Inlägg från: Anonym (Lärare) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Lärare)

    Får lärare förbjuda applewatch?

    Ja, vi gör det. Alla telefoner, inklusive de som är inbyggda i klockor, lämnas in före första lektionen och hämtas ut i slutet av skoldagen.

  • Anonym (Lärare)
    Anonym (Mama) skrev 2020-11-24 20:42:55 följande:

    Skulle ni göra det även för ett barn med samma problematik som min? Och isf då med vetskap om vilket lidande det orsakar?


    Ja, det gör vi. Självklart får elever ringa hem under skoldagen om det är något särskilt. Då får de be om att få sin telefon och uppge anledningen till varför de behöver ringa hem. Eller så kan de låna skolans telefon.

    Det är inte ovanligt att barn med ångestproblematik går undan på rasterna och ringer hem, vilket för det mesta orsakar mer ångest hos eleven och stress hos föräldrarna.
  • Anonym (Lärare)
    Anonym (Mama) skrev 2020-11-25 06:28:22 följande:

    Skolan vet.

    Det handlar inte om att hon ringer och är ledsen över att något hänt, utan det kan vara en tanke som kommer upp i huvudet och då låser hon sig och drar sig undan. Ingen märker något. Det är skillnad på det ni beskriver och min dotters ångest.

    Nu är det tex tanken på att människor åldras som triggar henne och det är bara vi föräldrar som når henne när hon får ångest. Hon är vanligtvis väldigt tystlåten och tillbakadragen, så hittills har ingen uppfattat det i tid och de få gånger de märkt något har de bara förvärrat det. Vi har hanterar det här sen fyraårsåldern, hon är elva nu. Vi vet vad vi gör.


    Men vad svarade de när du bad dem att hon skulle få behålla mobilklockan under skoldagen? Har hon fått godkänt att ha den på från skolan, och trots det så fick hon lämna ifrån sig den?

    Jag förstår inte riktigt vad du är irriterad på.
  • Anonym (Lärare)
    Anonym (JohannaS) skrev 2020-11-26 14:25:28 följande:

    Barn med funktionshinder kan lära sig att rätta in sig i ledet, om föräldrarna slutar kräva specialbehandling. Adhd och asperger är inte samma sak som att vara rullstolsburen trots att många föräldrar hävdar det. En rullstolsburen kan inte lära sig att gå, men ångestproblematik går att bli av med. Ofta genom kbt som innebär att utsätta sig för det som är jobbigt. Din dotter var utan klockan och allt gick bra. Förstärk det istället.


    Nej. Anpassningar och särskilt stöd är oftast en förutsättning för att dessa elever ska klara av skolgången. Det är inte något som föräldrarna kräver, utan ett behov som kartläggs noggrant innan det sätts in.
  • Anonym (Lärare)
    Wench85 skrev 2020-11-27 08:39:39 följande:

    "Skolan vet" skriver du, TS.

    Betyder det att det står inskrivet som ett hjälpmedel som dottern har användning för i exempelvis individuell utvecklingsplan? Då borde det ju vara ett kort samtal bort för att lösa denna missuppfattning. Är det en del i den pedagogiska och sociala planen som ni tagit fram är det ju inte konstigare än att något annat barn har keps för att skärma av ljus eller har glasögon, eller sitter på samma egna plats även när de andra barnen flyttas om och sitter i grupp, eller sitter på en pilatesboll istället för stol eller har tillgång till inläsningstjänst istället för att läsa allt själv etc etc. 

    Men det kräver ju att dialogen med skolan gjorts så att det är tydligt överenskommet. Om det exempelvis är en muntlig överneskommelse som en ny lärare inte vet är det inte så konstigt om läraren säger att klockan ska lämnas in precis som andra prylar. Om det däremot är ordentligt nedtecknat ska det iinte vara ngåra problem, även om det kanske kan glömmas någon enstaka gång. 


    Min gissning är att mobilklockan inte är inskriven som extra anpassning, eller att det överhuvudtaget har förts en diskussion kring huruvida flickan behöver den eller inte.

    Min gissning är att ts tycker att det är så självklart att hennes dotter har behov av mobilklockan att hon inte kan förstå att det inte är lika självklart för alla. Därför anser ts att hon inte behöver ta diskussionen med skolan.
Svar på tråden Får lärare förbjuda applewatch?