
Svar på tråden Människor som identifierar sig med sina diagnoser.