Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Har 5000 döda i corona fått er att sluta stödja regeringen?

    KarlssonA skrev 2020-06-22 13:46:27 följande:
    Har allt det här hänt med massarbetslöshet och självmord i Norge och Danmark? Det verkar ju inte så.

    Det här framstår mest som skrämselpropaganda.
    Herregud! Det tar ju ännu längre tid att utvärdera det, än vad det tar att utvärdera vilken pandemi-strategi som var bra. Det kan man nämligen inte utvärdera än heller. Det är därför många av oss INTE har ändrat uppfattning. Ingen vet hur det kommer att sluta. Om du ska utvärdera effekter av lockdown, så måste du nog ge det 5 år, kanske 10.
  • AndreaBD
    KarlssonA skrev 2020-06-22 13:58:04 följande:
    Jag tycker att det är ett avhumaniserande språkbruk att prata om människor som skulle ha dött ändå. De här människorna med underliggande sjukdomar kunde säkert ha levt flera år till i många fall.

    Vad har Sverige blivit? Är det de här värderingarna som den svenska socialdemokratin representerar idag - att det spelar ingen roll att 5 - 10 000 dör? Det är skrämmande, men samtidigt väldigt talande för hur hemsk den nuvarande regeringskoalitionen faktiskt är. Det är de som inte respekterar alla människors lika värde.
    Mitt inlägg handlade ju inte om det och jag har inte ens sagt så. Vi diskuterade bara om de dog av covid-19 eller inte. Tänk själv - en person som är döende i cancer och kanske bara har några dagar kvar - om den personen får något, oavsett om det är covid-19 eller en vanlig förkylning, så kan det ju vara en grej för mycket. Det behöver då inte betyda att sjukdomen är jätte-dödlig.

    Självklart ska vi ha den strategin som rädda flest liv. Det finns ingen tvekan på det. Men det gäller HELA pandemin. Om vi måste vänta på vaccin, så har vi säkert 8 eller 9 månader kvar. Hur många fler kommer att smittas och kanske att dö i alla länder som har öppnat upp igen efter karantän, tror du? 
  • AndreaBD
    Anonym (Expats) skrev 2020-06-22 16:16:46 följande:

    Inte för att på något vis förminska alla tragiska dödsfall, men jag upplever inte att Sverige har särdeles höga dödstal sett till befolkningsmängd. Jag förstår inte riktigt fixeringen vid Sveriges dödstal, när det finns andra länder som har liknande eller högre siffror? Får alla länder med högre siffror än Sverige lika mycket skit, eller är det någon annanstans skon klämmer, som t.ex strategin?

    Portugal stängde ner tidigt främst för att förbereda och gardera sjukvården. Nu öppnas det upp för turister i slutet av juni då det anses finnas gott om kapacitet att ta hand om även dem vid behov. Men ingen här är naiv nog att tro att smittan och dödsfall inte kommer öka (det gjorde det f.öv redan när restriktionen att resa inom landet togs bort). Inte heller är det många som är bekymrade över att det kommer turister från UK som slipper karantän.

    Det verkar som att Portugiser har stort förtroende för att presidenten och myndigheterna fattar beslut efter vad som är bäst för folket. Synd att det uppstått lite splittring i Sverige, det förenklar kanske inte situationen om folk ror åt olika håll. 

    Sist men inte minst så hoppas jag att det värsta är över för Sveriges del. Jag tycker det har skötts utmärkt genom att bara följa restriktioner, och ändå lyckats undvika belasta sjukvården mer än nödvändigt.


    Jag håller med dig. Jag tror att det kan vara så att folk i Sverige har ganska höga förväntningar. Dvs. de tror att regeringen och myndigheter måste kunna fixa allt. Men de kan inte trolla heller. Och ibland finns det också olika vägar man kan gå. Och man kanske måste gå olika vägar, för att man har olika förutsättningar. 

    Jo, jag tror att Sverige fick värsta "smällen" i början av pandemi-perioden och att det kan bli bättre nu, medans en del andra länder kanske får pandemin också i högre utsträckning framöver. 
  • AndreaBD
    KarlssonA skrev 2020-06-22 17:40:50 följande:
    Norge, Danmark och Finlands regeringar har tydligen förmågan att fixa allt och trolla.
    Vänta bara några månader! Det kommer tillbaka till dem också. Och det kan ha många andra orsaker. Det behöver inte alls vara strategin. Tyvärr så kan det vara slump, eftersom sjukdomen smittar så olika. 
  • AndreaBD
    KarlssonA skrev 2020-06-22 17:39:34 följande:
    Bara 4 länder i världen har högre dödstal än Sverige, så det är väl inte så konstigt.
    Och de har haft lockdown, så varför skulle lockdown fungera? 
  • AndreaBD
    KarlssonA skrev 2020-06-22 19:28:35 följande:
    Någon slump är det nog inte. Åtgärder har betydelse.
    Jo, virologer och epidemiologer säger att det är vanligt när det gäller virus. Johan Giesecke, han som hade Tegnells jobb innan han gick i pension, säger att han tror att ALLA länder kommer att ha ungefär samma andel döda till slut, helt oavsett vilka åtgärder. Dvs. han säger att det kommer att sprida sig helt oavsett vad man gör. 
  • AndreaBD
    XDFDG skrev 2020-06-22 22:02:37 följande:
    Ja, de insåg att de behövde lockdown för att bromsa dödligheten. Men inte i Sverige.
    De flesta virologer i världen säger dock att det inte är självklart att en lockdown skulle vara det bästa här. Det lustiga är att man hela tiden hör samma argument ifrån experter i hela världen som vi har hört av Anders Tegnell. De säger att viruset ju bara kommer tillbaka efter en lockdown, att det vore bättre att ha långtidsanpassningar istället. 
  • AndreaBD
    Silverjenny skrev 2020-06-23 09:02:37 följande:

    Jag har definitivt tappat förtroendet för regeringen. Har alltid haft hjärtat till vänster men jag känner mig sviken, så till den milda grad att jag inte ser en framtid i det här landet längre. Jag har börjat söka jobb utomlands och kommer att flytta så snart det finns möjlighet.

    Vem fan vågar bli gammal och hamna på ålderdomshem här när man blir borttriagerad redan vid 70 års ålder vid en relativt mild pandemi trots att man är kärnfrisk i övrigt? De har inte ens försökt rädda alla, fältsjukhuset vid årsta förblev oanvänt och det fanns lediga platser på IVA ändå nekades patienter vård. Och så skryter politikerna om att vi har bra kapacitet i sjukvården, tro fan det när de resurser som finns inte blir utnyttjade. För att inte tala om bristen på munskydd mm både i vården och för allmänheten.

    Aldrig mer en röst på vänsterblocket och högern vill jag inte stödja så det blir väl till att rösta blankt nästa gång om inte något nytt alternativ dyker upp.


    Problemen är två - sjukvården och äldrevården. Ingen kan ändra på detta snabbt nu. Det tar tid. 

    Och det stämmer inte att borttriagerar folk som är kärnfriska, men över 70. På sin höjd har man tagit beslutet att inte sätta in intensivvård hos sjuka gamla som inte skulle överleva intensivvård. 

    Och hur kan man dra slutsatsen att man inte har försökt rädda folk, för att fältsjukhuset i Älvsjö inte användes???  Problemet var tyvärr att man behövde mer personal. Och om det hade funnits tillräckligt med personal, så hade man inte behövt fältsjukhuset heller, för att det fanns tillräckligt många platser i sjukhusen. 

    Jo, det fanns brist på material, och det problemet hade alla länder som inte hade omfattande lager, för att plötsligt ville alla köpa och produktionen hann inte med. Men vi behöver förstås också ett system med lagersystem, så som Finland har.
  • AndreaBD
    Silverjenny skrev 2020-06-23 09:41:12 följande:
    Det är inte bara åldringarna, jag känner att de har svikit hela befolkningen. Det har varit så många felaktiga beslut längs hela den här resan, ända sedan de rentav uppmanade folk att resa på sina inplanerade sportlovsresor till smitthärdarna Italien och Iran och inte gjorde något för att försöka hindra smittan att komma till landet. De vägrar hårdnackat erkänna att deras underliggande strategi har varit flockimmunitet och andra felbedömningar t.ex munskydd - ett bra ledarskap kan också erkänna när man gjort fel och kan ändra sig istället för att köra 200 km/tim rakt in i väggen.

    Det är den här oärligheten som är värst. Nej mitt förtroende är helt borta. Hur ska man lita på att de gör allt för att rädda våra liv om det blir en allvarligare smitta, krig, härdsmälta i ett kärnkraftverk? Att skydda medborgarna är tydligen inte lika viktigt som att inte tappa ansiktet.
    De GÖR allt. Du bara inte förstår det. Om man har en lockdown, så måste man öppna upp igen efter senast två månader. Inget samhälle klarar att hålla stängt längre. Och då har vi minst 10 månader, kanske längre utan lockdown ändå. 

    Och då brukar folk som har varit i karantän vara så glada att vara ute igen att smittan går upp ordentligt. Kolla bara på Israel!  Vi måste ändå klara oss tills det kommer ett vaccin. Och det kan inte gå snabbare än på ett år, har man sagt. Om det går alls. Om det INTE går, så har vi en bättre situation än andra länder, för att åtminstone några är immuna. 
  • AndreaBD
    KarlssonA skrev 2020-06-23 14:49:24 följande:
    Utan flockimmunitet som mål finns det ingen anledning att låta viruset sprida sig fritt i samhället. Det förstår du väl.
    OMG! Om man hade låtit viruset sprida sig fritt i samhället, så skulle vi inte ha 5000 döda utan minst 50.000. Men jag tror att det är fler än dem officiella 0,5 % som dör av viruset, så då skulle vi nog prata 100.000 eller 200.000 minst. 

    Målet är inte flockimmunitet i första hand, men om inget annat funkar, så är det sista möjlighet. Om inget annat funkar alltså. Om det t.ex. inte går att hitta ett vaccin. Jag tycker det är smart att lämna flera möjligheter öppna här. Just eftersom det är mycket vi inte vet. 

    Annars så är strategin att hålla ut tills vi får ett vaccin. Och vi kan inte stänga ner i ett år eller längre. 
Svar på tråden Har 5000 döda i corona fått er att sluta stödja regeringen?