• EpicF

    Katensersättning

    FruNyfiken skrev 2021-09-09 09:12:30 följande:

    Nja, så behöver det inte vara. Arbetsgivaren ska också kontrollera en sjukskrivning och anser troligtvis att man inte är sjuk om man är hemma med sin katt. Arbetsgivaren är inte tvingad oavsett att betala sjuklön för vilka orsaker som helst. Jag betalade inte ut sjuklön då det kom fram att den anställde hade trasiga glasögon och kunde inte köra till jobbet. Den anställde tog det till facket, men det slutade med att jag fick rätt. Man är inte sjuk om glasögonen är trasiga och man är inte sjuk om katten mår dåligt.


    Fast ts var sjuk pga av sitt mående över att hunden var sjuk. Och det är en giltig orsak att sjukanmäla sig.
  • EpicF
    Medborgare skrev 2021-09-09 10:32:02 följande:

    Då gjorde du fel som samtidigt anmälde till försäkringskassan, eftersom du inte får sjuklön om du inte är sjukskriven från jobbet. 

    Ja, risken finns att de kollar upp det. 


    Nja, ts har anmält sjukdom till arbetsgivaren och sedan anmält till fk kassan i god tro. Arbetsgivaren har dock lagt inn tjänstledigt vilket ts fått reda på nu.
  • EpicF
    Anonvm skrev 2021-09-09 14:05:20 följande:

    Du har ingen rätt att sjukskriva dig för att du är ledsen över ett husdjur, chefen hade all rätt i världen att neka dig ledigt om h*n så önskade.

    Nu valde chefen att bevilja ledigt, men vill givetvis inte betala dig för att du sitter hemma o klappar din hund.

    Jag vet att det må låta hårt och rått, men så funkar världen. Djur har inte samma status som människor i samhällets ögon, med all rätt.


    Hon har rätt att sjukskriva sig för att hon inte mår bra, dvs är för dålig för att jobba. Vad orsaken är har inte ens arbetsgivaren rätt att veta.

    Det dumma ts gjorde var att tala om varför hon mådde dåligt.
  • EpicF
    Anonvm skrev 2021-09-09 15:56:37 följande:

    Om du anser att det var "fel" att nämna orsaken till varför man anser sig må så dåligt att man inte kan jobba så betyder det ju att vi är överens om att sjuka djur inte är en giltig anledning för sjukskrivning.

    Jag kanske mår piss över att ha förlorat 150.000:- på börsen efter att nån aktie jag satsat på rasat i värde, skulle du vilja betala min sjukskrivning om du var min arbetsgivare?

    Det finns tydliga fastställda regler för hur man tillåts sjukskriva sig för att man "mår dåligt" i samband med att man genomgår en psykiskt jobbig händelse i livet.

    Det är t.ex ok när "nära anhörig" avlider, men det är inte upp till var och en av oss att själva avgöra vad som är giltiga skäl.

    Nu anser jag att TS chef behandlat TS schyst i detta fall som utan knorr beviljat  ledighet när TS ansåg sig behöva det, men det blir helt fel av TS att anse sig ha rätt till någon form av sjukersättning.


    Nej, sjuka djur är ingen anledning för sjukanmälan. Men att man mår för dåligt för att kunna fungera på jobbet, oavsett vad orsaken är, är en giltig orsak.
  • EpicF
    Guldnovan skrev 2021-09-09 16:33:44 följande:

    Hon ansökte om ersättning för karens som är en tillfällig grej nu pga corona. Den utbetalningen är fel och hon bör kontakta FK och betala tillbaka. Det är inte sjukpeng det är frågan om.

    Oavsett, det är bedrägeri.


    Fast hon anmälde ersättning av karens till fk i god tro då hon inte visste att hennes arbetsgivare lagt in tjänstledigt och inte sjuk.
  • EpicF
    Guldnovan skrev 2021-09-09 16:37:22 följande:

    Det där skulle inte funka för mig. Jag sjukanmäler till en sköterska. De ringer upp varannan dag och kollar läget. Ett bra system som förhindrar fusk. Uppenbarligen behövs det.


    På vilket sätt förhindrar det fusk?
  • EpicF
    Guldnovan skrev 2021-09-09 16:53:20 följande:

    Vi måste prata med en sjuksköterska och berätta varför vi är sjuka. De ger råd om det behövs och hör av sig varannan dag.

    Det förhindrar säkert inte alla som är låtsasjuka men de flesta dra sig nog. 14 dagar senare anmäler man till fk.

    Ersättning för karens får vi nu direkt.


    Men på vilket sätt förhindrar se fusk?
  • EpicF
    Guldnovan skrev 2021-09-09 19:49:30 följande:

    Trodde det var uppenbart och jag har redan svarat.


    Att ssk ringer upp varannan dag, förhör sig hur man mår och ger råd förhindrar inte fusk alls. Därav min fråga.
  • EpicF
    Guldnovan skrev 2021-09-10 00:15:30 följande:

    Ja Karensersättning! Inte sjukpenning som börjar först efter 14 dagar.

    Det är ff bedrägeri och hon har tagit emot 900 hon inte har rätt till.


    Om hon har sjukanmält sig till arbetsgivaren så har hon rätt till karensersättningrn. Sjukpenning varför du pratar om.

    Arbetsgivaren har satt ts på tjänstledig men glömt att informera ts om det. Ts har sökt ersättning i god tro. Inget bedrägeri.
Svar på tråden Katensersättning