• Beccus

    Förebygga löss

    Juldagen ägnade jag 9 timmar med att lusa av ett av mina barn, det andra barnet tog jag igår och det tog 2 timmar kanske. Det här händer väldigt ofta vilket är väldigt tröttsamt. Meddelar skola/fritids varje gång.

    Nu till min fråga, finns det nåt sätt att förebygga dessa jävla as? Den här veckan har jag semester så vi kommer inte i kontakt med andra, men nästa vecka är det dags för fritids igen och risken för nya löss är ju ganska stor då.

  • Svar på tråden Förebygga löss
  • Magical

    Det går nog inte direkt att förebygga men hur kan det ta så många timmar för er att ta hand om lössen? 

    Det här medlet har vi använt hemma senast det behövdes och man behöver bara en behandling och kamning en gång men sen är det färdigt. Sen ska man så klart ha lite koll ett antal dagar efter men det var verkligen det minst jobbiga medlet vi använt. 
    www.apotea.se/nyda-express-lusmedel-50-ml 

  • LaFontaine

    Vi sprayar med Hedrin Protect & Go hela terminerna och använder också lustofs så fort vi får meddelande från förskolan att det går löss. Det är ju svårt att avgöra om det hjälper eller inte, men vi har klarat oss hittills.

  • TheDucky

    Nä det går tyvärr inte förebygga dem.

    Det bästa hade varit om alla föräldrar luskammar sina barn i början av varje termin.

    Sen är det att kamma, kamma och kamma. Att blöta ner det och lägga i balsam kan göra att det blir lättare och lössen blir slöare. Barn med långt hår är hemskt.

    Och vissa medel brukar inte fungera efter ett tag är min erfarenhet.

    Om det är ett återkommande problem så är det ju några/någon förälder som inte luskammar sitt barn rätt. Hur upplever fritidspersonalen och lärarna att det är?

  • Fjäril kär

    Använder du lusschampo tar det max 20 min att kamma ur håret efteråt.

    Förebygga löss är svårt eftersom de sprids via närkontakt mellan varandra, tex genom att sitta tätt ihop vid spelande/läsning eller kramar och liknande.

  • Kodia

    Hmm, 9 timmar? Använder du ett riktigt lusmedel från apoteket? I så fall tar det ju inte mycket längre tid än att tvätta håret normalt...
    Förebygg genom att ha uppsatt hår, påminna barnen om att hålla avstånd, inte titta tillsammans på någons mobil, osv. Påminn de andra föräldrarna om att använda riktiga lusmedel, ring direkt till de dina barn umgås med, osv.

  • Mandelskorpan

    9 timmar? Kammar du bara då, utan lusmedel? Kan rekommendera Paranix annars, dyrt men bra.

    Det är svårt att förebygga, men några tips. Var noga med att påminna och prata med barnen om att man aldrig ska låna mässor, kepsar och liknande, och aldrig hårborstar såklart. Kort hår minskar risken, långt hår kan med fördel hållas uppsatt, till exempel flätat. Det finns också spray man kan prova, har inte testat dock.

  • Litorina

    Om lössen återkommer ofta låter det lite som att ni inte blir av med dem utan att det är samma angrepp som blossar upp igen.

    Gör du behandlingen två gånger med en veckas mellanrum och luskammar varje dag under veckan mellan behandlingarna och även en tid efteråt?

    Tvättar örngott och mössor, fryser hårborstar? (Risken för sån spridning är liten, men det är så lätt gjort att det är onödigt att låta bli.)

  • Litorina

    Just att båda barnen har löss och att det händer ofta kan vara ett tecken på att det kan vara så att ni aldrig helt blir av med dem eller att du upptäcker dem så sent att syskonen hunnit smitta varandra. (Det senare hände oss.)

    Om du luskammar barnen regelbundet hittar du lössen i god tid. Och barnen ska kammas minst två gånger i veckan i två veckor efter den andra behandlingen.

  • Litorina

    Och dagen innan terminsstart kollar du med luskam igen, så att de garanterat inte tar med sig löss till fritids.

  • Litorina
    TheDucky skrev 2020-12-28 09:44:38 följande:

    ...

    Och vissa medel brukar inte fungera efter ett tag är min erfarenhet. ...


    Vi har blivit rekommenderade Paranix eller liknande, alltså medel som klibbar fast på lössen och kväver dem. Mot såna kan lössen inte utveckla resistens, vilket de kan mot gifter.
Svar på tråden Förebygga löss