Inlägg från: FuckGoggleAskMe |Visa alla inlägg
  • FuckGoggleAskMe

    Hur många semesterveckor har du varje år?

    Anonym (Också lärare) skrev 2020-08-05 19:40:17 följande:

    Halva sommarlovet är ferie och inte semester. Men sju (i år åtta) veckor på sommaren, två runt jul, påsklov + sportlov är jag ledig. Så 11-12 veckor per år, styrt när.


    Vad menar du med ferie? 
    Intressant att se svaren ...
    Jag har nästan 7 veckor per år plus att jag har en sparpott på runt 3 veckor. Jag behöver inte ta ut ett visst antal dagar per år utan kan spara och i år tar jag ju inte ut mycket eftersom jag brukar använda semesterdagar till att resa och det blir det ju inte så mycket av i år förstås.
    Är bunden av skollovet, och brukar ta 1v (eller en halv) i februari, 2v (eller 1.5v) på våren, 2 eller 3v på sommaren, 1v (eller en halv) i oktober och runt 1v till jul. Blir dessutom någon halv dag ledig då och då för en helgresa. 
    Ett år för en tid sedan tog jag 3 månaders obetald semester på sommaren, och skulle eventuellt kunna ta några veckors obetald semester Igen snart, men är nog inte läge för det.
    Brukar lägga mest krut på de 1.5 till 2v jag tar på våren, då känns det som om jag och sonen bäst behöver en paus och vi brukar åka långt bort, göra spännande saker och bränna en hel del pengar. På jul och runt 1v på sommaren åker vi till Sverige oftast, och annars reser vi till andra ställen, brukar nästan aldrig ha ledigt och vara hemma. 
  • FuckGoggleAskMe
    Skogssport skrev 2020-08-06 00:09:49 följande:
    Så olika vi är.

    Jag tar helst långledigt på sommaren, gärna en vecka på hösten (mellan sommar- och vintersemester) men om våren behöver jag ingen semester alls tack vare ljusare dagar, många röda dagar och vårblomningen.

    Men på sommaren är det najs med långledigt i det fina vädret, på hösten behöver man lite ledigt när allt är så grått och trist och på vintern vill man ju gärna vara ledig och bara mysa.

    Jag har 5 veckor betalt men i år tar jag 4 på sommaren, 1 på hösten, 2 på vintern. Behöver det. Haft corona och är inte helt återställd än (trots att det var flera månader sen).
    Ja, intressant tråd på många sätt, att se hur andra resonerar. På sommaren behöver jag mindre ledigt, det känns som om kvällarna är längre efter jobbet då, jämfört med vintern, och man hinner mer. På sommaren är det också lugnare på jobbet, vilket gör att det känns bättre, mindre övertid och jag kan komma ifatt med diverse saker. Bara morgonkaffet ute i solen innan jobbet, gör ju att dagen känns lättare! 
    På våren är både jag och sonen slutkörda av hårt jobb och skola, och lång tid av kallt och dåligt väder. I april-maj är vi redo att ömsa skinn, byta miljö, åka på äventyr  och ladda energi för att klara av sluttampen, dvs sista veckorna av skolan (min son slutar en bit in i juli) och sista veckorna av jobbet, dvs veckorna innan många kollegor tar ledigt i juli eller augusti, då det blir lite lättare.
    Ja en halv vecka på hösten är inte fel, för att bryta rutinen.
    Ledig på vintern och bara mysa? Nja, en lagom dos av det är skönt, men har inget stort behov av det då.
    Så trist att läsa om din coronaepisod, hoppas verkligen att det blir bättre så snart som möjligt. 
  • FuckGoggleAskMe
    Anonym (Också lärare) skrev 2020-08-06 09:11:24 följande:
    Ferie är lärare med ferietjänst inarbetade tid. Reagerade på att lärare beskrev det som semester vilket inte stämmer, även om den upplevda skillnaden är liten.
    Anonym (Lärare) skrev 2020-08-06 15:03:30 följande:
    De flesta lärare i Sverige har ferieanställning. Då jobbar man 45 h/v, och är ledig på jullov, sportlov, påsklov samt 7-8 v på sommaren. Man får inte välja när man tar ut sin ledighet, så om man vill vara ledig någon annan gång får man begära tjänstledigt utan lön. 
    Ok, tack för svar, börjar förstå.
    Någon slags kompledighet eller så verkar det som.
    Hade en gång ett jobb där vi slutade 17.15 måndag till torsdag, och 16.00 på fredag, lite samma system antar jag.
    För typ 100 år sedan bodde jag i Sverige, och jag och halva släkten jobbade som lärare, men då funkade det ju annorlunda, och hette annorlunda. Har fortfarande släktingar och vänner som jobbar som lärare i Sverige, men har aldrig hört detta uttryck tidigare.
    På den tiden hade man officiellt runt 28 timmar i veckan, eller vad som nu själva undervisningstiden var. Dessutom spenderade man ju x antal timmar på kvällarna för att rätta prov, förbereda, fixa material, skolresor, klasshower, föräldrakontakter etc etc. Kanske bättre att de nu ändrat benämningen så att kanske färre klagar på att lärarna har det så lätt, så få timmar i veckan och långa ledigheter  
    Ferieanställning låter underligt (anställd på semestern?), men bara folk fattar att lärare lägger ner en massa tid utanför undervisningstimmarna, är det ok vad dom nu än kallar det.
    Har ett par lärare i familjen som lagt ner hur mycket tid som helst på att hjälpa eleverna att samla in pengar till skolresor och sedan åkt på dessa skolresor på sommaren, med 24t ansvar för eleverna och en massa jobb. Fast dom har verkligen älskat att göra detta!
    Ursäkta TS för OT!
Svar på tråden Hur många semesterveckor har du varje år?