Inlägg från: nattuw |Visa alla inlägg
  • nattuw

    Regeringens el-fiasko

    Så allting gick skrev 2022-11-03 09:21:10 följande:
    Moderaternas partiledare Ulf Kristersson menar att Socialdemokraterna bär ansvaret för den svenska energikrisen, inte Vladimir Putin.
    Nåja, Socialdemokraterna har fått bra hjälp från övriga partier.
  • nattuw
    nathalie78 skrev 2022-11-05 14:59:29 följande:
    Och vad är då skillnaden mot förra regeringen?
    Skillnaden mellan den förra regeringen och den regering vi har nu är att den förra regeringen fick åtta år på sig medan den regering vi har nu inte ens fick åtta veckor på sig.

    Om den regering vi har nu kan leverera något på en mandatperiod (fyra år) så har de gjort bättre ifrån sig än den förra regeringen.
  • nattuw
    nathalie78 skrev 2022-11-04 19:06:30 följande:

    Jag förstår att du inte förstår vad jag menar. Jag försöker igen hoppas jag kan lägga det på en nivå som du förstår:
    1. Kärnkraftsivrare postar en länk där vattenfalls vd uttalar sig, med rubrik: elen hade varit billigare om inte kärnkraften lagts ner. 


    2. Det framkommer i artikeln att skälen till stängning var att de var olönsamma och att händelserna i omvärlden ligger bakom större delen av prishöjningen. 


    3. Detta påpekas för kärnkraftsivrare som då helt plötsligt tycker att vattenfalls vd är bakbunden av regeringen. 


    4. Min enkla reflektion är då varför hänvisar ni till vdn i första läget, när ni tror att det gynnar er och sedan förkastar vdns åsikt i nästa? 


    Allt annat du dragit fram om trovärdighet och hur statliga bolag fungerar är helt irrelevant för frågeställningen. (Jag vet mycket väl hur statliga bolag fungerar). 


    Det finns ingen motsägelse mellan de tre första punkterna. De tre första punkterna kan vara sanna samtidigt.
    1. Hade inte kärnkraften lagts ner hade vi haft en högre basproduktion som gjort att det behövts mindre av den dyrare elproduktionen.
    2. Att statlig styrning som syftat till att stänga av den svenska kärnkraften samverkat med omvärldsfaktorer och därmed skapat en perfekt storm som framförallt drabbat skånska elkonsumenter har ingen förnekat.
    3. Även om vattenfalls VD är för kärnkraft eller vilken annan åtgärd som helst som skulle kunna sänka elpriserna så måste vattenfalls VD (likt alla andra medborgare) ta hänsyn till riksdag och regering.
    4. Din reflektion skulle bara vara sann om de tidigare punkterna stod i motsats till varandra, vilket de inte gör.
  • nattuw
    nathalie78 skrev 2022-11-06 02:22:46 följande:
    Här vet jag inte vad du yrar om. Jag hänvisade till händelseförloppet i tråden. 
    Jag pekade på att det inte fanns någon logisk grund för din slutsats.
  • nattuw
    KillBill skrev 2022-11-06 08:39:32 följande:

    Vad är det för dyr elproduktion som du yrar om?


    Om du haft någon förståelse för det ämne som tråden handlar om så hade du inte behövt ställa frågan.
  • nattuw
    theotherone skrev 2022-11-07 11:18:30 följande:
    Vilket är praxis bland alla avgående ministrar. Men det är klart - det är väl bara dåligt när det är vänstern som gör det... Drömmer
    Det är dåligt vem som än gör det men i just det här fallet visar det på den arrogans som finns inom vänstern.
  • nattuw
    KillBill skrev 2022-11-07 16:02:00 följande:

    Jag frågar dig igen. Vad är det för dyr elproduktion som du yrar om. Bortsett från vattenkraft kommer den svenska elen från kärnkraft, vindkraft, värmekraft och solkraft (den sistnämnda i ytterst begränsad omfattning). Vilken av dessa energislag menar du är dyrare än kärnkraft?


    Det hela är mycket enkelt. Frågan är bara om jag kan förklara det på ett så enkelt sätt att det blir begripligt även för de som inte har någon grundkunskap eller något intresse av att förstå.

    Genom att medvetet rusta ner kvalitén på det svenska kraftnätet har svensk elproduktion förlorat den stabila produktionsreserv som tidigare funnits. Sverige har därmed ökat sin sårbarhet och sitt beroende av utländska elleverantörer.

    Samtidigt har en liknande utveckling skett i övriga Europa. Flera länder har i miljöpopulismens namn försökt övergå från beprövade och väl fungerande energilösningar till energilösningar som i första hand är till för att blidka en twittermobb.

    Sedan har dessa system kopplats ihop i ett nät där alla har tänkt sig att någon annan skall producera den el som de själva behöver för att just deras elnät skall fungera så stabilt som medborgarna i ett modernt västeuropeiskt land har lärt sig ta för givet.

    Sammantaget har detta lett till en gemensam elmarknad där alla vill att någon annan skall elda det kol och driva de kärnkraftverk som skall ladda twittermobbens telefoner och elbilar. Och där har vi lagt grunden till en perfekt storm.

    När det, föga förvånande, inte går som tänkt så får det konsekvenser. Verkliga konsekvenser som påverkar människors vardag. En av konsekvenserna blir att när elproduktionen blir dyrare i Sydeuropa får vi högre elpriser i Sverige. Att det blir så beror på att vi använder oss av en kapitalistisk fördelningsmodell där priset bestämmer hur begränsade resurser skall fördelas. Hade Sydeuropa haft ett överflöd av billig elproduktion så hade problemet inte uppstått. Men när Sydeuropa tvingas använda dyr gas (som framförallt passar för att hålla uppe stabiliteten i elnäten) istället för billigare alternativ så blir det som det blir.

    Så vad kan vi då gör för att lösa problemet? Ett första steg är sopa framför vår egen dörr och se till att det svenska energisystemet blir tillräckligt robust för att kunna tillgodose de inhemska behoven. När det är gjort blir även ett illa skött gemensamt europeiskt nät hanterbart. Till och med för skåningar som vill ha råd att både duscha och laga mat samtidigt som de har plusgrader inomhus.
  • nattuw
    KillBill skrev 2022-11-10 08:01:44 följande:
    Dessa partier är också ansvariga för att löftet om elkompensation blir så mycket sämre än vad som lovades under valrörelsen.
    Du vill styra om skattepengar från vård, skola, omsorg, rättsväsende och försvaret till elkunderna. Och det bara för att den svensk energipolitik har bedrivits med samma "vi såg det inte komma" politik som vi sett på övriga områden.

    Hade Sverige haft en långsiktigt hållbar energipolitik skulle problemet inte uppstått och frågan om "elkompensation" skulle ha varit en ickefråga. Så skyll inte på de som fått i uppdrag att rensa upp, skyll istället på de som orsakat problemen.
  • nattuw
    KillBill skrev 2022-11-13 10:19:27 följande:

    Jag är kritisk till att partierna i den brunblå alliansen (Tidölaget) lovade väljarna saker som inte infriades och jag har noterat att både toppmoderater och representanter för näringslivet är upprörd för samma sak.


    Givetvis, du är ju kritisk till allt som inte direkt stödjer ett socialdemokratiskt maktinnehav.
    KillBill skrev 2022-11-13 10:19:27 följande:
    Den främsta förklaringen till de höga elpriserna är Rysslands krig mot Ukraina/Rysslands energipolitik mot Europa där minskade leveranser av naturgas drivit upp elpriserna i hela Europa. Att hävda att Sverige inte skulle ha fått höga elpriser med en annan energipolitik är okunnigt och man undrar vems ärenden du springer när du försöker tona ner Vladimir Putins roll i den uppkomna situationen.
    Att du anklagar de som inte delar din agenda för att springa utländska intressens ärenden gör inte dina påståenden mer sanna. Med en långsiktigt hållbar energipolitik hade Sverige inte påverkats annat än marginellt av den europeiska elkrisen. Om både Sverige och övriga europeiska länder bedrivit en långsiktigt hållbar energipolitik hade hela elkrisen bara varit en vägbula istället för som nu en raserad bro.
  • nattuw
    KillBill skrev 2022-11-13 18:15:17 följande:

    Det är kul att se att du till och med går till försvarar för Tidölaget (SD, M, KD och L) när de inte levererar det de lovade innan valet. Snacka om att vara politiskt förblindad.


    Först kallar du mig indirekt för landsförrädare och sedan påstår du att jag stödjer en politisk överenskommelse som jag överhuvudtaget inte berört. Finns det några fler personangrepp eller lögner du vill komma med när du ändå är på gång?
Svar på tråden Regeringens el-fiasko