Forum Föräldrapenning - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Missad löneförhöjning pga föräldraledighet

  Mån 13 sep 22:59 Läst 0 gånger Totalt 7 svar
  Mån 13 sep 22:59

  Min sambo ska gå på pappa-ledighet snart och har fått höra av en mellanchef att han inte kan få en löneförhöjning pga att VDn inte tycker det går hand i hand med att vara föräldraledig. Detta har han fått höra via sms så det finns sparat. Han gick ur facket nyligen pga karriärsbyte, men han funderar på att prata med HR om det här. Dock vill han inte driva nån process utan bara informera och se till att HR är medvetna ifall det skulle bli värre i framtiden. Så nu till min fråga (har googlat men hittar inte): Vet nån om HR tystnadsplikt mot VDn/chefer på företaget?

 • Mån 13 sep 23:07 #1

  Han ska kontakta facket om detta. Inget blir bättre av att ligga lågt
  Detta är emot lagen. Arbetsgivaren bryter mot lagen om den gör så.

 • Mån 13 sep 23:08 #2

  Byter din man arbetsplats nu?

  Solklar diskriminering iaf.

  Jag skulle inte tro att hr har tystnadsplikt gentemot alla inom företaget i denna fråga. Däremot brukar hr ofta hålla woh diskreta.

  Jag skulle ringa hr ocj kolla med dem först

 • Mån 13 sep 23:10 #3

  Nu ser jag. Han har alltså gått ur facket? Jag läste att han bytt karriär och trodde att han lämnade arbetsplatsen.

  Detta är en stor grej som inte ska sopas under mattan. Man har t.o.m. rätt till löneförhöjning UNDER pågående föräldraledighet.

  Detta är solklar diskriminering och arbetsgivaren bryter mot föräldraledighetslagen. Hr skall absolut informeras om detta och din man skall absolut ha löneförhöjning!

 • Mån 13 sep 23:11 #4

  Och om detta är en arbetsplats med fackförbund på plats så skulle jag råda honom att kontakta facket trots att han har gått ur. I en sådan känslig fråga kan facket ha intresse trots att den som utsatts för diskriminering inte är fackligt ansluten

 • Tis 14 sep 09:14 #5

  HR kan ha tystnadsplikt även om det kanske inte gäller i just den här sortens ärende. Men om din sambo tar ett samtal med HR och säger att han vill att detta stannar mellan dem så ska de givetvis inte föra det vidare.

  Vill man inte peka ut enskilda individer, tex. som att din sambos chef kommer att förstå att han varit i kontakt med dem om de kontaktar chefen och säger att "om du har några som är föräldralediga på din enhet så får du komma ihåg att de ska vara med i lönerevisionen som alla andra" - vilket kan få chefen att förstå...
  Så vore en vettig lösning av en klok HR-person att ta en 2h-utbildning eller göra ett allmänt utskick till ALLA chefer om kommande löneöversyn där HR-personen understryker vilka villkor som gäller, går igenom vad lagar och avtal säger om diskriminering och grunder för detta osv.
  Man kan vara lite smidig.

 • Tis 14 sep 10:59 #6

  HR är arbetsgivarens företrädare så att en tystnadsplikt mot VD:n t.ex. skulle föreligga är tveksamt om det inte berör något som sexuella trakasserier eller liknande.

  Gå med i facket omgående och kontakta dem för rådgivning oavsett.

 • Tis 14 sep 12:21 #7 +1

  Hej,

  Att inte ge en anställd löneförhöjning vid föräldraledighet kan vara diskriminering, tex om en anställd gick på föräldraledighet och senare har företaget sin vanliga årliga lönerevision. Då bör/ska den anställde få ett snitt för året, bara för att inte halka efter till kommande år.

  Men sedan finns det ju alltid undantag, tex vid en ny tjänst där företaget justerat lönen till årets lönenivå och därmed är undantagen året lönerevision, eller t.ex. vid vissa bonus-avtal kan man avstå årlig lönerevision mot bonus. Detta då för chef, specialist, eller annan "viktig "person" för en arbetsplats.

  Att prata med HR kan vara en god ide, men att väva in det med en diskussion om att gå på föräldraledighet, fråga om pensionsavsättningar under föräldraledighet,  plan för att komma tillbaka, om man kan få samma roll eller om det blir en ny likvärdig och i detta slinka in frågan om lönejusteringen under föräldraledighet. 
   
   

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll