Inlägg från: Seven Costanza |Visa alla inlägg
  • Seven Costanza

    Kan min sambo vara föräldra ledig även om jag är hemma

    Anonym (Ellen) skrev 2020-11-24 08:31:19 följande:

    Får jag ställa en följdfråga på det, jag har aldrig sökt upp info just om studier eftersom det inte varit relevant innan.

    Annars upplever jag att jag har bra koll på lagar och regler

    Men så här, jag har en treårig son. Jobbar deltid just nu men har skyddat SGI'n sen jag kom tillbaka efter f-ledigheten.

    Nu har jag för avsikt att börja plugga. Om jag söker tjänstledigt för studier på heltid och läser kurser motsvarande  100% men tar bara studiemedel på 50% - är min SGI är helt skyddad ändå?

    Och om jag söker och blir beviljad tjänstledigt 100% men tex. bara läser 75% (eller 50%) och tar studiemedel 50% - vad händer då?


    Det är rätt som de andra skriver att din SGI är skyddad även om du bara läser på halvtid, men jag kan tyvärr inte tänka mig att du har rätt gentemot din arbetsgivare att vara tjänstledig för studier på heltid men bara plugga halvtid. Försäkringskassans regler gäller inte arbetsrätt, och står du som föräldraledig till ett barn äldre än 18 månader på andra halvan av tiden kan arbetsgivaren kräva att du tar ut 2,5 FP-dag per vecka. Så om din chef begär in intyg på vad du är registrerad på och vilka poäng du tar så kan du kanske få problem.
  • Seven Costanza
    Anonym (h) skrev 2020-11-24 18:39:23 följande:

    Verkar dock som att denna person tänkt studera i samma ofattning som hon söker ledigt


    Nä, det står det ju inte i sista stycket i det som jag citerade. Där står

    Och om jag söker och blir beviljad tjänstledigt 100% men tex. bara läser 75% (eller 50%) och tar studiemedel 50% - vad händer då?

    Så det var det jag svarade på.
  • Seven Costanza
    Anonym (h) skrev 2020-11-24 19:24:33 följande:

    Jo det är sant. Men uppfattade det ändå som att det var mer hypotestiskt.

    Jag tycker din kommentar var superbra! Så jag är inte ute efter att dissa dig utan vill bara förklara att det ibland går att få ledigt på det sättet


    Ok. Jag fick iaf inte ledigt en hel termin för bara halvfartsstudier - min chef tyckte det lät väldigt märkligt att man skulle få vara hemma på heltid fastän man bara läste halvtid - då låter det ju som att man egentligen är föräldraledig och borde ta ut FP... Dock tycker jag att det ÄR väldigt märkligt att man får lov enligt FK att bara studera halvtid, vara hemma för övrigt och ändå skydda heltids-SGI, medan om man istället pluggar halvtid och går in och jobbar en del säg 20% så är SGI:n inte skyddad av halvtidsstudierna utan då måste man även fylla upp med FP. Konstigt.
  • Seven Costanza
    Anonym (h) skrev 2020-11-24 20:11:19 följande:

    Detta har jag missat? Menar du att sgi inte är skyddad om man studerar halvtid och jobbar 20% låter ju supermärkligt


    Jag kanske förhoppningsvis hade fel. Jag har läst i en av vägledningarna att så fort man har återgått i arbete måste man fylla upp med föräldrapenning, men nu hittade jag det här i SGI-vägledningen och då verkar det som att studierna gäller även om man arbetar deltid (inskränker sitt förvärvsarbete).

Svar på tråden Kan min sambo vara föräldra ledig även om jag är hemma