• Anonym (Ledsen)

    Giftig arbetsplats, tips för att härda ut?

    Jag började på mitt nya jobb i augusti. Glad i hågen och tyckte det skulle bli kul och intressant.

    Har arbetat och är utbildad inom detta yrket, men har pysslat med lite andra saker under några år.

    Första veckorna gick bra, jag trivdes och tyckte det var kul att lära mig lite nya saker inom arbetsuppgifterna. Kände mig så glad!

    Sen upptäckte jag att två kollegor vägrade hälsa på mig på morgonen. Jag hade knappt ens pratat med dem, och hade ingen aning om varför de betedde sig så.

    Den ena spelade trevlig när andra var i närheten, men om jag var ensam var hon kort i tonen och otrevlig.

    Jag har skött mina arbetsuppgifter, och varit positivt inställd till att lära mig nya uppgifter.

    De allra flesta har varit trevliga och sagt att de gärna visar mig och att jag inte ska tveka att fråga om jag är osäker på något.

    För några veckor sen blev jag inkallad till chefen. Han sa att han fått klagomål på mig från flera kollegor.

    Det visade sig att de som skulle visa mig nya saker, hade klagat på att jag frågade för mycket.

    Andra hade klagat över att jag vridit åt en vattenkran för hårt (den kranen hade jag inte ens rört), tappat ett munskydd i golvet, att jag lagt något i fel sorts påse, att jag tog en promenad eller satte mig i ett hörn och läste en bok under min rast, lämnat kvar saker (jag hade lagt tillbaka dem, men en kollega behövde använda dem, så hon la fram dem igen), osv.

    Jag blev ledsen eftersom detta är personer som varit trevliga och vi har pratat och skrattat tillsammans.

    Inte någon enda har klagat på något jag gjort. Utan istället har de gått till vår chef och beklagat sig.

    Någon hade gått runt bland andra kollegor och klagat över mig. Men ingen har sagt nåt direkt till mig.

    Jag mår jättedåligt av jobbet nu. Känner mig så värdelös och nu vet jag att de inte vill ha mig där.

    Jag har dock 14 veckor kvar på min anställning, hur ska jag tänka och agera för att stå ut den tiden som är kvar?

    Har sån ångest varje morgon!

  • Svar på tråden Giftig arbetsplats, tips för att härda ut?
  • Anonym (Varit med om samma sak!)
    Anonym (Elin) skrev 2020-11-20 23:25:56 följande:

    Åh vad jag fick ont i hjärtat att läsa detta! Ska tyvärr alltid finnas folk som ska klaga och speciellt såna som varit på ett ställe länge och tror att någon ny ska kunna allt direkt.

    Är också introvert och hade blivit jättestött och ledsen ifall någon klaga på något som man ?bara är? och inte kan göra något åt, och vadå läsa en bok på sin rast? Man får ju göra vad man vill då? Blir nästan provocerad.

    Att man frågar mycket och vill veta saker är ju bra och visar intresse när man kommer till nytt ställe. Verkar som du hamnat på ett ställe med många rövhattar tyvärr.

    Skulle egentligen säga att visa din bästa sida av dig själv nu sista tiden. De kommer få dåligt samvete att göra en människa illa som bara försökte göra sitt bästa och är fin som människa. Så gör jag alltid ifall någon ?do me wrong? och ifall de är någorlunda sympatiska så får de alltid dåligt samvete, vilket jag tycker att dina kollegor ska få.

    Be the bigger person and the best you.


    Tycker hennes kollegor har visat ganska tydligt att de inte är sympatiska, och tyvärr tror jag inte att de kommer att bli det heller. Tror knappast att de kommer få dåligt samvete. Det är inte så lätt att visa sin bästa sida mot personer som betett sig så illa mot en och varför skulle man?

    Håller däremot med dig om att det är positivt med någon som ställer många frågor eftersom det visar att man är intresserad av att lära sig och att man känner ett ansvar.
  • Anonym (M)
    Anonym (Varit med om samma sak!) skrev 2020-11-22 03:18:28 följande:

    Jag har råkat ut för exakt samma sak på ett tidigare jobb! När jag började var alla trevliga och jag kom särskilt bra överens med EN kollega som jag började äta lunch med om dagarna. Men efter en vecka kom en annan kollega tillbaka ifrån sin semester och hon bestämde sig på en gång för att hata mig när vi blev presenterade för varandra. Hon var direkt otrevlig och tog inget som helst initiativ till att ens försöka lära känna mig, och efter några dagar hade hon fått med sig även de andra så jag blev plötsligt utanför. Jag försökte förstå vad det var hon hade emot mig och tänkte att hon var rädd att jag skulle ta hennes kollega och vän ifrån henne eftersom vi funnit varandra lite när hon var på semester. Riktigt omoget beteende.

    Knappt en månad senare blev jag inkallad till chefen som sa att jag fick gå för att jag gjort några misstag, men det kröp även fram annat som inte stämde och som jag direkt förstod att den här kollegan låg bakom.

    Jag har i efterhand fått veta att hon har mentala problem då min sambo gått i samma skola som henne. Men det finns inga ursäkter för det hon gjorde och jag hoppas karma gör sitt. Riktigt obehaglig typ det där, tydliga psykopatiska drag.

    Jag har även insett att många chefer inte kan axla den rollen och det ansvar som krävs för att vara chef. I de bästa av världar hade jag givit dig rådet att prata med chefen igen och tala om hur det faktiskt ligger till och att du mår dåligt av att bli beskylld för saker som inte stämmer, men tyvärr är många chefer totalt obrydda och tar fast anställd personals parti oavsett vad saken gäller. Därför råder jag dig att tänka på att det snart tar slut och att du aldrig behöver träffa dem igen. Och viktigast av allt, det är inte DIG det är fel på om du har skött ditt jobb och varit hövlig mot kollegor. Förmodligen mår de här personerna inte bra och så får du ta skiten för deras mående för att du är ny och för att de måste lära upp dig. Kanske är de missnöjda med något på er arbetsplats? Kanske är det hög personalmsättning och de är trötta på att ständigt lära nyanställda? Det behöver inte handla om dig personligen. Men! Det är aldrig okej att bli respektlöst och illa behandlad.


    Bra skrivet. Mycket bra skrivet.

    Jag har råkat ut flera gånger....

    Inte sällan av kvinnor som plötsligt har bestämt sig för att hata en, av oklar anledning. Då kan vad som helst hända.

    Med facit i hand och när jag ser i backspegeln har dessa individer inte sällan betett sig likadant mot flera och vid flera arbetsplatser. Och tro mig - karma tar dem.

    Cheferna förstår inte att med chefsrollen kommer ett ansvar - nämligen ett arbetsmiljöansvar.

    Det är chefen som är ytterst ansvarig för att de anställda - oavsett fast eller tillfälligt anställd - har en dräglig arbetsmiljö, får tydliga instruktioner och en god introduktion.

    Det är aldrig ok att bli respektlöst bemött nej.

    Till dig som trådstartare vill jag säga: Det är inte ditt fel.

    Men du har fått bli syndabock och utsatt för symptomen på en mycket sargad arbetsmiljö.

    Har du tagit kontakt med skyddsombud? Det hade jag gjort om jag vore du. Du ska INTE vara där. Sjukskriv dig, annars går du sönder.

    Passa även på att anmäla arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket.
  • W80
    Anonym (Ledsen) skrev 2020-11-22 00:42:10 följande:

    Jag kan inte låta bli att ta det personligt :(

    Varför vill de få bort mig? Vad får de ut av det?

    Chefen går bara efter vad kollegorna säger, han ser inte hur vårt arbete ser ut.

    Jag vill verkligen inte vara kvar, men måste stå ut tre månader till.

    Tack för ditt svar!


    Det är inte du.. <3

    Läs om syndabocks-fenomen.

    Sjukskriv dig och ta hand om dig.
  • Anonym (Elin)
    Anonym (Ledsen) skrev 2020-11-21 01:49:10 följande:
    Tack! Ja, jag kopplar helst av och läser en bok eller tar en promenad på rasten. Och det är flera andra som också alltid drar sig tillbaka, en del går hem och rastar hunden, någon lägger sig i vilrummet etc.

    Jag har frågat om saker som är nya för mig, hur ska man annars lära sig? Och alla har varit trevliga och sagt att det är bra att jag frågar och att jag inte ska tveka att fråga om det är något jag undrar över.

    Vi har pratat, skrattat och skämtat och jag kände på något sätt att jag tillhörde en gemenskap.

    Det kändes väldigt jobbigt att få höra vad de sagt bakom min rygg...

    Ja och det har du helt rätt att göra. Att din chef ens tar upp det som ett problem vad du gör på din arbetsrast är helt befängt (speciellt när andra ändå gör liknande?)


      Tycker verkligen du blivit orättvist behandlad och förstår om du inte pallar vara kvar. Tråkiga är ju också att din chef inte verkar vara något att hänga i granen heller, kanske inte konstigt att kollegorna då skaffat sig en hierarki där de ska ha det på ett visst sätt. 


      Tror vi alla nog har erfarenhet av vissa idotiska, översittarkollegor, även jag. Det jag brukar göra är att försöka vara "the bigger person". Alltså att ta avstånd från dem, men ändå vara neutral och "trevlig" när man samtalar, speciellt för jag verkligen inte har lust att lägga negativ energi på såna personer. Du har nu lärt dig vilka som är falska och du ska hålla dig borta ifrån, så avlägsna dig från just dem så gott det går.
     
     Jag brukar visa mitt bästa jag utåt ändå men en mer lågmäld variant bland dem, för att inte krydda deras skitsnackeri.


    Om jag gör mitt bästa i mitt jobb, kör min grej och gör det jag själv känner är rätt och bra, och är god mot andra- så har jag ändå mitt på det torra och kan lämna med ett gott samvete sen. Vill inte hamna på lika låg nivå som någon annan bara för de är trötta på sitt jobb eller liv. 
     Försök tänk att du kommer komma till ett nytt helt fantastiskt ställe sen där du kommer trivas så bra, att detta är bara tillfälligt (om du kommer jobba kvar resterande veckor). 


      Och såklart, detta är absolut inte ditt fel. Du har bara hamnat på ett skitställe med redan bittra människor som ska sänka andra. Ta hand om dig och kör din grej.  

  • Anonym (Ledsen)

    Stort tack för era svar!

    Att chefen tog upp det där med vad jag gör på rasterna är antagligen pga att kollegorna tycker att jag är osocial och inte vill umgås eller liknande. Fick den känslan, även om han inte sa det rakt ut.

    När det gäller själva arbetet så tog jag några exempel på saker jag tyckte jag hade skött bra, men då sa han typ: "Men dina kollegor delar inte den uppfattningen".

    Det var tex ett moment som blev väldigt stressigt men jag tyckte ändå att jag och kollegan jag jobbade med löste det på ett bra sätt trots allt. Jag tog upp det, och då sa han "ok, men var det tack vare dig det blev bra?"

    Usch, jag har nog rejält överskattat mina färdigheter, känner jag...

    Jag kan inte sjukskriva mig, har inte råd just nu. Har dålig sgi efter att inte jobbat heltid på många år, och behöver få bättre sgi och även få a-kassedagar.

    Har sån ångest över att behöva gå dit i morgon. Vet inte vem jag kommer jobba med, risken är stor att det är någon av dem som vill göra livet surt för mig.

    Har hjärtklappning och tryck över bröstet, svårt att andas. Vill inte...

  • Anonym (Jag ja)
    Anonym (Ledsen) skrev 2020-11-22 20:22:46 följande:

    Stort tack för era svar!

    Att chefen tog upp det där med vad jag gör på rasterna är antagligen pga att kollegorna tycker att jag är osocial och inte vill umgås eller liknande. Fick den känslan, även om han inte sa det rakt ut.

    När det gäller själva arbetet så tog jag några exempel på saker jag tyckte jag hade skött bra, men då sa han typ: "Men dina kollegor delar inte den uppfattningen".

    Det var tex ett moment som blev väldigt stressigt men jag tyckte ändå att jag och kollegan jag jobbade med löste det på ett bra sätt trots allt. Jag tog upp det, och då sa han "ok, men var det tack vare dig det blev bra?"

    Usch, jag har nog rejält överskattat mina färdigheter, känner jag...

    Jag kan inte sjukskriva mig, har inte råd just nu. Har dålig sgi efter att inte jobbat heltid på många år, och behöver få bättre sgi och även få a-kassedagar.

    Har sån ångest över att behöva gå dit i morgon. Vet inte vem jag kommer jobba med, risken är stor att det är någon av dem som vill göra livet surt för mig.

    Har hjärtklappning och tryck över bröstet, svårt att andas. Vill inte...


    Glöm inte bort att du är värdefull!Som som vill skada dig,har själva massa problem och inget liv.Visa att du är starkare än dom ,även fast det är svårt.
  • Anonym (Elin)
    Anonym (Ledsen) skrev 2020-11-22 20:22:46 följande:

    Stort tack för era svar!

    Att chefen tog upp det där med vad jag gör på rasterna är antagligen pga att kollegorna tycker att jag är osocial och inte vill umgås eller liknande. Fick den känslan, även om han inte sa det rakt ut.

    När det gäller själva arbetet så tog jag några exempel på saker jag tyckte jag hade skött bra, men då sa han typ: "Men dina kollegor delar inte den uppfattningen".

    Det var tex ett moment som blev väldigt stressigt men jag tyckte ändå att jag och kollegan jag jobbade med löste det på ett bra sätt trots allt. Jag tog upp det, och då sa han "ok, men var det tack vare dig det blev bra?"

    Usch, jag har nog rejält överskattat mina färdigheter, känner jag...

    Jag kan inte sjukskriva mig, har inte råd just nu. Har dålig sgi efter att inte jobbat heltid på många år, och behöver få bättre sgi och även få a-kassedagar.

    Har sån ångest över att behöva gå dit i morgon. Vet inte vem jag kommer jobba med, risken är stor att det är någon av dem som vill göra livet surt för mig.

    Har hjärtklappning och tryck över bröstet, svårt att andas. Vill inte...


    Oj oj vad mina kollegor måste uppfatta mig som osocial med i så fall, och jag kan inte ge blanka fan i det faktiskt, för det är bara sån jag är. Fler än mig på mitt jobb som vilar i vilorum och vill vara för sig själv eftersom vi har så socialt jobb för övrigt, och det är absolut inga fel i det och det är bara sjukt ifall någon chef har någon åsikt över ens privata obetalda tid.

     Blir bara mer och mer övertygad vilken översittare till chef du har. Fyfan. Tråkigt att du hamnat på ett sådant ställe. Att han inte ens kan möta dig halvvägs utan försöker vifta bort det du säger, fy alltså nej. Men det är bara hans förlust och han har huvudet nedstoppat i sanden, någon dag kommer han inse sitt misstag men det är inte ditt problem. 
     
    Tro aldrig att det är dig det är fel på. Var bara stark nu och ditt bästa. De vill sänka dig men det ska de inte få lyckas med. Kan rekommendera låten Ju med dom spottar- Kapten Röd. Den är lite taggande om man vill få lite energi. Gör det bästa du kan och var ditt bästa jag- det är så du vinner. Och ta ingen skit, vännen. 
  • Anonym (Ledsen)

    Jag sjukanmälde mig idag, trots att jag inte borde.

    Sömnlösa nätter har inte hindrat mig från att jobba tidigare, men nu hade jag så mycket ångest. Hjärtklappning och skakningar.

  • Anonym (Jag ja)
    Anonym (Ledsen) skrev 2020-11-23 23:11:12 följande:

    Jag sjukanmälde mig idag, trots att jag inte borde.

    Sömnlösa nätter har inte hindrat mig från att jobba tidigare, men nu hade jag så mycket ångest. Hjärtklappning och skakningar.


    Förstår dig,din hälsa är viktigare.Det ska inte kännas så att gå till jobbet.
Svar på tråden Giftig arbetsplats, tips för att härda ut?