• Anonym (-)

    Varför är surrogatmödraskap så dyrt och inte lagligt i Sverige?

    Varför är det så när IVF är relativt billigt och lagligt? Kostar en förmögenhet utomlands som få har råd med.

  • Svar på tråden Varför är surrogatmödraskap så dyrt och inte lagligt i Sverige?
  • Anonym (Variant)

    Assisterat surrogat är olagligt, men det går ju vara surrogatmamma ändå. Har en bekant som var det. Hon blev gravid med eget ägg och överlät vårdnaden på den biologiska pappan och sen skulle hans fru ansöka om närståendeadoption.

  • Anonym (Dink)

    Kan inte begripa varför skattepengar skulle gå till dessa saker. Klokt att inte tillåta det. För om man tillåter, dröjer det inte mer än ett par år, så kräver folk att det ska skattefinansieras.

  • Limeblad
    Anonym (-) skrev 2020-10-07 15:38:00 följande:

    Som jag skrev så bär en annan kvinna någon annans barn vid ÄD/ED också. Det är egentligen ingen större skillnad på ÄD/ED och surrogat, bara att vid ÄD/ED bär kvinnan barnet i syfte att själv behålla barnet och vid surrogat bär hon barnet i syfte att hjälpa ett barnlöst par och lämna över barnet till paret.

    Jag tror att det är så i de flesta länder, iallafall den infon jag fått när jag googlat runt lite.


    Just den skillnaden är ju superstor! Helt avgörande för hela diskussionen. Både för de känslomässiga banden som surrogaten får till barnet/fostret hon bär och de (fysiska) risker hon tar för någon annan.

    Jag tror (obs spekulation) att det finns ekonomiska påtryckningsmedel i avtalen som i praktiken omöjliggör surrogaten att behålla barnet i många fall om hon skulle ändra sig även om hon juridiskt skulle kunna det. Exempelvis genom att stå vårdkostnaden under graviditeten. Även risken att de genetiska föräldrarna ångrar sig är en risk som surrogaten får ta.
  • Anonym (-)
    Anonym (Dink) skrev 2020-10-07 16:07:33 följande:

    Kan inte begripa varför skattepengar skulle gå till dessa saker. Klokt att inte tillåta det. För om man tillåter, dröjer det inte mer än ett par år, så kräver folk att det ska skattefinansieras.


    Hade du sagt likadant om det var du som inte kunde få barn? Anser du inte att IVF ska skattefinansieras heller?
  • Anonym (Ja)
    Anonym (K) skrev 2020-10-07 15:21:56 följande:

    Jag tycker att surrogatmödraskap borde vara lagligt i Sverige, men då utan ersättning. Risken är just att man betalar svart för det under bordet, men om det sköts via vårdföretag som förmedlar kontakterna så borde det gå att komma förbi den biten.


    Exakt så.

    Surrogatmamman ska få betalt i de former inom de medicinska , all vård hon behöver under och efter graviditet.

    Blir hon sjukskriven från jobb pga exemplevis foglossning / illamående eller annat så ska hon få ersättning för inkomstbortfall men man ska inte betala en surrogatmamma 500.000kr för att genomgå detta.

    Hon ska av fri vilja hjälpa barnlös familj/kvinna men självklart bli ersatt om det tillfaller komplikationer.
  • Anonym (Dink)
    Anonym (-) skrev 2020-10-07 16:11:20 följande:
    Hade du sagt likadant om det var du som inte kunde få barn? Anser du inte att IVF ska skattefinansieras heller?
    Just det, det anser jag, att det inte ska skattefinansieras, och i den mån det ska tillåtas öht, ska donatorn vara känd för barnet & svenska myndigheter redan från början, eller iaf så fort det har förmågan att förstå vad det innebär. Fr. 10 års ålder e.d.

    Detta bl.a. för att halvsyskon inte ska kunna bli ihop & skaffa barn o.d. Dessutom en rättighet, som jag ser det, för alla att veta vem som avlat dem.

    Man kan inte få allt här i livet. En del kan inte få barn, andra föds ointelligenta och/eller indolenta, en tredje har nån konstig sjukdom el. föds med cp-skada, o.s.v. Det är så det är, bara att acceptera, som jag ser det.
  • Törstiga tuppen

    För att du inte har rätt att få barn på någon annans bekostnad. Väldigt få kvinnor skulle frivilligt gå igenom graviditet och förlossning för att sedan lämna bort barnet. Den gravida kvinna knyter an till fostret oavsett vems ägg det kommer ifrån.

  • Mimosa86
    Anonym (-) skrev 2020-10-07 15:19:44 följande:

    En graviditet genom en surrogatmamma innebär inte fler risker än andra graviditeter.

    Vid till exempel äggdonation/embryoadoption bär en annan kvinna någon annans barn också, skillnaden är att hon behåller barnet som sitt eget men det har även surrogatmödrar möjlighet/laglig rätt till att göra.


    Stor skillnad. Att bära och föda barn är det i särklass farligaste tillstånd en kvinna kan befinna sig i. Det är skillnad på att ta den risken SJÄLV än att betala en ekonomiskt utsatt kvinna att riskera sin hälsa och ev sitt liv pga en barnlös människoansikten desperation.

    Vänd dig till någon som gör detta gratis, som gör detta för att hon vill hjälpa och inte av desperation av pengar.
  • Lucius Vorenus

    Därför att utredningar, varav den senaste kom för bara något år sedan, har visat att riskerna för att ett surrogatmödrarskap inte är helt altruistiskt är för stora. Genom att titta på liknande företeelser utomlands har man kunnat konstatera att det oftast finns ekonomiska påtryckningsmedel. Dels genom att modern endast får betalt om hon lämnar bort barnet eller där den gravidas vård bekostas under graviditeten och att modern då upplever att hon står i tacksamhetsskuld till dem.

    Sveriges policy är att vi ska förbjuda handel med andras kroppar. Ett mycket klokt beslut enligt mig.

  • fjanten

    Det handlar i korthet om att det inte anses vara etiskt försvarbart helt enkelt. Är också 110 % emot surrogatmödraskap av många olika skäl. (Är även internationellt adoptionskritisk.)

Svar på tråden Varför är surrogatmödraskap så dyrt och inte lagligt i Sverige?