Inlägg från: Anonym (Elin) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Elin)

    Ändra sitt liv genom mindset. Varför gör inte alla det?

    Anonym (Mom) skrev 2020-08-08 01:43:49 följande:

    Men herrejösses människa. Varför vill du omyndigförklara kvinnor?

    För det är faktiskt vad du gör när du lägger ansvaret för ditt mående på andra att veta intuitivt.

    Tycker du illa om något så är det du som ska säger ifrån. Du verkar vara vuxen? Ta då ditt normala vuxenansvar man kan förvänta sig från alla normalfungerande människor.


    Har jag lagt ansvaret på mit mående på andra?

    Jag har väl inte diskuterat mitt mående? Jag är nyfiken på ts livsfolosofi för att jag tycker att det är ett intressant ämne.

    De flesta i tråden tycks ju ha tolkat ts som att hon menar att folk som lever i svårigheter får skylla sig själva och jag tycker att det skulle vara intressant att hlra hur ts resonerar kring det utifrån vad hon skriver om val (både att man väljer sitt liv, samtidigt som hon håller med om att man i många situationer inte alltid i förväg kan veta vad som är rätt val).

    Vad är det jag tycker illa om? Jag förstår inte alls hur du tolkar mina inlägg.

    Jag förstår inte hur jag omyndigförklarar kvinnor genom att vara nyfiken på ts livsfilosofi som hen startar en tråd om, där hen uppmanar andra att anamma den samma?

    Jag har inga problem med min egen livsdilosofi. Jag är som du skriver mer än vuxen och har haft tid på mig att fundera igenom livet och kommit fram till vad som är rätt för mig. Jag tar definitivt ansvar för mitt liv, men det innebär väl inte att man inte kan vara nyfiken på hur andra tänker, tycker och gör? Det berikar bara livet tycker jag.

    Däremot hade jag missat inlägg 90 när jag skrev det du citerade. Men det hade ändå varit roligt att höra mer på djupet. Men ber om ursäkt om jag varit för påstridig, det var inte min mening, men jag kan hålla med om att jag kanske var det, när det var uppenbart att jag inte fick gensvar på mina funderingar borde jag lagt ned det försöket till samtal

    Jag var som sagt bara nyfiken. Och det handlar som sagt inte om råd för mitt eget liv. Men ts är ju ganska kaxig där hen påstår att folk väljer att leva tragiska liv. Jag tycker inte att det är ett dugg konstigt att be ts om förklaringar då. Jag tycker att om man för fram ett sådant budksap är det också intressant att få höra mer om det, vad det faktiskt innebär.

    Men det finns väl kanske andra forum som passar bättre för filosofiska diskussioner.
  • Anonym (Elin)
    Anonym (Mindset) skrev 2020-08-08 21:44:18 följande:

    Jag säger inte att man inte får ha tillfällen där man gråter 3 timmar. Det har jag också. Jag tycker också att saker är jobbiga ibland. Jag är inte på topp jämt. Men det jag menar är att man bör välja att ta sig framåt och på något sätt försöka och inte låta dom där 3 timmarna bli 3 år av att bara tycka synd om sig själv.


    Jag förstår inte riktigt. Det måste väl vara väldigt ovanligt med personer som endast tycker synd om sig själva i tre år? De flesta människor arbetar väl framåt på något sätt? Är det det som är ditt normalläge som du utgår från? Att människor generellt inte gör något annat än tycka aynd om sig själv år ut och år in? Och det är det du vill motverka? Vartkommer i så fall den bilden ifrån? Jag känner inte alls igen min omgivning i den bilden.
  • Anonym (Elin)
    Anonym (Mindset) skrev 2020-08-08 21:59:33 följande:

    Inte så exakt kanske men att många människor går runt i ett liv med en partner dom inte trivs med och ett jobb dom hatar och bara skyller på omständigheterna istället för att ta ansvar och göra något åt det. Använder ursäkter som "jag är inte smart nog för att plugga" eller liknande. Det är mest det som stör mig.


    Ok, det kan jag förstå. Men ibland kan ju annat ligga bakom. Den som säger att den inte är tillräckligt smart för att plugga kanske är i behov av extra bekräftelse för att komma vidare eller så vill hen egentligen inte plugga vidare men känner att det inte är accepterat och hittar på en ursäkt. Eller så har personen väldigt låg självkänlsa och behöver mer tid för att kunna ta ett sådanr beslut. Eller så har hen dåliga erfarenheter av studier och vet att det finns en stor risk att inte klara det. Eller så är det inte ett rimligt val av ekonomiska eller praktiska skäl , men hen vill i te diskutera det. Eller ...

    Kort sagt. Det kan finnas mängder av skäl till att en person inte gör det val som du som utomstående anser är bäst. Det kan ju faktiskt vara så att stanna vid det tråkiga jobbet egentligen är det bästa för den personen där och då och det enda den faktiskt behöver är att få klaga av sig en stund för att orka arbeta vidare utifrån sina förutsättningar. Allt är ju intr qlltid exakt så som det ser ut på ytan.

    Du höll ju tidigaee i tråden med om att det är svårt att veta om ett val är rätt eller ej och att vi gör val utifrån den kompetens och förmåga vi har där och då. Då borde det ju även gälla dessa personer. Det kanake är det du får tänka att det är dessa personer gör.

    Men jag förstår att det är frustrerande om du har många personer runt dig som alltid klagar men aldrig gör något åt det. Jag har inte någon sådan person i min omgivning men kan absolut förstå din frustration om det är vanligt i din umgängeskrets.
  • Anonym (Elin)
    Anonym (Mindset) skrev 2020-08-08 23:50:00 följande:

    Jag sa aldrig att det var lätt och jag sa heller aldrig att det bara fanns två val. Utan det finns alltid en väg framåt. Men att man måste vara beredd att kämpa för sin egen lycka och man kan inte gå runt och anklaga andra personer eller omständigheter för ens egen olycka.


    Fast utmaningen är väl att du som utomståemde knappast kan bedöma vad som är "rätt" väg framåt? Du tar för givet att det är att plugga vidare för peraonen som säger sig vara mißnöjd med jobbet, men eet är ju inte allssäkert att det är så.

    Jag får upplevelsen av att du tolkar in att folk är mer pasiva i sina liv än vad de är. Att normen är tänka att inget går attförändra och att ingen kämpar. Och där tror jag attdu har fel. Jag tror att merparten veekligen kämpar framåt i sina liv och att de flesta har förmåga att hitta guldkorn i livet här och där.

    Jag tänkte också på det du skrev om två olika mindset. Den ena var att man är född med en uppsättning egenskaper mm och är oföränderlig och den andra är att man har föemåga att utvecklas som människa. Om du går tillbaka ett gäng år i historien tror jag at du hittar fler med det första tankesättet . Men idag tror jag att de flesta ändå har den andra synen. Hela samhällssynen är ju väldigt inriktad på att du som individ har makten att förändra ditt liv och vi säger till barn att "du kan bli vad du vill när du blir stor" . Detta med att "du ska bli vid din läst" är knappast norm längre.
  • Anonym (Elin)
    Anonym (Mindset) skrev 2020-08-09 09:56:51 följande:

    Inte alls. I en perfekt värld skulle jag vilja hjälpa andra att komma framåt. Men jag tror det tyvärr är svårt med människor som reagerar lite som ni. Alltså personer som inte alls är mottagliga för ett annat sätt att se livet. Vissa är mer mottagliga och då är det lättare.


    Du tror inte att en del av problemet är att du inleder med att anklaga människor som inte mår bra av diverse skäl att välja ett tragiskt liv? Att kalla andras liv för tragiska tror jag sällan är en bra väg om syftet verkligen är att hjälpa. Bättre då att visa empati och förståelse samtidigt som man hjälper till med konkreta verktyg om hur man kan ta sig vidare steg för steg.

    Du svarar ju inte heller på frågor som folk ställer om vad du menar mer fördjupat, som tex fishys fråga om vad du egentligen menar om du nu blivit missuppfattad. Om man vill bli förstådd får man nog vara beredd att försöka förklara. Och man får nog räkna med att börja i motvind om man inleder med att påstå att människor själva valt sin "olycka" i livet.
  • Anonym (Elin)
    Anonym (Elin) skrev 2020-08-09 10:09:30 följande:

    Du tror inte att en del av problemet är att du inleder med att anklaga människor som inte mår bra av diverse skäl att välja ett tragiskt liv? Att kalla andras liv för tragiska tror jag sällan är en bra väg om syftet verkligen är att hjälpa. Bättre då att visa empati och förståelse samtidigt som man hjälper till med konkreta verktyg om hur man kan ta sig vidare steg för steg.

    Du svarar ju inte heller på frågor som folk ställer om vad du menar mer fördjupat, som tex fishys fråga om vad du egentligen menar om du nu blivit missuppfattad. Om man vill bli förstådd får man nog vara beredd att försöka förklara. Och man får nog räkna med att börja i motvind om man inleder med att påstå att människor själva valt sin "olycka" i livet.


    Förlåt, dår ta tillbaka det att du inte svarat på fishys inlägg. Du gjprde visst det samtidogt som jag skrev.
  • Anonym (Elin)
    Anonym (Mindset) skrev 2020-08-09 10:06:09 följande:

    Jag menar inte att man kan ändra sitt tankesätt från en dag till en annan men att man kan börja vara mer medveten om sina känslor och reaktioner för att ta sig framåt i det. Rom byggdes inte på en dag. Lite så. För varje medveten tanke man har så kommer man framåt. Om man själv analyserar sina reaktioner och börjar fundera på dom så blir man mer medveten. Men att säga att man inte kan påverka sina reaktioner är inte hela sanningen. Det mesta går bara man är villig att jobba för det. Jag har jobbat över 10 år på detta och innan jag började gick jag den 0 till 100 på en sekund när jag blev arg till exempel.

    Så det jag vill få fram är att man kan ändra hur man reagerar men det tar tid.

    Och lycka är inte något utanför oss utan något inom oss. Så det är i allra högsta grad ett val. Jag har dåliga saker i mitt liv precis som alla andra och förr lät jag det ta stor plats i livet och då hade man så fullt upp med det att man glömde att stanna upp och vara tacksam för allt som är bra. Om man fokuserar mer på det bra i sitt liv så är det lättare att vara lycklig. Självklart försvinner inte det dåliga på grund av det men det blir inte lika påtagligt. Sen kan man sakta men säkert försöka eliminera de dåliga sakerna i livet. Det görs ju inte på en handvändning men om man hittar viljan att starta så blir det lättare.


    Din defintion av lycka kanske är något bara innuti. När man mäter lycka internationellt menar man dock att yttre faktoree som fördelningspolitik, korruption, förväntad livslängd osv spelar stor roll för lycka.

    Jag tycker för övrigt att du förklara bättre i detta inlägg än vad du gjort tidgare. Det är betydligt tydligare i detta inlägg vad du är ute efter än i trådstarten som är ganska provokativ.
  • Anonym (Elin)
    Anonym (Mindset) skrev 2020-08-09 10:15:05 följande:

    Nej jag tar inte för givet att plugga vidare är för alla. Det är ett exempel. Men att byta jobb kanske är bättre för någon annan. Oavsett menar jag att man spenderar så mycket tid på jobbet att det är viktigt att man älskar det man gör annars mår man garanterat mer dåligt.

    Självklart kämpar människor framåt i livet. Detta krävs ju för att leva alls tänker jag. Men är människor villiga att jobba hårt för att uppnå sina drömmar i livet? Det är det jag tvivlar mer på. Ofta upplever jag att människor gärna tar den lättare vägen även om det inte är deras dröm.

    Men att dom flesta har ett growth mindset tvivlar jag starkt på faktiskt. Om en person blir erbjuden att lägga ett lättare pussel som dom vet att dom skulle klara eller ett mycket svårare pussel som skulle kräva mycket arbete och utmaning för att lägga vilket tror du dom flesta skulle välja?

    Growth mindset handlar inte om att man säger till sina barn att dom kan bli vad dom vill när dom blir stora utan snarare tvärt om. Det blir mer fixed mindset. Ett growth mindset är mer att säga till sina barn att du kan bli vad du vill bara du tränar och tränar och kämpar hårt.

    Inget kommer gratis utan man måste anstränga sig för att komma framåt.

    Frågar jag mina barn om man kan misslyckas så svarar dom kanske nej man misslyckad inte man lär sig ett sätt som inte fungerade.


    Ja, alltså jag menade förstås att man säger till barnen att " du kan bli vad du vill om du anstränger dig", det är det jag menar är en väldigt tydlig värdering idag. Jag trodde det framgick av sammanhanget.

    Jag tror dock att drt är sällsynt idag med synen att människan inte är föränderlig, att ens egenskaper är medfödda, fasta och oföränderliga och att man inte kan utvecklas genom arbete och erfarnehet. Det tolkade jag som fixed mindset när jag googlade. Men jag kan ju ha fel, jag har ju som sagt bara googlat.
  • Anonym (Elin)
    Anonym (Mindset) skrev 2020-08-09 10:21:42 följande:

    Det var ju mer för att få igång diskussionen vilket jag lyckades bra med. Och jag har försökt förklara så gott det går. Men jag kan inte exakt berätta vad just du kan göra i ditt liv. Utan att inhämta kunskap och börja bli medveten om sina tankar är första steget. Jag kan inte rada upp saker ni ska göra steg för steg. Det fungerar inte så.


    Nej, men du skulle ha kunnat förklara vad du gör. Förklara lite noggrannare vad metoden går ut på.

    Du utgår från att folk redan ska veta vad det är samtidigt som du tycker att alla missförstår. Jag har verkoigen inget önskemål om att du ska tala om hur ju jag ska leva mitt liv :) Det är inte det frågorna handlar om. Jag är nyfiken på andras sätt att förhålla sig till livet och eftersom du startade en tråd om din livsfilosofi blir jag förstås nyfiken på vad den innebär. Men jag tyckker som sagt att du förklarade ganska bra i inlägg 140.

    Är det alltså denna typ av diskussion som du är ute efter? I så fall var ju trådstarten rätt, jag tänkte mer att målet var att inspirera andra att göra som du och därmed må bättre.
  • Anonym (Elin)
    Anonym (Mindset) skrev 2020-08-09 13:50:54 följande:

    Fast jag upplever att många människor säher typ att nej jag kan inte plugga jag är inte smart eller liknande saker. Det är ju fixed.


    Ja, det förstår jag. Tänkte mer på sqmhällsklimatet i stort som verkligen i mycket bygger på att "själv är lyckans smed" och att vi har kapacitet och förnåga att förändra oss occh göra val. Om man jämför med tidigare i historien då man tex ofta ärvde sin förälders yrke och också ofta såg egenskaper som nedärvda och fasta (se tex rasism, och klass). Där har det ju skett en stor förändring.

    Att inte vara begrönsad på grund av grupptillhörighet är naturligtvis något som ska motverkas. Den synen på "fasta egenskaper" och "fasta roller" är ju direkt skadlig och inget som jag vill se mer av absolut inte.

    I det mesta är ju det här otroligt positivt att vi har frihet att förändra och skapa våra liv men om denna syn blir för stark på individnivå kan den också fungera hämmande. I dag tycker jag att pendeln nästan har hamnat åt andra hållet många gånger och att man tänker att hela ansvaret ligger på individen. Det kan ju leda till en föreställning om att om man inte mår bra så beror det på att man själv har gjort ett felval, att man inte har kämpat tillräckligt, man ska skylla sig själv, inte klaga eller söka hjälp utan stå sitt kast. Man har själv gjort valet och nu får ,an stå ut med konsekvensen. Och det är ju ofta ett hämmande snarare än stärkande tänkesätt. Jag hörde en forskare som menade att en del av den psykiska ohälsan hos unga beror på denna press som då blir, när man är ensam ansvarig för allt och borde klara allt.

    När jag försöker skrapa på dina svar lite så tror jag inte att det är så du egentligen menar, men jag tror att det är så din ts uppfattas av många. Att har du stora svårigheter i livet så ska du inte bara stå ut med själva svårigheten utan dessutom känna att det är ditt eget fel att du hamnat i denna svårighet för att du inte har kämpa tillräckligt. Man ska se lite ned på den som har det svårt eftersom hen har valt det själv. Jag tror som sagt inte alls att du menar så här, men jag tror att många som läser din ts tolkar den så. Och känner man då själv att man kämpat som bara den men ändå har en massa problem att hantera så blir man provocerad.

    Så jag tror inte att folk blir provocerade av att du menar att det är bra att planera livet, att jobba mot mål eller att reflektera över sina handlingar. Det skulle nog många vilja göra mer av och många gör redan mycket där. Jag tror säkert många håller med i de delarna, även om man har lika olika tillvägagångssätt.
  • Anonym (Elin)

    Angående inlägg 155 - blev för många negationer där. Att vara begränsad av grupptillhörighet är förstås det som ska motverkas.

  • Anonym (Elin)
    Anonym (Mindset) skrev 2020-08-10 18:12:01 följande:

    Men precis så. Det kommer ner till vilka val man gör i livet och hur man ställer sig till motgångar.


    Men då är du ju tillbaka i det där att anklaga i efterhand, att man får skylla aig själv för att man gjort fel val. Om tanken är att man inte ska klandras utan lyftas upp som du skrev ovan måsteväl syftet vara att fokusera på vad man kan göra framåt, inte vilka val man "borde" ha gjort tidigare?

    Jag trodde att du höll med om att livet inte är så svartvitt och att det inte alltid går att välja "rätt" eller "fel" i förväg (man får inget facit) och att man många gånger i livet kommer möta motgångar oavsett vilka val man gjort och att det är det man behöver hitta sått att hantera.

    Det "alla kan" skriver om handlar ju inte om att hantera motgångar utan om att man kan undvika motgångar genom att göra rätt val och att de som har det jobbigt av olika skäl har det för att de gjort fel val. Har svårt att se det upplyftande i det synsättet. Annat än för de som tycker att deras liv är perfekt och kan anvönda synsättet för att se ned på andra och tänka att "de får skylla sig själva". Om man nu blir upplyft av sånt.
  • Anonym (Elin)

    Jag måste säga att jag intr alls känner igen mig i bilden av att leva bland människor som inte kämpar framåt, som tror att allt är statiskt och oföränderligt och skyller i från sig och är passiva.

    Min bild är snarare den motsatta. Om jag ser till mina medmänniskor är jag fascinerad och imponerad av vad människor kan hantera och ändå gå vidare. Det är något jag ofta slås av, hur fantastiskt starka människor är. Jag har personer i min närhet som har varit med om så hemska saker att de inte ens är föreställningsbara för mig, ändå kämpar de vidare för sig själva och för sina nära och kära. Helt fantastiskt! Jag är snarare djupt imponerad av mina medmänniskor.

  • Anonym (Elin)
    Anonym (Mindset) skrev 2020-08-11 19:43:54 följande:

    Ja. Jag skrev ju inte vilka val man gjort utan vilka val man gör. Alltså vad man väljer att göra framåt


    Jag tyckte nog det inlägget som citerade och höll med handlade mer om vilka val man borde ha gjort samt andades att om man bara gör rätt val så slipper man bekymmer. Vilket i sin tur lätt leder till skuldbeläggande istället för nåt positivt.
Svar på tråden Ändra sitt liv genom mindset. Varför gör inte alla det?