• Anotherone

    Planera föräldraledighet vettigt.

    Jag föreslår också att ni räknar bakåt.
    Och sen planerar utifrån ekonomin och "behov av inkomst" så att säga.
    Första året behöver ni inte ta ut något alls utifrån att båda två har skyddad SGI. Det är främst från barnets ettårsdag tills det att ni skolar in på förskola (om ni tänker det) som ni tar ut dagar.
    Samt sedan från dess tills barnet fyller fyra. Om ni båda eller en av er väljer att gå ner i tid och fylla ut med FP?
    Eller om ni tänker er längre somrar/jullov/övriga lov?
    Ni kanske vill resa utomlands 6v under hösten och varva f-ledigt och semester?

    Huvudreglerna är:
    Inga dagar behöver tas ut år ett pga SGI skyddad ändå
    From 18 mån ålder bygger rätten på ledighet gentemot arbetsgivaren på att man tar ut fp i samma utsträckning
    Det finns en form av f-ledighet enligt lag som inte kräver uttag av fp och det är att man får "gå ner i tid" med max 25%
    Man har rätt till max 3 perioder per år
    Vid barnets fyraårsdag får det max finnas 96 dagar kvar

    Och sen som någon skrev, har ni föräldralön/föräldrapenningtillägg genom era arbetsgivare? Vi tog ut minimalt med dagar första året pga jag hade 10% från arbetsgivaren i ett halvår. Det i kombination med barnbidraget och min mans lön (han har också ca 35 000kr brutto) räckte gott och väl. Mycket bättre än vad vi hade räknat med. Men det var lätt att skala ner eftersom det fanns ett gott syfte med det.

    Vårt upplägg i korthet:
    År 0-1-  jag hemma heltid, maken inte f-ledig alls på pappret men ändå hemma mycket pga  skiftjobb
    År 1-2 -. jag jobbade 2 dagar per vecka och tog fp 3 dagar per vecka + maken tog f-ledigt på sommaren
    År 2-3 - skolade in på förskola vid ca 2 år 3 mån - jag jobbar deltid och tar ut fp upp till heltid, maken inte alls f-ledig på pappret men ändå hemma mycket pga skiftjobb
    År 3-4 - Här är vi nu. Jag jobbar fortfarande deltid och fyller ut med fp. Maken är f-ledig 5v under sommaren och tar 5 dagar per vecka. Efter sommaren kommer det att finnas 90 dagar vi behöver bli av med för att komma ner till 96 inför fyraårsdagen nästa år.

  • Anotherone
    nnnnnnnn skrev 2020-07-20 12:39:54 följande:
    Lågnivådagarna kan man ta ut på lediga dagar även om man jobbar 100%, så är man ledig lördag+söndag så får man ta ut dessa dagar även om man inte tar FL från jobbet.

    SGI-dagar får man ta ut om man är ledig 5 dagar i sträck tex vid jul, påsk och liknande om man är lite ledig med klämdagar osv. Så man kan ta ut 5 st SGI-dagar även om man jobbar 100% och inte tagit FL från jobbet.

    Har man föräldraledigt fre eller mån, så kan man ta ut SGI-dagar i motsvarande utsträckning under helgen med, säkert samma vid skiftarbete/oregelbundna arbetstider, man kan lägga in 1 dag FL och sen ta ut SGI-dagar på de arbetslediga dagarna som ligger ihop med den dagen.

    Man kan skippa att ta ut semester under sommaren och bara ta FL tex 6 veckor = kan få ut 42 SGI-dagar på sommaren utan att vara mer ledig än man tänkt.

    Så det finns ju rätt många sätt att få ut sina FP-dagar utan att vara så värst mycket föräldraledig.

    Antar att ni använde dessa knep, men tänkte tipsa TS om detta, även om det verkar som att TS vill vara hemma mycket med barnen och inte bara få ut FP-dagarna och jobba på för fullt.
    Det du skriver stämmer i sak. Men det kan svara olika svårt att få igenom beroende på reglerna i kollektivavtalet. Jag hade för avsikt att vara långledig en sommar, men arbetsgivaren satte sig på tvären då deras skyldighet är att se till att jag tar ut 20 dagar (minst) under sommartid.
    Nu var min arbetsgivare vettig och gick att resonera med. Summan av kardemumman var att jag skulle vara borta 8v och det hade jag fått beviljat. Sen om jag kunde tänka mig att lägga ut hälften semester och hälften f-ledighet hade jag inget emot SÅKLART. Ledigheten i sig gick inte att klandra. Och jag vill inte bli tvingad att lägga ut 20 dagar under hösten.
    Så jag ville bara lägga till att en arbetsgivare kan sätta sig lite tvären när det gäller sommartid beroende på hur man ställer sig till semestern. Detta var på en myndighet där 100% transparens råder och då kanske man var lite mer noga med vissa saker, vad vet jag.
    Man ska också veta att f-ledighet för barn förbi dag 120 inte är semesterlönegrundande så man "förlorar" semesterdagar om man lägger en längre f-ledighet för ett äldre barn.
Svar på tråden Planera föräldraledighet vettigt.