• Anonym (Missnöjd mamma)

    Kan man polisanmäla skolan för bristande skolresultat?

    Har precis fått veta att min dotter inte kommer få godkänt i en rad ämnen, bland annat i engelska. 

    Tycker det är så dåligt. Barnen går väl för sjutton i skolan för att lära sig saker? Då måste man kunna ställa vissa krav på skolan. Vi har ju skolplikt i Sverige och det kommer sig av en anledning. 

    Jag tycker det känns som de brustit i sitt uppdrag.

  • Svar på tråden Kan man polisanmäla skolan för bristande skolresultat?
  • Anonym (xxx)
    Anonym (Missnöjd mamma) skrev 2021-06-09 15:02:15 följande:
    Har svårt att svara för hur det gått för de andra eleverna. Har inte insyn i det. Visst har alla någon form av ansvar för att förkovra sig, men drar man bara det i förlängning skulle ju i sådana fall ingen skola behövas. Det finns i sådana fall inga dåliga skolor. Misslyckas eleverna med kunskapsmålen är det elevens fel. Det kan aldrig vara skolans, även om lektioner varit inställda, lärare ersatts med vikarier osv osv. Jag trodde att skolans ansvar var att lära ut, underlätta för eleverna att ta till sig av ny kunskap osv, men det ansvaret ska tydligen läggas på mig. Jag som inte ens vistas i skolan om dagarna. Jättemärkligt. Det känns som många som skriver i tråden bara gör det för att provocera.
    Klart du inte har insyn i det, du har ju inte ens insyn i hur det går för din egen dotter, och inte hon heller, eftersom det kommer som en överraskning för er båda att hon inte får godkänt. 
  • Anonym (också lärare)
    cosinus skrev 2021-06-09 10:41:52 följande:

    Det låter jättemärkligt att du inte fått den här återkopplingen från skolan under året. Vi har haft både utvecklingssamtal (digitalt) och det dräller in omdömen från lärare i den digitala lärplattformen. Någon notis varje vecka när man loggar in.

    Du kanske ska kolla om eran kommun erbjuder sommarskola. I vår kommun är kriterierna följande:

    De elever som har rätt att erbjudas sommarskola är elever som har avslutat grundskolans årskurs 8 och som riskerar att i årskurs 9 inte bli behöriga till ett nationellt yrkesprogram i gymnasieskolan, d.v.s. svenska, engelska, matte, plus ytterligare fem ämnen.


    Just det. Flickan kan ju gå i sommarskola. Det gäller ju också årskurs 8. 
  • Anonym (Kajsa)
    Anonym (Missnöjd mamma) skrev 2021-06-09 09:47:24 följande:

    Om dottern är i skolan mellan 8-15 varje dag och ändå inte lyckas lära sig något under den tiden. Vad är det då meningen att jag som förälder ska göra tycker du? Jag slutar jobbet kl 17 och är hemma vid 18 och lagar mat. Ska jag bli en extraskola på kvällarna fram till midnatt? 

    Ja, man har ett ansvar som förälder, men skolplikten syftar väl ändå till att barnen ska lära sig saker när de är i skolan? Det måste väl ändå finnas någon form av pedagogisk skicklighet i skolan?


    Jag känner en familj med en dotter som det gick dåligt för i skolan. Vad gjorde föräldrarna? Ganska exakt det som du av någon anledning tycker är otänkbart - de satt ett par timmar nästan varje dag och hjälpte tjejen med läxorna. De såg det som en viktig del av att vara förälder - att barnet klarade skolan.

    Det är upprörande att skolan inte hört av sig angående din dotters dåliga resultat. Det borde de verkligen ha gjort och jag förstår att du är arg. Samtidigt har du också ett eget ansvar som förälder att höra av dig och kolla läget. Själv har jag haft ovanligt mycket kontakt med barnens lärare det här året pga av allt pandemistrul. Är man intresserad och engagerad så får man ju se till att få den information man anser sig behöva.
  • Anonym (också lärare)
    Anonym (Missnöjd mamma) skrev 2021-06-09 11:24:48 följande:
    Vad är det som säger att dottern skiter i allt? Du? Meningen är väl dessutom att huvuddelen av lärandet ska ske i skolan? På vissa här låter det som att lärandet bara handlar om läxor. Varför ska de då gå i skolan? Då skulle de inte behöva sitta mellan 8-15 varje dag, om det bara handlade om att få läsanvisningar. 

    Förstår inte på vilket sätt min ansvar skulle brista som föräldrar för att skolans personal uppenbart brister i sin pedagogiska och kompetensmässiga förmåga att förmedla kunskap till min dotter.
    Okej, då är det här kanske nytt för dig, men det är så här det är: Vi lärare märker varje dag att de eleverna vars föräldrar är intresserade och engagerade i barnens skolgång och som även ställer krav på barnen, som förmedlar att skolan är viktig - det är de barnen som lyckas bra i skolan. 

    Och vi ser också att det i regel går betydligt sämre för de vars föräldrar inte är engagerade. Visst, det är också viktigt vad skolan gör, men det räcker oftast inte om inte föräldrarna är med också. Dessa barn har ofta inte rätt inställning och försöker bara få skoldagen att gå över, medans de tänker på allt möjligt annat. 
  • Anonym (också lärare)
    Anonym (Missnöjd mamma) skrev 2021-06-09 11:51:36 följande:
    Jag anser inte att det är mitt ansvar att lära min dotter att läsa och skriva på engelska. Det är skolans ansvar. Det är därför vi har skolplikt och betalar skatt till den gemensamma välfärden. 
    Och det är DITT ansvar att se till att hon tar det på allvar att hon måste göra något på lektionerna. Ta och fråga läraren vad det beror på att hon inte har betyg! Jag har på 20 år aldrig sett en elev som plötsligt inte har hängt med i engelska i 8:an, utan alla icke-godkända betyg berodde på att eleven har slarvat, inte gjort uppgifterna, haft en kris och liknande. 
  • Anonym (D)

    Har skolan på något sätt signalerat att dottern riskerar underkänt i några ämnen? Har ni haft utvecklingssamtal och vad har sagts då?

    För mitt äldsta barn kan jag se resultat på prov och inlämningsuppgifter för de flesta ämnen i ett digitalt system. Vissa lärare är dock dåliga på att fylla i systemet. Däremot har vi fått återkoppling i samband med utvecklingssamtalen.

    Om det bara är engelska hon inte får godkänt i skulle jag föreslå att ni ser till att hon lånar hem engelskaböcker under sommarlovet och gärna engelskaboken för nästa år.
    Då kan ni repetera grammatik ,och öva lite hemma under sommarlovet, och även kolla på vad hon ska kunna nästa år.

    Ett annat tips är att  hon under lovet läser engelska skönlitteratur. Ta gärna böcker på samma nivå som hon läste 2-3 år tidigare på svenska. Blir det för svårt tar ni något enklare, och funkar det bra så ökar ni nivån. Jättebra för ordförråd och gramatik.  

  • Anonym (också lärare)
    Anonym (Missnöjd mamma) skrev 2021-06-09 14:43:33 följande:
    Att det varit mycket vikarier, inställda lektioner m.m. 
    Ja... det är ju det enda hon kunde hitta som då inte skulle vara hennes fel. Kolla upp det! Förresten, får inte du information om inställda lektioner? Man brukar få det genom någon plattform. 
  • Anonym (också lärare)
    Anonym (Missnöjd mamma) skrev 2021-06-09 14:47:37 följande:
    På vilket sätt då? Menar du att jag ska gå till skolan och ta över lektionerna och ändra pedagogiken? 
    Ditt tankefel här är att du tror att man kan låta barnet sköta det självt. Som förälder behöver du prata med dina barn om vad de gör i skolan, du bör vara ganska insatt i vad de gör och då kan du ju påminna, förhöra, prata om det de gör i skolan. Att bara säga att du inte vet något om vad de gör i skolan är att inte ta ansvar för sitt barns skolgång. Och för en hel del barn funkar inte detta. En del  har inte tillräckligt drivkraft för att ha motivationen och initiativet själva. 
  • Anonym (också lärare)
    ITrust skrev 2021-06-09 14:02:55 följande:

    Jag tror inte ett dugg på att de inte har några utvecklingssamtal och att ts inte har fått någon information om det. Självklart har de andra lösningar, som till exempel digitala utvecklingssamtal som de har informerat alla om men det är nog så att ts antingen avsiktligt eller oavsiktligt har missat detta, på något sätt.


    Det tror jag också. Skolan har plikten att erbjuda ett utvecklingssamtal per termin. Om sedan föräldern inte vill ha det, så kan jag tänka mig att man inte tjatar, framför allt nu i en pandemi. 
  • Anonym (också lärare)
    Anonym (Missnöjd mamma) skrev 2021-06-09 15:13:07 följande:
    Det handlar inte om att jag inte förstår. Det handlar om att vi har olika uppfattningar. Du hävdar att det är mitt ansvar att ta över ansvaret för undervisning och lärande när skola och elev misslyckas. Jag hävdar att det är skolans ansvar att se till att eleverna inte misslyckas. Misslyckas eleverna ska det sättas in åtgärder från skolans sida. Så har inte skett. Skolans ansvar har brustit.

    Varför hävdar du att skolan inte ska ta ansvar?
    Då får du ju prata med skolan och se OM de har brustit i sin undervisning. Som någon förklarade för dig så fint nyss, så är det även din dotter och du som har ansvar. Och om någon av dessa tre parterna inte tar sitt ansvar, så kan det bli problem. Det är redan tydligt att du inte har tagit ditt ansvar. Om skolan har tagit sitt, det vet du inte, för att du inte är insatt alls. Så, det måste du ta reda på först. Men du kan definitivt göra mycket om du engagerar dig mer! 
Svar på tråden Kan man polisanmäla skolan för bristande skolresultat?