Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Har 5000 döda i corona fått er att sluta stödja regeringen?

    Anonym (Expats) skrev 2020-06-28 15:51:44 följande:

    Resonemanget jag undrar över är varför sjukvården har mer att göra i ett land med lockdown, än i länder med färre restriktioner?. En lockdown införs för att förhindra ett stigande R tal, och då finns ingen logik i att de skulle vara mer rädda över att besvära vården än i länder där antalet smittade ökar. 

    Var finns korrelationen mellan att införa lockdown, och benägenheten att söka vård?  Vad skiljer sig från länder som inte inför lockdown och istället tar hand om fler coronapatienter i taget?


    Det behöver inte ens finnas något sammanhang där. Olika länder har ju olika stora kapaciteter ändå. 
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2020-06-28 15:21:03 följande:
    De tester som finns nu är inte som de första testerna för att identifiera Cov Sars-2. Därav rekommendationen att alla med några som helst symptom som skulle kunna ha med covid19 att göra skulle stanna hemma. 

    Nu finns det bra tester som är tillförlitliga och det finns mer testkapacitet än i början av smittspridningen.

    Det finns också test för att identifiera multinickaren (som nikha refererar till), men alla testas inte utan det är mer då symptom rapporterats till ansvariga - smittspridning förekommer som klustersmitta, alla smittas inte men alla påverkas. 
    oki.. jag tror jag förstår.
  • AndreaBD
    Anonym (Expats) skrev 2020-06-28 16:23:00 följande:
    Självfallet!
    Det är inte vad jag syftade på, så du missförstod nog mig.

    Jag menar - varför skulle folk i länder med lock-down vara mer rädda och besvärade att söka sjukvård än i tex Sverige? Du och andra har angett det som en anledning mot att ha lock-down men jag förstår inte sambandet. 

    För övrigt duger de "grundade" anledningarna väl. Nämnda anledning känns däremot ologisk.
    Jaså. Nu är jag med. Nej, du har rätt, det har inte med saken att göra. Kanske hade jag nån take i bakhuvudet att folk skjuter på allt som som de hade tänkt gå på, när det är karantän, även rutin-läkarbesök. För man ska jag inte gå ut då..... Men det är förstås en lös spekulation. Man får väl se vad de säger när de utvärderar det. 
  • AndreaBD
    Anonym (bastu) skrev 2020-06-28 17:40:57 följande:
    Vad är det som gått så fel då enligt dig, eller tycker du Sverige klarat det bra?

    Vad har de haft för motiv?  För det ser ut som de haft ett motiv att försöka hålla igång smittan  (därmed låta tusentals människor dö (som Löfven ju sa)) och hoppas på flockimmunitet. De ser även ut som de tagit det väldigt lugnt och trott att viruset inte var så farligt, och därmed verkar det som de inte lyssnat så mycket på vad andra experter sagt i andra länder. Som jag förstått det så har de även haft matematiska modeller de utgått från och följt dessa, och dessa har inte fungerat alls.

    Lätt att tro någon är höger när man är emot strategin, men naturligt är att de flesta som är på regeringens och FHMs sida är de som röstar mer åt rött eftersom vi inte har en högerledd regering. 
    Det är fullständigt galet att ens spekulera över att regeringen skulle ha något annat mål än att rädda så många människoliv som möjligt. Det hör verkligen hemma i konspirationsteoretiska hörnan. 

    Men man har  inte bara tänkt på dem första 3 månaderna, utan räknat med minst ett år. Och två månaders lock-down gör bara nytta under dessa två månaderna. Och kanske en månad till, tills smittan har tagit fart igen, och folk börjar dö. Andra vågen! Som inte vi kommer att få. Det kommer att jämna ut sig. Dvs. de andra kommer att få lika många döda. 

    Och självklart tänker man knappt på politiska partier när det gäller en sån kris. Då skulle jag faktiskt utgå ifrån att alla gör sitt bästa, även om det nu vore nåt parti man inte gillar. Spelar ingen roll. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-06-28 19:59:32 följande:
    Johan Giesecke säger att alla kommer att få lika många döda om ett år. Björn Olsen säger att det inte kommer att bli någon andra våg i de länder som har pressat ner smittan under sin lockdown.

    Känner du till vilken vetenskaplig fakta de baserar sina radikalt motsatta åsikter på? Vad är det som gör att du tror mera på Gieseckes utsagor än Olsens?

    Giesecke har gått ut med att han tänkte fel tidigare, samtidigt som Folkhälsomyndigheten nu talar om samma klustersmitta som Olsen talade om för länge sedan.

    www.di.se/nyheter/johan-giesecke-viruset-ar-inte-sa-smittsamt-som-jag-trodde/

    www.expressen.se/tv/nyheter/coronaviruset/hoppas-verkligen-de-tanker-till-en-pikosekund/

    Jag tappade tilltron till Folkhälsomyndigheten den dagen de meddelade att det går 999 obekräftat smittade på varje bekräftat fall. Sverige hade 15.000 bekräftade fall då, Stockholm 6000. HUR kan man inte ha upptäckt ett sådant kardinalfel innan man ställer sig framför TV-kamerorna? För att man inte tänker igenom vad man gör?
    Jo, det är en väldigt enkel logik som gör att jag tror på Giesecke  (jag är inte säker vad exakt Olsen har sagt, eller vad du nu jämför med), nämligen att en karantän av högst två månader (längre kan man inte ha, säger alla) inte löser en pandemi som vara minst 12 månader. Dvs. då har man ingen lösning för övriga 10 månaderna. 

    Antagligen kommer ju dem länderna som haft karantän ha liknande åtgärder, efter sin karantän, som de som Sverige har haft under hela tiden. Det är också det som WHO har föreslagit, att Sveriges åtgärder kan vara modell för andra länder som öppnar upp igen. Sverige, som då har haft samma regler hela tiden - där kommer ju folk att bli allt bättre på att sköta dessa, och man har inte heller samma behov att "ta igen" för hårda begränsningar, utan folk har kanske mer tålamod att fortsätta så också.
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-06-28 19:59:32 följande:
    Jag tappade tilltron till Folkhälsomyndigheten den dagen de meddelade att det går 999 obekräftat smittade på varje bekräftat fall. Sverige hade 15.000 bekräftade fall då, Stockholm 6000. HUR kan man inte ha upptäckt ett sådant kardinalfel innan man ställer sig framför TV-kamerorna? För att man inte tänker igenom vad man gör?

    Och du kan inte föreställa dig att de har haft en enorm stress på sig och en enorm arbetsbörda, och att de inte alltid kan vara helt klara med allt lagom till presskonferenserna?


    Det var ju ändå presskonferens VARJE DAG då. 

  • AndreaBD
    nihka skrev 2020-06-28 23:13:09 följande:
    Ett positivt test kan man räkna med är positivt medan ett negativt test inte är någon 100-procents garanti att man är smittfri.

    Fast jag pratade också om bannade medlemmar som likt virus tar sig in trots alla försök att hålla dem ute och som uppehåller sig här under ständigt nya nick.
    Jo, jag vet att du gjorde. Jag hade också tagit upp det, men vad hjälper det....

    Men det har funnits falsk-positiva test. Det sa tyska Robert-Koch-Institutet. Jag vet dock inte om det gällde specifikt tyska test, men det verkar osannolikt att det skulle begränsa sig så. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-06-28 23:53:05 följande:
    Vi har haft samma åtgärder som Sverige hela tiden, dvs tvättat händerna och hållit avstånd. Dessutom har vi testat, smittspårat och isolerat närkontakter. Nu är det ju snarare Sverige som tar modell av andra, när det nu har planerats att smittspårningen ska komma igång. Få se vad det blir av isoleringen, nu är ju rekommendationen den att familjemedlemmar till smittade kan gå till jobbet som vanligt.

    Vad Olsen har att säga får du reda på genom att klicka på länken i mitt tidigare inlägg. ?Testa, smittspåra, isolera? säger han bland annat.
    Jo, sorry, jag lyssnade på andra länken nu också (kommer inte ihåg, kanske hade jag nåt problem med länken då). Han är förstås kompetent på området, men jag tycker att sättet, att han verkar vilja synas framför allt, är ganska osympatiskt. Om han har något viktigt att säga och vill varna, så skulle han också kunna göra på ett mera lugnt och sakligt sätt. 

    Jag är lite förvånad att han säger så, för han måste ju också veta att man inte hade kapaciteter att testa så mycket i början, och att man har försökt smittspåra, men inte hunnit med. Och att man ska isolera folk som är sjuka - det gör man ju (kanske mest att de isolerar sig själva, men man kan ändå inte övervaka så exakt). 

    Jag la märke till en intressant detalj. När jag tittade på någon dokumentär om pestens framfart i Europa, så nämndes det att pesten spridde sig nästan överallt, förutom Norden. Jag vet att det nådde Sverige och övriga Norden också under någon period, men det fanns ju flera pandemier med pesten. Uppenbarligen kan man ändå ha en fördel om man bor i utkanten av Europa. En pandemi sprider sig nog mer i mitten av Europa, och det är lättare att klara sig om man bor i utkanten av kontinenten - där det dessutom är glest befolkat. Om vi tittar på Norden i sig då, så ligger Sverige ganska centralt, och just Stockholm är lite av en central punkt. Många flyg ifrån hela världen.

    Det kanske inte är så konstigt att vi fick in många smittade. Och som sagt, om man en gång får in en massa fall samtidigt och det sprids jättesnabbt, så har ju Sverige inte ens möjlighet längre att göra som Finland eller Norge. Eller, resultaten, om man nu skulle göra så, skulle inte bli lika bra. 
  • AndreaBD
    Anonym (Kotte) skrev 2020-06-29 23:38:49 följande:
    Ja de har väl aldrig nämnt att de vill stoppa spridningen. Utan att kurvan ska hållas nere. Inte stoppas!
    Självklart. För att det inte går!!!
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-06-29 20:28:48 följande:
    Intressant att notera att en människas personlighet påverkar hur man tar emot budskapet som han levererar. Faktan som sådan anser jag vara viktigare än hur den paketeras. Jag förstår fullständigt Olsens frustration när man upplever att någon annan inte vill ta till sig objektiva forskningsresultat. Där har jag väldigt svårt med Tegnells ?jag förstår inte vad han menar?. Han har uttryckt sig så ett antal gånger. För mig innebär det att man på ett överlägset sätt meddelar att man inte anser den andras ståndpunkt ens värd att diskutera. Giesecke har tidigare självsäkert presenterat ?fakta?, som till och med har varit en annan än den Folkhälsomyndigheten gick ut med, nu ville han inte komma med några spådomar alls. Erfarenheten lärde väl honom att det är bäst så.

    Om isolerandet - Olsen avsåg de friska familjemedlemmarna.
    Okej, om han avsåg dem friska, då återstår igen frågan hur det ska finansieras om 10.000tals eller 100.000tals människor stannar hemma ifrån jobbet. Det går så länge det inte är allt för många. I Finland har det aldrig funnits många smittade, så de kunde göra det. I Sverige spridde det sig så snabbt, så att man snart hade tusentals smittade - och samtidigt inte möjlighet att testa tillräckligt många. Jag tycker inte det som han föreslår där är genomförbart. 

    Sedan håller jag med om att Giesecke också är för "framåt". Tegnell däremot - jag skulle inte tolka det så, om jag inte är hyfsat säker att han verkligen låtsas inte förstå. Kanske hade han verkligen svårt att förstå vad dessa människor syftade på. Det finns folk som är väldigt inne i sitt område och har svårt att "tänka om" när de pratar med folk som inte alls har samma förkunskaper. 

    Varför skulle FHM inte ta till sig forskningsresultat? De följer väl allt som kommer. Sedan visar tyvärr inte forskning alltid samma sak, det kan bli olika resultat, och det finns också forskning med ganska litet underlag och då kan resultatet vara slump. Olika forskare kan dra väldigt olika slutsatser ifrån samma forskning, det är inget konstigt med det. Olsen har ingen annan eller mer "fakta", han bara tolkar det annorlunda. Bara det att han med sån säkerhet påstår att hans tolkning är rätt och de andras måste vara fel är inte särskilt seriöst.
Svar på tråden Har 5000 döda i corona fått er att sluta stödja regeringen?