• Anonym (Skulder)

    Skulder? Hur leva?? Orolig

    Hej. Snälla, döm mig inte nu. Jag behöver råd. Jag mår så himla dåligt att jag många gånger överväger att ta mitt liv.

    Jag levde i ett destruktivt förhållande i 5 år. Denna man fick mig att köpa massa saker på avbetalning, dyra materiella saker.

    Räkningen bara blev högre och högre. Jag sitter här nu med 3 olika skulder. 360K och 35K och 110K.

    Jag har alltid betalat in i tid. Aldrig fått en enda påminnelse och har inga anmärkningar. Jag har bara lån, dessa här som jag alltid betalar så fort jag får lön. Lånet är inte 1 lån på min bank exempel. Utan detta är anyfin, Collector och remember. Hög ränta.

    Jag har såklart äntligen lämnat denna man. Men här sitter jag med dessa skulder med hög ränta på.

    Jag har 1800-2000 kr att leva för till mat och saker jag behöver.

    Jag klarar inte ha det så här mer. Jag betalar och betalar i snart 3 år men det tycks aldrig försvinna.

    Jag mår så fruktansvärt dåligt av att vara 30 år och jobba, vara självständig och allt men inte kunna leva. Jag får vända på varenda krona. Jag kan inte ens köpa presenter till familj på födelsedagar eller julafton. Köpa en ny mobil har jag inte råd med. Gå till frisören för att färga mig. Resa. Ja ni förstår.

    Jag har inte rest till hemlandet på 4 år pga att jag inte har råd till det. Jag kan inte ens börja dejta någon eller skaffa barn. Vem ska ens vilja ha mig med dessa skulder och som jobbar men knappt har pengar? Och skaffa barn lär aldrig gå, för hur ska jag kunna ge mitt barn allt?

    Jag undrar om man kan få hjälp på något sätt och hur går jag tillväga?

    Jag är desperat. Jag trodde aldrig jag skulle falla för en narcissistisk destruktiv man, att JAG skulle hamna så här. Jag som är en stark kvinna från bra familj som alltid haft skinn på näsan, jobbat sen jag var 14 år och alltid klarat mig. Jag skäms :(

  • Svar på tråden Skulder? Hur leva?? Orolig
  • Anonym (G)
    Anonym (Skulder) skrev 2021-07-28 21:26:43 följande:

    Jag bor 80 km så att cykla tänker jag och kan jag inte göra, busskortet är nödvändigt för att kunna ta mig till jobb och hem.

    På ena lånet är det

    Nominell ränta

    9,95%

    Lånebelopp

    350000

    Du har amorterat

    22947.01

    Återstående belopp

    327 052

    Återbetalningstid kvar

    159

    Återbetalningstid

    177 months

    Det andra

    109 117,59 SEK.

    Ursprungligt belopp; 110 000 SEK.

    Ränta: 12,15 %.

    Effektiv ränta: 13,49 %.

    Återstående löptid: 17 år 5 mån.

    LåneskyddJa

    Den sista

    33 530,65 kr

    Ränta 410,64 kr

    Nominell ränta: 17,88 %.


    Omg! Ränterna är höga. Jag fick genom banken medlemslån för att jag var med i facket. 5,1.
  • Anonym (Jenni)
    Anonym (M) skrev 2021-07-28 22:08:55 följande:

    Vad jobbar du med? VAd har du för utbildning? Du har ju CSN skuld så nån form av utbildning har du. Tycker du har väldigt dålig lön för din ålder. Jag jobbar inom en myndighet och får reda på folks inkomster/ yrke och du tjänar sämre än städerskorna som har invandrat från bl. À Östeuropa gör att städa. När jag pluggade för 12 år sedan så tjänade jag 23000 kr/mån som personlig assistent.


    Då hade du väldigt hög lön för 12 år sen. Många uskor inom vården idag går in på lägre än vad ts har. Jag har kollegor som ligger runt 20-23000. Vet även andra yrkesutbildningar där man går in på 24-25.

    Ts har låg lön men det är tyvärr ingen ovanlig lön i kvinnodominerande yrken. Nu vet jag ju inte var ts jobbar men med tanke på hennes schema känns det som att det kan vara ett vårdyrke.
  • Anonym (Skulder)

    Ja precis. Räntorna är höga :( så det är bara ränta jag betalar.

    Jag tog CSN för att läsa till undersköterska och har lön 23.000 och de är det jag jobbar med. Söker jobb för fullt i min hemstad men hittar bara där dem ringer in vid behov. Måste ha ett heltidsjobb

  • Anonym (G)

    Hej igen TS! När du skriver att du har 23000 i lön, är det innan eller efter skatt?

  • Anonym (G)
    Anonym (Skulder) skrev 2021-07-28 22:27:17 följande:

    Ja precis. Räntorna är höga :( så det är bara ränta jag betalar.

    Jag tog CSN för att läsa till undersköterska och har lön 23.000 och de är det jag jobbar med. Söker jobb för fullt i min hemstad men hittar bara där dem ringer in vid behov. Måste ha ett heltidsjobb


    Kan du prata med din bank och försöka få ner räntan och samla samtliga lån till ett? Kanske svårt utan tillsvidareanställning men om jag vore du skulle jag göra ett försök. 23.000 innan skatt är skandal! Snabbkurs inom programmering kanske så tjänar du betydligt mer. Ingångslön runt 38 000 med snabb löneutveckling. Alt. fortsätta till sjuksköterska och jobba inom skönhetsbranschen. Jobba och plugga samtidigt kanske funkar om du har konkret mål.
  • anonym2005

    Du får ju ansöka om skuldsanering...!!!

    Herrejösses.

    Och sen får du väl kontakta soc om försörjningsstöd.

  • Anonym (Skulder)

    Vad ska jag göra :(

    Jag har mejlat rådgivning i kommunen. Har mejlat Skuldfinansiering hos flera olika bland annat Svea Ekonomi men alla har så höga räntor också.

    Ska ringa kronofogden imorgon.

    Ska man låta bli betala och låta det till inkasso och kronofogden? Jag vet seriöst inte vad jag ska göra. Har kräkts och mår psykiskt dåligt av detta

  • nnnnnnnn
    Anonym (Skulder) skrev 2021-07-28 23:02:02 följande:
    Vad ska jag göra :(
    Jag har mejlat rådgivning i kommunen. Har mejlat Skuldfinansiering hos flera olika bland annat Svea Ekonomi men alla har så höga räntor också.
    Ska ringa kronofogden imorgon.
    Ska man låta bli betala och låta det till inkasso och kronofogden? Jag vet seriöst inte vad jag ska göra. Har kräkts och mår psykiskt dåligt av detta
    Kolla om du kan få ett vettigare lån på banken eller facket om du är med i det.
    Det verkar finnas en massa tjänster som kollar olika lån och ger olika erbjudanden (typ Lendo, Zmarta osv) kanske dags att prova någon av dem.
    Om du erbjuds ett lån med lägre ränta än de du har så tar du det och slutbetalar det lånet med högst effektiv ränta. Räcker det till mer så avbetalar du på det med näst högsta effektiva räntan osv.

    Det är iallafall värt att prova, då du skulle kunna få ner räntorna rejält om du får ett vettigare lån.
  • Anonym (Skulder)

    Har kollat massa olika långivare och det blir lika hög summa att betala varje månad som nu. Och jag kan inte leva på så lite :/ vill ha bättre ränta och över i alla fall 1000 kronor extra

  • nnnnnnnn

    Byt till lägsta räntan du kan få.
    Om det ändå är samma summa att betala varje månad så beror det på att du betalar av lånet snabbare = kortare tid att leva på marginalen.

    Ta extrapass så ofta du kan för att få ihop mer pengar att leva för. Du sa att jobben nära ditt hem är timmar, så anmäl intresse för att ta timmar med kort varsel under de dagar du är ledig.
    Då visar du dej och när det kommer ut fasta tjänster så vet de vem du är och ofta kommer tjänsterna inte ens ut eftersom de vet någon som tar timmar men vill jobba fast istället.
    Säg att du kan jobba 8 h extra per vecka, kanske kan du förhandla upp din lön på timjobbet? Testa iallafall att säga att du vill ha en timlön som är högre än det du har på ditt andra jobb.
    Kanske går de med på det eftersom det är så få timmar du ska jobba extra, men det kan vara en bra grej om du senare byter jobb för de brukar aldrig sänka lönen.
    Kan du istället få jobba övertid på ditt vanliga jobb så är det såklart bättre lön ändå eftersom man då får övertidsersättning, men att ta timmar nära ditt hem kan göra att du senare kan byta jobb så du slipper pendlingen + har en högre månadslön.

Svar på tråden Skulder? Hur leva?? Orolig