Inlägg från: Så allting gick |Visa alla inlägg
  • Så allting gick

    Regeringens el-fiasko

    Union skrev 2022-11-04 15:22:14 följande:
    Då kan vi ta en geografilektion; Sverige ligger i Europa. Sveriges nedläggning av kärnkraft är en del av elkris och elpriskris i Europa.
    Du har helt rätt, även nya vattenfalls ordförande Mats Granryd vill ha nya kärnkraftverk, även vind o sol, han berättar allt behövs.

    Samtidigt som man ska förstå att topparna inom vattenfall har enorma löner,. vilket utgör att man gör exakt som regeringen ber om, för vart annars hittar man så välbetalda statligt arbeten, visslar Kristersson dansar både ordförande o VD efter regerings pipa. Annars blir man av med jobbet.
    Kristersson o Ebba tar inte beslut om kärnkraft för nöjes skull, eller bara för att man tycker det, man tar det för att säkra låga elpriser för hushåll och industri.
    --
    -

    Svenska hushåll och företagare har under året fått kämpa med höga elräkningar.


    Hösten och vintern väntas bli ännu tuffare och elpriserna ? främst i södra Sverige ? ligger på rekordnivåer. 


    Samtidigt gör Vattenfall miljardvinster ? och ledningen på 13 personer är bäst betald av alla ledningsgrupper för statligt ägda bolag. Deras ersättningar för 2021: Drygt 103 miljoner kronor, visar vår granskning.


    ? Löner och ersättningar till ledande befattningshavare i Vattenfall följer riktlinjerna för statliga bolag, säger styrelseordförande Mats Granryd. 


  • Så allting gick

    Efter som det finns en papegoja på tråden som inte förstår hur statliga vattenfall styrs av regeringen, papegojan sprider falska påståenden. så här fungerar vattenfall juridiskt och stärker det jag berättar, regeringen bestämmer över vattenfall och beslut om ex kärnkraft ska byggas:
    .

    Uttalandet i förarbetena om att de statliga bolagens tillgångar inte står till regeringens förfogande är korrekt, men något kortfattat. De statliga bolagens tillgångar utgör visserligen inte statliga tillgångar, men de statliga bolagen eller snarare aktierna i dem är en del av statens tillgångar. Med andra är inte Vattenfalls brunkolstillgångar statliga tillgångar, men aktierna i Vattenfall är det. Regeringen har med andra ord rätt enligt 9 kap. 8 § RF att förvalta de statliga bolagen, det vill säga att utöva bolagsstyrning. Vid regeringens förvaltning har regeringen skyldighet att iaktta sådana riktlinjer som riksdagen beslutat.10 Regeringens offentligrättsliga förvaltningskompetens, det vill säga att regeringen är det offentliga organ som utövar statens funktion som aktieägare, styrs av regeringsformen. Hur förvaltningen kommer till uttryck är emellertid en bolagsrättslig fråga. Regeringens bolagsrättsliga forum att utöva direkt förvaltning är bolagsstämman i det statliga bolagen, enligt 7 kap. 1 § ABL. Bolagsstämma behöver emellertid inte vara detsamma som bolagsstämmosammanträde, utan bolagsstämma kan genomföras per capsulam genom upprättande av ett protokoll.11 Genom att fatta beslut på bolagsstämma ? genom sammanträde eller per capsulam ? kan regeringen i egenskap av att agera som aktieägare på statens vägnar fatta rättsligt bindande förvaltningsbeslut i de statliga bolagen. 

  • Så allting gick
    nathalie78 skrev 2022-11-04 19:06:30 följande:

    Jag förstår att du inte förstår vad jag menar. Jag försöker igen hoppas jag kan lägga det på en nivå som du förstår:
    1. Kärnkraftsivrare postar en länk där vattenfalls vd uttalar sig, med rubrik: elen hade varit billigare om inte kärnkraften lagts ner. 


    2. Det framkommer i artikeln att skälen till stängning var att de var olönsamma och att händelserna i omvärlden ligger bakom större delen av prishöjningen. 


    3. Detta påpekas för kärnkraftsivrare som då helt plötsligt tycker att vattenfalls vd är bakbunden av regeringen. 


    4. Min enkla reflektion är då varför hänvisar ni till vdn i första läget, när ni tror att det gynnar er och sedan förkastar vdns åsikt i nästa? 


    Allt annat du dragit fram om trovärdighet och hur statliga bolag fungerar är helt irrelevant för frågeställningen. (Jag vet mycket väl hur statliga bolag fungerar). 


    La ut hur statliga bolag fungerar eftersom det finns en papegoja på tråden som inte förstår hur det fungerar, och kommer mest troligt aldrig förstå hur statliga bolag fungerar.

    Varav jag lagt ut att det är regeringen som bestämmer vilken väg vattenfall ska gå, inte VD inte ordförande, la även ut ett klipp från SVT där produktions chefen berätta om bla effektskatten utan den skulle inte verken avvecklats. kan lägga ut hur omröstningen såg ut nedan till. Man kan alltså via politiska beslut göra en verksamhet lönsam eller inte lönsam.
    -

    Ringhals reaktorer 1 och 2 renoverades för 15 miljarder och hela kärnkraftverket gjorde vinster på flera hundra miljoner kronor varje år. 

    Trots det lades båda reaktorerna ner och bidrar nu till skenande elpriser i södra Sverige. 


    Statliga energibolaget Vattenfall gjorde bedömningen att ekonomin inte gick ihop.


    Men enligt konsulten Anders Blennermark som på uppdrag av Vattenfall besiktade den nyrenoverade reaktorn Ringhals 1 hade den kunnat användas i ytterligare 20 år med låga investeringskostnader.
    -


    SD, KD, M och L förlorade omröstningen om att försöka stoppa stängningen av två kärnkraftsreaktorer vid Ringhals.
    Siffrorna blev 174?173 i regeringens favör.
  • Så allting gick
    Fast det är inte riktigt så enkelt att iföra pristak, det skulle snarare öka el användandet, samt det går inte ihop med bekämpning av inflation , det fungerar på liknande sätt som amorteringsfritt på räntan, Riksbanken höjer räntan, då kan inte banker införa amorteringsfritt, riksbanken måste då höja ränta igen, tills den blir så hög att den bromsar inflation.
  • Så allting gick
    Flash Gordon skrev 2022-11-05 07:44:54 följande:
    Man kan titta på privata aktörer, som Uniper, om man velar om vad som styr Vattenfall.

    Uniper vill bygga ny kärnkraft så fort som möjligt.
    Om man tar vindkraft har man infört snabbspår träder i kraft 1 Jan 2023.

    Man vill göra liknande för kärnkraften, ett snabbspår i tillståndsprocessen.
    Dansken vill bygga havs vindkraft utanför Malmö, där man berättar det kommer ta minst 5-6 år att bygga den, vi alla vet att det bara är uppskattad tid, mer regel än undantag tar det längre tid, sedan lägger man inte in stamnät med i vindkraften, det är en kostnad man inte tar upp. men nu med nya regeringen, där man ska betala den själv, då är man inte lika intresserad helt plötsligt.
  • Så allting gick
    KillBill skrev 2022-11-05 12:22:38 följande:
    Det är du som har fått allt om bakfoten och det har Padirac med all tydlighet visat. Anders Blennermarks uppfattning delas inte av ledningen för Ringhals eller ledningen för Vattenfall som anser att det har varit rätt att avveckla R1 och R2.
    Hur tänkte du nu? Ringhals VD Björn Linde berättar något helt annat, han skulle gärna drivit den vidare.

    www.svt.se/nyheter/inrikes/trots-elbristen-nu-stanger-ringhals-1
  • Så allting gick
    nathalie78 skrev 2022-11-05 12:32:39 följande:
    Det är exakt det jag menar. Det är komplicerat och det var lika komplicerat för förra regeringen. Under valrörelsen uppgav nuvarande regeringen att de skulle kunna göra något åt det direkt. Det kan de inte. De har kommit med i princip samma lösning som förra. Deras väljare måste känna sig så lurade när de inser sanningen. 
    Men bra, då har vi liknande förståelse varför beslut från moderaterna inte bara kan komma på 2 veckor, det alla ser som ett brutet vallöfte, men ingen förstår hur komplext det är.  Nästa beslut lär inte vara lika som det första dom nu tar.
  • Så allting gick
    KillBill skrev 2022-11-05 12:43:48 följande:
    Undrar om Uniper lyckas skarapa ihop pengar till det. 400 miljarder kronor i förlust är den största förslust som ett tyskt företag gjort någonsin. 
    Man måste förstå vad som ligger bakom förlusterna, Ta något så sjukt som tyska staten köpt Uniper av Fortum till lågpris. Uniper är tredje största vattenkraftsproducent och ägare av Karlshamn. Tar man sedan att Uniper som är tyskt och tar bort all sin egna kärnkraft, hade inget emot att Oskarshamn läggs ner, det går i deras linje.
    Fortsätter man med Eon där man ligger i miljard tvist med Tyskland.

    Saken är mycket komplext hur allt hänger ihop, nu försöker moderaterna hitta lösningar ur alla dessa problem med kärnkraften.
  • Så allting gick
    nathalie78 skrev 2022-11-05 14:59:29 följande:
    Och vad är då skillnaden mot förra regeringen? Förutom att denna regering ser kärnkraft som lösningen, vilket alla vet är en lösning på väldigt lång sikt, tvärtom mot vad de har lovat. Att ni blåbruna helt plötsligt insett hur komplicerat detta är bevisar ju bara att ni är lurade. 
    Man kan ta många orsaker, ta Nordstream där gick till och med Bidén ut 2016 med att detta är "A very bad deal" för europa. Han hade åkt till Stockholm, försökte förklara hur det stödde Kreml i deras aggression mot Ukraina.  Ändå byggdes den. Tar man vidare att Karlshamn tilläts bli en lagar plats för ryssen trots kritik från försvaret. Sluta med att Hultqvist fick övervaka projektet.

    Tyskland omställning och avveckling av kärnkraft var dömt att misslyckas redan innan den började.

    Tar man vidare med valfläsk, sossarna levererar inte heller allt dom kastar ut i valkampanjen, man tycker folket borde lärt sig detta nu. men man behåller ändå sina grunder som bygger på att uppgradera den Svenska energi marknaden. det går mycket snabbare o avveckla än att bygga nytt, men bygga nytt kommer det bli, mest troligt av alla delar med tanke på att alla vet om att energimarknaden kommer dubbla sin energianvändning, vilket även sossarna visste om, ändå valde dom avveckla och ta kliv tillbaka, starta upp Karlshamn skulle inte behövts om inte avvecklingen rusa igång i förtid.
  • Så allting gick
    nathalie78 skrev 2022-11-06 16:35:29 följande:

    Ja du har du inte hängt med i debatten alls så föreslår jag att du googlar reaktioner på förra regeringens elpriskompensation. 


    Nej det handlar om huruvida regeringen gjorde det de sagt att de skulle. Det har de inte för antingen hade de inte fattat hur komplicerat det är eller ljög de i valrörelsen. 


    Man ser tydliga skillnader på vem som är vem när man följer principen Putinpriser vs Magdapriser.

    Men tror man måste "simplify into layman´s terms" tänkte det är kanske lättaste sättet att få Putinpris älskare att kanske förstå. 
    Putinpris fanatiker påstår att även fast Sverige inte har el underskott, hänger det ihop med Putin att elpriset skenar.

    Om man gör om putin teorin, låt säga alla hushåll i söder har sitt egna vindkraftverk, den producera all el dom behöver och lite till.
    Putin fanatiker kommer påstå att Europa elexporten är som ett svart hål, suger upp all energi och priset i söder kommer ändå vara labilt, dvs påverkas av Putin även fast det finns ett tydligt överskott i söder mer än dom behöver.

    Hur kommer det sig? varför tror man så starkt på Putinpriser? att inget kan förändra, även fast söder skulle haft en enormt överskott på energi, om alla hade det som teorin med egna vindkraftverk?
Svar på tråden Regeringens el-fiasko