Inlägg från: AMCG |Visa alla inlägg
  • AMCG

    Regeringens el-fiasko

    Rataxes skrev 2020-12-10 19:46:30 följande:

    Så lång tid som det tar att köra forcerad rening av reaktorvattnet, reparera det andra filtret ( man har alltid 2 eller fler) och belägga det med ny jonbytarmassa. Borde vara igång nästa vecka.


    Snabbare än befarat (och mycket snabbare än när jag gör oljebyte på bilen. Där tar i och för sig betänketid och planläggning mest tid i anspråk).
  • AMCG

    Mer småskalig utspridd elproduktion som vind, sol och vatten samt smart elanvändning så som att ladda elbilar på natten när efterfrågan generellt sett är lägre, ladda ur elbilar vid effekttoppar (inställning så klart som styr när bilen måste vara fulladdad och klart till start), smarta elprodukter som är energisnåla, införa incitament för slutanvändarna att använda ström på andra tider etc. hade kanske varit en del av lösningen? Väteceller nämndes väl också tidigare (eller var det i ett annat forum?)?

    Generellt sett har nog de nordiska TSOerna byggt sig ut ur denna typen av problem för att överskottet av vattenkraften i norr och väster har varit så mycket större än efterfrågan (så-mycket-ström-kommer-aldrig-någonsin-att-behövas-tänk). Med ökad efterfrågan i Norden samt kablar till kontinenten så blir överskottet naturligt mindre och mindre.

  • AMCG
    Flash Gordon skrev 2021-01-23 12:01:41 följande:

    Läs inlägget. Lyssna gärna på intervjun med Rudling.

    Det FINNS INGET överskott - i praktiken. Överskottet är en schimär eftersom exempelvis bara LKAB säger sig behöva ytterligare 55 TWh el per år framöver.

    www.nyteknik.se/premium/gruvjattens-planer-pa-fossilfritt-jarn-kraver-55-twh-7005562

    ALL el som produceras norr om Dalälven kommer i framtiden också att förbrukas norr om Dalälven. Minst.

    2019 förbrukade Sverige 164 TWh el.

    Ska industrin ställa om till el från kol/olja/gas och vi elektrifierar mer i samhället (bara personbilarna, till exempel) så varierar prognoserna på ett svenskt elbehov mellan 250 till 500 TWh om året.

    Det räcker inte med att "ladda elbilarna på natten".

    Väteceller kräver ENORMA mängder el för att framställa själva vätgasen.

    I intervjun förklaras också hur slumpmässiga elproduducenter som vind och sol skapar instabila elsystem. 

     


    Den historiska utveckling.
  • AMCG
    Flash Gordon skrev 2021-01-23 12:33:07 följande:

    Kan du utveckla det där?


    Med överskott syftade jag på historiskt. Att det varit överskott och större potential att bygga ut. TSO byggde då ut elnätet från norr till söder resp. väster till öster. Historiskt sett har nordiska länderna (kanske framförallt Norge och Sverige) bara byggt ut stamnätet när efterfrågan ökade. Nu måste man kanske se på andra lösningar för att tillgodose behovet (större produktionsenheter, fler små av olika slag, annat användarnönster etc.). Nu är det inte enbart den nordiska systemet utan är också starkare förbundet med kontinenten (Norlink, NorNed, Konti-Skan, Baltic, Kontek, NO-RU, FI-RU, fler?). Export och import olika dagar. Allt inom vårt synkronsystem stannar inte här i Norden.

    När man inte längre kan bygga sig ut av problemet måste andra lösningar till (och då kanske en kombination av flera tänker jag).
  • AMCG
    AMCG skrev 2021-01-23 14:59:06 följande:

    Med överskott syftade jag på historiskt. Att det varit överskott och större potential att bygga ut. TSO byggde då ut elnätet från norr till söder resp. väster till öster. Historiskt sett har nordiska länderna (kanske framförallt Norge och Sverige) bara byggt ut stamnätet när efterfrågan ökade. Nu måste man kanske se på andra lösningar för att tillgodose behovet (större produktionsenheter, fler små av olika slag, annat användarnönster etc.). Nu är det inte enbart den nordiska systemet utan är också starkare förbundet med kontinenten (Norlink, NorNed, Konti-Skan, Baltic, Kontek, NO-RU, FI-RU, fler?). Export och import olika dagar. Allt inom vårt synkronsystem stannar inte här i Norden.

    När man inte längre kan bygga sig ut av problemet måste andra lösningar till (och då kanske en kombination av flera tänker jag).


    SwePol glömde jag iallafall.
  • AMCG

    Är det någon som har några spännande idéer om hur framtidens elanvändning kan lösas? Fissionkraftverk, kan de bli stabila produktionsenheter som kärnkraften? Vilket slag ska man reglera med om vattenkraft med sina magasinet inte är tillräckliga? Batteribanker som laddas upp av vind och sol?

    Länder som Tyskland och Danmark fungerar inte som trygg och stabil strömkälla med tanke på produktionsmixen. Kol är dessutom inte framtiden. Vind och sol är underordnat omständigheterna.

  • AMCG
    KillBill skrev 2021-02-03 12:21:15 följande:

    Holmen driver flera vatten- och vindkraftverk själva men de kanske passar på att sälja nu när priset är högt. I övrigt så är detta inte något nytt och pappersindustrin anpassar ofta sin produktion efter elpriserna och blir det för högt så slutar man producera. I sammanhanget är det på sin plats att påpeka att el handlas på Nordpol och priserna är rätt lika i hela Norden. De finska pappersverken är därför i samma situation som de svenska.


    Det finns pappersbruk som väljer att vara med i regulerkraftsmarknaden och då får betalt för att stoppa produktionen.
  • AMCG
    Padirac skrev 2021-10-22 16:10:45 följande:

    Nu kommer Norges regering att ge stöld till sina medborgare 

    www.dn.se/ekonomi/riktat-stod-till-elprisets-offer-i-sydnorge/

    "Regeringen har enligt förslaget satt av 202 miljoner norska kronor till utbetalningarna.Det är i första hand Sydnorge som drabbats av de rekordhöga elpriserna, i fylkena söder om Sognefjorden och Dovre fjäll och stödet. I måndags steg elpriset i det sydligaste elområdet i Norge till rekordhöga 146:26 euro per megawattimme.

    Det förslag om stöd som nu läggs fram innebär konkret att varje hushåll som bor i området får 2 950 norska kronor direkt från staten, med ett tillägg på 120 kronor för varje extra person i hushållet.

    För hushåll som behöver ännu mer stöd för att klara de rekordhöga elräkningarna säger Gram att det är en fråga som kommunerna måste hantera med försörjningsstöd."

    Jag utgår från att Norges regering kommer att kräva igen dessa pengar av Sveriges regering  då jag nu har förstått att det är den svenska regeringens fel att elpriset är så högt 


    Som jag förstår det förslaget så är det hushåll med bostadsbidrag och socialbidrag i de områdena som får extra strömbidrag? Inte alla hushåll i området.
  • AMCG
    Padirac skrev 2021-10-22 21:06:26 följande:

    Och det är svenska regeringens fel enligt forum-intelligentsian 


    Just nu är det mest beroende på utkoppling av ledning i Sverige. ;)
  • AMCG
    Padirac skrev 2021-10-22 21:27:17 följande:

    Japp, och då får stackars sörmän i Norge med bostads- och socialbidrag tillsammans med fransmän betala så dyrt för elen att de måste få skattepengar från sina regeringen 


  • AMCG

    Den nya elmarknaden som kommer med stormsteg nu så är detta ett europeiskt problem att lösa snarare än ett nordiskt?

    Det behövs fler produktionsenheter utspritt och gärna stabil, styrbar kraftproduktion. Kanske mindre enheter på hus och gårdsbutik som inte bara är älvkraftverk, solpaneler och vindkraftverk utan något som fungerar när det inte blåser, solen skiner eller är snösmältning i kombination med de stora produktionsenheterna. I kombination med utbyggning av nätet där överföringskapaciteten är för låg i förhållande till efterfrågan ett visst förutbestämt antal timmar per året (där det är flaskhalsar men nu är det definitionen av gränserna mellan elnätsgränser).

    Den blir även intressant hur den kommande driftsmodellen från EU-direktiven kommer påverka priset i elnätområdena. I teorin kan priserna skjuta i höjden i exempelvis SE4 som har låg installerat effekt i jämförelse med elanvändningen. Men hög importmöjlighet på HVDC-kablarna.

  • AMCG
    Jonnynilsson skrev 2021-10-25 10:45:05 följande:

    Tittar vi på hur det ser ut just nu så får vi vid handen att vi importerar dyr el från Norge, för att vi i söder inte skall stå utan. Uppe i norr kostar en kwh 16 öre men för att överleva i söder importerar vi för över 1 krona per kwh.

    Fiaskot är ett faktum. Inte ens KillBill kan förneka det!


    För att kapaciteten mellan SE2 och SE3 är satt ned med 1800 MW på grund av att Midskog-Morgårdshammar är ute för underhållsarbete.

  • AMCG
    Jonnynilsson skrev 2021-10-26 11:26:37 följande:

    Nej för att vi har stängt ner mycket av baskraften i syd och blir extremt beroende av den överföringskapacitet som finns från norr.

    Sluta förneka fiaskot!


    Prisskillnaden nu mellan SE2 och SE3 beror på den frånkopplade ledningen. Hade den ledningen varit i drift hade priserna varit samma i SE2 och SE3.
  • AMCG
    Jonnynilsson skrev 2021-10-27 07:42:42 följande:

    Javisst absolut. Vi kan ju skita i stackarna i  SE4 som betalar en rejäl slant för el-fiaskot oavsett. Men fiaskot är enormt. Stänga ner baskraft i söder utan att ha säkrat överföringen från norr är som att börja såga i den gren man sitter på. Förr eller senare brakar man ner i backen.

    Allt detta bara för vi införde elområden på EUs begäran efter att danskjävlarna klagade på att vi först försåg oss själva med energi innan vi exporterade till dem. Samma danskar som krävde avstängning av Barsebäck och jublade när Ringhals började avvecklas.

    Totalt jävla vansinne som vi nu får betala dyrt för efter nedstängningen av kraftproducenter i södra delarna. Hade vi haft kvar alla våra fina reaktorer i drift hade inte detta problemet uppstått.

    Men idioterna i regeringen säger väl som vanligt:

    -Vi såg det inte komma!

    Nä det gjorde ni uppenbarligen inte era klåpare!


    Du tillskriver din egna frustration på diverse folks åsikter på mig.

    Jag påpekade bara att systemet är mer komplext. Man kommer inte nå fram med en ändring med den typen av argumentation som finns i tråden.

    Lämplig baskraft och småskalig produktion måste främjas i alla områden men framförallt i SE4 och SE3 (i synnerhet nu när snart varje område ska balanseras för sig och inte hela synkronsystemet tillsammans), överföringskapaciteten måste vara rationellt dimensionerad, underhållsarbete måste planeras och avbrytas om prisbilden missgynnas och blir väldigt skev om möjligt (finns absolut tillfällen då detta ej är möjligt så klart), överföring från norra till södra Sverige måste troligtvis alltid förekomma men kan ej vara den enda möjligheten.

    Detta måste sakligt framställas och ett genomtänkt lösningsförslag måste läggas fram. Annars kommer ingenting förändras. Det hjälper inte på elsituationen att vi pajasar beter oss precis som vilka politiker som helst i den här tråden.
Svar på tråden Regeringens el-fiasko