• Anonym (jaha)

    Olika tro gör sprickor i vårt äktenskap.

    Men sluta tro då?
    Vad är poängen med att förstöra ett förhållande med en riktig människa pga tro på fantasigubbar?

  • Anonym (jaha)
    Anonym (528) skrev 2021-01-27 23:49:13 följande:
    Om han inte kan acceptera din tro och den du är och växer till, kommer ni nog gå skilda vägar. 

    <3<3<3
    Det här är så typiskt troende människor, alla andra ska acceptera deras tro men de själva behöver inte acceptera att andra inte tror på deras fantasier. Det är alltid om världen som ska böja sig för deras tro, aldrig tvärtom.

    Inte undra på att troende människor är omöjliga att leva med om man inte delar samma tro. Det finns ju noll tolerans för något annat än deras tro samtidigt som de påstår att deras tro består av tolerans. Drömmer
  • Anonym (jaha)
    KostasSonawj skrev 2021-01-28 10:24:56 följande:
    Nja, det är inte typiskt troende men absolut finns det många som är på det viset. Det finns olika varianter av religiösa människor, men många har bara fått höra talas om den mindre begåvade varianten. En person som är filosofiskt självsäker i sin religion, på det viset jag ser mig själv, har inte behov av att gå i diskussion med diverse barnsliga ateistiska argument. Jag känner inte behov av att få min tro bekräftad av andra och använder aldrig den som argument i diskussioner. Däremot delar jag gärna insikter som jag har fått via den utan att nödvändigtvis härleda dessa till min livsåskådning.
    Ja för du visar ju verkligen din begåvning och oerhörda förmåga till tolerans när du kallar ateistiska argument för "barnslig".... din självinsikt och självbild verkar vara en aning sned.

     
    KostasSonawj skrev 2021-01-28 10:24:56 följande:
    När du talar om tolerans så bör du vara lite mer ödmjuk, du är ju inte direkt en lysande ledstjärna för toleransen som rörelse. För övrigt så är tolerans våldsamt överskattat och många som är helt insiktslösa om kristendomens budskap pikar gärna kristna om att deras tro kräver oändlig tolerans. Det är en förfulning av Jesus budskap, ingen vill längre minnas att han välte ockrarnas bord och piskade dem, utan vill hellre minnas och acceptera Snälla Jesus som en ryggradslös mes.
    All slags tro är ju inget annat än en inbillning för det finns lixom inga bevis för att det man tror stämmer. Så min tolerans för tro på gud/gudar sträcker sig lika långt som toleransen för tron på tomten, påskharen och tandfen (lika fiktiva varelser).

    Om en person vill tro på gud, tomten eller påskharen så har jag inga som helst problem med det. Men om personen sen vill att jag ska ta hens tro på allvar och likställa det med verklig fakta så tar mitt tålamod slut för jag tänker aldrig någonsin likställa rena fantasier med fakta. Vill man tro, fine... men då får man oxå acceptera att det är fiktion man pratar om och inte röra ihop det med fakta.

    Och där har du kärnan i problemet, få människor har något emot att folk tror på vafan de vill. Men när man börjar kräva att deras tro ska likställas med och behandlas som om det vore fakta så skapar det såklart friktion, för det är inte fakta det är tro (fiktion).
  • Anonym (jaha)

    Detsamma gäller för övrig när man börjar kräva att samhället ska anpassa sig efter ens egna fantasier.

    Om jag tex tror på gudinnan "mahababababa" med 10 tuttar och 3 huvuden så får jag absolut tro på det. Det ställer inte till med några problem för någon.

    Om jag däremot börjar kräva att jag ska särbehandlas och få specialmat serverad för att min gudinna endas tillåter att man äter hamburgare, eller extra raster för att tillbe min gudinna så är jag ute på hel fel spår. Samhället ska inte behöva anpassa sig efter mina fantasier och alla med mer än två hjärnceller borde kunna förstå att om veranda jävel på planeten kommer på egna fantasier och börjar kräva att samhället ska formas efter dem så blir det ohållbart.

  • Anonym (jaha)
    Anonym (Man 48) skrev 2021-01-28 12:00:10 följande:

    Om din metod för att förmedla ateismen fungerat så skulle det inte existerat mycket tro i världen längre. Nu har inte din metod och argumentationsteknik fungerat varken för att få folk att tro eller inte tro så varför inte ge upp den?


     


    Varför skulle jag ge upp att kräva att folk ska sluta kräva att andra människor ska anpassa sig till deras fantasier?

    Varför skulle jag ge upp att kräva att sluta blanda ihop fantasier med fakta?

    Dessutom verkar du ha missuppfattat poängen med det jag skrev. Jag skiter fullkomligen i om folk vill tro på vad de än vill tro på. Jag har inte för avsikt att missionera för ateism. Vill man tro på fantasier, gör det. Men sluta upp med att kräva att dina fantasier ska likställas med och behandlas som fakta eller kräva att samhället ska anpassa sig efter dina fantasier.
  • Anonym (jaha)
    Anonym (Man 48) skrev 2021-01-28 14:12:16 följande:
    Anonym (Huh) skrev 2021-01-28 12:55:11 följande:
    Varför utgår du ifrån att ateister har det som någon slags uppgift i livet att få folk till att inte tro? Eller att vi har någon lust att springa runt och förmedla ateism till andra? Ateism innebär avsaknad av eller avståndstagande från tro på någon gud, gudar och högre makter. Begreppet ateism spänner från avsaknad av tro på någon eller några gudar, till aktivt avvisande av sådana. Som ateist bryr jag mig ärligt talat inte något om vad andra tror, eller inte tror, kring gudar och annat religiöst. Enda gången det blir problem för min del är om man stöter på en religiös som är ute efter att frälsa en, drar in sin tro i precis allt, eller verkar ha svårt att acceptera att det går att utvecklas på djupet som människa utan att vara troende.

    Inga synpunkter annat än på sättet att framföra kritiken. Orkar man inte diskutera på ett tålmodigt och respektfullt sätt så finns en annan metod som är effektiv.


    Man ignorerar hela samtalet... Utsläckning kallas det...  


    Och du är såklart rätt person att tala om för alla hur de ska argumentera?
  • Anonym (jaha)
    Anonym (528) skrev 2021-01-28 19:40:13 följande:
    Nej, det är inte detsamma.
    Står inte hon bett honom överväga att hon har "rätt" eller kan ha rätt.

    Två personer kan vara oense i tro men acceptera detta. Precis som två människor med olika politiska värderingar kan leva ihop.
    Det har hon väl, när hon vill att han ska säga "så kan det väl vara" så vill hon att han ska medge att hon kan ha rätt utan krav på bevis, det hon i praktiken vill är att sudda bort gränsen mellan fakta och fantasi.

    Ja två personer kan vara oense om TRO så länge båda är på det klara med att det handlar om TRO och inte fakta. När den ene börjar kräva att den andra ska se på TRO som fakta så är det en helt annan sak.

    Politiska värderingar och religion går inte att likställa, politik handlar om hur samhället ska fungera i den verkliga världen, religion handlar om tro på andliga väsen som inte har ett dugg med verkligheten att göra.
  • Anonym (jaha)
    Anonym (528) skrev 2021-01-28 20:13:22 följande:
    Jaha, ok. Vad är sant för dig?
    Det som går att bevisa, så länge man inte kan bevisa teorier så kan man heller inte påstå att de är sanna.
  • Anonym (jaha)
    Anders 386 skrev 2021-01-29 15:56:31 följande:
    Nej - att tro är absolut inte ett val och heller inget medvetet beslut. Antingen tror man eller så tror man inte - det är inget du kan välja. Det är din hjärna och dina känslor som styr dig. Tror man på en gud kan man inte välja att inte tro. Är man övertygad om att det inte finns någon Gud kan du inte välja att tro på att det finns en Gud.
    Så om jag tror att jag kan flyga så kan jag inte påverka det för jag styrs helt av min tro? Jag kan inte alls sätta min tro på prov och prova att flaxa med armarna och se om jag lyfter eller ej?

    Hur menar du att "det är din hjärna och dina känslor som styr dig"?
    Rationellt tänkande, är väl precis lika stor del av din hjärna och dig som tro?

    Det handlar väl snarare om vilken del av sina tankar man låter dominera. Och ja det ÄR ett aktivt val man gör. Man kan välja att se på saker rationellt eller så kan man välja att strunta i om det är rationellt eller ej.
  • Anonym (jaha)
    Trent skrev 2021-01-29 19:50:16 följande:
    Hej!

    Jag är en slav som ägs av en annan människa. Jag försöker lyda min elaka herre så gott jag kan. Jag har öppnat mitt hjärta och bjudit in gud. Vad händer sen?
    Jag undrar hur många cancersjuka som klarat sig för att de "öppnat upp sitt hjärta för gud"?

    Eller fattiga troende som dött av svält?
    Eller blivit sönderbombade i nåt meningslös krig om vilken gud som är bäst?
  • Anonym (jaha)
    Tow2Mater skrev 2021-01-30 13:14:25 följande:
    Anonym (Tror) skrev 2021-01-30 09:03:05 följande:
    Bra liknelse! Precis så är det, sitter långt djupare än bara i den logiska hjärnan.
    Ni ser/känner ingen skillnad mellan en sk gud som far över himlen i en vagn och skapar blixtar, som man idag har helt klara bevis för hur de uppstår, jämfört med en Gud som skapat/originerat de levande saker vi ser runtomkring oss, där det enda som finns i teorier om hur allt blev till är synnerligen svaga filosoferingar om hur nåt krälade upp ur en slags 'ursoppa' med den inte ens tusendels promille chans för det att kunna hända (eller hur det nu var, nåt liknande)?

    Det är snarare du som inte förstår att just dina fantasier (hur just din gud är enligt dig) enbart gäller dig och ingen annan. För en person som inte tror på någon fantasiväsen så är det egalt exakt hur fantasierna ser ut, om man färdas runt i vagn eller är någon som "skapat allt vi ser". Det är fortfarande fantasier så länge man inte kan BEVISA att fantasierna stämmer.

    Att någon skrev en bok för 2000 år sen eller att en massa människor valt att TRO att det är sant räcker tyvärr inte som bevis. Tro är Tro inte fakta. Fakta blir det när det man tror kan bevisas det på ett vetenskapligt sätt.
  • Anonym (jaha)
    Anonym (Tror) skrev 2021-01-30 09:03:05 följande:
    Bra liknelse! Precis så är det, sitter långt djupare än bara i den logiska hjärnan.
    På dig ja, men du kan ju inte kräva att någon annan ska tro på det du väljer att tro. Andra vill kanske hellre vill använda den logiska delen av hjärnan?
  • Anonym (jaha)
    Tow2Mater skrev 2021-01-30 16:02:57 följande:
    Nu var det ju inte dig jag frågade...
    Nu är det su att du skriver i en öppen tråd där alla kan kommerntera allas inlägg.
  • Anonym (jaha)
    Tow2Mater skrev 2021-01-30 15:40:20 följande:
    Nej, tvärtom. Bevis för.
    Jasså? Vilka då?
  • Anonym (jaha)
    KostasSonawj skrev 2021-01-31 18:04:46 följande:
    Bibeln är ju enligt alla kristna någonsin skriven av människor? Alltså en felbar tolkning? Haha inte ens kristna tror att det som står i bibeln reflekterar det som hände perfekt.

    Ni ateister borde gå in på facebook och ta den här diskussionen med muslimerna istället, muslimerna är faktiskt bokstavstroende som i att koranen är ders guds EXAKTA ord. Se så, gå in där och säg att det inte finns några bevis. Nej just det, ni är ju trots allt ynkryggar. Hahahaha.
    Ehm, bokstavstroende eller vanliga troende, spelar väl ingen som helt roll, det man tror på är FORTFARANDE fantasier.
  • Anonym (jaha)
    KostasSonawj skrev 2021-02-01 10:51:46 följande:
    Så varför inte upplysa muslimerna om det då? Är det lite läskigt kanske? Enklare att vara tuff mot kristna antar jag.
    För att det inte dels inte går att upplysa människor som blandar ihop fantasier med verklighet oavsett religion. Hade de klarat av att skilja på dem två hade de inte trott på fantasier.

    Vad man däremot kan upplysa alla troende om oavsett religion är att de inte kan förvänta sig att resten av mänskligheten och samhällen inte kan anpassa sig efter var och ens tro. De kan tro på vad de vill så länge de inte kräver att andra ska tro som dem.

    Personligen gör jag ingen skillnad på muslimer och kritna, det är båda fantasier med olika namn.
  • Anonym (jaha)
    KostasSonawj skrev 2021-02-01 12:59:50 följande:
    Jag skulle kunna fortsätta pressa dig men vi kan väl bli lite seriösa för en sekund. Du skriver att folk blandar ihop fantasier och verklighet och i tidigare inlägg har du talat om naturvetenskapliga bevis som en utgångspunkt för vad du tror på. Jag vill påpeka att du troligtvis inte kan bevisa i princip någonting om någonting alls. Du kan med säkerhet veta att du finns, eftersom att du tänker men det räcker ju inte ens till att bevisa att du är människa. All kunskap är i slutändan en fråga om tro.

    Med det sagt så har du en något grund syn på kristendomen, och du avfärdar samtliga religioner inklusive den baserat på din grunda förståelse. Du tänker att eftersom att man gärna benämner Gud som "jag tror att HANS vägar är outgrundliga" eller "om min Herrre vill det" etc så är det den enda möjliga tolkningen. Det menar jag är en trött tolkning av det kristna budskapet. Man orkar eller kan inte tänka djupare än så man nöjer sig med den osynliga gubben i ett moln istället för att försöka förstå. Om Gud är universum och ett gott och uppbyggligt sätt att leva, helvetet är det negativa konsekvensmönstret av synd mot universell godhet och himmelriket motsatsen så är inte Guds existens längre en fråga om bevis eller motbevis. Det är helt enkelt en tolkning, en välrdsåskådning.
    Nope, allt kunskap BÖRJAR med tro, dvs en teori, sen sätter man igång och prövar teorin för att se om den håller. Det är den stora skillnaden mellan vetenskap och religion. Vetenskap ställer höga krav på att teorier måste bevisas för att anses vara sanna. Religion nöjer sig med tro och struntar i om de kan bevisas eller ej.

    Japp, jag har en grundsyn på att alla religioner handlar om tro och inte fakta och att de därför bör behandlas som just tro och inte blandas ihop med fakta. Alla människor är fria att tro på vad de vill så länge de inte förväntar sig att andra ska tro som de gör och att samhället ska anpassas efter deras tro.

    Man kan absolut försöka bevisa om gud existerar eller ej, precis som med alla andra teorier. Men tills man kunnat bevisa att om teorin stämmer eller ej så är det fortfarande bara teori och inte fakta.

    Japp det är en tolkning och världsåskådning, men den gäller enbart den som tror på det och inte någon annan. Jag kan tro på tomten eller påskharen om jag vill men där går gränsen. När jag börjar kräva att andra ska tro på det jag gör eller att samhället ska anpassas efter min tro så är jag på fel spår. 
  • Anonym (jaha)
    KostasSonawj skrev 2021-02-01 15:59:30 följande:
    Du missförstår mig, hur kan du bevisa att du är människa och inte bara en extremt avancerad illusion? Att "veta" ställer extremt höga krav om man talar om det filosofiskt. Du vet precis lika lite som vi andra, det vill säga att du existerar (om du nu gör det, jag har faktiskt inte några slutgiltiga bevis för den saken). Däremot så måste vi ju leva i den här världen så som den ser ut. Vi måste tro på att gravitationen, kina, pengar och mat faktiskt existerar för att överhuvudtaget kunna leva. Men det är en rent filosofiskt detalj som sagt. Jag tror ju faktiskt på månlandningen även fast jag kallt erkänner att jag inte ens vet om vi andas en gas som till största delen består av syre och kväve.

    Jag är väl medveten om skillnaden mellan vetenskap och religion, men jag tror inte att du är det. Du vekrar hyfsat väl införstådd med vad som menas med den vetenskapliga metoden och hur vetenskapliga teorier fungerar, och därför  underkänner du religionens "tro" utifrån vetenskapens krav på "teori" och det menar jag blir helt fel.

    Läs mitt andra svar till Trent! Där utvecklar jag tänket lite mer.
    Om vi alla bara är en tanke i någon varelses huvud eller statister i en illusion så är väl i så fall religiösa människor en tanke i någons huvud som tror på saker som bara finns i deras imaginära huvud eller personer i en illusion som tror på en annan illusion..,. så det gör liksom ingen skillnad. En illusion i en illusion är fortfarande en illusion Drömmer

    Om jag vore du skulle sluta kolla på the matrix.
  • Anonym (jaha)
    KostasSonawj skrev 2021-02-02 16:01:29 följande:
    Gäsp. Lögner och svammel. Ställ en konkret fråga, så kanske jag bemödar dig med ett svar. Men du är ju förståndshandikappad så det lär inte fungera för dig. Typ som den här hur vet jag att all data finns i universum? Ja var annars? Haha du har liksom inte ens den mest grundläggande förståelsen för ditt eget så omhuldade område vetenskap. Vet du vad som menas med data? Jag tror fan inte det.

    Jag behöver inte förminska dig, du är redan ungefär så liten som man kan bli.
    Sådär som ditt "matrix" svammel menar du?
  • Anonym (jaha)
    Trent skrev 2021-02-02 17:08:09 följande:
    Exakt! Var annars? Nu börjar du förstå! Vad är universum? Finns det fler universum? Hur många? Hur vet vi det? Vad menar du med all data? Kan det finnas data utanför vårt universum? Kan det finnas data utanför alla universum som eventuellt finns? Hur vet vi att vi att vårt universum och alla andra eventuella universum är allt som finns? Nu börjar det hända grejor.

    När du fått besvarat ovanstående frågor är du närmare att besvara frågan om hur du vet att universum innehåller all data! Svaret kanske blir: Jag vet inte om universum innehåller all data. Men då är du iaf igång att undersöka saken.

    Nu bara hävdar du att det är så.
    Glöm inte ett universum i ett universum som i sin tur är en del av en gigantiskt varelses lilltånagel men som egentligen bara är någon annans fantasi som i sin tur kan vara en gnus fantasi... som i sin tur...Tomte
Svar på tråden Olika tro gör sprickor i vårt äktenskap.