Inlägg från: Så allting gick |Visa alla inlägg
  • Så allting gick

    Regeringens el-fiasko

    KillBill skrev 2022-11-10 08:01:44 följande:

    I ditt första inlägg i detta ämne påstod du att vi drabbats av dyr elproduktion.


    De senaste året har Sveriges behov av elimport varit rekordlågt (vi importerar idag mycket mindre el än när Sveriges alla kärnreaktorer var i drift och vi exporterar många gånger mer el än vad vi importerar). Vårt problem är INTE produktionskostnaden utan problemet är att vårt elpris är kopplat till elpriset i Europa. När elpriset ökar i Europa ökar det även hos oss.

    Att det svenska elpriset är kopplat till det europeiska är en effekt av EU medlemskapet och alla partier som drev frågan om EU medlemskap har ansvar för situationen.
    Alla som är förbannade på dyr el  har alltså anledning att vara förbannade på regeringspartierna M, KD och L.  Dessa partier är också ansvariga för att löftet om elkompensation blir så mycket sämre än vad som lovades under valrörelsen.


     


    Man måste förstå varför Sverige drabbas av Europas priser, det framkommer tydligt via regeringskansliets text.
    Skulle Sverige fortsatt vara självförsörjande på el, dvs årets alla dagar, dygnets alla timmar, skulle det få samma effekt som i Norrland där elpris bestäms utifrån tillgång på vatten och vindkraft, där det finns ett enormt överskott.
    Söder har ingen planerbar elproduktion, det menas att söder måste importera el från elområden inom Sverige, ibland utifrån.

    Skulle söder haft kvar sina nerlagda kärnkraftverk skulle man inte påverkas av Europa priset, på samma sätt som Norr inte påverkas, dvs vi har en transmissioskapacitet, den bygger på överföringskapacitet till andra EU-länder
    där man har krav på  70% men det är efter man räknat bort driftsäkerheten, dvs man har lämnat utrymme för fel som kan uppstå i nätet, där man kan omdirigera el från en annan plats till så denna plats/stad inte blir strömlöst.

    Det är just för detta priset i söder inte fungerar, man har ingen produktion av el, på grund av leverans svårigheter till söder, där man tar hänsyn till just säkerheten, dvs omdirigerings möjligheter. Fortsätter man att söder skulle haft kvar sin produktion, då hade söder varit som Norr, dvs man har överkapacitet, det menas att nätet till europa klarar inte heller av att leverera hur mycket som helst, det räknas på samma sätt som inom Sverige, söder skulle ha ett fortsatt överskott inom sitt område, och igenom det stora överskottet hade man inte fått in europa priset  i söder.
    Kort söder får höga priser för att man inte är självförsörjande på el, man har ingen egen elproduktion kvar.

     

  • Så allting gick

    Om man vill se tydligare hur system fungerar, man påstår att Svenska höga elpriser inte beror på avvecklingen av  kärnkraftverk, där man påstår att det är elområdens fel, ska man titta på vår goda granne finnen. Finland har ett elområde. Hur gör dom, man undra?

    Finnen har insett att den norrländska vattenkraften är ryggraden för den nordiska el marknaden, där finns en tesla powerwall o hämta till bra pris. Finnen vill inte ha Magdapriser från södra Sverige, "den där kärringen kan behålla sin elpriser" 

    Finnen bygger med rasande fart nya elnät till Svenska Lappland dessa står klar redan 2025 och kommer öka överföringskapacitet. Finnen har dessutom ett hyfsat bra elnät att transportera el från norra Finland till söder, en extra kabel till en 5:e är även den snart klar.
    Vilket kan anses lite retligt för SE3 O SE4 att Sverige har flaskhalsar, samtidigt som finnen kan använda vattenkraft från norr.

    Men dessa prishöjningar vi sett den närmsta tiden är bara en försmak på vad som kommer komma framöver. Ju fler kablar som dras ut i Europa kommer få elpriset att jämnas ut ännu mer, dvs inte till det positiva, vi får mer höga Europa priser här hemma.
    Den gröna vattenkraften måste delas med övriga europeiska länder som alltid haft ett genomsnittligt högre elpris. Innan har vi själva kunnat njuta av våran egna elmarknad i norden, men den tiden är snart över.

  • Så allting gick
    KillBill skrev 2022-11-12 10:10:48 följande:
    Det främsta skälet till ökade elpriserna i Sverige är att elpriserna i Europa har ökat så kraftigt p.g.a. Putins krigspolitik och Putins europapolitik. Sverige importerar idag väsentligt mycket mindre el än vad vi var för 8 år sedan. 
    Ska försöka beskriva i mer lekmannanivå, kopiera text från olika experter hjälper inte om man inte förstår hur det fungerar, dels för det finns experter som förespråkar från sin egna syn och sida, dvs för och emot, experter på bägge sidor som talar utifrån vad man personligen tror på. Om man nu ska förklara ex Åkessons uttalanden, miljö och el har blivit som en religion fråga. Ta bara Frankrike vs Tyskland våra mest befolkade länder i Europa, en för andra emot.

    Sedan måste man förstå nettoexport, även om Sverige exporterar har ändå Sverige en import, Dvs elen vet inte vilken väg den ska gå, den går där det är lättast, (likt ett system med vatten o vattenslangar.)

    Varav jag berättat att finnen bygger med rasande fart elnät till Norrland, dvs man vill fylla på sitt egna nät med billig el, på så sätt reducerar man importen från södra Sverige, dvs vattenslangen får högre tryck från norr, samtidigt som den bromsar upp importen från södra Sverige.

    Det är lite kort vad som händer i söder, det uppstår region elbrist på grund av flaskhalsar, el från se3 väljer åka till Finland, söder får el från europa som är dyr, även om vi inte har elbrist i "HELA" Sverige så har södra sverige elbrist på grund av att sossarna avvecklat kärnkraften där. samt det förklarar även varför Karlshamn startar upp, dvs överföringskapacitet från norr kan inte utnyttjas fullt ut, trots överskott på el i landet. tar man förra året höga elpris fanns en nettoexport till söder. dvs man får högre elpris trots överskott i "norra" Sverige, dvs, inte elöverskott i hela landet.
  • Så allting gick
    klyban skrev 2022-11-12 13:02:19 följande:

    Ja, och allt började med nazisten/fascisten putin åkte  och tortera, mörda, våldta och terror bomba civila.
    Ja, där startade allt, så du börjat om på näckrosbladen igen, jaja, samma svar uppstår var gång mot din desinformation.


    Vad är syftet med din desinformation och försvarande av putin?


     


    Och du verkar mäkta irriterad över att Sverige har den nästan billigaste elen i Europa, och det berättar du är inte här för några elpriser, utan du är här av agenda och desinformationen och inget annat.


    Elpriset var högt innan kriget, dvs redan 2021, Nortstream fungerade även den, men Sverige hade fått avvecklade kärnkraftverk, gjorde att Sverige inte har full elkraft i södra Sverige, det uppstår nettoexport, man exporterar samtidigt som man importerar. vilket gör att det inte är så svårt o förstå varför södra Sverige får höga priser. man kan inte importera samtidigt som man exportera, eller enkelt uttryck varför ska Sverige få billig import bara för att man exporterar, skulle söder haft kärnkraften kvar hade inte denna import behövts, samt vi skulle inte haft flaskhalsar, detta har sossarna ordnat till.

    Men om jag ska vara snäll o förklara varför sossarna vill ha det på detta sättet.

    Man vill använda vind o solkraft, förutom Finnen som bygger alla 3, vind, kärnkraft, får vattenkraft från Sv. 
    Om det slutar blåsa, det är mulet, ska man kunna använda vattenkraften som backupp, dvs öppna dammluckorna och snabbt få energin som behövs och allt är grön energi , problemet är bara att vi står för en ökad energi användning, huruvida vattenkraften kommer räcka som lagrad/planerbar energi till fler länder än Sv o Fin sedan ut i europa, är lite mer tveksam, kanske vi såg i Norge i sommar, det kom inte nog med regn, ibland regnar det inte heller fullt ut i Norrland, Skulle det uppstå liknande med sossarnas idéer, inget regn sedan följt av vindstilla skulle elpriset rusa nästan okontrollerat, nu räknar man med att det inte ska vara vindstilla/mulet i hela europa samtidigt, men att stora delar kan få vindstilla det kan man inte räkna bort, även det räcker för rusande elpriser om inte vattenkraften kan backupp fullt ut.
  • Så allting gick
    KillBill skrev 2022-11-12 13:26:29 följande:
    Läser du inte vad jag skriver? Jag pratar inte om nettoexport jag pratar om den totala importen. Importen av el år 2022 är väsentligt mindre än vad den varit tidigare dvs importen idag är mindre än när alla kärnreaktorer var i drift.  

    Staplarna nedan visar den totala svenska importen av el för 12 månadsperioder dvs årsvärden.

    Jag förstår att vi behöver mer el i södra Sverige och det snabbaste sättet att få det är att bygga ut havsbaserad vindkraft. Då kan vi snabbare få lägre elpriser i södra Sverige 
    Kan säga det samma läser du inte vad jag skriver.
  • Så allting gick
    KillBill skrev 2022-11-12 13:26:29 följande:
    Läser du inte vad jag skriver? Jag pratar inte om nettoexport jag pratar om den totala importen. Importen av el år 2022 är väsentligt mindre än vad den varit tidigare dvs importen idag är mindre än när alla kärnreaktorer var i drift.  

    Staplarna nedan visar den totala svenska importen av el för 12 månadsperioder dvs årsvärden.

    Jag förstår att vi behöver mer el i södra Sverige och det snabbaste sättet att få det är att bygga ut havsbaserad vindkraft. Då kan vi snabbare få lägre elpriser i södra Sverige 
    Som sagt det finns fler staplar som styr hur elmarknade fungerar, det hänger inte bara på en, tänk så enkelt det vore då.

    Hoppas du nu förstår varför Norrland har låga elpriser, det är för man har överskott, dvs man behöver inte nettoimport, man man kan svetsa igen elnätet om någon försöker trycka in europa priser in i Norrland, Dvs man kan öka trycket och trycka tillbaka europapriser.

    Om det är som du förklara skulle hela norden haft samma elpriser som europa, om det går tripp trapp trull metoden du tror på. Nope det är överskottet som trycker tillbaka priset.
  • Så allting gick
    klyban skrev 2022-11-12 14:17:42 följande:

    Nope, elpriset var inte alls högt som efter nazisten putins Special Operation Folkmord i Ukraina.
    Och det verkar reta dig svårt att Sverige har en av de billigaste el i Europa, och detta måste man tacka den avsatta Regeringen för att de gjort ett utomordentligt arbete med elen.
    För om du hade klarat av att lyfta blicken ifrån backen, så hade du sett hur billig elen är i Sverige mot andra i Europa.


    Jag är extremt fascinerad av din desinformation och vem du inbillar dig ska gå på den.


     


    Sverige har haft lägre elpriser förut, har lagt fram en stapel som visar negativt resultat efter avvecklingen. dvs det räcker inte med att enbart ha ström i landet, man måste ha el i hela landet,.
     Tror Sverige planerar ytligare 5 kablar till europa, dvs vår leverans kapacitet blir större än den är idag, det kommer o göra att Sverige blir med följsam till europa priset, Får europa höga priser får vi det.
    Det handlar om effektbalans, Luleå SE1 o Sundsvall SE2 väntas ha överskott vintern 2022 och 2023, medan SE3 O 4 väntas ha underskott, dvs en negativ effektbalans. flödet måste gå från norr till söder och Europa priser har ingen chans att överta/stå emot den norrländska överskotts power strömmen, och söder väntas importera ström och få europa priser.

    Så länge det inte finns tillräckligt med kraftledningar från norr kommer dom inte heller få höga elpriser, vet inte om detta är planerat till varför man inte byggt ut ledningarna, kanske för att norr kommer behöva all el o lite till inom en snar framtid.
  • Så allting gick
    klyban skrev 2022-11-12 15:11:29 följande:

    Och nu har vi högre energipriser pga nazisten putins Special Operation Folkmord i Ukraina, har du verkligen missat detta?
    SÅ vilket näckrosblad skja sjunka nu, jag gissar på lögner av kristensson eller ska du överraska och hitta att nytt näckrosblad som sjunker av tyngden av desinformationen?


     


    Om vi vänder på frågan, om Putin skulle gjort samma sak som Usa gjorde med Japan, fällde atombomber över en massa civila i Nagasaki o Hiroshima. Detta kan inte ses som annat än ett rent folkmord o direkt avrättning av massor av civila. Eftervärldens måttstockar är dubbla, om Usa är tacksam över segern över Japan bryr sig ingen om, man kan snacka om kolsuparteorier, där en supermakt kan göra som man vill, man snarare hyllar Usa för detta, man bedömer bara Japan, ut efter pest eller kolera. 

    Tror du elpriset skulle bli bra då?
  • Så allting gick
    KillBill skrev 2022-11-12 15:49:01 följande:
    Att Norra Sverige har låga elpriser beror på att det saknas en marknad som vill betala mer. 
    Dom har finnen som vill betala, men finnen kan inte få så mycket el dom vill ha, om finnen får bestämma tar dom allt från Norrland, även med dom nya kraftledningarna som står klar 2025 får dom inte så mycket dom skulle vilja ha, skulle dom haft 100% tillgång till norrländska vattenkraften skulle det sänka priset i hela Finland eftersom dom har ett bra elnät. samt exportera själva vidare till södra Sverige o gå med vinst.
  • Så allting gick
    KillBill skrev 2022-11-12 15:53:55 följande:

    Varför blanda in atombomber i diskussionen? Tror du inte att elpriserna skulle sänkas om Ryssland och Ukraina deklarerar fred och Ryssland därefter skulle öppna gaskranarna till Europa igen? 


    Vi vet att förenade arabemiraten är i allians med Putin, Scholtz handlar gas därifrån, redan nästa månad får han sin första leverans.
    Kina även dom exporterar sin gas till europa, man tar inte ens hem sin beställningar man dirigerar bara om fraktfartygen och gör miljarder i vinst på enbart dirigera om.

    Visst repareras gasledningen kommer det sänka priset, men tror inte den kommer repareras, Usa varnade redan innan den var färdig att detta är en mycket dålig affär för europa o bygga ledningen. kort tror inte den kommer användas igen, samt eu ska ifrån fossilt bränsle, vilket gas är. ska man nå miljömålen kan man inte elda gas.
Svar på tråden Regeringens el-fiasko