Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Socialism - Vad är det?

    Om du frågar efter min personliga förståelse av socialism, så var det Sverige på 70, 80 och kanske 90-talet. Folkhemmet. Jag kom hit 1990 från Tyskland, och det var ju en tydlig skillnad. Där mångfalt och egna initiativ - här var allt ordnad och kostade inte för mycket. Jag tänkte det är ungefär den bilden som Östtyskland försöker ge av sitt land, men hos dem håller det ju inte alls. Det var ju en diktatur och det fungerade inte bra. Men så som det såg ut i Sverige då - det var ungefär idealbilden som man en gång hade, som det skulle se ut. 

    Generellt - jag har som ungdom också trott under några år att det skulle kunna vara det ideala samhället - inte kommunism, men socialism. Skillnaden är väl att kommunism alltid innebär diktatur. Min förståelse är att socialism inte är diktatur utan demokrati. Hur man då upprätthåller samhälle principer  - när man kan byta regering och ändra på det mesta - det vet jag inte. Kanske har man en grundlag med de viktigaste principerna som inte är så lätt att ändra? Det som utmärker socialism är ju ett klasslöst samhälle, någorlunda lika (eller åtminstone rättvisa) löner, kanske en minimi-inkomst. Hur mycket staten ska äga - det kan man diskutera. Men huvuddragen är ju jämlikhet.

    När det gäller nationalsocialism - jag vet att Hitler har yttrat att så stor del av befolkningen VILL ha socialism att han måste kalla partiet för något med socialism. Är det då bara namnet? Inte bara. Hitler letade också efter en "radikal" ideologi, eftersom bara en sån kunde hjälpa honom att nå sina mål (t.ex. att utrota judarna). Partiet skulle bara hjälpa honom uppnå dessa. Han funderade på vänster sidan först, men de delade nog inte hans rasism.Jag tror inte Hitler hade några ideal, partiet/politiken var bara redskap. 

  • AndreaBD
    Tom Araya skrev 2021-07-13 13:48:55 följande:

    Du saknar alltså en officiellt vedertagen definition av socialism!?

    Rasism var ganska allmänt spritt under det (i förhållande till dagens samhälle) oupplysta Tyskland, Europa och världen.
    I Sverige var Socialdemokraterna drivande för rasbiologisk forskning.
    Marx såg "judaism" som ett hot mot samhället (stod för kapitalism).
    Judeutrotning var dock något som var specifikt och utmärkande för nazisterna.


    En definition är ju lätt att ta fram och inte mycket att diskutera. Jag tyckte det var mer intressant hur man exakt ser det själv. 

    Jag har kollat lite definitioner både svenska, tyska och amerikanska, och de skiljer sig en hel del. Men här har du olika typer också, och därmed ännu mer variation:

    corporatefinanceinstitute.com/resources/knowledge/economics/socialism/

    Jo, jag vet att ALLA hade fördomar på den tiden. Det är ju därför det är så svårt. Man måste ju förutsätta ett visst mått av fördomar. 

    Ändå så står i texten som jag citerade, som ett av fördelarna med socialism:

    2. Rejection of discrimination

    The system disapproves discrimination, and each person does what he is good at or what he enjoys best. If there are jobs that should be done and there is no one to perform them, a higher remuneration is provided. Natural resources are protected for posterity.

    De menade väl, men ibland finns det fördomar genom hela samhället.

    Och det gällde också socialdemokraterna. ALLA tänkte ju så. 

  • AndreaBD
    Padirac skrev 2021-07-13 14:03:13 följande:
    Tom Araya skrev 2021-07-13 13:48:55 följande:

    Du saknar alltså en officiellt vedertagen definition av socialism!?
    ....



    Har du eller har du inte kunskap om en officielt vedertagen definition av socialism?

    Nazismen var fortsättningen på den tyska radikala konservatismen, det som Hiter kallade _tysk socialism_. var inget annat än radikal konservatism.

    Om det är jobigt att lära sig nya saker i skolan så kan jag förstå att en del tycker att den suger - se det som en möjlighet istället {#emotions_dlg.flower} 

     
    Njaa.... det diskuteras ibland. T.ex. Sebastian Haffner i sin bok "Anmerkungen zu Hitler", diskuterade det ganska ingående i sin bok. Han tyckte att alla dessa aktiviteter, att man försökte få med alla människor, att alla skulle delta på lika villkor, att kollektivet är viktigt, inte den enskilde - det tyckte Haffner är drag som man förknipar med vänster. 

    Visst, man undrar om han kanske tycker det för att han själv är lite konservativ-höger, men det finns en skillnad jämfört med andra höger-diktaturer så som Francos och Mussolinis, och även några i Sydamerika. Dessa har ändå inte brytt sig så mycket om vanligt folk, där var ändå adeln och överklassen viktiga. Jag tror iofs att  Hitler inte brydde sig om det politiska, men nu var inte han överklass heller utan kom ifrån ganska fattiga föräldrar. 
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2021-07-13 14:24:02 följande:
    Med tanke på hur många människor som sorterades bort och forslades bort.. så är det väl ändå en överdrift att säga att alla skulle deltaga på lika villkor.

    Ja, nazismen var ett kollektivistisk idébygge - men kollektivet var begränsat, ytterst begränsat.  Innebär kollektivism med nödvändighet vänster eller socialism? Kollektivism finns i olika omfattning inom alla politiska spektrum,

    sv.wikipedia.org/wiki/Kollektivism

    "Av de politiska ideologierna är det framför allt fascismkommunitarismnationalismnationalsocialismsocialismkommunism [källa behövs] som förespråkar kollektivism, men det är också en tanke som är förknippad med de flesta traditionella samhällssystem och religioner, som exempelvis shintoism. Även renodlat kapitalistiska demokratier innehåller inslag av kollektivism[1]."
    Jo visst, det verkar motsägelsefullt. Man löste det genom att påstå att t.ex. judar inte hörde till folket. Jag säger inte heller att jag köper den argumentationen helt och hållet heller. Jag tror snarare att Hitler "lappade ihop" något så som det passade honom. Han gjorde sin egen ideologi. 

    Även i ditt citat här verkar det ju vara vanligare i vänster-laget. Fascism.... har vi bara Italien och Spanien att titta på då? T.ex. sydmerikanska fascistiska diktaturer - har det alltid varit kollektiv-inriktat? Jag vet inte säkert, men jag har inte hört det i alla fall. Och ett visst mått av kollektivism måste man ju egentligen ha. 
  • AndreaBD
    Tom Araya skrev 2021-07-13 16:58:23 följande:

    Men om det inte finns en vedertagen definition av socialism så blir det ju svårt att argumentera för vad som är socialism och vad som inte är det.


    Min slutsats av det är att det finns olika former av socialism, vilket då talar för att NSDAP kan ha stått för en form av socialism.


    Med tanke på att Hitler själv har berättat att han bara tog med det i partinamnet för att det var det som folk ville ha, verkar det inte sannolikt att man skulle kunna räkna nationalsocialism bland socialism-former. Plus att kommunism var värsta fienden, politiskt-ideologiskt.
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2021-07-13 17:13:44 följande:
    På en politisk kompass ligger just kommunism och fascism och nazism på den totalitära änden av en skala.. frihetlig kommunism, anarisk, och libertarianism ligger i andra änden på samma axel.

    Franco var ju bekännande fascist men den mildrades med åren. Miltärdiktarurerna i sydamerika var väl totalitära kollektivistiska men det finns och fanns ju andra diktaturer.. 

    Portugals Salazar var väl inte fascist utan motståndare till  såväl fascism, nazism , kommunism, liberalism, demokrati och med åren blev konservatism och religion viktigare. en diktatur utan kollektivism.
     
    Kan det vara så att militärdiktaturerna i Sydamerika ändå var lite mer inne på att främja överklassen och hålla arbetarklassen nere?  Egentligen behöver inte det vara fascistiskt - det kan vara royalistisk, om man nu har en kung eller liknande. Eller så kan det vara rent egoistiskt, om de som gör kuppen tillhör rik överklass.
    Eller också ett ultra-konservativt samhälle. 

    Både Mussolini och Franco verkar inte riktigt passa som auktoritära överklassledare. För att inte prata om Hitler. Jo, jag vet, folk då verkar ha tagit dem på allvar ändå. Men då var man inte så van vid att ifrågasätta sånt. 
  • AndreaBD
    Tom Araya skrev 2021-07-13 18:06:14 följande:

    Den historien har jag aldrig hört och då har jag nyligen läst en bok som enbart handlar om Hitler.

    Jag har aldrig hört att hans ideologiska vision för Tyskland på något sett skulle vara baserat på vad han trodde att folk ville, utan på vad han trodde att Tyskland och det tyska folket behövde.


     


    Hitler inledde sitt politiska engagemang som socialdemokrat, innan han gick med i det tyska arbetarpartiet, som så småningom omvandlades till NSDAP. Där finns en koppling till socialism.
    Hitler var en stark motståndare till både kommunism och kapitalism, vilket placerar hans ideologiska övertygelse någonstans mellan dessa.


    Du har läst EN bok om Hitler? Jag kommer inte ihåg hur många jag har läst, men några dussin är det. Jag har också läst "mein Kampf" (i alla fall 2/3 av den, sen orkade jag inte mer. Den är väldigt tråkig).

    Jag har försökt se om jag hittar det där om när och till vem HItler sa så, men det är svårt att hitta. Det kan ha varit i samtal med Göbbels.

    Du glömmer att hans parti faktiskt blev VALT. Självklart måste man då gå efter vad folk ville. Och jag anser inte heller att han tänkte särskilt mycket på folket, det handlade mest om hans egen makt och att han kan genomföra det han ville genomföra, dvs. utrota judarna. 
  • AndreaBD
    Tom Araya skrev 2021-07-13 18:06:14 följande:

    Den historien har jag aldrig hört och då har jag nyligen läst en bok som enbart handlar om Hitler.

    Jag har aldrig hört att hans ideologiska vision för Tyskland på något sett skulle vara baserat på vad han trodde att folk ville, utan på vad han trodde att Tyskland och det tyska folket behövde.


     


    Hitler inledde sitt politiska engagemang som socialdemokrat, innan han gick med i det tyska arbetarpartiet, som så småningom omvandlades till NSDAP. Där finns en koppling till socialism.
    Hitler var en stark motståndare till både kommunism och kapitalism, vilket placerar hans ideologiska övertygelse någonstans mellan dessa.


    Ja, jag skrev det också tidigare. Han kollade om kanske socialisterna skulle passa, dvs. kunde tänkas hjälpa honom att nå sina mål. Hitler var verkligen en opportunist. Han kunde tänka sig samarbeta med vem som helst om det gynnade honom. Men han hade förstås mycket mer gemensamt med höger-konservativa krafter. Och just socialdemokraterna var just dem enda som stod bakom Weimarrepubliken som en demokratisk republik. Alla andra ville störta den. Framför allt Hitler. Jag antar att han var ännu väldigt dåligt insatt i politik när han funderade kring socialisterna. 

    Förresten så hittade jag just en artikel som diskuterar frågan om nazistpartiet var socialistisk/vänster. De kommer fram till att den inte var det. Men artikeln är på tyska. Jag kan länka till den i alla fall, kanske vill nån köra med google translate

    www.gespraechswert.de/rechts-oder-links-einordnung/

    Hitler höll sig väldigt nära till alla rika människor han kunde komma åt. De finansierade honom. Han hade själv inga problem med kapitalism, men kunde ju ibland fördöma allt annat förutom hans eget sätt. 
  • AndreaBD
    Tom Araya skrev 2021-07-13 18:35:55 följande:

    Jag berättade vad jag läst nyligen.

    Nej, en vald politisk makt behöver inte följa någon folklig vilja, det finns ingen lag som tvingar dem till det, vilket du antagligen upplevt många exempel på inom svensk politik. Om man dessutom gör sig till diktator så kan man i än högre grad strunta i folkviljan.
    Förövrigt så fick NSDAP ingen majoritet egen genom val, utan makt fick de genom avtal och överenskommelser med andra partier.


    Det är klart att inget lag tvingar dem, framför allt inte när de väl är valda. Men vad gör de för att BLI valda? Självklart kan man strunta i folkviljan när man väl är diktator, men Hitlers parti kom ju till makt helt lagligt genom val. Tyskland VAR en demokrati då. Även om Hitler fifflade lite där, hans parti hade inte verkligen majoritet och han kom överens om någon kompromiss där som gick emot grundlagen, men eftersom de andra politikerna inte var så insatta än märkte de inte riktigt det (eller tyckte att man kunde göra så i alla fall). Så hans parti fick flest röster, men ingen majoritet, men lyckades ändå ta över. 

    Och det var verkligen valkamp före valen, så det spelade faktiskt stor roll vad man lovade folket. 
  • AndreaBD
    Iarwain skrev 2021-07-13 18:54:17 följande:

    Socialism är väl så bred att den näppeligen låter sig beskrivas kortfattat som passar ett forum som detta.

    Den enda definitionen jag kan komma på är den väldigt breda och grundläggande:
    "All produktion ska ägas och drivas av kollektivet, för kollektivets bästa."
    Vad sedan kollektivet är, blir olika i olika inriktningar av socialism.

    Någon som protesterar mot denna definition?


    Det låter rimligt. Men det finns andra viktiga delar - det ska vara så jämlikt som möjligt och alla ska vara lika mycket värda. 
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2021-07-13 23:24:31 följande:
    Tom menade att göra någon socialistisk koppling mellan nazister och socialdemokrater inom det inte sanna påståendet om att socialdemokrater var drivande inom rasbiologiska gibi Sverige. Kanske tror Tom att just detta är en del av socialism.. ? Jag vet inte.. varför Tom gjorde den kopplingen. Kanske kommer det en förklaring..
    Jag vet.... och med det har man redan gjort en koppling där, som inte finns, och det blir tokigt. 
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2021-07-14 00:20:56 följande:
    Om du läst tråden från 2019 som jag länkade till tidigare så görs det stora försök att koppla ihop nazism med socialism från Toms sida. Det är ju vanligt att SDs svans och vurmare vill klistra nazism på S och klistra S på nazism... För att försöka gnugga av smuts från sig själva till deras huvudmotstånd som jag förstår det.

    Nazism är inte socialism, om man inte med socialism menar den specifika _tyska socialismen_ som egentligen är den nationella konservatism som Hitler ville kalla socialism eftersom han ansåg att det som gängse kallades socialism hijackat ordet och dess betydelse
    Jag har ett svagt minne av såna trådar och det är klart vad de går ut på. Att man "hijackar" såna begrepp - just det. NSDAPs partinamn var inte det enda exemplet på det. Jag tror det stod även lite om det i artikeln på tyska som jag länkade till. Det fanns fler såna beteckningar som skulle låta bra, men som inte alls var sanna. T.ex. DDR (deutsche demokratische Republik) eller demokratiska republiken Kongo. Inte ett spår av demokrati. Man har i alla tider gett saker och ting namn som verkade positiva och lovande. Och socialism var något nytt och lovande då.

    Hitler var dessutom känd för att omtolkar det mesta så som det passade honom. Jag tänker t.ex. på påståendet att judarna ska vara en ras. 
    Eller att tyskarna skulle vara arier. Det var ju perserna som var arierna. 
  • AndreaBD
    Tom Araya skrev 2021-07-14 01:01:39 följande:

    Det är minst lika vanligt bland vänsterns och den fria invandringens vurmare att klistra nazism och kleta brunfärg på sina meningsmotståndare i frågan. 


     


    Äääähh... det är inte så konstigt att man kan anse att SD ligger ganska nära extremhögern, nazister. De ligger ju ändå ute på högerkanten och har tyvärr visat tecken på liknande värderingar, inte bara en gång, och inte bara en person. Om man däremot säger det om socialdemokrater som ändå är (lätt) vänster - då kan man påstå det om vem som helst. Bara ett försök att framställa SD som vilket parti som helst. 
  • AndreaBD
    KillBill skrev 2021-07-15 09:35:40 följande:
    Superbra artikel som går till botten med frågan. Har du läst denna Tom Araya? Kan du inte tyska så översätt den med Google translate, det blir fullt begripligt.

     


    Tack. Jag tror faktiskt att man måste gå till tyska källor om man vill hitta något lite djupare. Jag menar för att det faktiskt har diskuterats mycket om Hitler och nazisttiden i Tyskland, inte dem första årtionden efter kriget, men lite senare. Fast, jag säger inte att inte t.ex. en duktig brittisk historieprofessor inte skulle klara det. 

    Viktiga skillnader enligt artikeln - för att sammanfatta lite (även om det finns många fler synvinklar i artikeln):

    Höger och vänster var en helt annan sak på 20-,30-talet än vad det är nu.
    Då var det fråga om arbete och tillräckligt med pengar att leva på - vänster ville förstatliga produktionsmedlen. Hitler släppte inte allt fritt heller, men det var för att han ville kunna styra exakt. Han plockade ändå från höger och vänster för att uppnå sina mål - det elitära samhället av supermänniskor. 

    Nuförtiden är det mer fokus på värderingar. Dvs. vänster tycker det är viktigast att människor är lika mycket värda och får det ungefär lika bra (men ingen vill längre att staten ska styra allt) höger har inte så stort intresse av detta. 
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2021-08-06 12:25:50 följande:
    Kanske duger ett att Hitlers många uttalande som källa..

    För vad det är värt... famous-trials.com/hitler/2529-1923-interview-with-adolf-hitler

    '

    I met Hitler not in his headquarters, the Brown House in Munich, but in a private home - the dwelling of a former admiral of the German Navy. We discussed the fate of Germany over the teacups.

    "Why," I asked Hitler, "do you call yourself a National Socialist, since your party programme is the very antithesis of that commonly accredited to socialism?"

    "Socialism," he retorted, putting down his cup of tea, pugnaciously, "is the science of dealing with the common weal. Communism is not Socialism. Marxism is not Socialism. The Marxians have stolen the term and confused its meaning. I shall take Socialism away from the Socialists.

    "Socialism is an ancient Aryan, Germanic institution. Our German ancestors held certain lands in common. They cultivated the idea of the common weal. Marxism has no right to disguise itself as socialism. Socialism, unlike Marxism, does not repudiate private property. Unlike Marxism, it involves no negation of personality, and unlike Marxism, it is patriotic.

    "We might have called ourselves the Liberal Party. We chose to call ourselves the National Socialists. We are not internationalists. Our socialism is national. We demand the fulfilment of the just claims of the productive classes by the state on the basis of race solidarity. To us state and race are one."

    ...

    "The slums," he added, "are responsible for nine-tenths, alcohol for one-tenth, of all human depravity. No healthy man is a Marxian. Healthy men recognize the value of personality. We contend against the forces of disaster and degeneration. Bavaria is comparatively healthy because it is not completely industrialized. However, all Germany, including Bavaria, is condemned to intensive industrialism by the smallness of our territory. If we wish to save Germany we must see to it that our farmers remain faithful to the land. To do so, they must have room to breathe and room to work."

    "Where will you find the room to work?"

    "We must retain our colonies and we must expand eastward. There was a time when we could have shared world dominion with England. Now we can stretch our cramped limbs only toward the east. The Baltic is necessarily a German lake."

    "Is it not," I asked, "possible for Germany to reconquer the world economically without extending her territory?"

    Hitler shook his head earnestly.

    "Economic imperialism, like military imperialism, depends upon power. There can be no world trade on a large scale without world power. Our people have not learned to think in terms of world power and world trade. However, Germany cannot extend commercially or territorially until she regains what she has lost and until she finds herself.'

    Duger detta eller har du synpunkter på Hitlers åsikter om att nazismen inte är det som då eller nu vanligen menas med socialism?
    Intressant. Det bekräftar det jag jag sa - Hitler hade en väldigt bred interpretation av socialism. Allt som handlar om att styra ett folk är socialism.
Svar på tråden Socialism - Vad är det?