Inlägg från: nattuw |Visa alla inlägg
  • nattuw

    Regeringens el-fiasko

    Korkad idé.

    Det som fört oss hit är politiska beslut som tagits utan konsekvenstänk och lösningen på problemen är inte nya politiska beslut utan konsekvenstänk.

    Antingen tror vi på klimatpopulisterna och drar ner på energianvändningen eller så återuppbygger vi ett fungerande energisystem. En lösning där ett dysfunktionellt energisystem döljs genom bidrag kommer inte att lösa de underliggande problemen utan bara dölja problemen till de växt sig för stora för att hanteras på ett bra sätt.
  • nattuw
    KillBill skrev 2023-03-24 17:56:02 följande:
    Är du emot billigare el eller kan du utveckla vad som, är korkat med förslaget?
    Ditt snack om potiska beslut och klimatpopulism är inget annat än floskler från din sida. 
    Antingen bestämmer vi oss som samhälle för att kampen mot utsläpp av koldioxid är överordnat allt annat och då är höga energipriser ett sätt att minska utsläppen. Och jo även vindkraftverk och andra så kallade "gröna" energikällor ger stora utsläpp. Vilket visar sig vid en livscykelanalys. Om vi väljer att gå den vägen så krävs det politiska beslut som direkt drabbar individer.

    Eller så bestämmer vi oss som samhälle för att det är viktigare att vi har fungerande energisystem som allmänheten har råd att använda. Vilket kräver en annan typ av politiska beslut.

    Att först ta politiska beslut och sprida klimatpopulistiska floskler för att blidka en liten högljudd grupp som fått stort genomslag i media för att sedan försöka blidka väljarna genom att ta deras skattepengar och använda dessa skattepengar för att på artificiell väg sänka väljarnas energiutgifter och därmed minska verkningarna av en ogenomtänkt och klimatpopulistisk politik är en synnerligen korkad idé.
  • nattuw
    Så allting gick skrev 2023-03-26 11:50:15 följande:
    Det är just detta som är så lustigt, Magda förstod inte vad kärnkraften hade för betydelse för landets elförsörjning, inflation, kostnader på mat, företagen osv.
    Eller också insåg hon det men ansåg att makten var överordnad allt annat. Vilket inte gör saken bättre.
  • nattuw
    Padirac skrev 2023-03-26 15:02:29 följande:
    Sverige sägs ha en högre inflation än grannländerna, men det beror troligen på de tidiagre låga räntorna och höga belångsgrader pga en obalanserad bostadsmarknad.
    Bara en fotnot:
    Den inflation vi har idag beror på att flera centralbankerna under många år medvetet försökt öka inflationstakten. Anledningen till att centralbankerna velat öka inflationstakten är att de har bestämt att vi skall ha en viss inflation och att det målet är överordnat allt annat. Många har varnat för att när inflationen väl nått den punkt där inflationen börjar öka så kommer ökningen inte att gå kontrollera. Då riskerar vi att hamna i en hyperinflation.

    Ett annat problem som vissa har flaggat för är att på grund av hur den den officiella inflationsstatistiken beräknas så har den den beräknade och den verkliga inflationen inte varit samma. Den verkliga inflationen har varit betydligt högre än vad som redovisats.

    Slut fotnot.
  • nattuw
    Så allting gick skrev 2023-04-01 17:43:50 följande:

    Kolla upp hur snabbt Putin bygger kärnkraftverk i andra länder, dvs inte i sitt hemland. Det går med en rasande fart, menas om vi anlitar liknande kan dom stå klar inom 6 år, dvs en nästan fördubbling av den nuvarande.


    Det är möjligt att det mest är mina fördomar som pratar men ett ryskbyggt kärnkraftverk känns lite, hmm, tvivelaktigt när det kommer till byggkvalité och säkerhetstänk.
  • nattuw
    Så allting gick skrev 2023-04-07 17:30:54 följande:
    Lyssna på den största socialdemokraten genom tiderna, vad han har o säga om kärnkraften, vilka konsekvenser det kommer o få om vi avvecklar den.

    Olof Palme hade rätt redan 1976, bara lyssna på jubel i slutet efter hans tal ang kärnkraften, ack så rätt han hade.
    Det var bättre gry i gårdagens politiker.
  • nattuw

    Ett samtal om den svenska elmarknaden. En av deltagarna är Mats Nilsson, docent i nationalekonomi med specialisering inom el. Övriga deltagare är Lotta Gröning och Jan Blomgren.



  • nattuw
    Så allting gick skrev 2023-04-18 13:29:56 följande:
    Med tanke på vattenkraften uppdateras o bygger om på kortare tid, samt det handlar om i princip samma produktion som denna djungel av vindkraftverk.

    Problemen ligger ändå kvar, transportera ner strömmen till södra Sverige.

    Via problemet i söder, samt att vattenkraften nu ska öka med 720 mw på kortare tidsaspekt än detta vansinne med vindkraften, vindkraften bör byggas söder ut och inte i norr. Det löser inte flaskhalsarna, snarare ökar på.

    sverigesradio.se/artikel/vattenfall-vill-bygga-ut-vattenkraften
    Oavsett var vindkraften byggs så råder fysikens lagar och en storskalig vindkraftsutbyggnad är därför inte svaret på framtidens energiförsörjning. Det som behövs är lösningar som med minsta möjliga miljöpåverkan och oavsett väder kan driva en generator. För att minska problemen med överföring och skapa ett elnät som är mindre känsligt så vore det även önskvärt med en decentraliserad elproduktion.

    Men visst vore det bättre om vindkraftverken kunde byggas närmare förbrukarna. Det kanske skulle gå sätta upp en vindkraftspark i Stockholms skärgård.
  • nattuw
    Rataxes skrev 2023-04-26 12:52:27 följande:
    www.svd.se/a/Q738LV/sa-dolde-energimyndigheten-sveriges-gaskris

    För den som inbillat sig att myndigheter inte är aktivistiska...

    "Tillbaka i Sverige skrev han ett mejl till myndighetsledningen att den borde utfärda ?tidig varning? för den svenska gasförsörjningen, den första krisnivån enligt EU:s regelverk.

    Gustav blev uppringd av en chef, som var arg och stressad. ?Att förklara tidig varning vore ett regeringsomvälvande beslut. Det kan vi inte göra?, sade han.


    Det var ju mitt i en valrörelse. Som i mångt och mycket handlade om hur regeringen hade misskött energipolitiken. Och en tidig varning skulle spä på den bilden."


    Och det värsta är att man inte ens blir förvånad.
Svar på tråden Regeringens el-fiasko