• Anonym (D)

    Kan man polisanmäla skolan för bristande skolresultat?

    Har skolan på något sätt signalerat att dottern riskerar underkänt i några ämnen? Har ni haft utvecklingssamtal och vad har sagts då?

    För mitt äldsta barn kan jag se resultat på prov och inlämningsuppgifter för de flesta ämnen i ett digitalt system. Vissa lärare är dock dåliga på att fylla i systemet. Däremot har vi fått återkoppling i samband med utvecklingssamtalen.

    Om det bara är engelska hon inte får godkänt i skulle jag föreslå att ni ser till att hon lånar hem engelskaböcker under sommarlovet och gärna engelskaboken för nästa år.
    Då kan ni repetera grammatik ,och öva lite hemma under sommarlovet, och även kolla på vad hon ska kunna nästa år.

    Ett annat tips är att  hon under lovet läser engelska skönlitteratur. Ta gärna böcker på samma nivå som hon läste 2-3 år tidigare på svenska. Blir det för svårt tar ni något enklare, och funkar det bra så ökar ni nivån. Jättebra för ordförråd och gramatik.  

  • Anonym (D)

    Kontakta skolan direkt och kräv att få veta redan nu vad som din dotter behöver öva på för att nå godkänd nivå. Jättebra om hon faktiskt kan jobba lite varje dag för att repetera och förbättra sina kunskaper. 

    Jag har en son som läste franska i 4:an och 5:an, och sedan bestämde sig för att byta till tyska i 6:an. Vi fick hem läroboken, och hjälpte honom att läsa in boken under sommarlovet. Sedan fick han B i tyska under höstterminen och A nu på vårterminen. Tror han lade ca 10-15 min. om dagen i snitt. 

    Så se till att skolan skickar hem material på det hon har luckor i, och så får hon lägga 20-30 min. om dagen på repetition och extra övningar under sommaren.

    För engelska rekommenderar jag starkt att läsa skönlitteratur också. Finns massor med bra barn- och ungdomsböcker på engelska på biblioteken. Borde ge en ordentlig boost vad gäller ordförråd och gramatik. 

    Behöver hon bättra på matten kan man t.ex. använda Albert, och för svenska är läsnining alltid bra. 

  • Anonym (D)

    Hör av dig till kommunen och kolla om de ordnar lovskola någonstans i kommunen. Troligen bästa sättet att se till att din dotter kan fylla igen de luckor hon har på kort sikt.

    Kräv också att skolan upprättar en skriflig åtgärdsplan inför hösten med tydliga uppgifter om extraundervisning, uppföljning, kommunikation med hemmet etc. 

    Åtgärdsplanen ska finnas på plats tidigt under terminen, inte mot slutet av terminen. 

  • Anonym (D)

    Gör ni något för att faktiskt fylla igen dotterns kunskapsluckor under sommaren?

    Vilka ämnen utöver engelskan var problemet?

    För engelskan finns det ju en hel del ni kan jobba med hemma under sommarlovet för att höja dotterns nivå. Repetition av årets gramatik och vokabulär. Läsa böcker på engelska. Lyssna på engelska podcast m.m. 

    Med max 1 h arbete om dagen finns det goda chanser att dottern kan komma tillbaka och jobba framåt på ett bra sätt. 

Svar på tråden Kan man polisanmäla skolan för bristande skolresultat?