• Anonym (No)

    Hade ni reagerat - namnbetydelse.

    Anonym (qwerty) skrev 2021-10-16 13:07:45 följande:

    Hur menar du att det är laddat? Ni har valt ett namn som kommer därifrån. Är väl inget konstigt? Eller ser du det som något pinsamt att barnets namn kommer från Israel?


    Mitt barns namn kommer knappast från dagens Israel dvs kopplingen till dagens flagga. Men det verkar som att en del missat några historielektioner.

    Jag har inget emot kopplingen till ursprunget dvs hebreiskt/bibliskt. Men det är inte likamed Israels flagga idag. Som ja, är laddat för mig och för många andra.

    Jag har valt namnet pga dess betydelse och vår kristna tro, inte för något samröre med Israels flagga. Förstår hur det förenklar är så att man idag då använder sig av flaggan för att symbolisera var namnet kommer ifrån. Men dåtiden hade inget med vad den israeliska flaggan idag förknippas med.
  • Anonym (No)
    Anonym (Lavinia) skrev 2021-10-16 07:21:24 följande:

    Jag förstår faktiskt inte varför du skulle bli upprörd? Om du tycker att det är skämmigt att ditt barn blir förknippat med Israel, borde du väl ha tänkt på det innan du valde ett hebreiskt namn åt honom?

    Det är ett vanligt knep att göra elever mer intresserade av att lära sig, att på något sätt koppla det som ska läras till eleven själv. I det här fallet fick barnen lära sig lite geografi, historia, samhällskunskap, och språk genom en kul uppgift! Låt det vara så. 


    Även du tycks ha missat en del historielektioner. Att ha ett namn som är hebreiskt/bibliskt i sitt ursprung gör inte att det per automatik är kopplat till dagens stat Israel och dess flagga.

    Kom igen nu gott folk. Det förstår ju alla att det är en grov förenkling! Även om man bara är väldigt lite insatt så förstår man ju det.

    O barn i den åldern är för små för att ändå greppa detta varför det vore mer pedagogiskt att i så fall bara hålla sig till varför namnet valdes och vad det betyder. Stanna vid det och föra diskussioner om det för att lära barn identitet etc.

    Geografi skriver du, historia. Jo super. Men då behöver barnen också ha lite mer grundkunskaper. Och absolut kan vi prata hemma med honom om att ett namns ursprung inte nödvändigtvis har något alls att göra med var han faktiskt är ifrån. Och det gör vi. Vi pratar ofta om att mor/farföräldrarna är födda och uppvuxna i ett annat land medan vi föräldrar och de (barnen) är födda här. Vi är svenskar men har också ett annat påbrå. Har varit mkt såna frågor här hemma då de pratar mkt om olikheter. Hårfärg, ögonfärg osv osv.

    Aja. Okunskap är vad det bottnar i egentligen när man börjar rita flaggor vid namn och ska förenkla kopplingen dagens stat och dåtidens språk
  • Anonym (No)
    Anonym (Bella) skrev 2021-10-16 15:26:58 följande:

    Vad är det för namn då? Om det är därifrån - varför ska fröken ljuga om det?


    Ljuga? Var fick du det ifrån?

    Hon ljuger inte men borde ta en extra titt i historieböckerna innan man dra likhetstecken hebreisk/biblisk - israeliska staten/flaggan.
  • Anonym (No)
    Anonym (G) skrev 2021-10-16 16:08:59 följande:

    Vilken flagga borde ditt barn ritat?


    Ingen överhuvudtaget. Ser inte vitsen med det när barn i den åldern inte har koll på geografi eller historia.

    Kunde säkerligen gjorts något annat sätt istället. Eller som sagt hållit sig till betydelsen och varför de fick det namnet då det mer kopplat till identitet än israeliska flaggan eller grekiska eller svenska flaggan för den delen.
  • Anonym (No)
    Anonym (G) skrev 2021-10-16 16:30:07 följande:

    Så de går inte i skolan för att lära sig? Varför är det ok att lära sig betydelsen av sitt namn men inte var namnet kommer ifrån, och vilken flagga det landet har? 

    Du får väl berätta för läraren att ditt barn bara kan ta emot en viss mängd kunskap. Eller föreslå andra övningar för barnen. Kanske lägga om hela kursplanen, för jag tror nog det finns mkt annat du kommer att ogilla. 


    Snarare du som inte verkar kunna tänka längre än näsan sträcker sig!

    Man börjar i rätt ända. Rätt ända att lära geografi som du skrev eller historia är inte att börja i barnets namn, med en felaktig koppling. Kan du inte förstå det så är ju frågan om det är du som behöver gå om åk 1.

    Mitt barn är redan över genomsnittet. Alltid varit och har väldigt lätt för sig tack för din omtanke. Lär rätt från början så är det inga problem. Om uppgiften handlar om mitt barns identitet så koppla det i såna fall rätt. Dvs utgå från hans härkomst, hans farfäders etc och med informationen vi också skrev i lappen som kom hem. Där är hans identitet (de glömde ju också ta med hans mellannamn som han ärvt av farfar som har mesopotamiskt ursprung... hittade de inte flaggan där?) Inte med israeliska staten. De gör en bok om sig själva. Vad min son har med Israel att göra (eftersom boken handlar om honom) förutom att hans namn härstammar från hebreiskan (språket!) och bibeln som NU råkar vara staten Israel vet jag ej. namnet är gammalt och ej uppfunnet när staten kom till.
  • Anonym (No)
    Anonym (X) skrev 2021-10-16 18:41:20 följande:

    Eftersom syftet förmodligen är att visa både spridning och gemenskap (alla namn har inte de ursprung vi tror) och en medvetenhet om världen med geografi så är flaggor väl lämpade.

    För fornnordiskt skulle jag få sett till att få en spridning (säkerligen finns det fler namn i klassen med liknande ursprung) så olika nordiska flaggor representerades.


    Syftet är att de gör en bok om sig själva. Flaggan är inklistrad i boken som innehåller flera delar varav detta var en.
  • Anonym (No)
    Anonym (Oh nooo) skrev 2021-10-16 17:39:05 följande:

    Neeej!

    Nu vet jag inge var jag ska vända mig. Jag måste byta namn genast. Inte konstigt att mina kollegor tittar konstigt på mig. De tror att jag är en terrorist med tanke på mitt namn.

    /Mikaela


    Precis exakt så. Göm dig på direkten. När man inte kan tänka längre än näsan sträcker sig så är det bäst att hålla sig gömd. Det var på riktigt den första tanken som slog dig? Stackarn.
  • Anonym (No)
    Anonym (Helt) skrev 2021-10-16 18:49:59 följande:

    Nej.

    Din reaktion är det.


    Rimlig reaktion faktiskt. Namnet är hebreiskt/bibliskt. Har inget med nutidens israeliska stat att göra.
  • Anonym (No)
    Embla twopointoh skrev 2021-10-16 20:24:43 följande:

    "Ingenting" är väl att överdriva. Bibliskt/hebreiskt går kanske inte att "direktöversätta" till dagens Israel, men att förneka att det finns geografiska, religiösa, kulturella, språkliga och etniska kopplingar?


    Det har du rätt i slarvigt uttryckt av mig.

    Lika slarvigt av mig som att förenklat lägga likhetstecken mellan hebreiskt/bibliskt och Israeliska staten/flaggan.

    Du har rätt.
  • Anonym (No)
    Anonym (:)) skrev 2021-10-16 20:58:58 följande:

    Sorry, har svårt att uppfatta problemet med allt hen-ande. Är det ett könsneutralt namn?

    Din dotter är döpt till säg "Sara", det är ett hebreiskt namn och har XX-betydelse.  Eftersom Bibeln nämner 6 olika länder och två världsdelar så måste namnet vara specifikt judiskt för att någon ska säga att det kommer från Israel. Samt att namnet ska vara så pass ovanligt i Sverige att det inte ska uppfattas som etablerat.

    Jag hade som förälder frågat hur läraren menat, och hur de drog slutsatsen att säga att barnets namn var från Israel specifikt.


    Vet du. Fredagkväll när jag skrev. Det ska inte en stå hon. Det är han. Och namnet är Mikael
  • Anonym (No)
    Anonym (Bev de Trul) skrev 2021-10-16 20:01:27 följande:

    Nä, Israel har inget med bibeln och hebreiska att göra.


    Jisses. Praktexempel på kommentar där man uppenbarligen inte förmår använda hela hjärnan och tänka ett helt varv. Var påstod någon att Israel inte har med bibeln eller hebreiska att göra??? Staten Israel och dess flagga har funnits de senaste 65-70 åren eller liknande. DET innebär ej att det är likhetstecken mellan bibliskt/hebreiskt och nutidens israeliska stat/flagga.
  • Anonym (No)
    Anonym (Lavinia) skrev 2021-10-16 21:16:12 följande:

    Mikael, ärkeängeln med det flammande svärdet! :) Egentligen ett majestätiskt namn, men för mig förstört av vissa jobbiga mopedåkande "Micke" i min barndom. 


    Enig. Än så länge är han själv väldigt mån om att inte kallas Micke. Säger själv att han vill bli kallad Mikael. Än så länge. Vi föräldrar håller med.
  • Anonym (No)
    Anonym (Lavinia) skrev 2021-10-17 09:46:06 följande:

    Ja, jag tänker att denna skolfröken kunde ha låtit bli flaggorna, och i stället haft en stor GEOGRAFISK karta (till skillnad från en politisk), och placerat ut en flagga/post-it-lapp/whatever med BARNETS NAMN på den kartan! Så hade man sluppit kopplingen mellan barnet och nuvarande regim i ett visst land. Jag kan tänka mig att det även finns människor som har emigrerat/flytt från ett visst land, som inte vill bli förknippade med regimen i det landet och det nuvarande namnet på landet, trots att de har ett namn som härstammar från det landet. Tänk Vitryssland/Belarus t.ex.. Eller de som kommer från det f.d. Jugoslavien. Eller Persien/Iran. Frökens idé var lite som att börja rota i ett getingbo...

    Samtidigt måste jag också säga, att det inte är möjligt att ALLTID ligga steget före, och tänka på alla möjligheter människor kan känna sig kränkta. För ska man göra det, så kan man snart inte göra någonting. Om läraren säger att människan har ett viktigt organ som heter "mjälte", kan någon unge (eller hans mamma) bli kränkt, som har fått mjälten borttagen, liksom...


    Jag håller helt med dig i allt. Även det sistnämnda Faktiskt. Även om det var jag som startade tråden och var den som studsade till av flaggan i boken och sedan att han sa att de även har de jämte sina namn i skolan (oklart helt vart).

    Tänker att det kunde gjorts på annat sätt. Men precis det sista du skrev stämmer också. Dock lite skillnad på mjälte och förknippas med, som du själv skriver, regimen i ett land. Förstår att du förenklade och konkretiserade det men ja. Skillnad.

    I detta fall hade ju kanske mitt barn haft palestinskt ursprung också tänker jag (utseendemässigt inte långt ifrån heller tänker jag). Och ändå haft namn vars ursprung är hebreiskt/bibliskt (vilket otroligt många namn är - även vårt andra barn har sådant namn).

    Jaja hursomhaver. Klumpigt och brist på kunskap i detta, tänker jag. Men vi alla är människor. Och kan ej ha full koll på allt eller alltid ligga steget före som du säger.
  • Anonym (No)
    EnAnonumius skrev 2021-10-17 13:51:39 följande:

    Och detta kunde du ha tänkt på själv innan du startade denna tråd, faktiskt. Även lärare är människor. Så varför känna sig så kränkt, på barnets vägnar, som du gjorde?

    Sedan så kanske du kan motivera vad "bristen på kunskap" skulle vara från lärarens håll? Betänk på att de har gått i högskoleutbildning, och i lärarutbildningen ingår både barnpedagogik och barnpsykologi.


    Och även jag har läst psykologi på högskolenivå. Vad är din poäng? Uppenbarligen har de ej använt den delen av sin utbildning här? För detta var något för avancerat för 6-7åringar som inte har baskunskap i geografi eller historia. som någon skrev i tråden. Det kunde tydliggjorts bättre med en geografisk karta om man dessutom då vill snudda på ämnet geografi.

    Bristen på kunskap i detta fall just namnets faktiska ursprung och kopplingen till dagens flagga/stat.

    Att jag kunde tänkt på detta innan jag startade tråden. Många trådar/diskussioner/ämnen etc kan undvikas genom det ja. Hela familjeliv kan ju lägga ner då exempelvis. Eller så kan man diskutera. Vill du ej delta så står det dig fritt att klicka vidare. Inte svårare än så.
  • Anonym (No)
    EnAnonumius skrev 2021-10-17 14:23:38 följande:

    Hade du blivit lika "upprörd" om barnet hade fått en Irakisk flagga bredvid sitt namn om namnet du valt råkat ha sitt ursprung från något persiskt land?

    Ok. Ursäkta för att jag frågade. Men det är på familjeliv som det är extremt vanligt att ha så otroligt mycket gnäll och skäll på just lärare och förskolepersonal över lag. Och TS'ar lik dig, skiter i att motivera eller förklara i trådstarten kring det hela, utan de som deltar i tråden får mer eller mindre tjata om vad som felas.


    Som jag skrev i något inlägg här tidigare så hade jag gärna sätt att man undviker flaggor överlag. Även den svenska flaggan. Och ja även den irakiska flaggan.

    Eftersom uppgiften enligt info vi fick hem var att besvara två frågor; vad betyder barnets namn och hur fick de sina namn. De vill föra in detta i ?boken om mig?. De önskar jobba med identitet. Det kan ju rimligtvis göras på andra sätt än att tillskriva barnet en flagga på var namnet ursprungligen kommer ifrån. Som då kopplas ihop med en stat som funnits i 65-70 år dvs långt efter namnet användes.

    Varför i så fall inte lägga upp en bild på Bibeln. Namnet är därifrån. Gamla testamentet. Hebreiskt ursprung. Det hade varit för avancerat och komplicerat.

    Jag tycker inte jag gnäller i ts men det står en också fritt och tolka det som man vill. Jag ställer en fråga då både jag och maken reagerade. Han släppte det snabbare dock. Även vänner jag frågat reagerade. Tro det eller ej jag har inte legat sömnlös över detta. Det har, om inte annat, genererat bra samtal här hemma under helgen då jag har en liten gosse som är vetgirig och en funderare.
  • Anonym (No)
    Johan70 skrev 2021-10-17 15:20:30 följande:

    Jag förstår inte vad du menar skulle vara ett problem.

    Bibeln skapades i det som nu är Israel av folk som huvudsakligen var judar. Vad är det med det? Det är kristendomens ursprung och det är inget problem alls.


    Har full koll på din korta historialektion tack.

    Läser du i tråden så ser du vad problemet är. Orkar du ej läsa så är det också ok.
  • Anonym (No)
    Johan70 skrev 2021-10-17 16:53:45 följande:

    Problemet borde framgå i trådstarten. Annars finns det inget du vill diskutera.


    Då diskuterar vi ej mer då :)
  • Anonym (No)
    Anonym (Ok) skrev 2021-10-15 21:07:22 följande:

    Fast nu tar du för givet att alla ska förknippa och veta betydelsen på dina grunder. Det är inte ens rimligt att kräva det. Uppenbarligen har denna lärare gjort en annan tolkning än din. Du kan inte kräva att andra ska vi hur du valt namnet och svansa efter det. Nu får du backa och fundera vad det är du blir så upprörd över. Välj dina strider, det här är inte en som du kommer vinna något på.


    Alla? Nej läraren som ju bad oss fylla i just det. Varför de fick de namnen de fick och betydelsen. Vi svarade på det. Så läraren vet ju. Kräver inte att ni ska veta något mer än det jag skriver.

    Har inte tagit någon strid. Ställer frågan för att ventilera och diskutera. Vid starten hade jag ej bestämt mig för om jag skulle dryfta något till läraren. Nu har jag bestämt att jag ej ska det. Iaf inte i dagsläget.

    Det genererade goda samtal här hemma med vår vetgiriga och fundersamma son. Får väl tacka för det.
Svar på tråden Hade ni reagerat - namnbetydelse.