Forum Föräldraskap - Känsliga rummet
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Får lärare förbjuda applewatch?

  Tis 24 nov 2020 20:36 Läst 0 gånger Totalt 92 svar
  Anonym (Mama)
  Visa endast
  Tis 24 nov 2020 20:36 -3

  Som rubriken lyder. Läraren hade tvingat mitt barn att lämna in sin i mobillådan idag även fast hon inte rör den på lektionstid. Min dotter är väldigt skötsam och gör alltid det hon ska. Hon har autism och grav ångestproblematik, klockan är till för att hon ska ha tryggheten i att veta att hon alltid kan nå oss om hon behöver någon som kan lugna ner henne.

  Har inte hört något från skolan.

 • Anonym (Lärar­e)
  Visa endast
  Tis 24 nov 2020 20:39 #1 +3

  Ja, vi gör det. Alla telefoner, inklusive de som är inbyggda i klockor, lämnas in före första lektionen och hämtas ut i slutet av skoldagen.

 • Anonym (Mama) Trådstartaren
  Visa endast
  Tis 24 nov 2020 20:42 #2 -3
  Anonym (Lärare) skrev 2020-11-24 20:39:30 följande:

  Ja, vi gör det. Alla telefoner, inklusive de som är inbyggda i klockor, lämnas in före första lektionen och hämtas ut i slutet av skoldagen.


  Skulle ni göra det även för ett barn med samma problematik som min? Och isf då med vetskap om vilket lidande det orsakar?
 • Anonym (Lo)
  Visa endast
  Tis 24 nov 2020 20:49 #3 +2

  Får hon inte tillbaka den om hon behöver ringa er? Den finns väl i klsssrummet och därmed nära tillhands? Förutsatt att läraren känner till problematiken och ger tillbaka den när behovet uppstår?

 • Anonym (Stina­)
  Visa endast
  Tis 24 nov 2020 20:53 #4 +2

  Ja det gör vi också på den skolan jag jobbar på. Mobiltelefoner och smartklockor är ett jättestort problem i skolan idag så vi har full befogenhet att göra de från ledningen.

 • Anonym (Johan­na)
  Visa endast
  Tis 24 nov 2020 20:55 #5

  Har ni informerat läraren om anledningen till att hon har klockan?

 • Anonym (Grund­skollä­rare)
  Visa endast
  Tis 24 nov 2020 21:00 #6 +1

  Vi samlar in alla mobiler, samt ev. smarta klockor. 

  I din dotters fall hade vi försökt lösa det på något sätt, som en särskild anpassning. Tex. att hon får ha klockan eller mobilen (om hon går på högstadiet och har många olika lärare, tex) eller genom att vi pratar väldigt tydligt tillsammans om att hon alltid vid behov får ringa föräldrarna efter att ha pratat med sina lärare, tex. från skolans telefon. 

  Generellt är det väldigt dåligt att barn ringer sina föräldrar om det hänt något. Vad ska föräldrarna kunna göra åt situationen när de inte är där? Föräldrarna får bara ena sidan av saken. Barnet låter bli att informera lärarna, så de kan inte göra något för att lösa problemet. 

  Prata med din dotters lärare, och kom fram till en bra lösning som ni kan skriva in i hennes åtgärdsprogram/som särskild anpassning.

 • Anonym (Lärar­e)
  Visa endast
  Tis 24 nov 2020 21:11 #8 +2
  Anonym (Mama) skrev 2020-11-24 20:42:55 följande:

  Skulle ni göra det även för ett barn med samma problematik som min? Och isf då med vetskap om vilket lidande det orsakar?


  Ja, det gör vi. Självklart får elever ringa hem under skoldagen om det är något särskilt. Då får de be om att få sin telefon och uppge anledningen till varför de behöver ringa hem. Eller så kan de låna skolans telefon.

  Det är inte ovanligt att barn med ångestproblematik går undan på rasterna och ringer hem, vilket för det mesta orsakar mer ångest hos eleven och stress hos föräldrarna.
 • Tis 24 nov 2020 21:21 #9 +2

  Ja, vi samlar in sådant som kan ringas på. 

  Vuxna i skolan gör en bedömning om det behövs ringas hem och då ringer en vuxen från skolans telefon. 

  Barn med ångestproblematik blir sällan hjälpta av att föräldrarna spär på och ger barnet bilden att skolpersonalen inte duger. Mycket bättre att hjälpa barnet att bli trygg med skolans vuxna och att lita på att skolans vuxna ringer om det är nödvändigt.

 • Anonym (ooo)
  Visa endast
  Tis 24 nov 2020 21:23 #10 +2

  Vet lärarna om detta med er dotter då eller är det något som ni bara pratat om hemma med henne? Man kan i skolan göra anpassningar, och dessa ska noteras skriftligt, men det behöver ni kommunicera om tillsammans med skolan. Om det bedöms vara väldigt viktigt för just ert barn utifrån diagnos så kan man göra en anpassningen runt klockan och då exakt bestämma hur den förvaras i skolan så att dottern känner sig trygg och vet vad som gäller. 

 • Anonym (Man)
  Visa endast
  Tis 24 nov 2020 21:32 #11 -3

  Som elev kan man annars vägra lämna ifrån sig mobilen.

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll