• Anonym (TS)

    Jag har en hemsk syn på kvinnor, hur ändrar jag den? TW

    Trigger varnar då detta kan uppfattas som sexistiskt.

    Är det bara jag som kvinna som har svårt att känna medlidande för vissa typer av kvinnor (typ de flesta)?

    Finns det något sätt att ändra på det? Jag vill inte ha det såhär, utan vill också känna den där "medsyster"-känslan andra kvinnor verkar känna för varandra.

    Jag har t.ex noll respekt för prostituerade, tycker inte ett dugg synd om dem såvida inte de fysiskt blivit tvingade/sålda och inte hade något annat val.

    T.ex när jag satt och lyssnade på en podcast om olika mord, kände medlidande för de flesta förutom när det var någon som mördade ett flertal prostituerade. Tycker såklart ingen förtjänar att bli mördad, men tycker inte synd om dem iallafall.

    Samma med kvinnor som gör porr eller har mycket sex gratis, har ingen respekt där heller.

    Ifrågasätter i princip alltid det mesta kvinnor går igenom. T.ex "Hennes man slog henne", då försöker jag ofta (såklart tyst, dvs tänker) vad mannen kan ha haft för anledning och vad kvinnan gjort för att provocera fram det.

    Tycker alla kvinnor som viker ut sig så lätt och sexualiserar sig själva 24/7, t.ex på tiktok, saknar självrespekt och får därmed ingen respekt från mig. Känner inte behov av att försvara dem när någon man uttrycker sig sexistiskt om dem. Håller snarare med.

    Finns det en chans för mig att bli normal och sluta ha sådan syn på kvinnor?

    Någon som känner igen sig/varit med om samma? Hur gjorde ni?

  • Svar på tråden Jag har en hemsk syn på kvinnor, hur ändrar jag den? TW
  • Anonym (TS)
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-01-21 15:30:42 följande:

    Vadå? Måste man tycka om-tycka synd om alla kvinnor bara för att man är kvinna? Det hade jag missat ... Men nog tycker jag synd om kvinnor (och män) som blir misshandlade eller människor som hamnat i prostitution, vilket ofta är en följd av missbruksproblem, mentala problem etc. 

    Det är nog din allmänna empati som brister, inte speciellt mot kvinnor bara. Kanske förakt mot de som inte lyckas dra sig ur missbruk etc på egen hand? 


    Nej, det är just när det gäller kvinnor.
  • Anonym (TS)
    Anonym (???) skrev 2021-01-21 16:14:35 följande:

    Vad menar du med att de inte får din respekt?

    Skriver du hatkommentarer?

    Slår du dem?

    Spottar du på dem?

    Eller sitter du i ett rum o tänker att de inte förtjänar din respekt?


    Försvarar dem inte när andra män är sexistiska utan bidrar med min tystnad indirekt till att synen på kvinnor är som det är.

    Vissa gånger får man lust att skriva hatkommentarer också, men inget jag gjort.

    Men sedan handlar det inte om hur min icke-respekt drabbar andra kvinnor helt ärligt utan hur den drabbar mig. Jag känner ju att jag är helt kall när det kommer till andra kvinnor medan andra kvinnor och även män är jättemåna om kvinnors rättigheter och här sitter jag och känner inte att min syn/mina tankar är så nice att gå runt och bära på.
  • Anonym (TS)
    Anonym (mamma till tre) skrev 2021-01-21 17:10:34 följande:

    Hmm. Det här låter lite som att du inte har haft så mycket kontakt med de här kvinnorna i verkligheten. Du lyssnar på pod-casts och tittar på TV och undrar varför du inte känner empati? Nu är det så att empati kommer ur verkliga relationer, upplevelser och möten. Mitt tips är att ge dig ut i världen och träffa verkliga människor, så kommer det nog att lösa sig. Ett annat sätt att öka sin empati är att läsa romaner. Vetenskapligt bevisat.


    Jag läser redan romaner och jag har empati.

    Jag skriver ju att jag VET att jag saknar sådan för kvinnor pga min kvinnosyn. Jag kan höra om en kvinna som blivit mördad av sin man och tycka synd om henne, grät en del under Wilma-fallet tillexempel. Men hade en kvinna varit otrogen och blivit mördad därefter av sin man så hade jag tänkt "ähh". När det sprids hämndporr om andra kvinnor så tänker jag "rätt åt henne".

    Ska vi ta det mer personligt så var jag jättenära en person som var olyckligt gift och hade kontakt med en annan man och blev kär i honom och ville skilja sig. Hon blev misshandlad av sin man och fick söka till kvinnojour och jag kände noll empati, tyckte synd om mannen som utsattes för otrohet (även om den inte var fysisk) och sa upp kontakten med kvinnan, som jag annars var nära. Istället för att vara ett stöd.

    Så nej, detta handlar inte bara om kvinnor jag inte känner. Och empati kan man faktiskt känna för människor man inte känner heller.

    Känner att de svar hittills har ifrågasatt min trådstart. Tycker ni verkligen att detta är normalt? Isåfall kanske det inte är så illa som jag tänkt.
  • Anonym (TS)
    Anonym (...) skrev 2021-01-21 18:57:21 följande:

    Vad gäller prostituerade så ska du veta att det finns många bland dem som har diagnoser, känner till flera fall (tyvärr). O då kan man inte bara "välja" att ta ett vanligt jobb, ordna upp sitt liv på det sätt som folk vanligen gör osv.

    F ö är jag lite nyfiken på hur ditt eget liv ser ut. Jobbar? Har man/kvinna? Barn? Högutbildad/lågutbildad? Rest mycket? Goda vänner? Och ca ålder. Såna saker.


    Det finns bidrag alternativt tigga i värsta fall, allt annat är bättre än att sälja sig själv.

    Har man och ett barn, inte läst på högskola men jobbar, 20-årsåldern. Inte rest jättemycket än, vänner + personer jag umgås med regelbundet är bara kvinnor. Gillar att umgås med kvinnor och tycker inte de är "drama" som många tycker.. så det handlar inte om det.
  • Anonym (TS)
    pyssel skrev 2021-01-21 19:09:16 följande:

    Jag tänker att det fyller en funktion hos dig, jag kan komma på några, men det är en fundering du i så fall ska göra själv om det ska göra bäst nytta. Återkom gärna med vad du kom fram till.


    Hade jag vetat anledning så hade jag tagit tag i det istället för att skapa en tråd.. men vad tror du själv?
  • Anonym (TS)
    Anonym (Meri) skrev 2021-01-21 19:30:23 följande:

    Läs på om de strukturer och mänskliga funktioner som ligger bakom misshandelsförhållanden och en stor del av prostitutionen. Eller kontakta tex Stadsmissionen och be om att få delta i deras stödarbete till prostituerade och även till Kvinnojouren. Kvinnojourerna behöver ofta stödpersoner till utsatta.

    En hel del prostituerade är dessutom män, ska vi komma ihåg. Men köparna är i första hand män, oavsett säljarens kön. Det är där man ser den strukturella skillnaden.

    varningstecken.n.nu är en sida som jag tycker belyser det här med misshandel i förhållanden bra. Man förstår hur det kan bli så illa utan att offret lämnar.

    När man väl fått upp ögonen för att det finns (makt)strukturer som på olika vis påverkar hur vi tänker och känner är det lättare att förstå andra och sig själv och även lättare att se andra maktstrukturer och förstå hur de påverkar.

    Vad det beror på att män som grupp beter sig så här tvistar de lärde om, men att bara se att det är så det är kan hjälpa en att förstå offren och deras situation.


    Tack för tips! Ska kolla upp sidan du nämnde.

    Att däremot delta i stödarbete för prostituerade vill jag absolut inte, som sagt, förakt är det enda jag känner. Men misshandlade kvinnor/kvinnojour hade jag kunnat tänka mig.
  • Anonym (TS)
    Anonym (Fyrabarnsmamma) skrev 2021-01-21 19:16:47 följande:

    Hej ts,

    jag har själv levt med våld men tagit mig ur och lever idag ett bra liv som jag på egen hand byggt upp. Men något jag har med mig är att jag skulle inte tveka på att lägga mig i om jag såg en kvinna bli illa behandlad, jag skulle inte rycka på axlarna och gå vidare. Oavsett status i samhället. Jag har också tre döttrar som jag vill vara en bra förebild åt. Tycker dessutom att det är allas vårat vuxna ansvar att visa barn och ungdomar att killar och tjejer är lika bra.

    Min första tanke är att du ser andra kvinnor som hot mot dig, att du vill ha alla män för dig själv.

    När du pratar illa om kvinnor så pratar du även illa om dig själv då, sånt känns inte bra i själen i längden. Tror du har mycket dålig självkänsla. Det går att jobba upp.

    Önskar dig all lycka i livet.


    Intressant tanke, men det stämmer inte. Känner inget behov av att "imponera" på män för att ha dem för mig själv.. Jag är gift.

    Jag pratar dessutom inte illa om kvinnor generellt (speciellt inte inför män) utan kan bli sur när andra gör det, t.ex om man nämner att kvinnor är så himla dramatiska när de visar känslor, att kvinnor inte kan göra si eller så.. däremot har jag inga problem med att höra skitsnack om kvinnor som saknar moral (vilket typ många verkar sakna) och håller innerst inne med.
  • Anonym (TS)
    Anonym (Meri) skrev 2021-01-21 19:37:42 följande:

    En stor del av de prostituerade har blivit utsatta för någon form av övergrepp tidigare. De är vana. Steget är kortare för dem än för tex mig. Många av dem använder sexjobbet som självskadebeteende.

    Kom på en radiogrej som jag tror du vill höra! Den är bitvis riktigt jobbig att höra, men är bra. Det är P3-dokumentären om Kapten klänning. Innehåller flera intervjuer med prostituerade som jag tror skulle vara intressanta för dig.

    Länk till dokumentären: sverigesradio.se/grupp/34042


    Tack, det ska jag lyssna på. Har kollat på i huvudet på en gärningsman där kapten klänning togs upp. Men ska lyssna på detta också.
  • Anonym (TS)
    Physalis skrev 2021-01-21 20:59:13 följande:

    Du verkar ha svårt att se andras perspektiv. Därför utgår du ifrån att kvinnor som gör annorlunda än du tycker är rätt saknar moral istället för att förstå att de tänker annorlunda än du, har andra erfarenheter än du, andra förutsättningar än du och prioriterar annorlunda än du. De saknar inre moral, de har en annan moralisk uppfattning.

    Tråkigt nog verkar det väldigt vanligt att vara trångsynt och hatisk mot människor som är annorlunda än en själv.


    Du har en poäng såklart, men det konstiga är att jag annars vanligtvis är jättebra på att se andras perspektiv när det gäller det mesta. Men just när det gäller kvinnor som saknar moral (enligt mig) så går det inte.. blir så äcklad och kan ibland känna mig rentav provocerad/arg/förtvivlad/önskan om att ha fötts för typ 100-150 år sedan för att jag känner att allt gått för långt.

    Jäklar jag måste ta tag i det på riktigt känner jag, det är otroligt jobbigt att gå runt och känna såhär.
Svar på tråden Jag har en hemsk syn på kvinnor, hur ändrar jag den? TW