Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Regeringens el-fiasko

    nattuw skrev 2024-01-18 21:39:30 följande:
    Hmm så du har missat alla "vi har fem år på oss" uttalanden.

    "Vi har fem år på oss för att undvika katastrofen
    Vi måste gå tillbaka 60 miljoner år i tiden för att hitta en liknande massutrotning. Det är fruktansvärda siffror som gör kopplingen mellan klimat och biologisk mångfald högaktuell, skriver MP:s toppnamn till EU-valet, Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren."
    29 mars 2019
    www.mp.se/just-nu/vi-har-fem-ar-pa-oss-att-undvika-katastrofen-0/
    Utplånades allt liv för 60 miljoner år sedan...?

    Det finns säkert de som tror det är sant... Men troligen inte de MP du citerar.   Du har citerat ett uttalande om biologisk MÅNGFALD som hotas, inte att allt liv ska utplånas.

    Sprider du alternativa fakta och fake news nu.. det för som är alt. rights paradgren
  • Padirac

    Så, eftersom de du påstod var domedagsprofeter tydligen inte påstod det heller...

    Har du några andra du vill påstå vara domedagsprofeter också eller istället efter du uppenbarligen hade fel i föregående fall?

    Eller är det de vanliga överdrifterna om vad andra sagt som du försöker pusha..

    Du har en till chans att ljuga här 


    nattuw skrev 2024-01-20 16:42:18 följande:
    Nix och det kommer troligen inte heller att ske vid nästa massdöd oavsett vad domedagsprofeterna predikar.
  • Padirac
    PADIRAC SKREV 2024-01-20 16:49:01 FÖLJANDE:

    Du har en till chans att ljuga här


    nattuw skrev 2024-01-23 20:20:03 följande:
    Att vindkraftsförespråkare och "klimatrörelsen" struntar i miljön är fakta.
    Fler lögner du vill assa på att föra fram?

    SAmtidigt kan du gärna redogöra för hur du kommit fram till vilka motiv de personer du pekar på har och hur du fastställt dessa fakta om att de ´struntar i' 

    Eller är det bara så att du tycker att de har åsikter och att du blandar ihop dina åsikter med fakta?

    Utveckla, det här kan bli spännande
  • Padirac
    nattuw skrev 2024-01-28 19:09:49 följande:
    Nä, det är inte särskilt spännande att klimatalarmisterna struntar i miljön.
    Det blir ju inte sant att det är så bara öfr att du påstår det - och du har fortfarande inte gjort annat än att påstå detta utan att ha några andra belägg för det än att du tycker eller känner att det är så {#emotions_dlg.flower}
  • Padirac
    Digestive skrev 2024-02-03 19:15:06 följande:
    Då har ni fel.

    Berätta vad kärnkraft har för problem angående stabilitet i elnätet.
    De svenska kärnkraftverken har en liten och inte tillräcklig förmåga till frekvensreglering. De system som en gång i toden byggdes på vissa typer av reaktorer är endera avvecklade eller underdimensionerade för frekvensreglering.
  • Padirac
    Digestive skrev 2024-02-03 20:07:52 följande:
    Är det sådan kärnkraft som är uppe för diskurs i fråga om ny kärnkraft?

    Hur som haver så bör det framkomma per automatik vad folk menar när man pekar på kärnkraften som stabil elproduktion - medan de som vill missförstå kan ha sin egen lilla diskurs, dyka ner i tekniska pölar och spela viktiga.
    Ja, diskussionerna behöver alltid nyanseras och begrepp och premisser belysas för att samtalen inte ska fastna i botten på en ölburk eller surna till som monologer från den med dåligt ölsinne och självkänsla. 

    Ny kärnkraft måste både finansieras och ha tekniska lösningar som fungerar för de krav elnätsdrift ställer.

    Politiken och näringslivet är inte tillräckligt långt framme ännu för de tekniska lösningarna och långsiktig finansiering.   Det tar tid och fram till dess är den nya kärnkraften ingen lösning här och nu. 
  • Padirac
    Digestive skrev 2024-02-04 13:45:16 följande:
    Som påpekat så spelar det mindre roll för min del om det är det enda alternativet vi har och för att trygga oss som även ett framtida i-land.
    Ett giltigt och relevant argmentet för kärkraft verkar med nuvarande förutsättningar vara om tillgång till el. Inte att karnkraft skulle ge lägre elpris.

    Just nu finns det ingen som är beredd att ta notan, varken politiken eller näringslivet som behöver det politiska stödet är där just nu.
  • Padirac
    Rataxes skrev 2024-02-04 14:28:25 följande:
    Varför slår du dövörat till?

    Eon beslutade om nedläggning mot Fortums vilja. Det har jag skrivit om flera gånger. Fackföreningarna anlitade en konsult som ansåg att det var lönsamt att driva dem vidare. Eon ägs av tyskar som med påverkan av kräkml beslutat att avveckla all kärnkraft. 

    Är du säker på att du inte drabbats av demens?
    En av OKGs reaktorer var på upphällningen och den andra hade passerat bäst före datum långt tidigare. Eftersatt underhåll, SSM hade synpunkter på tillstånden för reaktordrift hos OKG då OKG inte uppfyllde operationellakraf på driften av alla sina reaktorer.

    SSM är inte politiskt styrt utan är en myndighet som andra myndigheter i Sverige. 

    sverigesradio.se/artikel/5767468

    "Uppdaterat måndag 27 januari 2014 kl 14.25 Publicerat måndag 27 januari 2014 kl 11.36
    Kärnreaktor 1 i Oskarshamns kärnkraftverk togs ur drift på måndagsförmiddagen efter ett oljeläckage. Det är en ventil under turbinen som läcker. Hur länge reaktorn, som är landets äldsta, kommer att vara ur drift är oklart
     
    ...
     
    OKG har ansökt om stängning av reaktor
    Samtidigt meddelar Oskarshamns kärnkraftverks ägare OKG att man i år kommer att förbereda en ansökan om miljöprövning för avställnings- och servicedrift på reaktor 1. Det innebär förberedelser för en permanent avstängning av reaktorn. 
     
    ? Men jag vill betona att det inte finns något beslut om permanent stängning, men vi vill ha handlingsfrihet. O1:an kommer att köras ett stort antal år ännu, säger OKG:s vd Johan Svenningsson. 
     
    Bakgrunden är att Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) jobbar med vilka nya krav som framöver ska ställas på kärnkraftverken. 
     
    ? Blir investeringarna för O1:an alltför stora måste vi överväga en stängning. Och stängningen av Barsebäck visar att det tar oerhört lång tid för ansökans- och tillståndsprocesser. För att inte förlora tid startar vi den här processen nu, säger Svenningsson. 
     
    O1:an har haft en period med stora driftproblem och återstartades nyligen efter ett längre driftstopp.
     
    P4 Kalmar/TT"
  • Padirac
    Digestive skrev 2024-02-07 15:32:12 följande:
    Jag skulle inte kalla mer än 20 miljarder för väldigt låga subventioner men det handlar i slutändan om vad vi behöver.

    Vi har väldigt olika perspektiv på vad som är allvarligt.
    Jag har missat var din siffra om 20 miljarder kommer från, men kanske är det en från lite tidigare beräkningar om kostnader där det anges produktionssubvention om 20 miljarder per kärnkraftverk enligt artikeln nedan.

    second-opinion.se/soder-sa-mycket-kostar-ny-karnkraft/

    "
    Ebba Busch har nyligen föreslagit ?2 nya kärnkraftsreaktorer i Ringhals?. Men hon har (vad jag sett) inte ännu presenterat några detaljerade förslag. Frågan, som är rimlig att ställa sig, är vad detta då kan kosta. Nedan har jag gjort två ekonomiska beräkningar. Man kan självfallet göra olika antaganden eller bedömningar, men jag tycker att det saknas frågor till Ebba Busch om vad hon menar i praktiken. Hon kanske inte alls håller med mig nedan, men vad menar hon då? Är det andra kostnader eller andra storlekar?

    Min slutsats är att detta förslag innebär kostnader om minst 200 miljarder kronor eller någon form av extrakostnader för kunder (alla i Sverige) om 20 öre/kWh, se detaljer nedan.  Jag undrar vad Ebba Busch anser om detta: Räknar jag fel? Om inte vad är hennes antaganden? Så vem ska betala? Hur ska vi kunna få in en ny el-förbrukande industri om elkostnaderna går upp radikalt? Eller ska elvärmekunderna betala? Eller från stats-kassan?

    ...

    Kärnkraft i Storbritannien kostar, enligt Bloomberg, 159-240 öre/kWh, här antas medelvärdet ca 2 kr/kWh. Vi kan ju då jämföra med vindkraft i Sverige, enligt samma källa 29-40 öre/kWh, dvs ett medelvärdet om 35 öre/kWh. Det tillkommer en så kallad ?värdefaktor? dvs att elen från vindkraft får ett något lägre värde då alla säljer elen samtidigt, men denna skillnad ligger inom felmarginalen för denna översiktliga beräkning. Här inkluderas detta genom att anta att vindkraften kostar 40 öre/kWh.


    Angående Hinkley i Storbritannien så är ?Point C?: 2*1600 MW, dvs 2 reaktorer. Ebba Busch föreslog just 2 reaktorer.


    Vi kan anta, t ex, att dessa producerar under 90% av året, dvs 0.9*8760*3200 MW= 25 TWh/år. Vindkraft byggs kommersiellt i Sverige idag, och därmed antas här att kärnkraften inte får kosta mer än vindkraften för att också byggas kommersiellt. Med kostnader enligt ovan måste dessa subventioneras på något sätt med skillnaden mellan 2 kr/kWh och 0.4 kr/kWh, dvs 1.6 kr/kWh, för att bli lika konkurrenskraftiga som vindkraft. Totala subventionen blir 25 TWh*1.6 kr/kWh = 1.6*25 miljarder SEK/år = 40 miljarder SEK per år.


    Om vi för enkelhetens skull antar en framtida konsumtion om 200 TWh, så blir kostnaden: [40 miljarder SEK]/[200 miljarder kWh] = 20 öre/kWh. Dvs alltid, för alla, och hela året. I dagsläget är konsumtionen ca 140 TWh, men olika prognoser (elbilar, stål-utan-kol mm) talar för en klart ökad konsumtion. Detta är självfallet ingen exakt beräkning, men säger lite om storleksordningen.


    Beräkning 2: minst 200 miljarder i investering, med franska kostnader blir det snarare 400
    Beräkningen ovan var en beräkning av extrakostnader för kärnkraft i form av ?öre/kWh?. Ett annat sätt är att se vad själva investeringen kräver. Här bifogas två exempel:


    Enligt Montel kostar den EPR-reaktor som håller på att byggas i Frankrike (Flamanville) 19,1 miljarder Euro ? 200 miljarder kronor. Det avser kostnaden för 1 reaktor om ca 1650 MW.
    Enligt The Guardian  är kostnaden för de 2 reaktorerna I Storbritannien, Hinkley point, 23 miljarder pund ? 250 miljarder kronor.


    Dvs om man vill bygga ?2 reaktorer? så blir Hinkley-kostnaden 250 miljarder kronor, och med Flamanville-kostnaden 400 miljarder."

  • Padirac
    Om jag förstå rätt - så istället för vindkraftens bidrag från elcertifikat på 20 miljarder på 20 år så skulle varje kärnkraftverk behöva en subvention om 20 miljarder per år för att hålla priset på samma nivå som vindkraftverken?

    Om uppgifterna i inläggen ovan stämmer. 
Svar på tråden Regeringens el-fiasko