Anonym (Godisråtta) skrev 2021-10-14 18:14:41 följande:
Jag erkänner att jag är en godisråtta. Det funkade när jag var yngre men nu måste jag tänka lite på vikten. Så vad bör jag äta när jag vill ha godis, riktigt godis, men som inte är så fasligt många kalorier? Glass är också gott. Choklad äter jag väl mest och då oftast Marabou i olika smaker.
TS, det är viktigt att känna till att sötsug är att kroppen törstar efter energi, dvs glukos. Det är en viktig signal som våra kroppar ger oss. Glukos är det enda som våra organ matas med. Det är viktigt att äta mycket kritiskt rena kolhydrater såsom mängder av frukt och även potatis. Äter du det utan att blanda med fett så får glukoset ut i organen direkt och suget mättas så småningom när de fått nog (observera att man behöver äta ganska stor mängd frukt eftersom det är relativt kalorifattigt). Om du däremot sätter i dig fett, såsom jordnötssmör eller choklad, då sätter kroppen igång och producerat adrenalin för att kunna bryta ner fettet. Våra organ får då som konstgjord andning och livnär sig på adrenalin. Det fungerar för stunden men i förlängningen tröttar du ut alla organ, och framförallt binjurarna som producerar adrenalinet. Äter du mycket fett så blockeras dessutom näringsupptaget i blodet eftersom det cirkulerar fett i blodet.
Vill du gå ner i vikt så är det fettsnålt som gäller och kritiskt rena kolhydrater såsom frukt. Dock måste du äta ofta och mycket för att hålla organen nöjda. Och först då uppstår inte sötsuget. Som någon skrivit här: att fruktfasta ger resultat, testa! Men lägg även till mycket grönsaker och potatis. När jag åt bara det i en månad hade jag inget sötsug alls, vilket jag annars alltid har. Det var fantastiskt och mitt humör var så jämt som jag aldrig i mitt liv har upplevt.
En annan sak jag kan tipsa dig om är att äta honung/frukt/dadlar precis innan en måltid. Då åker glukoset ut till organen direkt och så får magen i lugn och ro processa måltiden. Är du väldigt hungrig när du äter en måltid med fett och protein så tar det då lång tid för glukoset att nå organen då allt ska processas samtidigt. Det är därför man ofta kan vara sötsugen efter en måltid, eftersom organen fortfarande ropar efter glukos.
Jag vill tipsa dig om att läsa/lyssna på Anthony William. Finns enormt mycket bra att hämta därifrån som är helt avgörande för hälsan. Lycka till!