Inlägg från: lövet2 |Visa alla inlägg
  • lövet2

    Hur länge har man njursten/njurgrus?

    Det är ju inget bra tecken att smärtan inte flyttar sig. Det tyder på att stenen sitter fast.

    Mitt kortaste anfall var på 5-6 timmar. Det längsta "vanliga" anfallet var på ca 2 veckor. Då var stenen stilla och inte så smärtsam under några timmar eller någon dag, och så tog smärtan i ordentligt när stenen flyttade sig. När den kom till blåsan blev jag nästan smärtfri, tills den då skulle ut förstås.

    Mitt värsta anfall var när stenen var för stor för att röra sig. Jag hade ont på samma ställe i runt 10 dagar. Då varierade det mellan en stillsam molande värk och smärta som strålade mot blåsan. Så fick jag feber och blev helt matt, och då lade de in mig på sjukhus och gjorde en röntgen. Stenen var stor och satt fast, så de var beredda att operera. Men först prövade de starkare mediciner, och faktiskt så släppte stenen då efter några dagar.

  • lövet2
    Qxlkdr skrev 2021-04-21 12:51:28 följande:
    Men hur kände du skillnad på när det gjorde ont vid njuren kontra urinledaren? Eller hur kändes smärtan, skillnader?
    Väldigt svårt att beskriva. När stenen rör sig, då ilar det. Som när tandläkaren borrar i en tand. Det blir en smärta som strålar ända ner i urinledaren, och den smärtan pulserar. En otrolig smärta så man drar efter andan, så går det över, och så efter en liten stund kommer smärtan igen.
    När stenen sitter fast där uppe vid njuren, så känns det mer som att jag har sträckt mig i sidan eller ryggen. Som muskelsmärtor nästan, fast det blir inte värre om jag gör olika rörelser. Det värker lite hela tiden, och så värker det mer stundtals.
  • lövet2
    Qxlkdr skrev 2021-04-21 12:44:02 följande:
    Hej
    Detta är första gången jag har njursten/njurgrus.
    Jag har haft med 1-2 års mellanrum sedan jag var 16 år. Varannan gång på höger sida och varannan gång vänster.
  • lövet2

    När jag tittar på bilden du länkar till, så inser jag en sak. Jag är ju ingen läkare utan en van njurstenspatient, och jag har aldrig tänkt på tidigare, att män tydligen har sina njurar lite högre upp än kvinnor. Nåja, njurstenarna beter sig antagligen ungefär likadant.

    Varje njursten är unik och varje människa också. Det går inte att säga exakt hur en njursten ska bete sig, hur ont den ska göra eller hur fort det ska gå. Är den 3 mm eller 0,5 mm? Hur kantig är den? Var sitter den? Har du någon liten medfödd förträngning på vägen? För mig gör det ont i sidan precis i jämnhöjd med naveln. Det gör ont mer bakåt än framåt och det strålar snett nedåt.

    Du frågade om medicinerna. Jag har ingen aning om hur de kändes. De pumpade i mig så mycket mediciner och jag var så eländigt sjuk, så jag minns inget från de dygnen.

  • lövet2
    Qxlkdr skrev 2021-04-21 22:28:57 följande:
    Löste någonstans att sten kontra grus gör lika ont. Kan det stämma tro?
    Det är samma sak. Bara storleken som skiljer. Jag har fått ut stenar på mindre än 1 mm, som gjort ondare än den jag hade på 5 mm.

    Det du måste göra är att påminna dem. Ring din vårdcentral. Påminn om att du har en njursten, och nu har den suttit fast i X antal dygn. Berätta om du kanske inte kan jobba eller äta/sova/fungera. Tala om i fall du börjar få symptom på UVI. Mitt i en pandemi glömmer de bort dig, för du har en vanlig jäkla njursten.

    Viktigast av allt: KOLLA FEBERN FLERA GÅNGER OM DAGEN!!! 9 gånger av 10 kan stenen komma ut till slut. Den 10:e gången kommer den inte ut. Då kan det bli en infektion som slår ut hela kroppen. Feber är det första tecknet. Får du feber så åker du till akuten.
Svar på tråden Hur länge har man njursten/njurgrus?