Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Har 5000 döda i corona fått er att sluta stödja regeringen?

    Anonym (Anonym784532) skrev 2020-06-20 22:39:17 följande:

    Har inte stött denna regeringen någonsin, och ej heller under Coronan! Regeringen följer en persons bedömning(Tegnell), istället för att lyssna på flera experter.


    Det var verkligen okunnigt. Tegnell är bara språkröret. Det är en hel myndighet. Tegnell har inte bara ett helt team utan även en chef över sig. Och regeringen som är ytterst ansvarig. Och dessutom lyssnar den myndigheten på experter ifrån hela världen. 
  • AndreaBD

    Nej, faktiskt inte. I vissa lägen KAN man inte veta vad som är rätt eller fel att göra. Och det var ett sånt fall. När man har ett virus som man inte vet mycket om, så kan man ändå behöva agera och då måste man chansa. Eller också så måste man gå efter kunskapsläget då, eller försöka hålla risken minimalt. Och där kan man säga: De kunde inte göra mer i den situationen. De var tvungna att välja någon väg att gå. 

    Och vilken väg är det de valde? Jo, den som är mest "kompromiss" Istället för att välja sånt som kan bli jättebra, men som också kan gå hemskt fel, med många dödsoffer, valde man en slags kompromissstrategi. En lösning där det är sannolikt att några dör, men inte alltför många. Det är ungefär som att välja fonder för pensionssparande. Man har valt de säkraste fonderna. 

    Och nej, det blir inte automatiskt färre döda om man har karantän och stänger ner hela samhället, eftersom man bara kan göra det en gång och högst två månader.  Mer än så har inget land råd med. Och när man inte vet hur lång tid det kommer att ta och om det överhuvudtaget går att framställa ett vaccin - kanske är det där med flockimmunitet då sista möjligheten att få stopp på det. Man har inte velat satsa helt och hållet på en "häst", utan har spritt ut riskerna. Egentligen är det väldigt ansvarsfullt. Men folk tittar bara på dem länderna som ännu inte har så många döda. Men det kan komma om pandemin finns kvar ganska länge. 

  • AndreaBD
    Anonym (Hedvig) skrev 2020-06-20 22:56:18 följande:

    För att utveckla.

    Precis som med de flesta andra gigantiska problem som det svenska samhället nu brottas med kan även dödssiffrorna i samband med covid-19 viruset delvis skrivas in som en konsekvens av tidigare högerpolitik.

    Flytkingkaoset och integrationsmardrömmen: tack till moderaterna och uppgörelsen med miljöpartiet.

    Bråk och en havererad skola: tack till moderaterna för uppgörelsen med miljöpartiet om flyktingpolitiken och tack för privatiseringen av skolväsendet så att mesta möjliga vinst skall pressas ut, skit i ungarna, om de får knäckebröd till lunch, inga skolböcker och islamisk indoktrinering i fin privatskola.

    Ökande ekonomiska klyftor, gängkriminalitet etc: tack moderaterna återigen för flyktinguppgörelsen och deras fantastiska skattepolitik som hela tiden går ut på att öka just de ekonomiska klyftorna.

    Covid-19 spridning på äldreboendena: tack moderaterna för Ädelreformen som gjorde äldreomsorgen till en kommunal fråga helt, vilken under mer än tjugo år nu dränerat äldreomsorgen på en bra organisations- och personalpolitik. Personal utan trygga anställningar, personal utan utbildning och engagemang, personal som rings in samma dag och skeppas runt på många olika boenden. Dålig tillgång på sjuksköterskor inom äldreomsorgen osv osv.

    I politiska val har jag tidigare röstat på nästan alla partier, men nu i vår har jag varit så innerligt glad över att vi faktiskt haft sossarna vid makten och inte pojkspolingen Ulf (som inte fick sin fina nya brandbil efter förra riksdagsvalet) mediekåta Busch Thor (vilken inom parentes sagt skulle göra betydligt mindre skada som ständigt medverkande som jurymedlem i Talang eller varför inte, nu kan hon ju ta över efter Paolo Roberto som programledare av Farmen) eller Jimmie Åkesson som ju inte ens verkar förstå att Anders Tegnell inte kan "avgå" eftersom han har en anställning och inte ett politiskt uppdrag.
    Vad gäller Åkesson har jag  tänkt tidigare under våren att han faktiskt varit väldigt smart som hållit en såpass låg profil, men det visade sig ju inte stämma när han gick ut häromveckan och skrek "avgå".


    Du har många bra punkter här! Inte bara äldreomsorgen, utan också sjukvården är ett stort problem. Och ingen regering har haft lust att ta i dessa problem, för att det inte ger så mycket "politiska poäng" inför nästa valet. Folk tar ju ändå för givet att vi har en fungerande sjukvård (de tror i alla fall det). 
  • AndreaBD
    KarlssonA skrev 2020-06-21 00:42:17 följande:
    Vad smidigt. Regeringen är alltså inte ansvarig för någonting.

    Är inte det här precis regeringens ansvar?
    Och hur exakt skulle regeringen kunna kontrollera att var och en , varenda kommun och varje äldreboende omsätter det som regeringen bestämmer? 

    Det är ju självklart att det är den lokala chefen som har ansvaret om de inte håller sig till det som regeringen har bestämt. 

    Eller ska du också klandra regeringen för varenda lagbrytare i hela landet? 
  • AndreaBD
    KarlssonA skrev 2020-06-21 00:45:34 följande:
    Hur förklarar du att man fick ner smittspridningen så mycket i grannländerna om det inte har att göra med de åtgärder man vidtog? Jag pratar alltså om smittspridningen och inte dödsfallen. Danska regeringsföreträdare har inte alls sagt att deras åtgärder för onödiga.
    Jo, det har de. Det var deras statsminister som sa att några av besluten var politiska och därmed inte egentligen nödvändiga. 

    Varför det inte spred sig där? Det här viruset sprider sig väldigt olika. Om det bara smittas en till en, så sprider det sig inte så mycket. Om man däremot får några superspridare, så kan det smitta sig mycket mer, mycket snabbt. Läs på om "super-spreading" och "cluster". 
  • AndreaBD
    KarlssonA skrev 2020-06-21 01:10:00 följande:
    Det är bara 4 länder i världen som har högre dödstal än i Sverige. Det är Belgien, UK, Italien och Spanien. Gemensamt för dem är att de stängde ner samhället väldigt sent och därför blev effekten dålig.

    Sverige är alltså inte i mitten av statistiken, utan i den absoluta botten.
    Om du nu vill tro det, så kan du kanske trösta dig med att Sverige hade haft svårt att stänga ner i tid. Vi hade nog smittan tidigare än vad vi trodde. Mycket kom in från Österrike, inte bara från Italien och Österrikerna påstod att det inte kunde vara så. 
  • AndreaBD
    KarlssonA skrev 2020-06-21 01:02:34 följande:
    Om regeringen hade agerat som andra länder och stängt ner samhället hade vi bara haft en bråkdel av 5000 döda. Svårare än så är det inte.

    Regionerna, kommunerna och vårdgivarna har inte gjort något fel. För de kan inte på egen hand begränsa samhällsspridningen.
    Jo, det är just regionernas, kommunernas och vårdgivarnas ansvar att OMSÄTTA det som regeringen har beslutat. Och de har ändå  fått ganska konkreta anvisningar vad de ska göra. De hade bara behövt omsätta dessa.

    Dessutom - det är inget nytt att de har ansvar för sin verksamhet och de skulle egentligen inte ha behövt några nya beslut ifrån regeringen, för att de redan har riktlinjer som finns för krissituationer. Det är bara att ta fram krispärmen och gå efter det som står. Jag jobbar själv i en verksamhet som bara marginellt har med vård att göra, men vi har en sån krispärm. Och chefen ser till att inte bara han, utan också varenda anställd vet, var den finns och vad som står i den ungefär!  

    Nä... det finns några chefer där som verkligen inte ha gjort sitt jobb. 
  • AndreaBD
    KarlssonA skrev 2020-06-21 02:02:12 följande:
    Problemet är att de åtgärderna inte räckte till. Där ligger problemet. Åtgärderna har varit för svaga.
    Det är EN möjlig slutsats. Det finns dock många andra. Det är naivt att tro att det måste vara så. Dessutom så analyseras läget ju hela tiden. Man HADE stängt ner om det hade gjort en skillnad.

    Och man kan nog avgöra om det beror på det. T.ex. så kan man ju kolla VAR smittan sprider sig - t.ex. i stora invandrarfamiljer som smittar varandra, och på äldreboenden. Dvs. INTE ute i samhällen. Varför skulle det då hjälpa att stänga ner samhällen? 
  • AndreaBD
    Anonym (realism) skrev 2020-06-21 09:15:38 följande:

    Överallt där smittan funnits under några månader är utvecklingen den samma - epidemin följer Bell-kurvan oavsett åtgärder. Testgraden har gått upp något enormt samtidigt som dödsfallen dyker. Åldern på smittade har gått ner massor och en stor del av dessa som testas nu är asymptotiska eller milda, sedan dödafallen fortsätter att sjunka. Men är asymtomatiska fall verkligen fall:

    mobile.twitter.com/gummibear737/status/1272627235061747712


    Japp, så är det. 
  • AndreaBD
    K Markatta skrev 2020-06-21 12:43:24 följande:
    Det beror nog på att de hade en större smittspridning än Sverige innan de införde restriktionerna. Här är två diagram för Sverige och Belgien som visar antalet nyregistrerade coronadödsfall per dag:

     


     


    Eller så beror det på att de är så mycket mer tätt befolkade? I Sverige var det ju också främst Stockholm som drabbades, ganska lång tid var det så. 
Svar på tråden Har 5000 döda i corona fått er att sluta stödja regeringen?