• hammarhajen

    Samtal från skolan

    Förmodligen är det inte första gången de säger till om att gå ut...

    Skolan har ansvar att se till alla elevers säkerhet, trygghet och att göra sitt bästa för att kunna se om det pågår t.ex. mobbning. Det är jätteviktigt att alla elever håller sig på avsedd plats, där det finns ansvariga vuxna och på rasten är det utomhus.

    Att vilja gå in för att man fryser är inget ovanligt. Ofta har man struntat i både överdragsbyxor och mössa, även om föräldrar packat ner extra och lämnat en ordentligt klädd unge på morgonen. Eller så väljer man att sitta helt still på rasten. Vill man inte springa runt utan mer prata så kan man promenera runt (och ha överdragsbyxorna på!)

    Att man ringer hem när ett barn går in fem gånger samma rast trots att vuxna precis sagt till är inte så konstigt. Barnet både bryter mot reglerna och struntar i vuxnas ord. 

  • hammarhajen
    Anonym (Olivia) skrev 2021-01-19 18:05:13 följande:
    Ja det var första och enda gången de sagt till mitt barn öht. Hon är livrädd för att bryta regler och enda anledningen att hon gjorde det nu är för att hennes rädsla att bli utstött om hon sätter sig på tvären är ännu större. Hon var mobbad i sin gamla skola och får panik om någon visar tecken på att hon inte får vara med.

    Hon har autism och tycker att täckbyxor är obehagligt. Det är en konstant kamp att få henne att ta på sig dem, men i övrigt är hon ordentligt påpälsad med ull och hela baletten.
    Hur vet du att ingen sagt till henne innan? Tror du att ditt barn berättar allt som händer i skolan, är helt sanningsenlig om alla tillsägelser? Tror du att personalen stämmer av med varandra kring alla gånger de sagt åt en elev att gå ut på rasten, så att alla vet exakt hur många gånger var och en blivit tillsagd? Tror du att ditt barn talar sanning om att hon alltid sätter på sig vantarna?

    11-åringar testar gränser, de påverkas av kompisar och de allra flesta har skippat vantar eller gått med jackan öppen en rast, för att vara som kompisarna eller bara göra lite tvärt emot en stund. 11-åringar har också lärt sig tillräckligt om livet för att filtrera lite vad de berättar hemma. De flesta 11-åringar rundar sanningen eller tummar på den, eller ljuger rent av någon gång för att slippa tillsägelser av föräldrarna. Det är normalt, sunt och kanske till och med ganska bra att lära sig det sociala spelets olika dimensioner.. 
  • hammarhajen
    Plupp73 skrev 2021-01-19 18:11:24 följande:

    Som många andra har sagt, det finns goda skäl till varför eleverna skall vara ute i storgrupp på rasten. Mobbning, utanförskap och skadegörelse är omöjligt att få grepp om när eleverna är i många dolda utrymmen.

    Lärarna är vuxna som också har rätt till sin rätt på jobbet, och alla kan inte vara rastvakter jämt.

    Attityden hos föräldrar är ett rätt så stort problem när det gäller att befästa regler i skolvärlden.


  • hammarhajen
    Anonym (Olivia) skrev 2021-01-20 06:41:11 följande:
    Av flera anledningar. Dels för att mitt barn saknar förståelsen för det sociala spelet som du pratar om. Hon berättar allt hon iakttagit för hon förstår helt enkelt inte det där med att hålla tyst om saker som inte är till hennes fördel. Hon berättar utan att blinka saker hon gjort och vad som ledde upp till de handlingarna. En tillsägelse är något dramatiskt för henne och att ljuga finns inte i hennes värld.

    Av ovannämnda anledning har jag väldigt mycket kontakt med skolan, så jag vet vad som händer och jag skulle ha fått veta om de behövt säga till om något.

    Allt det här är egentligen ganska irrelevant för tråden, för den handlar inte om min dotter specifikt, utan om det överdrivna i att ringa hem för en sån sak.
    Det är inte ett dugg irrelevant att ringa hem och informera om ett barn medvetet struntar i regler och dessutom struntar i vuxnas tillsägelser. Tvärt om, det är skolans uppdrag att stötta föräldrarna i fostran av barnen (stötta, inte ersätta) och en förälders ansvar att lära barnen att regler i samhället behöver man följa och i skolan är det vuxna som bestämmer ytterst. 

    Om ett barn inte kan förstå reglerna behöver man också kontakta hemmet om barnet bryter mot dem, så att hemmet kan hjälpa till att förklara för barnet att regeln finns och att man behöver följa den. 
Svar på tråden Samtal från skolan